kochanica-francuza 05.04.07, 16:25 nabijał się z dowolnego Kowalskiego czy Millera, chorego na Parkinsona? To byłoby śmieszne czy nie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kochanica-francuza Re: A gdyby "Die Welt" 05.04.07, 16:35 zielonooka_bez_tyja napisała: > A co za różnica? Nie rozumiem pytania... Jak to , co za różnica? Odpowiedz Link Zgłoś
zielonooka_bez_tyja Re: A gdyby "Die Welt" 05.04.07, 16:39 Tak, czy siak, chodzi o Człowieka chorego na jakąś tam chorobę - mamy jakąś klasyfikację na lepszych i gorszych, ze pyytasz o to, co w wątku?? Odpowiedz Link Zgłoś
kochanica-francuza Re: A gdyby "Die Welt" 05.04.07, 16:41 zielonooka_bez_tyja napisała: > Tak, czy siak, chodzi o Człowieka chorego na jakąś tam chorobę - mamy jakąś > klasyfikację na lepszych i gorszych, ze pyytasz o to, co w wątku?? A nie, nie. Przeciwnie. Chodzi mi o to, że jak się nabijają z papieża, to zaraz jest krzyk o wolności słowa. A jakoś nikt nie zauważy, że to podle nabijać się z kalectwa/choroby. Odpowiedz Link Zgłoś
zielonooka_bez_tyja Re: A gdyby "Die Welt" 05.04.07, 16:44 Trudno, by Ktoś to zauważył, skoro niejednokrotnie zapewne zrobił to sam, w Twowarzystwie, przy procentach, czy pośród Rodziny, gdy atmosfera się na tyle rozluźniła... Tu można się zbudawać, że "nie nabijam się ze 'świętego chorego'" - taka... hm... nobilitacja moralna:/ Odpowiedz Link Zgłoś
kochanica-francuza Re: A gdyby "Die Welt" 05.04.07, 16:48 zielonooka_bez_tyja napisała: > Trudno, by Ktoś to zauważył, skoro niejednokrotnie zapewne zrobił to sam, w > Twowarzystwie, przy procentach te butelki należałoby polskim kartoflom rozbić na łbach Odpowiedz Link Zgłoś
zielonooka_bez_tyja Re: A gdyby "Die Welt" 05.04.07, 16:56 A mnie to ani ziębi, ani parzy;) Jak widzę i słyszę obłudę, to oczy i uszy odracam, bo... może to zaraźliwe się okazać i dopiero by było:) Odpowiedz Link Zgłoś
crax Re: A gdyby "Die Welt" 05.04.07, 16:50 Widzę, że wszyscy skoncentrowali się na tym jednym (faktycznie niesmacznym) "żarcie" o Parkinsonie. A co powiecie o reszcie? Też wg was "obrzydliwa"? Wg mnie np. ten z Fidelem jest świetny :)) Odpowiedz Link Zgłoś
kochanica-francuza Re: A gdyby "Die Welt" 05.04.07, 16:53 crax napisał: > Widzę, że wszyscy skoncentrowali się na tym jednym (faktycznie niesmacznym) "ża > rcie" o Parkinsonie. A co powiecie o reszcie? Też wg was "obrzydliwa"? Wg mnie > np. ten z Fidelem jest świetny :)) "Faktycznie niesmacznym"??? "Papież wygrał w paraolimpiadzie w "samodzielnym przesuwaniu się na 100 metrów" Odpowiedz Link Zgłoś
kochanica-francuza Re: A gdyby "Die Welt" 05.04.07, 16:56 Opuszczam was. Praca zaliczeniowa wzywa. Odpowiedz Link Zgłoś
karbat Re: A gdyby "Die Welt" 05.04.07, 21:23 niektorym moherowym mozdzkom w glowie sie nie miesci ,ze konserwatywna ,PRAWICOWA gazeta zartuje sobie z papieza . Odpowiedz Link Zgłoś
kochanica-francuza Re: A gdyby "Die Welt" 05.04.07, 21:33 karbat napisał: > niektorym moherowym mozdzkom w glowie sie nie miesci ,ze > konserwatywna ,PRAWICOWA gazeta zartuje sobie z papieza . > "Die Welt" to szajs mniej więcej na poziomie (obecnego) "Wprost",a nie żadna tam "prawicowa gazeta". Sama nie wielbię papieża i jestem przeciwna jego kultowi, pseudoliberalny wyprany móżdżku. Odpowiedz Link Zgłoś
fourteen.words Re: A gdyby "Die Welt" 05.04.07, 21:33 Z papieża mogą sobie żartować do woli, ale żartowanie sobie z choroby Parkinsona... Prymitywne, ale tłuszcza to lubi. Odpowiedz Link Zgłoś
kochanica-francuza Re: A gdyby "Die Welt" 05.04.07, 21:37 fourteen.words napisał: Prymitywne, ale tłuszcza to lubi. Precz z tłuszczą! Odpowiedz Link Zgłoś
crax Zgadzam się... 06.04.07, 01:06 "Z papieża mogą sobie żartować do woli, ale żartowanie sobie z choroby Parkinsona... Prymitywne, ale tłuszcza to lubi." Tyle, że obecnie rządzący (nie tylko zresztą oni) zapomnieli jak naśmiewali się np. z ciemnych okularów Jaruzelskiego. A nosił je dlatego, że na Syberii nabawił się choroby oczu. Z innych wolno, z Wojtyły nie... Gdzieś tu jest niekonsekwencja. Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Re: Zgadzam się... 06.04.07, 01:11 > Tyle, że obecnie rządzący (nie tylko zresztą oni) zapomnieli jak naśmiewali się > np. z ciemnych okularów Jaruzelskiego. Obecnie rządzący to malutkie zakompleksione prymitywy. Nie znam żadnego normalnego człowieka, który drwiłby sobie z okularów Jaruzelskiego. Ordynarny humor Die Welt uderzył boleśnie, bo wyszydzał nie tylko jednego człowieka. To przecież takie śmieszne, że ktoś z chorobą Parkinsona nie może się samodzielnie poruszać! To przecież takie śmieszne, że robią paraolimpiady dla kalek i łamag. To przecież takie śmieszne, że starzy ludzie jeżdżą na wózkach, chorują. Tfu, psia mać. Demagogicznie chciałoby się rzec, bardzo po niemiecku, chory czy kaleki to nie człowiek. Ale się nie rzeknie, bo się zna normalnych, wrażliwych Niemców. Ze redaktorzy Die Welt do nich nie należą - i nawet nie rozumieją, o co ten cały krzyk - to już trudno. Odpowiedz Link Zgłoś
mike.recz Re: Zgadzam się... 06.04.07, 01:14 www.takieo.jpg.pl/?199743,1887,36220 Odpowiedz Link Zgłoś
mike.recz Re: Zgadzam się... 06.04.07, 01:17 nessie-jp napisała: Ze redaktorzy Die Welt do nich nie należą - i nawet nie rozumieją, o c > o > ten cały krzyk - to już trudno. Śmiem twierdzić,że ludzie którzy pisali ten tekst bardzo dobrze wiedzieli co robią i jaka będzie w Polsce reakcja. Odpowiedz Link Zgłoś
crax Tak jest... 06.04.07, 01:32 "...bardzo dobrze wiedzieli co robią i jaka będzie w Polsce reakcja." Władze dały się sprowokować jak dzieci. I to mają być POLITYCY? Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Re: Zgadzam się... 06.04.07, 01:37 > Śmiem twierdzić,że ludzie którzy pisali ten tekst bardzo dobrze wiedzieli co > robią i jaka będzie w Polsce reakcja. Nie wydaje mi się - oni chyba myślą, że ten krzyk to "tylko o papieża". To samo zresztą dotyczy Miłościwie Nam Panujących. Die Welt, szydząc z choroby Parkinsona dla obśmiania papieża, wyszydził wszystkich ludzi chorych i starych. Co tu śmiesznego? Ano nic. Bulwersujące, niemiłe, pozostawiające niesmak? Owszem. Natomiast większości ludzi jest doskonale obojętne, że do 'cudów' papieża humorystycznie zaliczono długowieczność Castro. Myślisz, że bez wzmianki o chorobie Parkinsona, samo to zdjęcie z Castro by kogoś obeszło - nawet w Polsce? Może by się ktoś tam zbulwersował kameralnie, artykulik by się tu i ówdzie pojawił. Ale większość ludzi wzruszyłaby ramionami albo nawet uśmiechnęła się pod nosem. Odpowiedz Link Zgłoś
mike.recz Re: Zgadzam się... 06.04.07, 01:43 A ja myślę,że to tylko i wyłącznie skok na kasę i nic więcej. Mogę się oczywiście mylić. Odpowiedz Link Zgłoś
crax Re: Zgadzam się... 06.04.07, 01:36 "Nie znam żadnego normalnego człowieka, który drwiłby sobie z okularów Jaruzelskiego." Pamiętam kawałek piosenki ("Kołysanka") z czasów pierwszej "Solidarności". Leciało to mniej więcej tak: "Ulepiliśmy bałwana w czarnych okularach, Obsikaliśmy go z rana i stanęli w parach. Baczność! Spocznij! Mówi do nas dziś Generał Straszak! Wrona orła nie pokona, wiosna będzie nasza." Ta piosenka jest do słów J. Kaczmarskiego zresztą :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pytajnik :) kraksa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.04.07, 01:42 crax to od kraksy? I to jeszcze jakiej, no nie? Skąd w Tobie tyle nienawiści? Kto wyrzadził Ci krzywdę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pytajnik I tak dobrze, że się smiejesz :))) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.04.07, 02:29 Pozdrawiam i życzę mniej nerwów, więcej spokoju i w ogóle wszystkiego najlepszego :) Odpowiedz Link Zgłoś
kochanica-francuza Ciekawe zjawisko w portalu "Die Welt" 06.04.07, 16:12 Usiłowałam wysłać "Kommentar". Pisałam go długo i z przerwami, niemczyzną tak zabójczą, że dziennikarzyny z "Die Welt" powinny się zsikać z wrażenia (autorką była moja mama germanistka, która pisze na kompie znacznie wolniej), wysłałam i ujrzałam komentarz: "Upłynął limitowany czas". Tylko że przedtem NIGDZIE nie było informacji o żADNYM limicie! Odpowiedz Link Zgłoś
kochanica-francuza Widzisz, tylko mało kto wiedział, że choroby oczu 06.04.07, 16:04 > > Tyle, że obecnie rządzący (nie tylko zresztą oni) zapomnieli jak naśmiewali się > np. z ciemnych okularów Jaruzelskiego. A nosił je dlatego, że na Syberii nabaw > ił się choroby oczu. Jaruzelo się z tym nie afiszował. Odpowiedz Link Zgłoś
nelsonek Re: A gdyby "Die Welt" 05.04.07, 21:44 "Dowcip" Die Welt o chorobie Parkinsona jest oburzajacy dlatego, ze wysmiewa chorego czlowieka. I nie ma znaczenia ze jest nim papiez. Odpowiedz Link Zgłoś
karbat Re: A gdyby "Die Welt" 05.04.07, 21:55 kochanica-francuza napisała: > karbat napisał: > > > niektorym moherowym mozdzkom w glowie sie nie miesci ,ze > > konserwatywna ,PRAWICOWA gazeta zartuje sobie z papieza . > > > "Die Welt" to szajs mniej więcej na poziomie (obecnego) "Wprost",a nie żadna ta m "prawicowa gazeta". > Die Welt i Wprost hahahahahah w niemczech ZNACZACA opiniotworcza gazeta konserwatywna uchodzaca za prawicowa o poteznym nakladzie . Wprost to nie gazeta !!,wez przeczytaj potem pogadamy i nie mieszaj burakow z gruszkami Die Welt i Wprost hehehehehehe Odpowiedz Link Zgłoś
caesar_pl Znacie powiedzenie 05.04.07, 21:52 ..podpuscimy go?..czyli zobaczymy co bedzie grane..Czemu Niemcom udaje sie zawsze POlakow rozgrzac do bialego..?I zrobic na arenie niemieckiej posmiewiskiem?Bo satyra o papierzu jest drukowana i w Austrii i w Szwajcarii i teraz prawdopodobnie z powodu halasu w wydaniu polskim w Holandii,Belgii i calem Zachodniej Europie.I zaloze sie,ze wiekszosc Zachodnioeuropejczykow smieje sie..nie z Papieza ale z Polakow..ha,ha... Odpowiedz Link Zgłoś
fourteen.words Re: Znacie powiedzenie 05.04.07, 21:53 Hmm... jakbym cię kopnął w jaja to też byś się rozgrzał do białego. To nie była subtelna prowokacja. Odpowiedz Link Zgłoś
caesar_pl Re: Znacie powiedzenie 05.04.07, 22:20 polski cwaniaku..poczytaj luxemburskie zrodla..nawet tam sie z Polakow czyli i ciebie smieja...!ha,ha..a ty tu o jajcach..jutro w Niemczech jest Wielki Piatek i dzien wolny.Ty polski komunisto,Wielki Piatek w polsce znaczy ze ludzie zapiepszaja w niskoplatnej robocie..jak to sie w wolnym swiecie nazywa??Aha,Polska to trzeci swiat... Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Re: Znacie powiedzenie 05.04.07, 22:24 Nie wiem, o kim to źle świadczy, że Polacy się oburzają z powodu brzydkich i prymitywnych żartów ze schorowanego człowieka i jego inwalidztwa. Z dzieci z zespołem Downa też się Die Welt do łez zaśmiewa? Ależ oni odważni i inteligentni, ojojoj! Najwyższa niemiecka kultura! Odpowiedz Link Zgłoś
kochanica-francuza Nessie 05.04.07, 23:41 Najwyższa niemiecka kultura! :-))) Naród myślicieli i poetów - tekst spłodził niejaki Heine ;-) > Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ?? Re: Znacie powiedzenie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.04.07, 22:30 caesar_pl, myślę, że byłeś (jesteś) Folksdojczem. Odpowiedz Link Zgłoś
caesar_pl Re: Znacie powiedzenie 05.04.07, 22:33 pisze sie Volksdeutschem..leniu... Odpowiedz Link Zgłoś
fourteen.words Re: Znacie powiedzenie 05.04.07, 22:36 Ooo widzę że kolega światowiec... I niemiecką mowę i pisownię zna. Europejczyk pełną buzią. Nauczaj więc. Odpowiedz Link Zgłoś
nelsonek Re: Znacie powiedzenie 05.04.07, 22:38 Swiatowcze! Pisze sie luksemburskie, a nie luxemburskie. Odpowiedz Link Zgłoś
fourteen.words Re: Znacie powiedzenie 05.04.07, 22:40 On tak z pośpiechu napisał po europejsku... Wybacz kosmopolicie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ?? Re: Znacie powiedzenie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.04.07, 22:38 Coraz bardziej utwierdzasz mnie w przekonaniu, ze jesteś Folksdojczem. www.slowa.host247.pl/f/1140/15684.html Odpowiedz Link Zgłoś
mike.recz Jedno trzeba tym Niemcom przyznać. 05.04.07, 22:55 Żerując na odczuciach religijno-estetycznych narobili niezłego zamieszania. Odpowiedz Link Zgłoś
caesar_pl Re: Znacie powiedzenie 05.04.07, 23:23 Volksdeutsche to etniczni Nimcy mieszkajacy po za granicami Niemiec.W przeciwienstwie do Reichsdeutsche,ktorzy mieszkaja w granicach Niemiec.Czyli widzisz,cieciu ze ta nazwa nie ma nic wspolnego z 1 czy 2 wojna.Ale Polaki sa madrzejsze,nie ?dupku? Odpowiedz Link Zgłoś
fourteen.words Re: Znacie powiedzenie 05.04.07, 23:33 O i dupkiem mnie nazwał. Twardziel - Luksemburczyk;) Odpowiedz Link Zgłoś
nelsonek Re: Znacie powiedzenie 05.04.07, 23:37 Chciales napisac: twardziel - luxemburczyk. Cos Ty? Z zascianka? Odpowiedz Link Zgłoś
fourteen.words Re: Znacie powiedzenie 05.04.07, 23:40 Znowu moje kompleksy i słoma z butów wylazły. Gdzie mi tam do Europy. Odpowiedz Link Zgłoś
pocoo Re: Znacie powiedzenie 06.04.07, 00:25 fourteen.words napisał: > Znowu moje kompleksy i słoma z butów wylazły. Gdzie mi tam do Europy. Może nie jest tak żle.Napewno obiło ci się o uszy,że każdy Niemiec to burak.Ja to wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
nelsonek Re: Znacie powiedzenie 05.04.07, 23:36 Co nie zmienia faktu, ze w jezyku polskim mozna napisac "folksdojcz". Cokolwiek to slowo znaczy. Nieuku. Odpowiedz Link Zgłoś
caesar_pl Re: Znacie powiedzenie 05.04.07, 23:49 Polacy pisza folksdojcz ale pisza takze dach (Dach to po niemiecku)komin (z niemieckiego Kamin)urlop (Urlaub)ankra (Anker)rynna (Rynne)i inne 90% polskich fachowych slow z niemieckiego zerzniete,Wiec gadka typu - niemiecki to nie dla mnie to klamstwo...troche poczucia rzeczywistosci by sie niektorym przydalo..bez Niemcow Polska byla by dzis Ukraina... Odpowiedz Link Zgłoś
fourteen.words Re: Znacie powiedzenie 05.04.07, 23:54 Te słowa są zapewne lokalnym polsko-niemieckim tworem. We Francji na dach nie mówi się "dach" a to jest język jak najbardziej germański. A bez Niemców Polska byłaby dzisiaj Niemcami. Odpowiedz Link Zgłoś
caesar_pl Re: Znacie powiedzenie 06.04.07, 00:19 Francja to jezyk romanski,kolego.Malo wspolnego z germanskim.Wczoraj dowiedzialem sie,ze perliczka,czyli mala kura trzymana dla ozdoby,jej jaka sa podawane w drogich restauracjach to od niemieckiego perlhuhn bo ma skrzydla w plamki czyli perlen.. pl.wikipedia.org/wiki/Perliczka Czym bardziej sie zaglebiam tym bardziej widze jak Polacy sa od Niemcow uzaleznieni - i oczywiscie z tego powodu kompleksy..Jak sie kogos nie nawidzi i ma sie slowo hufnail bez polskiego odpowiednika (gwozdz do przybijania podkowy) no to sie ma kompleksy..nie..?Wiedzieliscie ze polski cement w Niemczech tez nazywa sie Zement i kosztuje mniej niz u was w Polsce?Mimo ze na nim pisze Made in Poland??W Praktikerze w Dortmundzie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ?? Re: Znacie powiedzenie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.04.07, 01:20 kochasz Niemców. Wolno Ci. Nie przekreślam Cię jako Polaka, bo jednak Twój nick to caesar_pl. Odpowiedz Link Zgłoś
nelsonek Re: Znacie powiedzenie 06.04.07, 06:13 Nic tylko jedno: Niemcy sa spoko, Niemcy sa super. To tak jakby nie na temat. Mowimy tutaj o pisowni slowa "folksdojcz". I nic wiecej. caesar_pl napisał: > Polacy pisza folksdojcz ale pisza takze dach (Dach to po niemiecku)komin (z nie > mieckiego Kamin)urlop (Urlaub)ankra (Anker)rynna (Rynne)i inne 90% polskich fac > howych slow z niemieckiego zerzniete,Wiec gadka typu - niemiecki to nie dla mni > e to klamstwo...troche poczucia rzeczywistosci by sie niektorym przydalo..bez N > iemcow Polska byla by dzis Ukraina... Odpowiedz Link Zgłoś
nelsonek Jeszcze jedno: 05.04.07, 23:05 Po polsku pisze sie folksdojcz. Do nauki marsz! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jszhc Re: A gdyby "Die Welt" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.07, 16:27 A o co chodzi z ta gazeta? jakis kontrowersyjny artykulik sie tam pojawil? Odpowiedz Link Zgłoś
kochanica-francuza Re: A gdyby "Die Welt" 06.04.07, 16:36 Gość portalu: jszhc napisał(a): > A o co chodzi z ta gazeta? jakis kontrowersyjny artykulik sie tam pojawil? Masz, poczytaj sobie www.welt.de/satire/article789893/_Johannes_Paul_II._wirkte_noch_mehr_Wunder.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jszhc Re: A gdyby "Die Welt" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.07, 20:18 A ty tak na powaznie sie temu dziwisz:)? Przeciez wiadomo jakim pismem jest "The Weld" (a w Polsce "Fakt"). Zas sprawa cudow papieskich....juz gdzies o tym pisalam.... Odpowiedz Link Zgłoś
kochanica-francuza Re: A gdyby "Die Welt" 06.04.07, 23:43 Gość portalu: jszhc napisał(a): > A ty tak na powaznie sie temu dziwisz:) Ja się nie dziwię. Ja jestem ciężko, doprawdy, wk...ona. ? Przeciez wiadomo jakim pismem > jest "The Weld" (a w Polsce "Fakt"). Jak komu. Rzadko czytuję "Die Welt", przyznam... > Zas sprawa cudow papieskich....juz gdzies o tym pisalam... Eeee, nie to, żebym była wielbicielką papieża, wprost przeciwnie. Ale co innego rzeczowa polemika, a co innego jakieś wypociny szwabskiego złamasa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gacie stalina Re: A gdyby "Die Welt" IP: 62.48.159.* 10.04.07, 14:19 kochanica-francuza napisała: > nabijał się z dowolnego Kowalskiego czy Millera, chorego na Parkinsona? To > byłoby śmieszne czy nie? Niee, to nie byloby smieszne. Ale nabijanie sie z chorych starych czy niesprawnych, to stara dobra niemiecka tradycja. Najpierw osmieszyc, a potem zniszczyc. W koncu drogi Adi H. od likwidacji niezdrowej tkanki narodu rozpoczal wielki niemiecki drag nacht osten. Najpierw sterylizowali i wycinali np swoich chorych umyslowo, czy "kochajacych inaczej", a potem uzdrowiony gross deutche volk ruszyl na ost niesc kaganek cywilizacji - aryjskiej cywilizacji. Mysle, ze te ciagotki widac u redaktorow. Odpowiedz Link Zgłoś