Dodaj do ulubionych

Renesans katolictwa?

21.05.07, 19:44
Od trzech dni kościół koło którego mieszkam jest oblegany przez masy samochodów. Pewnie tzw. wierni przyjeżdżaja odprawiac rytuały. Rozumiem, że okoliczne trawniki, chodniki i przejścia dla pieszych są zastawione w niedzielę, ale dlaczego także w sobotę i poniedziałek? Czyżby jakieś szczególne rytuały akurat odprawiano, wymagające trzydniowych obrzędów? O co chodzi? Ktoś wie? Kiedy koniec? Bo Straż Miejska ma mnie już dość (ciągle muszą przyjeżdżać, gdy dzwonię że jakiś idiota stanął na przejściu dla pieszych).
Obserwuj wątek
    • xtrin Re: Renesans katolictwa? 21.05.07, 20:24
      Może hipermarket obok otwarli.
    • 33qq Re: Renesans katolictwa? 21.05.07, 23:06
      Chyba są komunie
    • Gość: left Re: Renesans katolictwa? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.07, 08:11
      0golone_jajka napisał:

Bo Straż Miejska ma mnie już dość (ciągle muszą przyjeżdżać, gdy dzwonię że
      jakiś idiota stanął na przejściu dla
      pieszych).

Pytam wyłącznie z ciekawości: czy gdyby nie było to w pobliżu kościoła to też
      byś dzwonił?
    • Gość: P.S.J. katolic - YZMU, ty niesforny gramatycznie osobniku IP: *.sferia.net 22.05.07, 10:13
      • Gość: kix I tu się mylisz. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.07, 11:17
        Współcześnie poprawna forma na ten polski katolicyzm to KATOLACTWO.

to katolactwo
        tego katolactwa
        temu katolactwu
        to katolactwo
        tym katolactwem
        tym katolactwie
        • Gość: Ja znowu urojenia? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.05.07, 11:24
          Nie ma w języku polskim takiego słowa.
          • Gość: kix Nowomowa pani Echo się nie podoba? Taka szkoda( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.07, 11:27
            Jak to nie ma? Jest ponoć "pomstEMpactwo" to i znajdzie się "katolactwo". Skąd ta próba dyskryminowania własnej wiary?
            • Gość: Ja Re: Nowomowa pani Echo się nie podoba? Taka szkod IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.05.07, 11:34
              Naprawdę urojenia. Nie znam pani Echo:)
              Czy to jakaś obsesja z tą panią?
              • Gość: kix Re: Nowomowa pani Echo się nie podoba? Taka szkod IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.07, 11:58
                >Czy to jakaś obsesja z tą panią?

To tylko prawdziwa namiętność.....

........ do moheru )))))

pzdr. - kix
            • xtrin Re: Nowomowa pani Echo się nie podoba? Taka szkod 22.05.07, 12:03
              Gość portalu: kix napisał(a):
              > Jak to nie ma? Jest ponoć "pomstEMpactwo" to i znajdzie się "katolactwo".

Nie zapominaj o lewactwie!
        • Gość: P.S.J. Obawiam się, mój ty niespełniony Bralczyku... IP: *.sferia.net 22.05.07, 11:43
          że nie rozpoznałbyś poprawnej formy współczesnych rzeczowników w jęz. polskim
          nawet, gdyby owe zaczaiły się na ciebie i napadły.
          • Gość: kix Re: Obawiam się, mój ty niespełniony Bralczyku... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.07, 11:57
            A mówią, że inteligencję człowieka poznaje się także po zdolności do rozpoznawania cynizmu i ironii )))))
            • p.s.j Re: Obawiam się, mój ty niespełniony Bralczyku... 22.05.07, 12:13
              Jak kto pisze "Wczoraj poszłem z Jolkom pojeździć na roweże", to nawet członek
              Mensy może mieć problemy z rozpoznaniem, czy to ironia, czy braki w
              wykształceniu. Do przyjęcia drugiej wersji skłania jednak fakt, iż przedpiśca
              nie zna znaczenia słowa "cynizm".

Aby moje posty miały wartość poznawczą, uraczę Cię definicją słownikową, może
              będziesz wiedział, czy w poście autora najść można choć uncję cynizmu, z
              wyjątkiem cynicznego podejścia do zasad języka ojczystego.

cynizm, "lekceważące odnoszenie się do ogólnie uznawanych autorytetów i zasad
              etycznych"
              • Gość: kix Ile pobiera pan za korepetycje? )))) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.07, 13:40
                No to już w mentora się zabawiłeś. Ten punkt lekcji mamy odrobiony, czujesz zapewne głęboką satysfakcję (tylko nie wiem z czego).

Tylko dalej nie pojmujesz, że zarówno autor jak i moja skromna osoba używamy nowomowy (bo to nie jest przypadkowe zniekształcanie wyrazów) w odpowiedzi na nowomowę - no właśnie..... katolaków - którzy używając swej niezbyt lotnej retoryki wciąż przypisują tym, którzy stoją w opozycji do kościoła katolickiego rolę postEMpaków (tutaj jako forumowy mentor mógłbyś mieć pole do popisu, wszak popełniany jest rażący błąd ortograficzny) i lewaków. Siebie jednocześnie nazywając prawicowcami (a nie prawakami) i katolikami (a nie katolakami).

Przeceniasz także rolę swoich postów, a próbę zdeprecjonowania czyjejś wiedzy uważam za przejaw naprawdę niczym nie podyktowanej megalomanii.

"cyniczny" - drwiący, sarkastyczny (za SJP PWN t.1 s.322)

• Gość: P.S.J. Re: Ile pobiera pan za korepetycje? )))) IP: *.sferia.net 22.05.07, 13:48
                  > No to już w mentora się zabawiłeś. Ten punkt lekcji mamy odrobiony, czujesz
                  zap
                  > ewne głęboką satysfakcję (tylko nie wiem z czego).

Z niesienia kagańca oświaty między ciemne forumowe ludy.

> Tylko dalej nie pojmujesz, że zarówno autor [...] i katolikami (a nie
                  katolakami).

Niedouczenie tych niewydarzonych łże-Skargów boli mnie równie mocno, tylko oni
                  są _tak_ ograniczeni, że nawet pisanie do nich na forum przypomina rozmowę
                  dziada z obrazem. Poza tym najwidoczniej swoje błędy gramatyczne i
                  ortograficzne maskują w treści postów w wątkach, których z zasady nie czytuję.
                  A tu zakuło mnie na stronie głównej forum, bo było w temacie.

> Przeceniasz także rolę swoich postów, a próbę zdeprecjonowania czyjejś wiedzy
                  u
                  > ważam za przejaw naprawdę niczym nie podyktowanej megalomanii.

Och, ależ moja megalomania zbudowana jest na silnym fundamencie geniuszu
                  połączonego z niemal nadludzką przenikliwością.

> "cyniczny" - drwiący, sarkastyczny (za SJP PWN t.1 s.322)

Gdybym miał dzieci, poradziłbym im, by błędy w dyktandach szkolnych tłumaczyły
                  cynicznym podejściem do życia.
    • bystra_26 a gdzie mieszkasz? 22.05.07, 11:37
      a to nie dominikanie na Służewie w Warszawie?

jesli tak, to są tam rekolekcje, możesz pójśc i zobaczyć, dlaczego tam tak
      ludzie ciągną

ktos wreszcie głosi Ewangelię i żywego Boga
      • Gość: n Re: a gdzie mieszkasz? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.07, 19:49
        no co ty? jajka wie wszystko najlepiej (a już w sprawach wiary i KK to ekspert zawołany!), jest taaaki oświecony, aż jaśnieje, dlatego nie może ścierpieć,że ktoś może chodzić do kościoła i wierzyć.
    • supaari Raczej kontrofensywa... 23.05.07, 08:03
      0golone_jajka napisał:

> Od trzech dni kościół koło którego mieszkam jest oblegany przez masy
      samochodów
      > . Pewnie tzw. wierni przyjeżdżaja odprawiac rytuały. Rozumiem, że okoliczne
      tra
      > wniki, chodniki i przejścia dla pieszych są zastawione w niedzielę, ale
      dlaczeg
      > o także w sobotę i poniedziałek? Czyżby jakieś szczególne rytuały akurat
      odpraw
      > iano, wymagające trzydniowych obrzędów? O co chodzi? Ktoś wie? Kiedy koniec?

Moim zdaniem sprawa jest bajecznie prosta. Proboszcz dowiedział się, że na
      terenie parafii mieszka 0_j i zaprosił kumpli z diecezji (a może nawet
      ościennych), żeby mu poradzili co z delikwentem zrobić. A że problem poważny,
      to i trochę czasu zajmie...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka