Dodaj do ulubionych

Kremacja czy tradycyjny pochówek?

16.02.07, 13:48
Chyba wolałbym to pierwsze- tak jakoś czyściej i mniej klaustrofobicznie.
Może to po dokumecie Koszałki " Śmierć z ludzką twarzy" w Bez Cenzury, może
to zima zła ponure obrazy podsuwa, a może lukier przebrzmiałych walentynek
fermentuje jeszcze w żołądku zatruwając ciało i duszę.
Obserwuj wątek
    • Gość: Matylda Re: Kremacja czy tradycyjny pochówek? IP: 85.112.196.* 16.02.07, 14:00
      Mniej klaustrofobicznie? przeciez między urną i trumną jest taka różnica jak
      między kawalerką w bloku z wielkiej płyty a rezydencją Kulczyka.
      • mike.recz Re: Kremacja czy tradycyjny pochówek? 16.02.07, 14:03
        Zdecydowanie kremacja.
        1.Ciało ludzkie w ziemi gnije.
        2.Tradycyjne cmentarze zajmują bardzo dużo miejsca.
        • flavio221 Re: Kremacja czy tradycyjny pochówek? 16.02.07, 15:01
          wizja wijących się robaków jest chyba najgorsza.
          • Gość: Gość Re: Kremacja czy tradycyjny pochówek? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.07, 15:03
            Raczej.. po śmierci to chyba jest wszystko jedno...
          • mike.recz Re: Kremacja czy tradycyjny pochówek? 16.02.07, 15:17
            Wersja kremacji jest również dużo bardziej praktyczna.
    • gwiezdna.matylda a gdzie w Polsce można dokonać kremacji? ktoś wie? 16.02.07, 19:14

• Gość: chwila.pl Re: a gdzie w Polsce można dokonać kremacji? ktoś IP: *.chello.pl 16.02.07, 19:59
        Tu, dodaję trochę informacji:
        Cmentarz Komunalny Północny jest cmentarzem miejskim, zarządzanym przez Miasto
        Stołeczne Warszawę – Zarząd Cmentarzy Komunalnych. Zajmuje powierzchnię 143 ha,
        jest największym cmentarzem w Warszawie i jednym z największych w Europie.
        Miejsce pod cmentarz wyznaczono w latach sześćdziesiątych XX w. na północnym
        krańcu miasta i częściowo na terenie miejscowości Wólka Węglowa (stąd potoczna
        nazwa „Cmentarz na Wólce”). Cmentarz został otwarty w 1973 i do chwili obecnej
        pochowano tu blisko 150 tysięcy zmarłych. Nie będziesz się czuła samotnie...
        • legwan4 Re: a gdzie w Polsce można dokonać kremacji? ktoś 16.02.07, 20:50
          Zdecydowanie kremacja,bardziej estetyczna,mniejsze koszty dla rodziny i więcej
          miejsca dla następnych....
        • gwiezdna.matylda Re: a gdzie w Polsce można dokonać kremacji? ktoś 16.02.07, 21:58
          Dzięki :)
          Na razie się nie wybieram, ale n a p e w n o kiedyś taka informacja może się
          przydać. Chodzi mi ogólnie o tę kwestię w naszym kraju.
          Ze strony cmentarza www.cmentarzekomunalne.com.pl/cmentarze/cmpoln.html
          dowiedziałam się, że taka kremacja kosztuje ok. 700 zł. Potem prochy można
          pochować w zwykłym grobie, albo rozsypać na "łące pamięci".
          • Gość: et Re: a gdzie w Polsce można dokonać kremacji? ktoś IP: *.chello.pl 19.02.07, 14:27
            a czy taką urnę można postawić np w domu albo rozsypać w ulubionym lesie ,nad
            strumykiem ,itp ?
    • ave.duce Re: Kremacja . 16.02.07, 20:53

• Gość: mirabelka agent kremacja IP: *.foebud.org 19.02.07, 12:31
      "Śmierci z (...) nie widziałam, ale przypomniała mi się scena z "Kronik
      portowych" jak kobieta wsypuje zawartość urny do szambo, a potem... załatwia
      swoje potrzeby fizjologiczne. A tak na poważnie, bo temat grobowy, to chyba wolę
      kremację...
    • Gość: ciekawska A śmierć ma twarz? IP: *.pool.GHMWnet.eu 19.02.07, 12:38
      A tak na marginesie to praca w takim krematorium czy zakładzie pogrzebowym jest
      nader niewdzięczna... odnośnie tytułu filmu, to wolę sobie nie wyobrażać, że
      śmierć ma twarz. Chociaż... gdyby potraktować ją w kategoriach człowieczych, to
      można byłoby się do niej przyzwyczaić, a może nawet zaprzyjażnić...
      • Gość: malarka Re: A śmierć ma twarz? IP: *.dedicated.hosteurope.de 19.02.07, 12:42
        gdybym miała ją namalować, to miałaby twarz pięknej kobiety, woskowo bladej, z
        oczami zionącymi pustką....
        • Gość: jaija Re: A śmierć ma twarz? IP: *.elblag.dialog.net.pl 19.02.07, 13:54
          Gość portalu: malarka napisał(a):

> gdybym miała ją namalować, to miałaby twarz pięknej kobiety, woskowo bladej, z
          > oczami zionącymi pustką....

Nihil novi, gothic kicz.

Ja też chyba wolałabym kremację. Ale najpierw mogliby pobrać potrzebne części
          zamienne :)
    • hoakim Re: Kremacja czy tradycyjny pochówek? 19.02.07, 13:51
      Stanowczo kremacja. Wizja rozkładającego się ciała jest mało przyjemna. Po za
      tym kremacja jest tańsza a tradycyjne cmentarze to bomba grzybów, bakterii, wirusów.
    • Gość: reinkarnacja777 Re: Kremacja czy tradycyjny pochówek? IP: *.ccc.de 08.03.07, 16:46
      Nie polecam "Śmierci z ludzką twarzą". Tak się składa, że od jakiegoś czasu mam
      hbo i śledzę dosyć uważnie co emitują w tym cyklu bez cenzury. A jeśli chodzi o
      pytanie to jest mi to najzupełniej obojętne...
    • Gość: camel a co to ja..odpad czy co? IP: 81.19.200.* 09.03.07, 10:24
      wole tradycyjny pochowek razem z uczta robakow i takie inne bzdety. maja mnie
      spalic jak odpady? ..dzeiki
      • marwolo_diabolo Re: a co to ja..odpad czy co? 09.03.07, 13:24
        hehe piszesz poważnie? ;) uczta robaków ;D
    • Gość: Zioło tradycyjne Re: Kremacja czy tradycyjny pochówek? IP: *.indymedia.org 09.03.07, 14:22
      Akurat miałem romantyczną randkę jak emitowali ten film na HBO. Zepsuł nam
      trochę nastrój ;)
    • staruszeczka Re: Kremacja czy tradycyjny pochówek? 09.03.07, 21:02
      Kremacja. Chyba wstałabym z grobu przy pierwszym ugryzieniu robala.
    • Gość: Estera Re: Kremacja czy tradycyjny pochówek? IP: *.gprspla.plusgsm.pl 10.03.07, 09:49
      Zdecydowanie kremacja. Nie przeżyję- choć żyć już nie będę, ze mnie robale
      zjedzą
    • zezul2 Re: Kremacja czy tradycyjny pochówek? 13.03.07, 14:33
      Kremacja. Robactwo spędza ci sen z powiek co, robactwo spędza mi sen z powiek, no!
    • renebenay Re: Kremacja czy tradycyjny pochówek? 13.03.07, 19:25
      Kremacja i bez zadnych szamanow i kwiatow.
      • Gość: Teem Re: Kremacja czy tradycyjny pochówek? IP: *.stg.pl 16.03.07, 22:51
        A ja tradycyjny pogrzeb, bo
        - tradycyjny, a ja kocham tradycje
        - bardziej to smutne i uroczyste tak leżeć w trumnie
        - robaków się nie brzydzę, przynajmniej się przydam naturze
        - mam już kupione miejsce na cmentarzu
        - nie zjedzą mnie w zupie (krążyła taka kiedyś legenda miejska o pewnej
        rodzinie, której z Ameryki przysłali prochy jakiejś ciotki, a oni to do zupy...
        smacznego!)
        - jak pogrzeb będzie droższy to boleśniej odczują moją śmierć
    • Gość: mala tak sobie Re: Kremacja czy tradycyjny pochówek? IP: *.informatik.RWTH-Aachen.DE 22.03.07, 14:32
      Po tym filmie to powiedzialam mojemu facetowi ze jakby co to ja chce zeby mnie
      skremowal
    • asidoo Re: Kremacja czy tradycyjny pochówek? 22.03.07, 14:33
      Kremacja jest bardziej ekologiczna.
    • elunia7878 Re: Kremacja czy tradycyjny pochówek? 20.10.20, 16:02
      Zdecydowanie kremacja. Byłam na pogrzebie z urną organizowanym przez firmę Gloria i jest to według mnie dużo lepsze. Moim ostatnim życzeniem także będzie kremacja.
    • oszol-lom-z-rm Re: Kremacja czy tradycyjny pochówek? 20.10.20, 21:24
      Powiedz to Żydom i spytaj się ich dlaczego nie chcą się kremować

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka