dadrl 23.02.07, 09:05 Żona się uparła, że nasza córeczka ma mieć na imię Wiesława - po babci, a na drugie Lucyna - po prababci. Wydaje mi się, ze nie jest odpowiednie imie dla małego dziecka, wręcz wieśniackie, ale sie uparła. I co tu zrobić? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
default Re: Wiesława - czy to dobre imię dla dziewczynki? 23.02.07, 09:08 Tradycja - to jest dobre imię dla dziewczynki :)) Odpowiedz Link Zgłoś
akondze Re: Wiesława - czy to dobre imię dla dziewczynki? 23.02.07, 09:12 Wiesław, Wiesława... nie mam nic przeciwko tym imionom, ale kojarzą się raczej z ludźmi starszymi, powiedzmy po 40-tce... znaczy się wypadły nieco z mody ;) ---------- ...skwak? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Matylda Re: Wiesława - czy to dobre imię dla dziewczynki? IP: 85.112.196.* 23.02.07, 09:58 Żona snobuje się na orginalność? Przeciętna Wiesława ma teraz jakieś 55-60 lat i w kategoriach mody należy do tej samej grupy imion co Jadwiga, Krystyna, Zofia... Córka będzie się czuła wyobcowana, chyba że rozniesie się po mieście i ludzie zaczną tak chrzcić. Tak powstaje moda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ala Re: Wiesława - czy to dobre imię dla dziewczynki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.07, 09:19 Ciesz się, że nie upiera sie przy NIKOLI, albo OLIWIE (Oliwi?). To dopiero byłby obciach ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: re Re: Wiesława - czy to dobre imię dla dziewczynki? IP: *.tpnet.pl 23.02.07, 09:52 Twoja zona musi byc straszną wsiunką Odpowiedz Link Zgłoś
gringo68 Re: Wiesława - czy to dobre imię dla dziewczynki? 23.02.07, 10:09 Cu bycie "ze wsi" czy "wsiunem" jest czymś uwłaczajacym. Może ktoś mnie oświeci dlaczego jest się gorszym nie mieszkając w mieście? A wracjąc do tematy, to dlaczego nie? Imie znane, swego czasu popularne. Mody na imiona przychodzą i odchodza. Tareaz na tofie są Zofi,e Franciszkowie, Stasie itp. Imina normalne i bezpretensjonalne. Wolę Wieslawę niz Brajana czy Ettiennettee... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Matylda Re: Wiesława - czy to dobre imię dla dziewczynki? IP: 85.112.196.* 23.02.07, 10:19 gringo68 napisał: > Cu bycie "ze wsi" czy "wsiunem" jest czymś uwłaczajacym. Może ktoś mnie oświeci dlaczego jest się gorszym nie mieszkając w mieście?< Prawdziwy mieszkaniec wsi nie jest nikim gorszym. Najgorsi są tacy wsiowi w mieście bo za wszelką cenę robią z siebie tego kim nie są. Chcą dorównać ale sami nie wiedzą do czego. Wtedy często stają się śmieszni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: re Re: Wiesława - czy to dobre imię dla dziewczynki? IP: *.tpnet.pl 23.02.07, 10:54 Bycie ze wsi to nie to samo co bycie wsiunem. Odpowiedz Link Zgłoś
camel_3d a jak sie nazywa Twoja mama? 23.02.07, 10:21 moze lepsze by bylo po Twojej mamie. Fakt Wieslawa to troche staromodne imie..i chwlowo nie bardzo w modzie. Aczkolwiek moze sie zeminic. No "Wiesia"..nie brzmi dosc..elegancko:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :)))) Re: a jak sie nazywa Twoja mama? IP: 81.19.200.* 23.02.07, 11:02 tyz piknie:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A Re: Wiesława - czy to dobre imię dla dziewczynki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.07, 10:52 Co to znaczy modne imię? To nie buty, czy sukienka, które kiedy wyjdą z mody mozna wyrzucić. Imie dostaje się na całe życie. A córka faktycznie może poczuc sie wyobcowana, kiedy pójdzie szkoły, a tam same Zuzie i Natalki. Odpowiedz Link Zgłoś
gringo68 Re: Wiesława - czy to dobre imię dla dziewczynki? 23.02.07, 11:01 Gość portalu: A napisał(a): > Co to znaczy modne imię? > To nie buty, czy sukienka, które kiedy wyjdą z mody mozna wyrzucić. Imie > dostaje się na całe życie. > > A córka faktycznie może poczuc sie wyobcowana, kiedy pójdzie szkoły, a tam same > > Zuzie i Natalki. Oryginalność w dobrym stylu nie jest niczym zlym. Wolałbym aby moja córka miała na imię Wiesława, niż żeby była 15-stą Natalką w klasie... Wbrew pozorom dzieci szybko oswajają się z mniej popularnymi imionami, w a szkole średniej takię imię jest często wyznacznikiem pewnego rodzaju prestiżu... Oczywiście nie mam na myśli głupawych wynalazków i udziwnień w tym zakresie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Matylda Re: Wiesława - czy to dobre imię dla dziewczynki? IP: 85.112.196.* 23.02.07, 11:12 >Wolałbym aby moja córka miała na imię Wiesława, niż żeby była 15-stą Natalką w klasie...< Problem w tym, czy córka też by wolała... Odpowiedz Link Zgłoś
gringo68 Re: Wiesława - czy to dobre imię dla dziewczynki? 23.02.07, 11:16 Mam się pytać noworodka? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Matylda Re: Wiesława - czy to dobre imię dla dziewczynki? IP: 85.112.196.* 23.02.07, 11:20 Zapytać zawsze można, najwyżej Ci nie odpowie. Właśnie dlatego bezpieczniej dać dziecku imie takie jakie jest aktualnie modne. Zawsze jest jakiś wybór. Odpowiedz Link Zgłoś
gringo68 Re: Wiesława - czy to dobre imię dla dziewczynki? 23.02.07, 11:39 No widzisz, ja jednak wolę być oryginalny, oczywiście bez przesady, niż podażać za tym co modne, a w efekcie daje przeciętność. Idąc tym tokiem myślenia wszstki dziewczęta powinny obecnie nosić biodrówki z wywalonym pepkiem z wprawionym kolczykiem i tatuażem nad pośladkami. Tylko, że wtedy moda staje się jednostajnością i na korzyśc wyróznia się ta, która potrafi zaproponować wlasny oryginalny i alternatywny strój ubioru... W przedszkolnej grupie mojego synka na 10 chłopcow jest 3 Patryków, trzech Kacprów, dwóch Jakubów... Możne się jednak trochę wysilić... Odpowiedz Link Zgłoś
wielki_czarownik Ty wolisz 23.02.07, 12:06 Sam napisałeś "JA wolę". Ale w tej chwili nie decydujesz o swoim życiu tylko o cudzym. Warto o tym pamiętać. Odpowiedz Link Zgłoś
gringo68 Re: Ty wolisz 23.02.07, 12:28 Cały czas decyduję o życiu mojego dziecka, nie tylko o jego imieniu, ale i o znacznie poważniejszych sprawach, pewnie nazwiesz to totalitaryzmem... Odpowiedz Link Zgłoś
wielki_czarownik Re: Ty wolisz 23.02.07, 23:11 Jeżeli w tych decyzjach kierujesz się tylko swoimi zachciankami to nazwę to nawet mocniej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Matylda Re: gringo68 IP: 85.112.196.* 23.02.07, 13:56 Ja też nie lubię szablonów a moje córki nie mają kolczyków w wywalonych pępkach. Może to i moda ale starałam się je tak wychować, żeby nie gustowały w tego rodzaju "ozdobach". Z imieniem jest jednak inaczej. Mówiąc o modzie nie miałam na myśli tego, żeby dać dziecku jedno z pięciu najpopularniejszych w danej chwili imion ale nie można też dziecka imieniem naznaczyć na całe życie. Mam koleżankę o wdzięcznym imieniu Eulalia. Na nadaniu imienia nie skończyła się fantazja rodziców bo mówili do niej Lalka. Żebyś Ty wiedział ile nerwów w życiu zeżarło jej to imie, ile śmiechu było w klasie, ile razy musiała literować w urzędach przy podawaniu personaliów. Gdyby dali jej na imie Grażyna, Ewa albo Teresa to przeszłaby przez życie bez stresu. Druga moja koleżanka ma na imie Petronela a pani w szkole w dowód sympatii mówiła do niej Pela. Dziewczyna miała nóż w oczach jak to słyszała. Aktualnie pod moim blokiem biegają bliżniacy Franek i Leon a mamusia to taka wypindrzona indywidualistka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A Re: Wiesława - czy to dobre imię dla dziewczynki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.07, 11:20 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A Do Matyldy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.07, 11:21 Przygadał kocioł garnkowi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Matylda Re: Do A IP: 85.112.196.* 23.02.07, 14:03 Mogę prosić o więcej danych? bo jakoś nie kojarzę... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A Re: Do A IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.07, 14:11 Dla mnie imię Matylda jest nieładne i niemodne. Jest to ocena subiektywna, wiem. Gdybym ja miała takie "niezręczne" imię, nie oceniałabym innych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MATYLDA Re: Do A IP: 85.112.196.* 23.02.07, 14:20 Gość portalu: A napisał(a): > Dla mnie imię Matylda jest nieładne i niemodne. Jest to ocena subiektywna, wiem. Gdybym ja miała takie "niezręczne" imię, nie oceniałabym innych.< :) Nie doceniłam Cię jednak. Przez chwilę pomyślałam, że o to Ci chodzi ale potem, że to absurd. Idąc tokiem Twojego rozumowania ja musiałabym pomyśleć, że Ty masz na imie "A". Pewnie byłaś wcześniakiem skoro dali Ci takie króciutkie imie. Dawno się tak nie ubawiłam. Serdecznie pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
maxwellka Matyldo - "Matyldo" 23.02.07, 14:48 > :) Nie doceniłam Cię jednak. Przez chwilę pomyślałam, że o to Ci chodzi ale > potem, że to absurd. Idąc tokiem Twojego rozumowania ja musiałabym pomyśleć, że > > Ty masz na imie "A". Pewnie byłaś wcześniakiem skoro dali Ci takie króciutkie > imie. Dawno się tak nie ubawiłam. Serdecznie pozdrawiam. No naprawdę, napisałaś co wiedziałaś. I klasę okazałaś, i poczucie humoru. Odpowiedz Link Zgłoś
chwila.pl Re: Matyldo - "Matyldo" 23.02.07, 22:51 Matyldo, czytając Twoje wypowiedzi, wyobrażam sobie Ciebie podobna do tej z piosenki Zespołu Pod Budą: BALLADA O CIOTCE MATYLDZIE Między strychem a piwnicą W jakiejś starej kamienicy Mieszka ktoś, kto rozumy wszystkie zjadł. Dobrze wie, co lubią kwiaty I pamięta wszystkie daty, A kłopoty zna rodzinne od stu lat. Ciotka Matylda, cała w papilotach, Ma rozpieszczonego kota I nadzieję, że się jeszcze zmieni świat. Ciotka Matylda w podartych bamboszach Czeka wciąż na listonosza, Który rentę nosi i do łask się wkradł. Aż pewnego dnia zastukał, A za drzwiami cisza głucha. Zniknął ktoś, kto rozumy wszystkie zjadł. Nie podlane zwiędły kwiaty, W zapomnienie poszły daty. A na moje biurko mały kamyk spadł. Ciotka Matylda do niebieskich kroczy bram. Już podoba się jej tam, A na Pana woła głośno "Wpuść mnie pan." Ciotka Matylda ma koronę z papilotów I pod pachą taszczy kota - Przecież biedak nie mógł zostać całkiem sam. Mam nadzieję, że sie nie obraziłaś. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktos Re: Wiesława - czy to dobre imię dla dziewczynki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.07, 12:08 lepsze niz Maria dla chlopca:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: trabant Re: Wiesława - czy to dobre imię dla dziewczynki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.07, 12:15 Hm, imię takie sobie, aczkolwiek sto razy lepsze niż Sandra czy Andżelika. A tak bajdełej; moja córka (Zosia) chodziła do 7-osobowej grupy w prywatnym przedszkolu. Razem z nią były 3 Wiktorie i 2 Zuzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktos Re: Wiesława - czy to dobre imię dla dziewczynki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.07, 12:38 Zosia to imie, ktore za 2-3 lata zdominuje Wiktorie, Zuzie i Natalki :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: liczykrupa Re: Wiesława - czy to dobre imię dla dziewczynki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.07, 12:14 A mojej siostry kolezanka ma na imie Stella- z oryginalnoscią takze mozna przesadzic Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: młoda_karaluszyca Re: Wiesława - czy to dobre imię dla dziewczynki? IP: *.uni.lodz.pl 23.02.07, 13:17 Kobiet o imieniu Stella jest calkiem sporo. Sama znam dwie i co rusz słysze ze tu jakas Stella, tam kolejna. Tylko że to imie wcale nie pasuje do Polki. Wiesława jest sto razy odpowiedniejsze i piękniejsze :) Odpowiedz Link Zgłoś
euforyjka wspólczuję 23.02.07, 12:34 ale głupiemu się ustępuje, niech więc juz nazwie je tak jak chce. pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ??? Re: wspólczuję IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.07, 12:41 skad wiesz, ze glupia?:( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: wspólczuję IP: *.toya.net.pl 23.02.07, 13:24 nikt normalny by nie skrzywdzil dziecka dając mu imię ze wsi. od razu ludzie jak uslyszą, ze jakas Wieslawa to sobie pomyslą, że jakaś wiesniara! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ??? Re: wspólczuję IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.07, 14:24 żal mi ciebie:( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lynx.lynx Re: wspólczuję IP: *.chello.pl 23.02.07, 18:01 No tak, bo jak usłyszą, że jakiś "Brajan" przyszedł to od razu wiadomo, że jakiś kul gostek ze miasta, nie?? Ty jesteś największą wieśniarą. Odpowiedz Link Zgłoś
euforyjka [...] 24.02.07, 12:41 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lu Re: Wiesława - czy to dobre imię dla dziewczynki? IP: *.acn.waw.pl 23.02.07, 13:19 Postaraj sie przekonac zone, ze najlepsze sa sympatyczne imiona neutralne jak Ania. Imie bardzo wplywa na postrzeganie czlowieka przez innych. Wymyslne modne imiona sa tak samo zle jak przestarzale. Juz w dziecinstwie Twoja corka bedzie narazona na stale kpiny i docinki. W jednym z niedawnych numerow "Charakterow" (powazny miesiecznik poswiecony psychologii, redagowany przez psychologow) byl obszerny artykul o imonach i ich wplywie na nasze zycie. Odszukaj ten numer w czytelni, powinien wplynac na zone. Jesli jednak mlzonka uprze sie, by kosztem dziecka(!) uczcic babcie, to rozsadniejszym wyborem jest "Lucyna Wieslawa". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaija Re: Wiesława - czy to dobre imię dla dziewczynki? IP: *.elblag.dialog.net.pl 23.02.07, 13:32 Nie, no Wiesia jest imieniem trochę "babcinym" - nie trzeba być od razu Wiesią czy dla odmiany Bronią, żeby się wyróżniać z tłumu Zuzann i innych Oliwii, ale jest cała masa fajnych imion. Zresztą moda na dawanie imion "po babci" jest trochę zachowawcza i staroświecka. Poza tym trzeba pamiętać też o tym, czy imię pasuje do nazwiska - z tym różnie bywa. Zrobicie, jak zechcecie, ale ja bym Wiesia teraz nie dawała. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oxygen Re: Wiesława - czy to dobre imię dla dziewczynki? IP: *.aster.pl 24.02.07, 12:35 gadanie, dla mnie na przyklad zosia, kasia czy marysia jest jeszcze bardziej babcinym, wiec to kwestia zapatrywania sie przez pryzmat wlasnego widzimisie... na pierwszy rzut wydaje sie byc faktycznie nieco moze stare "wiesia", ale jak sie glebiej zastanowic, zadumac nad tym imieniem "wieslawa" kiedys moze znow wrocic do lask, wcale nie jest takie zle, ma w sobie jakis ukryty wdziek. jakas delikatnosc...a na pierwszy rzut oka wydaje sie byc "nie takie", bo media i moda oslepia wszystkich, i nikomu nie cche sie nawet zadumac i pomyslec, wsluchac sie w imie, nikt tez nie moze sobie wyobrazic, jak bedzie ono "plasowalo" sie na tle innych imion za kilka(nascie) lat... moze decyzja zony nie jest az tak beznadziejna, moze te lubyne zmienic na cos "neutralnego", bo lucyna i wieslawa sa jakby z tego samego "przedzialu"... a co do nazwiska, nazwisko mozna zmienic, wiec to absurd i obsesja niektorych z tym rzekomym dopasowywaniem do nazwiska.... a zona fajnie,z e nie kieruje sie ostatnim krzykiem mody, nie biegnie owczym pedem, pozdr! dla niej i dla ciebie, i udanego wyboru Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szatan Re: Wiesława - czy to dobre imię dla dziewczynki? IP: *.uni.lodz.pl 23.02.07, 13:46 Nieprawda, "Charaktery" są niewarte wydania tych kilku zlotych. To taki bełkot, a nie mądre artykuły. Ania owszem-jest neutralnym imieniem, ale nikomu nie zapada w pamiec. Nie mowie, że autor wątku powinien rzeczywiście nadać córeczce imię Wiesia, bo to jest przegięcie w drugą stronę. Za mało wśrod rowiesnikow mialaby Wiesi. A Ani (Ań?:) całe multum, co jest jeszcze gorsze. Kazdy z nas zna mnóstwo osób o imieniu Ania Asia Gosia Kasia Monika Justyna - dlatego żadna z nich niczym szczególnym się nie charakteryzuje. Dodatkowo - takie imiona się łatwiej zapomina. Gdy spotykamy na ulicy kogoś znajomego z dzieciństwa, którego uda mi się poznać:), a który miał imię mniej popularne (np. Urszula, Konrad, Jagoda) , łatwiej je sobie przypominamy niż takie "neutralne". ważam jednak, że Wiesława, mimo że jest to imię bardzo ładne i kobiece, jednak jest już ZBYT rzadko dawane dzieciom. Tak też niedobrze. Na pewno nie popieram jednak stwierdzenia, że imię Ania itp. jest najlepsze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dirgone Re: Wiesława - czy to dobre imię dla dziewczynki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.07, 14:04 Przejrzyj sobie wydania sobotnich wyborczych na przestrzeni ostatnich 10 lat :) Znalezienie tam Ani lub Kasi graniczy czasami z cudem, więc wśród dzieci jest są to imiona naprawdę rzadkie. Ja nie znam żadnej Oliwii w moim wieku, ale jeśli chodzi o dziewczynki, to teraz co druga tak się nazywa (na przemian z Zuzią, bo Julka chyba trochę już mija). Jeśli w tej chwili dałabym mojej córce na imię Ania,Kasia lub Monika, to właśnie ono będzie oryginalne :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Wiesława - czy to dobre imię dla dziewczynki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.07, 14:31 Mam koleżankę o imieniu Wiesława.Zdrobniale mówimy do niej Wisia.Zdaniem moich i znajomych jest to bardzo ładne imię.A co do wsiowych imion to muszę zauważyć,że ostatnio po zabitych dechami wsiach,od jakiś 15 lat z upodobaniem biegają pannice o koszmarnych imionach rodem z brazylijskiego tasiemca, Oliwie,Mirabelle,Mirandy,Natalki,Diany,Blanki,Sandry,Patrycje,Adrianny,Jowity i Marie-Anny lub Anny-Marie,(te dwa ostatnie musowo wymawiane razem w przypadku wołania takiej delikwentki) i koszmarne Emmanuelle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lu Re: Wiesława - czy to dobre imię dla dziewczynki? IP: *.acn.waw.pl 23.02.07, 14:43 Szantan, najwyrazniej po prostu nie rozumiesz bardziej skomplikowanych tekstow, "Charaktery" to nie "Super Express". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pawel Re: Wiesława - NIGDY, jestes ojcem ty wybierz IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 23.02.07, 20:26 Oczywiscie ze imie Wieslawa kojarzy sie z wiesniactwem. A jakie imie ma twoja Babcia czy Prababcia??? Liczy sie wylacznie jej rodzina???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Matylda Re: Wiesława - NIGDY, jestes ojcem ty wybierz IP: 85.112.196.* 23.02.07, 23:04 >Wiesława - NIGDY, jestes ojcem ty wybierz< a pewnie! będzie mu jakas tam baba rządzić! >Liczy sie wylacznie jej rodzina???? < Ty to chyba nie lubisz rodziny swojej żony, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Re: Wiesława - czy to dobre imię dla dziewczynki? 23.02.07, 20:46 Mnie się podoba. Można mówić do córeczki "Wisienko, Wisiu, Wiłka, Wiśka". Jeżeli jednak nie czujesz się z tym dobrze, to nie dawaj takiego imienia. Tak naprawdę imię służy przez pierwszych parę lat głównie rodzicom i dobrze, żeby im się podobało, a nie budziło dreszcze za każdym razem :) Może ustalcie z żoną, żeby nazwać córkę Wiesława na drugie, po babci, a na pierwsze dać jakąś standardową Anię, Kasię, Agnieszkę czy Julkę? Co do argumentu, że dziecku może się nie podobać - no wszystko może, córka znajomych formalnie zmieniła sobie imię, bo nazywała się Joanna, co jej się wydawało okropne i wieśniackie... Hej, a może zamiast Wiesława Odpowiedz Link Zgłoś
eluch_a Re: Wiesława - czy to dobre imię dla dziewczynki? 23.02.07, 23:08 Jejku, ja bym nie chciała, żeby do mnie Wisienko mówili... Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Re: Wiesława - czy to dobre imię dla dziewczynki? 23.02.07, 23:29 > Jejku, ja bym nie chciała, żeby do mnie Wisienko mówili... No i sama widzisz, za dzieckiem nie dojdziesz. Nazwiesz je Eurydyka, to będzie miało pretensje, że dziwacznie. Nazwiesz Wiesława, to będzie miało pretensje, że starobabiasto. Nikol - że wieśniacko. Izaura - że małomiasteczkowo. Ania - że pospolicie. Czandra - że idiotycznie. Zaneta - że jak strzykawka do lewatyw. Justyna - że jak z Zeromskiego. Gizela - że przedwojennie. Elżbieta - że brzydko. Joanna - że wstrętnie. Jola - że jak działaczka Samoobory. Andżelika - że nie po polsku... Dobieranie imion pod kątem tego, co się ---może- Odpowiedz Link Zgłoś
chwila.pl Re: Wiesława - czy to dobre imię dla dziewczynki? 23.02.07, 23:32 Nieprawda, Elżbieta to najpiekniejsze imię na świecie, jest tyle zdrobnień, czułych, delikatnych, po prostu cudnych... Odpowiedz Link Zgłoś
eluch_a Re: Wiesława - czy to dobre imię dla dziewczynki? 23.02.07, 23:33 > Elżbieta - że brzydko. Przepraszam, Elżbieta to bardzo ładne imię ;) Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Re: Wiesława - czy to dobre imię dla dziewczynki? 23.02.07, 23:40 > Przepraszam, Elżbieta to bardzo ładne imię ;) Ojejku, no, mówię z perspektywy przyszłego marudnego dziecka, któremu się akurat może nie podobać, bo... (tu wstawić dowolną absurdalną przyczynę) :) Imiona wybierają nam rodzice i chyba nie ma sensu argumentować, że się dziecku nie będzie podobało. Co innego imię ośmieszające, ale ta biedna Wiesława chyba nie jest AZ tak straszliwa :) Dziecko zawsze może ją przerobić np. na Winonę... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
eluch_a Re: Wiesława - czy to dobre imię dla dziewczynki? 23.02.07, 23:51 Yhy. Mojego kolegi kuzynka ma dwójkę dzieci: Winonę i Kjanu. Odpowiedz Link Zgłoś
ewagerman Re: Wiesława - czy to dobre imię dla dziewczynki? 24.02.07, 11:20 Włąsnie, biedne bedzie dziecko, naprawde, przekonaj zone, do lucyny!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
jonna38 Re: Wiesława - czy to dobre imię dla dziewczynki? 24.02.07, 11:45 Oprocz imion proponowanych przez zone dodaj trzecie od siebie- moze byc na drugim miejscu.. Kochane dziecko ma wiele imion. Jak corka podrosnie bedzie mogla uzywac, ktore woli. A propo Wieslawy- to bardzo piekne imie.. Odpowiedz Link Zgłoś