nuova 10.02.07, 21:15 Ciekawa jestem jak ich oceniacie? Tzn co o nich myślicie? (nie chodzi mi o to, żeby pisali ci, którzy nigdy nie byli w Italii albo niedajboże ci, którzy słyszeli, że Włosi są XXX) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: jaija Re: Włosi IP: *.elblag.dialog.net.pl 11.02.07, 01:54 To naród niezwykle twórczy, mało tego - mają świadomość swojego dziedzictwa i nikt tam zapewne plastików do starej kamienicy nie wstawi, ani ceglanej okładziny na olejno nie pomaluje, jak buraki u nas. Zazdroszczę im malarzy, rzeźbiarzy, architektów, projektantów (mody, artykułów gospodarstwa domowego), reżyserów - wszyscy na najwyższym, od wieków, poziomie. Nic dziwnego, że Włosi mają doskonały gust. No i oczywiście przewspaniała kuchnia. Z drugiej strony - Włosi czasem nie grzeszą kulturą osobistą, bywają obraźliwi i lekceważący w stosunku do osób mniej atrakcyjnych fizycznie, mają takie "machowskie" podejście do kobiet. No i są okropnymi mamisynkami - ale to już w równym stopniu wina ich mamusiek ;) Odpowiedz Link Zgłoś
nuova Włosi 11.02.07, 02:09 Zgzadza się co do urządzania mieszkania, to są wielcy ;P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Włosi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.07, 15:57 Gość portalu: jaija napisał(a): <To naród niezwykle twórczy, mało tego - mają świadomość swojego dziedzictwa. > nikt tam zapewne plastików do starej kamienicy nie wstawi, ani ceglanej > okładziny na olejno nie pomaluje, jak buraki u nas. Ha z tym to bywa różnie .Owszem w samym centrum Rzymu to dziwadeł nie ma ale za to gdzie indziej horror.We Włoszech często trudno jest uzyskać zezwolenie na budowę nowego budynku,bo najpierw powinny zostać przeprowadzone badania archeologiczne i czasami trwało by to kilka lat.Za łapówkę na brak świstka od archeologa przymyka się oczy i finisz.Niszczy się jakiś tam zabytek,wystawiając nowoczesny koszmarek.Albo z braku kasy remontuje się istniejąca budowlę w tajemnicy osiągając czasami zaskakujące efekty. > Zazdroszczę im malarzy, rzeźbiarzy, architektów, projektantów (mody, artykułów > gospodarstwa domowego), reżyserów - wszyscy na najwyższym, od wieków, poziomie. > > Nic dziwnego, że Włosi mają doskonały gust. Tak ,zwłaszcza maluch czyli fiat 126p był przykładem doskonałego gustu i techniki włoskiej;)) Nie ładne co ładne tylko co się komu podoba.Co najdziwniejsze Włosi za cuda mają nasza polską armaturę,bo swoja uważają za bubel totalny,co niestety jest prawdą. > Z drugiej strony - Włosi czasem nie grzeszą kulturą osobistą, bywają obraźliwi > i lekceważący w stosunku do osób mniej atrakcyjnych fizycznie, mają > takie "machowskie" podejście do kobiet. No i są okropnymi mamisynkami - ale to > już w równym stopniu wina ich mamusiek ;) Kierowcy włosi są niekulturalni na drodze i chamscy.Lekceważenie jakichkolwiek przepisów czy to drogowych czy też innych opanowali do perfekcji.Łapówkarze i szantażyści.Jeśli zadrzesz z jednym Włochem musisz się liczyć z tym,że cała jego szurnięta familia będzie cię ścigać do upadłego.W chwili wzburzenia zachowują się jak małpy podczas pożaru lasu,drą się jak stare prześcieradło i miotają konwulsyjnie jak w tańcu św.Wita.Włoscy faceci są święcie przekonani o swojej wyjątkowej atrakcyjności i podrywają wszystko co się rusza bez względu na wiek. Odpowiedz Link Zgłoś
wimx Re: Włosi 11.02.07, 12:11 Moj ukochany jest Wlochem, przenioslam sie do niego tu, do Italii i nie zaluje tego. Odpowiedz Link Zgłoś
soulcancer Re: Włosi 11.02.07, 17:21 Jakaś pani w Glamour napisała, że mają małe fiutki - nawet podała średnią w centymetrach. Ciekawe z iloma spała.Ta sama pani scharakteryzowała w tym samym artykule też kilka innych nacji odnośnie ich łóżkowych możliwości i talentów. Kocham kobiece pisma. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Włosi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.07, 20:54 A nie,napisała jaką metodą im mierzyła?;)) I ciekawe czy robiła to w stanie gotowości czy w spoczynku;)) Odpowiedz Link Zgłoś
nuova Re: Włosi 11.02.07, 20:55 ...to w "stanie gotowości" ma inną długość niż w "stanie spoczynku" ??? :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Włosi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.07, 07:52 Zdecydowanie powinno...:))) Odpowiedz Link Zgłoś
vanillaice Re: Włosi 12.02.07, 16:04 Mam kumpla Włocha. Szykuje się na imprezę dłużej niż ja i potrzebuje do tego wiecej kosmetyków. Zgadzam się też z tym, że są mamisynkami. Odpowiedz Link Zgłoś
sarawi Wlochy 12.02.07, 18:13 Wlochy, to kraj, do ktorego mam duzy sentyment - za to jaki jest. Mieszkalam kiedys z wloska rodzina i mimo calego swojego uwielbienia dla tego kraju - nie podobalo mi sie. Mialam wrazenie, ze maja mnie za kogos, kto pochodzi z bardzo zacofanego kraju. Pytania o ilosc kanalow w telewizji, o ciepla wode, sprzety codziennego uzytku (typu pralka, mikrofalowka, zmywarka) doprowadzaly mnie do rozpaczy - za kogo oni mnie i moj kraj mnie maja ??? A pytanie "u was rzadzi krol czy krolowa?" zupelnie mnie zaskoczylo - moze powinnam pogratulowac im wtedy "wiedzy". Wlosi raczej nie jadaja sniadania - jakis sucharek, platki, ot to wszystko. Poprosilam o chleb. I owszem, dostalam - caly bochenek chleba. Ani masla, ani czegokolwiek, co moglabym sobie na ta kanapke polozyc ... Ludzie mimo wszystko byli na swoj sposob mili, czego nie moge powiedziec o ich synu - rozkapryszony jedynak, ktoremu sie wydawalo, ze wszystko wolno. Opowiadal za moimi plecami niestworzone historie o mnie i moich znajomych, dodam, ze wszystko bylo w jak najbardziej negatywnym swietle - mial pecha (to byla wymiana jeszcze za czasow LO - bylismy klasa angielska, wiec nikt nie podejrzewal, ze ktokolwiek cokolwiek po wlosku zrozumie), bo wiekszosc tego co mowil rozumialam. Podziekowalam mu na koniec i powiedzialam co o nim sadze - po wlosku, zeby nie mial watpliwosci. To taka anegdota. Nie zrazilo mnie to do tego kraju, aczkolwiek przyjrzalam sie blizej typowemu zyciu w typowym wloskim domu. Kraj wciaz uwielbiam i chetnie wracam :) Odpowiedz Link Zgłoś
nuova Re: Wlochy 13.02.07, 14:05 To bardzo ciekawe, co piszesz. Ja na szczęście nie miałam takich przygód z rodzinką, u której mieszkałam; nie pytali mnie co w Pl mamy, a czego nie ;) Za to podoba mi się ich zainteresowanie polskością. Znają "Czrną Madonnę", chcieli żebyśmy śpiewały polskie kolędy (był to akurat okres bożonarodzeniowy). Są na serio bardziej otwarci i bezpośredni niż Polacy (to kocham u nich najbardziej), choć chamstwo na ulicach (czytaj: jazda na czerwonym) w wykonaniu włoskim niewiele różni się od rodzimego chamstwa. A we Włoszech przynajmniej człowiek żyje na luzie, bo tam dookoła czuje się ten looz :) Co tu dużo mówić-inna mentalność. Dla Polaków niepojęte: mieszka z rodzicami mając 30-tkę na karku. Hehe, w Pl wyprowadzamy się jak to tylko możliwe najszybciej, bo rodzice nam "przeszkadzają", wchodzą w drogę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Wlochy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.07, 17:27 To prawda, Włosi są bardzo rodzinni,otwarci i bardziej liberalni niż Polacy,no i mają jakby większe poczucie humoru.A jazda samochodem w towarzystwie kierowcy Włocha to niezapomniane przeżycie... Odpowiedz Link Zgłoś
nuova Re: Wlochy 13.02.07, 17:30 hehe, wiele rzeczy w towarzystwie Wocha jest niesamowitych :D tzn mówię za siebie :P Odpowiedz Link Zgłoś
sarawi Wlochy 14.02.07, 20:03 nuova: Uwierz, tez sie wtedy bardzo rozczarowalam. Mialam ochote uciec i juz nigdy wiecej nie wracac. Niestety nie dalo sie. Moze mialam pecha i trafilam na jakas "inna" rodzine, choc tak jak pisze, rodzice byli dosc sympatyczni, mimo, iz zadawali czasem dziwne pytania i mialam wrazenie, ze maja kiepskie zdanie o Polsce, natomiast ten gowniarz ... uh, brak slow. Dobrze, ze byli wyjatkiem. Reszta Wlochow, ktorych poznalam w swoim zyciu, to naprawde mili ludzie. Odpowiedz Link Zgłoś
makrejsza Re: Włosi 12.02.07, 22:53 Mi się podoba ich totalnie luźne podejście do życia, czasami chciałabym mieć takie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pawel Re: Włosi IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 13.02.07, 21:35 Halasliwi, niskiego wzrostu, brzydcy,zarozumiali, agresywni,zle wyksztalceni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jagna Re: Włosi IP: *.miechow.com 14.02.07, 20:12 A co sądzicie o mieszkańcach Sardynii? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Julietta Re: Włosi IP: *.37-151.net24.it 15.02.07, 13:25 Bylam kilka razy na Sardyni, u rodzinki mojego narzeczonego. Dla mnie to prawie raj, moze dlatego,ze znam wyspe w lecie. Przepiekne widoki, gory i morze...a ta woda...przezroczysta, lazurowa! Ile zieleni, kaktusow, palm...I to slonce! A ludzie? Serdeczni, mili, goscinni i bardzo rodzinni...Nie widzialam tam bieganiny tak wszechobecnej w miastach, tego przemeczenia i rozgoryczenia,czy tez zdenerwowania. Odpowiedz Link Zgłoś