onlyoner wystarczy widzieć i pamiętać 23.02.07, 19:33 nie oczekuj tu prostych wskazówek, jedyne co mogę ci doradzić to zwracanie uwagi na reakcje interlokutora - piana na jego pysku i głuchy warkot z gardzieli dobitnie przemawiają za tym że brzmiałaś "intelygentnie", ale to ty powinnaś pamiętać jakimi słowy doprowadziłaś go do tego stanu, nikt inny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stary filozof Re: wystarczy widzieć i pamiętać IP: *.range86-134.btcentralplus.com 23.02.07, 19:48 lepiej milczec i uchodzic za glupca niz sie odezwac i dac dowod na to. Odpowiedz Link Zgłoś
onlyoner Re: wystarczy widzieć i pamiętać 23.02.07, 19:55 lepiej dac dowód na to niżby całe zycie wszystkich okłamywać Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: enian Re: wystarczy widzieć i pamiętać IP: *.2a.pl 23.02.07, 20:08 Wasze wypowiedzi to tylko spekulatywne dywagacje niezweryfikowane empirycznie :) Odpowiedz Link Zgłoś
onlyoner Re: wystarczy widzieć i pamiętać 23.02.07, 20:26 Może i racja bo nie sposób usłyszeć jak w uszach warczącego pieniacza brzmią słowa ludzi intelygentnych. Ale zawsze można opierać się na określonych przesłankach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piter Re: wystarczy widzieć i pamiętać IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.07, 11:24 empirycznie, paradoksalnie i parakselans, jak to kurski mawiał:P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: brzmieć intelygentnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.07, 20:30 Ktoś przy mnie przytaczał badania z ktorych wynikało iz najwiekszy wpływ na tzw pierwsze wrażenie czy ocene nas przez innych ma wygląd, mowa ciała, gestykulacja, sposób mówienia a dopiero na ostatnim miejscu z wpływem chyba 8% to co mówimy, czyli treść wypowiedzi...Ja także uważam ze forma wypowiedzi ma tak samo duży wpływ na koncowy odbiór czy ocenę wypowiedzi jak jej teść. Jak powienien mówić "inteligent"? Według mnie nie za głośno, nie za szybko , raczej spokojnie niż emocjonalnie, wyraźnie, nie przerywając innym. Powinien tez wiedzieć kiedy sie odezwac a kiedy wysłychać. Chyba dokładnie odwrotnie niz politycy na kanapach w telewizji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: don kra wat' "Głupi mądrze robi milcząc." IP: *.crowley.pl 23.02.07, 20:41 Ponadto nie żuj gumy w miejscu publicznym (twarz żująca nie ma wyrazu, jak u krowy), nie siorb nosem w autobusie tylko użyj chusteczki (dżentelmen zawsze ma przy sobie chusteczki), nie wyj jak wiochmen do komórki będąc w miejscu publicznym-straszliwa siara, nie jedz fast-foodu idąc ulicą-prostactwo oraz brak manier i higieny, myj ręce po wyjściu z toalety, nie przerywaj rozmówcy, nie pluj na chodnik -dno absolutne, mów powoli i wyraźnie a nie jak stara, bezzębna, moherowa ropucha, nie ekscytuj się nadmiernie. Stosuj rozbudowane epitety - "ty nędzna, prymitywna kreaturo o świńskich, rozbieganych oczkach" np. gdy oglądasz polityków etc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z chamów pany Generalnie szpanerstwo wyklucza kulturę. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.07, 21:34 Autorka wątku pragnie zaszpanować kulturą, ale nie uda jej się to. Ośmieszy się tylko, bo kultura nie lubi szpanu. Dlaczego? Ano dlatego, że ludzie kulturalni i inteligentni szpanować nie muszą. Po nich po prostu WIDAĆ. Odpowiedz Link Zgłoś
camel_3d dokladnie!! 24.02.07, 12:31 ludzie durni, zeby nie wiem co robili, zawsze beda sprawiali wrazenie .."kurcze, cos z niem nie tak". :) ludzie inteligentni, nawet jezeli sie wyglupiaja nie sprawiaja wrazenia prymitywnych. mam kolezanke, w ustach ktorej slowo "k..wa" nigdy nie zabrzmialo wulgarnie...dziwne, ale prawdziwe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: listekklonu Re: dokladnie!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.07, 14:02 Widzę słowo "dokładnie". Czy w ustach Twojej koleżanki brzmi ono równie uroczo jak "k..wa"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: camel Re: dokladnie!! IP: *.pools.arcor-ip.net 24.02.07, 18:00 uroczo-.--nie..ale za to smiesznie:) Odpowiedz Link Zgłoś
alter50 Re: Generalnie szpanerstwo wyklucza kulturę. 25.02.07, 17:34 To prawda,widzę tu 95% kreacji mniej lub więcej udanych,część żałosnych,ale nie można mieć pretensji,tutaj każdy może pretendować,w realu jest trudniej ,chociaż wielu próbuje,chociażby mówiąc takie ,,filipinki" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nacziketas Re: Generalnie szpanerstwo wyklucza kulturę. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.07, 00:24 Real to też kreacja, więc na co lamenty. Nie stosuj tych przebrzmiałych podziałów na rzeczywistość i pozory, bo one zawsze zapowiadają wojnę. Real o tyle jest piękniejszy, że gdybyśmy w nim sobie o tym wszystkim opowiadali, pewnie wiedziałbym jak masz na imię. A jak bym to wiedział, mógłbym powoli dowiadywać się o Tobie więcej. A tutaj, niestety, identyfikują nas jakieś głupawe nicki, które w punkcie wyjścia generują naddatek niepotrzebnej ściemy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zawzięTa Re: Generalnie szpanerstwo wyklucza kulturę. IP: *.telpol.net.pl 01.03.07, 23:42 Czy chodziło o "filipiki"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bynajmniej Na pewno tutaj się tego nie nauczysz! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.07, 21:19 Na lewackim, antypolskim forum króluje chamstwo i miernota. Jak chcesz mówić inteligentnie, to musisz przebywać z inteligentnymi ludźmi. Tu raczej ci to nie grozi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cez Re: Na pewno tutaj się tego nie nauczysz! IP: *.onlink.net 24.02.07, 02:00 cale szczescie, ze bynajmniej nie jest chamski i nie jest miernota. Inteligencja od niej/niego az bije i tak naprawde nie wiem co ten czlowiek tutaj robi i po co wchodzi na forum. Jak to sie stalo, ze taki entelygent tutaj zawital. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pan na niebiosach Re: Na pewno tutaj się tego nie nauczysz! IP: *.crowley.pl 24.02.07, 09:27 Oto przedmówca dał przykład nowomowy rynsztokowej. Czyli kał lejący się z ust przyprawiony rzygowiną indolencji i propagandowego, radzieckiego bełkotu. Tak właśnie nie należy się zachowywać. Odpowiedz Link Zgłoś
camel_3d w takim razie co tu robisz? 24.02.07, 12:33 > Na lewackim, antypolskim forum króluje chamstwo i miernota. Jak chcesz mówić > inteligentnie, to musisz przebywać z inteligentnymi ludźmi. Tu raczej ci to nie zdaje sie, ze sam tu przebywasz, wiec..hmm... musisz byc lewackim, antypolskim chamem i miernota... Odpowiedz Link Zgłoś
alter50 Re: Na pewno tutaj się tego nie nauczysz! 25.02.07, 17:37 tak sie składa akurat,że największymi intelektualistami zazwyczaj byli lewacy no i te ,,antypolskie elementy" Ruch prawicowy kiepskich rodził intelektualistów,nie mówiąc już o kościele związanym z tym ruchem,tak ,że dzięki Ci Panie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: moja skromna osoba To się z domu wynosi. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.07, 21:29 Można oczywiście mozolnie się tego wyuczyć, niemniej jednak zawsze będzie brzmiało to sztucznie, pretensjonalnie i niestety zabawnie dla otoczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mankament Re: brzmieć intelygentnie IP: *.aster.pl 23.02.07, 22:17 Szanowny Panie Spike, zadaje Pan bardzo dziwne pytanie. Po co w ogóle "błyszczeć na tle szarego języka naszych znajomych"? Czy naprawdę o tak tani szpan Panu chodzi? Szkoda zachodu, bo na każdym, kto rzeczywiście jest człowiekiem na pewnym poziomie intelektualnym, zrobi to żałosne wrażenie. A imponowanie byle czym prostaczkom? Sztuka najmarniejsza z marnych. Odpowiedz Link Zgłoś
wazzka Re: brzmieć intelygentnie 23.02.07, 22:52 na ten czas onegdaj, tudzież, a i owszem Odpowiedz Link Zgłoś
la_meuse Re: brzmieć intelygentnie 23.02.07, 23:05 Na poczatek radze przestac korzystac z internatu... Odpowiedz Link Zgłoś
alter50 Re: brzmieć intelygentnie 23.02.07, 23:28 Tak naprawdę nie ma sie co martwić,dzisiaj niestety nie jest trudno błysnąć,wystarczy byc odrobine mądzrejszym od krowy..................z całym szacunkiem dla mleko dajki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tina Re: brzmieć intelygentnie IP: *.gprspla.plusgsm.pl 23.02.07, 23:40 Dzieciaki, ale dlaczego tak straszliwie się przejmujecie tym forum i naskakujecie na Pana/Panią Spike? Przecież widać jak na dłoni, że to badanie do pracy semestralnej/magisterskiej,licencjackiej/do artykułu. Znajomy kiedyś nawet w celach badawczych zaręczył się z osobą poznaną przez internet i rzucił, gdy już napisał pracę(bardzo nieetyczne) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wawiak Natenczas onegdaj...... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.07, 00:28 Natenczas onegdaj Dlaczegóż?Poniewuż....:) Odpowiedz Link Zgłoś
mierzeja.znad.wisly Albo mówić jak ś.p. Waldorff 24.02.07, 06:21 Używać słów typu "aliści" np. Aliści jesień w roku onym bardzo była wietrzna, a liści napadało tyle, że grabi do grabienia brakło. Albo "azaliż" np. - O, luba moja, azaliż mogę wniść w Twe łoże? - A wejdź luby, a zaliż... Odpowiedz Link Zgłoś
feminasapiens Re: brzmieć intelygentnie 24.02.07, 08:10 "niemniej jednak" taki potworek językowy, chyba nie do końca poprawny A co do tematu wątku. Piszę, nie przeczytawszy wszystkich wpisów. Nie wiem czy akurat "mam wrażenie" to jakiś wyszukany język. Niektórzy ludzie władają poprawną polszczyzną na co dzień i dla nich słowa takie jak "sugeruję" czy "kontrowersyjny" nie są jakimś wyjątkowo wysokim lotem. To normalny język polski. Być może osoby które posługują się na co dzień prymitywnym slangiem mogą uważać że to próba zabłyśnięcia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abcd Re: brzmieć intelygentnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.07, 11:55 "Jest coś na rzeczy" to dopiero ohydztwo, a jakie popularne w gazetach, telewizji... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojtek Re: brzmieć intelygentnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.07, 11:59 > "niemniej jednak" > taki potworek językowy, chyba nie do końca poprawny Słownikowa, w 137% poprawna forma. Faktycznie, to "jednak" nie jest niezbędne, ale takich połączeń, które mimo to nie są pleonazmami, jest dużo. Rusycyzmem uznawanym za błędny jest "tym niemniej". Odpowiedz Link Zgłoś
camel_3d uuuk? 24.02.07, 12:24 myle, ze to nie ma znaczenia. Bo powiedzenie jednego czy dwoch madrych zdan, nie zrobi z nas ludzi inteligentnych. Czasme lepiej sie wyluzowac i nie "uinteligentniac" na sile bo to wyglada jeszcze gorzej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dwukwiat Re: uuuk? IP: *.crowley.pl 24.02.07, 13:10 banan dla bibliotekarza :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: camel Re: uuuk? IP: *.pools.arcor-ip.net 24.02.07, 18:01 tylko prosze obrac. Odpowiedz Link Zgłoś
onlyoner Re: uuuk? 24.02.07, 18:28 serdecznie dziękuję, ale źródeł inspiracji dla konstruktywnych wniosków i przemyśleń zwykłem poszukiwać przegryzając orzeszki (od bananów miewam wzdęcia) Odpowiedz Link Zgłoś
megasceptyk Re: uuuk? 24.02.07, 19:36 Mówimy o słynnym bibliotekarzu Uuk ze Świata Dysku Pratchetta? Upewniam się czy nadajemy na tych samych falach :). Odpowiedz Link Zgłoś
onlyoner Re: uuuk? 24.02.07, 20:01 chyba tak ale w Multiversum jest tyle wymiarów że znajdzie się miejsce dla dwóch i więcej Bibliotekarzy (i nie każdy z nich musi uwielbiać banany...) Odpowiedz Link Zgłoś
camel_3d oczywiscie... 25.02.07, 11:35 > Mówimy o słynnym bibliotekarzu Uuk ze Świata Dysku Pratchetta? Upewniam się czy > nadajemy na tych samych falach :). a znasz innego bilbliotekarza zajadajacego sie bananami:)? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anka Re: brzmieć intelygentnie IP: *.nat.student.pw.edu.pl 24.02.07, 13:32 Bardzo ładnie Ci tu koledzy napisali, to są rzeczywiście świetne rady dla kogoś, kto chce brzmieć "yntelygentnie". Bo inteligencja polega na tym, że sposób mówienia potrafisz dostosować do sytuacji, odbiorcy i tego, o czym mówisz. I w tym niestety mogą pomóc książki, nie forum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: listekkonu Re: brzmieć intelygentnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.07, 14:13 Z pewnością niesamowicie yntelygentnie brzmi podpieranie się czyimś autorytetem. Ktoś już powyżej proponował starożytnych Rzymian, ja jeszcze wymienię na przykład Augustyna, może Kanta? Rozmówcy prawdopodobnie żadnych tekstów tych panów nie czytali, ale o nich słyszeli, a to w tym wypadku wystarczy. W celu olśnienia rozmówcy rzucamy jakąś ogólną tezę i dodajemy "...co już zresztą zauważył w swoich dziełach święty Augustyn". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: camel Re: brzmieć intelygentnie IP: *.pools.arcor-ip.net 24.02.07, 18:18 I co podpieranie sie starozytnimi rzamianami, skoro i tak z rozmowcow nei ma o nich pojecia? wydaje mi sie, ze oznaka inteligencji bedzie raczej umiejetnosc prowadzenia inteligentnej rozmowy, pozostajac mimo wszystko na poziomie rozmowcy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: listekklonu Re: brzmieć intelygentnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.07, 18:44 Kolega może jest inteligenty, ale z poczuciem humoru już gorzej. Niezbyt dobrze świadczy o rozmówcy traktowanie ze śmiertelną powagą zupełnie żartobliwego tematu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sulineczka Re: brzmieć intelygentnie IP: *.res.east.verizon.net 24.02.07, 15:06 A moze by tak mowic to, co sie mysli i w taki sposob w jaki sie mysli. Od blyskania jest flesz, sloma i tak zawsze wyjdzie z butow. Generalnie edukacja w mysleniu i mowieniu pomaga, ale naprawde, wbrew temu co codziennie obserwuje sie w telewizji ( na wszystkich kanalach bez wyjatku) i co czyta sie w gazetach, myslenie poprzedza mowienie. Zeby blyszczec nie blyszczac trzeba miec klase, ale tego nie da sie nabyc za zadne miliony czegokolwiek. W zwiazku z ta niemoznoscia i wlasnie z checi blyszczenia pojawiaja sie takie koszmary jak Paris Hilton czy Mandaryna. W telewizji az sie od nich roi. Ot, jaka kultura, taki blysk jej przedstawicieli, ktorzy na dodatek subkulture tworza. Odpowiedz Link Zgłoś
chuligan_wolnosci 3 x inaczej 24.02.07, 15:09 Różnicę estetyczną dokonałoby wbicie do czerepów raz na zawsze, że: - nie mówimy "w każdym bądź razie" (tylko "w każdym razie"); - fraza powyżej została podana w cudzysłowiE, nie cudzysłowiu; i coś, co wydaje się już nie do przezwyciężenia: - DYWAGOWAĆ nie jest synonimem czasownika "deliberować" tylko znaczy: sjp.pwn.pl/lista.php?co=dywagowa%E6 a jest to istotna różnica semantyczna. Poza tym należy zmywać gnój z butów po powrocie z pola, a słowa "kur*a" używać tylko w odpowiednich okolicznościach i z wdziękiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Brawo Re: 3 x inaczej IP: *.crowley.pl 24.02.07, 15:53 Brawo, aż miło poczytać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: camel Re: 3 x inaczej IP: *.pools.arcor-ip.net 24.02.07, 18:06 > Poza tym należy zmywać gnój z butów po powrocie z pola, a słowa "kur*a" używać > tylko w odpowiednich okolicznościach i z wdziękiem. cos ty, w Polsce uzywa sie go zamiast przecinka...i z "wdziekiem" to ma raczej niewiele wspolnego:))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ttt Re: brzmieć intelygentnie IP: *.acn.waw.pl 24.02.07, 15:54 Hmmmm myslalem ze inteligentym sie jest, a nie pozoruj sie ;/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miodek Re: brzmieć intelygentnie IP: 213.199.198.* 24.02.07, 16:36 "sądzę isz" autor wątku jest kretynem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pio Re: brzmieć intelygentnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.07, 18:20 Pracuje w instytucji publicznej i jak nie ma internetu to mowie klientom, że trwa implementacja rewersa DNS, jakoś wszyscy po tych słowach się zamykają i nie wnikają już więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kostuś Re: brzmieć intelygentnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.07, 18:53 mnie zaś brzydzi zbyt częste używanie słowa "bardzo". Mało kto powie że film się podobał, tylko że "bardzo podobał", już nie po prostu wysokie góry, ale "bardzo wysokie" nie ciemna piwnica, ale bardzo ciemna..itd. a co do yntelygentnego słownictwa czasem używam wynalazków polszczyzny, którymi aż kipi "mechaniczna pomarańcza" w wersji polskij, spróbujcie powiedzieć rozmówcy patrząc na most czy wieżowiec, że jest mogutny [!!], albo przytaknąć słowem .."ponastojaszczy!" ;) Odpowiedz Link Zgłoś
itilli Re: brzmieć intelygentnie 24.02.07, 19:34 jak wiadomo (a wiedzą to głównie dziennikarze) wszystko można powiedzieć na przynajmniej 2 sposoby. najczęściej więcej. spotkałam się kiedyś z stwierdzeniem, że geniusza poznaje się po prostocie z jaką tłumaczy zawiłe zagadnienia i oszczędności języka jaki stosuje. To co możesz powiedzieć w jednym zdaniu możesz powiedzieć też w dziesięciu. Tylko po co? Jak najkrócej. Najlepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marynarz Re: brzmieć intelygentnie IP: 88.220.32.* 24.02.07, 20:26 "Iż" to był taki ruski motor. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: HGW Re: brzmieć intelygentnie IP: *.19.165.17.osk.enformatic.pl 24.02.07, 23:02 Zamiast "nie wiem nic" mówimy "nie posiadam żadnej wiedzyna ten temat". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nacziketas Edgaryzmy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.07, 13:46 "Nie posiadam żadnej wiedzy na ten temat" - to są edgaryzmy :-) Odpowiedz Link Zgłoś
malgosia1954 Re: brzmieć intelygentnie 25.02.07, 14:23 a czy nieznajomość znaczenia słowa "intendentka" może sugerować,"isz" osoba ta nieinteligentna? a może hgw? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lolek Re: brzmieć intelygentnie IP: *.chello.pl 24.02.07, 23:10 ...tak więc... :) Odpowiedz Link Zgłoś
magdalaena1977 Re: brzmieć intelygentnie 24.02.07, 23:16 spike.jonze napisała: > Jak i co mówić, by błysnąć na tle szarego języka naszych znajomych? > Czy "sądzę, iż" dziś jeszcze wystarczy? Być może "mam wrażenie" będzie dużo > lepsze... Co sądzicie? A ja wcale nie lubię "błyszczeć". Nie uczę się słownika wyrazów obcych na pamięć, ale okazuje się, że mam znacznie bogatszy język niż niektórzy członkowie mojej rodziny - osoby niewykształcone, ale starsze i kochane. Naprawdę jest mi głupio, jeśli użyję bez zastanowienia jakiegoś słowa (powiedzmy "absorpcja")i widzę mgiełkę niezrozumienia na twarzy rozmówcy. Odpowiedz Link Zgłoś
esekcik Re: brzmieć intelygentnie 25.02.07, 00:35 Otóż to! Mówić trzeba tak, żeby nie ranić ludzi samym sposobem mówienia. Szacunek miast błysku. Po prostu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Papaj Re: brzmieć intelygentnie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.02.07, 13:05 O tak brzmieć inteligentnie , i piszczeć pod kameruńczykiem namiętnie. Odpowiedz Link Zgłoś
joanekjoanek Re: brzmieć intelygentnie 25.02.07, 02:20 pozwolę sobie przytoczyć Znakomitego. bo bardzo on pasuje tutaj, tudzież a i owszem wszakże jakkolwiek. Teatrzyk Zielona Gęś ma zaszczyt przedstawić "Wieczór dyskusyjny w Krakowie" Przedmówca: Skończyłem. (wybiega) Oklaski. Prezes: Pierwszy do głosu zapisał się p. prof. Bączyński. Poprosimy więc p. prof. Bączyńskiego. Prof. Bączyński (pławiąc się w obłudzie i kwicz1c z zadowolenia systemem bezszmerowym): Proszę państwa! Wysłuchaliśmy z podziwem światłych i przenikliwych uwag naszego znakomitego przedmówcy. Śmiało można powiedzieć, że nie ma chyba na tej sali słuchacza, który by nie został wstrząśnięty problematyką, śmiałością sformułowań, gramatyką i stylistyką znakomitego badacza. Ale - zważywszy choćby na to, że nasz znakomity przedmówca jest nieobecny, gdyż - powodowany tragiczną chorobą żołądka - w tej chwili opuścił tę salę i już prawdopodobnie nie wróci, a również biorąc pod uwagę znane, a tak bolesne okoliczności w życiu naszego znakomitego przedmówcy, musimy niestety przyjść do wniosku, że nasz znakomity przedmówca stanowi właściwie rzadki, aczkolwiek często spotykany w naszym mieście, okaz kompletnego idioty. Oklaski. K U R T Y N A zapada na zawsze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: brzmieć intelygentnie IP: *.c31.msk.pl 25.02.07, 13:37 Jak najczesciej stosowac slowo ZATEM!!! Odpowiedz Link Zgłoś