Dodaj do ulubionych

Dlaczego teorii ewolucji nie naucza się w szkołach

06.12.06, 10:04
Ani w podstawowej, ani w gimnazjum, ani w szkole średniej. Prosta odpowiedź
jest taka, teoria ewolucji jest zbyt trudna jak na program tych szkół. Ale ta
prosta odpowiedź nie wyjaśnia chyba tego, dlaczego teoria jest nieobecna w
programach?
Obserwuj wątek
    • tomas_torquemada Re: Dlaczego teorii ewolucji nie naucza się w szk 06.12.06, 10:06
      Nie wiem jak jest teraz ale teorie ewolucji jakos w 7/8 klasie przemycila nam
      pani od biologii :)
      • hymen Re: Dlaczego teorii ewolucji nie naucza się w szk 06.12.06, 10:12
        To pozory. Pani powiedziała co to jest teoria ewolucji a to co innego. Np
        systematyka w podręcznikach biologi jest niezgodna z teorią. Czy przedmiot
        biologii wprowadził pojęcia z teorii?
        • tomas_torquemada Re: Dlaczego teorii ewolucji nie naucza się w szk 06.12.06, 10:38
          Powiedzmy, ze dosc szczegolowo w oparciu o przyklady z ksiazek starala sie nam
          to wytlumaczyc.. Niestety przyswajanie tego typu wiedz w 7 klasie jest dosc
          ograniczone.. Dalo to jednak jakies podwalin i kiedy pozniej spotkalem sie na
          studiach z egzaminem z filozofii, ktory prowadzil maniak Darwina to juz
          przynajmniej wiedzialem cokolwiek.. Inna sprawa, ze do nauczenia sie bylo 20x
          tyle materialu.
      • supaari Re: Dlaczego teorii ewolucji nie naucza się w szk 06.12.06, 11:00
        tomas_torquemada napisał:

> Nie wiem jak jest teraz ale teorie ewolucji jakos w 7/8 klasie przemycila nam
        > pani od biologii :)

Od tego czasu nauczyciele biologii wyewoluowali w kierunku "gatunku" nie
        przemycającego takich treści na zajęciach ;-)
    • woda.woda Re: Dlaczego teorii ewolucji nie naucza się w szk 06.12.06, 10:07
      Trzymajmy sie tego prostego wytłumaczenia - bardziej ciekawe jest, że uczą Pana
      Tadeusza, choc to zdecydowanie dla dzieci zbyt trudna lektura.
    • pocoo Re: Dlaczego teorii ewolucji nie naucza się w szk 06.12.06, 10:13
      A po co zaśmiecać sobie dodatkowo głowę i tak przeładowanym programem.Zbyt
      trudna terminologia.Na lekcji religii jest Adam,Ewa,kazirodztwo i 6 w dzienniku.
      • hymen Re: Dlaczego teorii ewolucji nie naucza się w szk 06.12.06, 10:22
        A co za problem "odładować" program? Gdyby naprawdę iść tym tokiem rozumowania,
        to w szkołach nauczano by fizyki Arystotelesa, bo dziecko to intuicyjnie
        odbiera jako prawdę.
        • pocoo Re: Dlaczego teorii ewolucji nie naucza się w szk 06.12.06, 10:34
          Mamy "genialnego"MINISTRA EDUKACJI i on "doskonale" wie co powinni mieć w
          głowach smarkacze.Świat stworzył Bóg i finito.
          • hymen Re: Dlaczego teorii ewolucji nie naucza się w szk 06.12.06, 10:42
            Póki co, minister jest ministrem dość krótki okres czasu i szkoły realizują
            programy pochodzące z wcześniejszych okresów.
            • pocoo Re: Dlaczego teorii ewolucji nie naucza się w szk 06.12.06, 10:51
              Tak, masz rację.Jest "odpowiedni" program od czasu wprowadzenia religii do
              szkół.Ja uczyłam się w szkole teorii ewolucji ale religii uczono w salkach
              katechetycznych.Może ktoś mądry uznał że Darwin był komunistą.
              • hymen Re: Dlaczego teorii ewolucji nie naucza się w szk 06.12.06, 11:02
                Węęcz odwrotnie, komuniści byli największymi wrogami ewolucji. Kościół
                przynajmniej próbuje zaadoptować ją do swoich wierzeń, komuniści stworzyli
                własną wersję.
                • crax Re: Dlaczego teorii ewolucji nie naucza się w szk 06.12.06, 11:07
                  "...komuniści stworzyli własną wersję."

Mogę wiedzieć - jaką?
                  • hymen Re: Dlaczego teorii ewolucji nie naucza się w szk 06.12.06, 11:09
                    crax napisał:

> "...komuniści stworzyli własną wersję."
                    >
                    > Mogę wiedzieć - jaką?

Stworzyli ją Łysenko i Miczurin.
                    • crax Re: Dlaczego teorii ewolucji nie naucza się w szk 06.12.06, 11:14
                      Ale ja nie pytam kto ją stworzył tylko co takiego głosi.
                      • hymen Re: Dlaczego teorii ewolucji nie naucza się w szk 06.12.06, 11:31
                        A skąd u Ciebie takie przeświadczenie, ze powinienem to tu tłumaczyć? Ogólnie
                        rzecz biorąc to ewolucja w oparciu o dialektykę.
                        • crax Re: Dlaczego teorii ewolucji nie naucza się w szk 06.12.06, 11:34
                          "A skąd u Ciebie takie przeświadczenie, ze powinienem to tu tłumaczyć?"

Stąd, że jeżeli piszesz o ewolucji w wersji "komunistycznej" to chciałbym coś o niej wiedzieć bliżej. A "ewolucja w oparciu o dialektykę" to bardzo niejasna definicja. Proszę po prostu o konkrety.
                    • crax Doczekam się odpowiedzi czy nie? 06.12.06, 11:30
                      Jeśli pytanie jest dla ciebie za trudne (podobnie zresztą jak ewolucjonizm) to zadam je prościej: "Czym ewolucja głoszona przez Łysenkę i Miczurina (o ile takowa istnieje) różni się od ewolucjonizmu darwinowskiego"?
                      • woda.woda Ja Ci powiem 06.12.06, 11:34
                        Łysenko twierdził, że zyrafa ma taka długą szyję, bo ja wyciąga doliścina
                        czubkach wysokich drzew.

To jest jednak manpulacja w wykonaniu hymena - nie mozna mówić, że w szkołach
                        PRL uczono według Łysenki
                        • crax Dziękuję :) 06.12.06, 11:37
                          Ale jeśli "Łysenko twierdził, że zyrafa ma taka długą szyję, bo ja wyciąga doliści na czubkach wysokich drzew." to zdaje się, że takich bzdur nigdzie nie uczyli, nie tylko w PRL-u :)))
                          • woda.woda Re: Dziękuję :) 06.12.06, 11:38
                            Przez krótki czas była to obowiązująca teoria w ZSRR i w krajach podległych.
                            Dawno i nieprawda, to taka ciekawostka przyrodnicza :)
                        • hymen Re: Ja Ci powiem 06.12.06, 11:39
                          woda.woda napisała:

> Łysenko twierdził, że zyrafa ma taka długą szyję, bo ja wyciąga doliścina
                          > czubkach wysokich drzew.
                          >
                          > To jest jednak manpulacja w wykonaniu hymena - nie mozna mówić, że w szkołach
                          > PRL uczono według Łysenki

Woda, a to jest Twoja manipulacja. Nie twierdziłem, że w szkołach PRL uczono
                          według Łysenki ;)))
                          • woda.woda Re: Ja Ci powiem 06.12.06, 11:40

> Woda, a to jest Twoja manipulacja. Nie twierdziłem, że w szkołach PRL uczono
                            > według Łysenki ;)))

Nie? Aha :)
                            • hymen Re: Ja Ci powiem 06.12.06, 11:44
                              woda.woda napisała:

>
                              > > Woda, a to jest Twoja manipulacja. Nie twierdziłem, że w szkołach PRL ucz
                              > ono
                              > > według Łysenki ;)))
                              >
                              > Nie? Aha :)

Aha, to zbyt mało w tym przypadku.
                              • woda.woda Re: Ja Ci powiem 06.12.06, 11:46
                                Przepraszam Pana serdecznie, Panie Hymenie.
                                • hymen Re: Ja Ci powiem 06.12.06, 11:58
                                  ;)))))))

Ależ proszę.
                      • p.s.j Re: Doczekam się odpowiedzi czy nie? 06.12.06, 11:37
                        Chociażby tym, iż odrzucala istnienie takiego wymysłu jak "geny", które miałyby
                        być dziedziczone, natomiast - w przeciwieństwie do "tradycyjnej" genetyki
                        zakładała dziedziczenie cech nabytych w toku rozwoju osobniczego, upraszczając,
                        jeśli dorosłej myszy obetnie się ogon, to jej dzieci urodzą się bez ogona.
                        • crax Dziękuję raz jeszcze... :) n/t 06.12.06, 11:38

• hymen Re: Doczekam się odpowiedzi czy nie? 06.12.06, 11:37
                        Ty strasznie niecierpliwy jesteś kolego ;)))) Podstawowa różnica tkwi w tym, że
                        Darwin i późniejsi jego następcy z Wilsonem na czele twierdzili, że ewolucja
                        jest procesem samoistnym, wynikającym z pewnych praw odkrytych i sformułowanych
                        przez Darwina. Komunistyczna wersja biologii mówi, że prawa te podlegają
                        rozumowi i wystarczy zastosować na różnych społecznościach pewne mechanizmy
                        wynikające z rozumowania , żeby zmienić bieg ewolucyjny.
                        • crax Jeśli tak... 06.12.06, 11:40
                          "Komunistyczna wersja biologii mówi, że prawa te podlegają rozumowi i wystarczy zastosować na różnych społecznościach pewne mechanizmy wynikające z rozumowania, żeby zmienić bieg ewolucyjny."

Jesli tak, to są bzdury niewarte wzmianki. Mozna to traktować jako curiosum :)
                          • hymen Re: Jeśli tak... 06.12.06, 11:43
                            crax napisał:

> Jesli tak, to są bzdury niewarte wzmianki. Mozna to traktować jako curiosum :)

No, tak. A teraz przejrzyj wątek i sprawdź, kto wprowadził element porównania
                            ewolucji do komunizmu czy kościoła.
                            • woda.woda Re: Jeśli tak... 06.12.06, 11:45

> No, tak. A teraz przejrzyj wątek i sprawdź, kto wprowadził element porównania
                              > ewolucji do komunizmu czy kościoła.

Ale z drugiej strony: jesli ktoś zaprzecza ewolucji z powodów religijnych,
                              niczym sie nie rózni od tego, który jej zaprzecza z powodów "komunistycznych".
                              • crax Zgadza się... 06.12.06, 11:50
                                Komuniści (a raczej: "Stalinowcy") twierdzili: nie będzie nam tu natura determinować naszego rozwoju. Możemy nim sami kierować. Katolicy za to: "nie będzie nam tu natura determinować naszego rozwoju. Determinuje go Bóg!!"

Bo bzdurne twierdzenie, iż "żyrafa ma długą szyję bo sięga nią po liście na drzewach" jest tak samo idiotyczne jak twierdzenie, że "człowiek został ulepiony z gliny przez Boga". To jest DOKŁADNIE TAKI SAM IDIOTYZM.
                                • hymen To fajnie, że się w tym zgadzamy ;))))))))) / NT 06.12.06, 11:57
                                • Gość: aneta ka Re: Zgadza się... IP: *.piotrkow.net.pl 06.12.06, 20:45
                                  to dlaczego ku.. żyrafa ma taką szyję? jak nie po liściee? po co jej by była?
    • crax Re: Dlaczego teorii ewolucji nie naucza się w szk 06.12.06, 11:01
      "...dlaczego teoria jest nieobecna w programach?"

Spytaj może o to w MEN-ie a nie tutaj?
    • Gość: marysia pniewaz ta teoria jest tak gleboko madra, IP: 80.227.0.* 06.12.06, 11:08
      ze zaden nauczyciel jej nie rozumie, a co dopiero dziatki.
      Kiedys byla taka dialektyka, co tez wyjasniala wszystko ale entuzjazm do niej
      jakos umarl. Fizycy tez maja bardzo madre teorie, ktore wyjasniaja chyba
      wszystko i sa tak madre, ze na uniwersytetach niema studentow gotowych sluchac
      tych bzdor.
      • pocoo Re: pniewaz ta teoria jest tak gleboko madra, 06.12.06, 17:53
        Czytam i czytam i czuję że mam kuku na
        muniu.Małpa,Ruskie,glina,żyrafa,Bóg,żebro,Darwin i co jeszcze?Kto mnie wyrwie z
        matni tej?
        • hymen Re: pniewaz ta teoria jest tak gleboko madra, 07.12.06, 09:25
          pocoo napisała:

> Czytam i czytam i czuję że mam kuku na
          > muniu.Małpa,Ruskie,glina,żyrafa,Bóg,żebro,Darwin i co jeszcze?Kto mnie wyrwie
          z
          >
          > matni tej?

Wiesz co to jest prawo zachowania gatunku? Moze to pozwoli wyrwać Cię z
          matni ;))
    • Gość: Licealista Re: Dlaczego teorii ewolucji nie naucza się w szk IP: *.tkdami.pl 06.12.06, 19:19
      My w LO profil biologiczno-chemiczny mieliśmy terję ewolucji już w pierwszej klasie.
    • Gość: maturzystka_2007_ Re: Dlaczego teorii ewolucji nie naucza się w szk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.06, 19:30
      w LO jest teoria ewolucji!!! i jest genetyka

proponuje najpierw zorientowac sie nieco w programach nauczania niz zakladac
      bezsensowne watki na forum
      • hymen Wreszcie ktoś zadał kłam tym twierdzeniom 06.12.06, 19:44
        Gość portalu: maturzystka_2007_ napisał(a):

> w LO jest teoria ewolucji!!! i jest genetyka
        >
        > proponuje najpierw zorientowac sie nieco w programach nauczania niz zakladac
        > bezsensowne watki na forum

Tak, w programie LO są podstawy ewolucji i genetyki.

• woda.woda No to po co piszesz, że nie ma? 06.12.06, 19:50
          • hymen Re: No to po co piszesz, że nie ma? 06.12.06, 19:56
            Bo mam wrażenie, że te podstawy to stanowczo za mało. Ale przyjmuję, że mogę
            się w tym przypadku mylić. Bardzo dużo zależy od szkoły, wykładowcy... A
            wrażenie moje wynika z mnóstwa wypowiedzi osób, które niedawno skończyły szkołę
            i niewiele na ten temat wiedzą.

PS
            W bardzo różny sposób rozpoczynam swoje wątki ;))
            • woda.woda Piszesz "nie naucza się w szkołach" 06.12.06, 19:57
              Maturzystka słusznie Cię objechała :)
              • hymen Re: Piszesz "nie naucza się w szkołach" 06.12.06, 20:04
                woda.woda napisała:

> Maturzystka słusznie Cię objechała :)

Słusznie ;)
    • Gość: aneta ka Re: Dlaczego teorii ewolucji nie naucza się w szk IP: *.piotrkow.net.pl 06.12.06, 20:40
      bo to bzdóra
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka