Dodaj do ulubionych

Placenie podatkow

05.06.07, 15:27
Jaki jest Wasz stosunek do placenia podatkow? Czy czujecie, ze robicie
sluszna, pozyteczna rzecz dla kraju czy czujecie sie przez panstwo okradani?
Obserwuj wątek
    • camel_3d Re: Placenie podatkow 05.06.07, 15:29
      a zastanowilas sie skad sie biora pieniazki dla policji, nauczycieli, lekarzy
      na panswtwowych posadach itp? skad sie biora pieniadze na remont drog..

Achkoleirk mam wrazenie, ze czesc z tych podatkow trafia w dziwny i
      niewyjasniony sposob na prywatne konta... i to mi sie nie podoba.
    • kot_behemot8 Re: Placenie podatkow 05.06.07, 16:25
      Jedno drugiego nie wyklucza. Wiem, ze podatki są słuszne i pozyteczne, wręcz
      niezbędne - a z drugiej strony czuję się okradana widząc jak spora część tych
      podatków jest głupio rozdysponowywana.
      • troche_inny Re: Placenie podatkow 06.06.07, 09:31
        > Wiem, ze podatki są słuszne i pozyteczne,

Rozwin te mysl prosze.. narazie to obsmialem sie jak norka.. coraz bardziej
        wyglada jakbys pracowala na "panstwowej cieplej posadce".. ale oczywiscie moge
        sie mylic..
        • kot_behemot8 Re: Placenie podatkow 06.06.07, 11:15
          troche_inny napisał:

> > Wiem, ze podatki są słuszne i pozyteczne,
          >
          > Rozwin te mysl prosze.. narazie to obsmialem sie jak norka.. coraz bardziej
          > wyglada jakbys pracowala na "panstwowej cieplej posadce".. ale oczywiscie moge
          > sie mylic..

Ty sie zawsze mylisz, taki już jesteś. A im bardziej usiłujesz ironizowac tym
          bardziej się mylisz. Wracając do tematu. Mam rozwinąć swoją myśl? Proszę bardzo.
          Podatki są słuszne i pozyteczne ponieważ gdyby nie było zadnych podatków, to
          nie byłoby policji i sądów, gdyby nie było policji i sądów, to jakis zbój
          straszny mógłby bezkarnie rozwalic łeb trochę innemu i kto wtedy byłby głównym
          klaunem tego forum? Strata byłaby to ogromna.
          Czy wystarczająco jasno to wyjasniłam?
    • niedo-wiarek Re: Placenie podatkow 05.06.07, 16:53
      Złodziejstwo zaczyna się w momencie, gdy zabiera się obywatelowi więcej niż 20%
      jego dochodów. 20% to psychologiczna granica, po przektroczeniu której człowiek
      zaczyna mieć nieodparte poczucie, że banda nierobów pasie się na jego pracy.
      • kot_behemot8 Re: Placenie podatkow 05.06.07, 17:34
        > Złodziejstwo zaczyna się w momencie, gdy zabiera się obywatelowi więcej niż
        20%
        >
        > jego dochodów. 20% to psychologiczna granica, po przektroczeniu której
        człowiek
        >
        > zaczyna mieć nieodparte poczucie, że banda nierobów pasie się na jego pracy.

Nie "człowiek" tylko ty sam - to twoja indywidualna opinia, nic ponadto. Opinia
        zresztą dość ekscentryczna, jako ze absolutna większość państw względnie
        bogatych i bogatych ma znacznie wyższe podatki - a światowej rewolucji jakoś
        nie widać. Mnie np zadawoliłyby podatki na poziomie USA, czyli ok. 30% - wcale
        nie uważam ich za złodziejskie.
      • heretic_969 A jak złodziej Ci zabierze 20 zamiast 100 zł, 05.06.07, 18:15
        to nie będzie to kradzież? :)
        Prawaki decydujcie się - albo podatki są kradzieżą, albo nie.
        • niedo-wiarek Re: A jak złodziej Ci zabierze 20 zamiast 100 zł, 05.06.07, 18:37
          Po prostu uważam, iż państwo powinno rozplanować swoje wydatki tak, żeby nie
          wydzierać z kieszeni obywateli więcej niż 20%. Żadnym "prawakiem" nie jestem.
          Jeśli ktoś sądzi, że lewicowość polega na łupieniu obywatela i tworzeniu
          kolejnych synekur dla rozmaitych doradców bez matury, to gratuluję
          światopoglądu. Z doświadczenia wiem, że największymi zwolennikami wysokich
          podatków są rozmaite niekompetentne, przepłacane urzędasy.
          • heretic_969 Re: A jak złodziej Ci zabierze 20 zamiast 100 zł, 05.06.07, 18:48
            > Po prostu uważam, iż państwo powinno rozplanować swoje wydatki tak, żeby nie
            > wydzierać z kieszeni obywateli więcej niż 20%.

Ja się z tym zgadzam, choć dopuściłbym nieco więcej. Tylko że nie uważam, że
            jeśli państwo przekroczy tą granicę, to mamy do czynienia z kradzieżą. Albo
            każdy podatek to kradzież, albo żaden.

> Żadnym "prawakiem" nie jestem.

A to przepraszam:)

> Jeśli ktoś sądzi, że lewicowość polega na łupieniu obywatela i tworzeniu
            > kolejnych synekur dla rozmaitych doradców bez matury, to gratuluję
            > światopoglądu.

Nie, tym niemniej nie spotka się często lewicowców, którzy uważaliby, że państwo
            powinno zabierać maksimum 20% w podatkach. To raczej typowy pogląd wśród liberałów.

• niedo-wiarek Re: A jak złodziej Ci zabierze 20 zamiast 100 zł, 05.06.07, 18:55
              heretic_969 napisał:

> To raczej typowy pogląd wśród libera
              > łów.

No tak, chyba więc jestem wstrętnym liberałem, który opróżnia biednym ludziom
              lodówki i odbiera dzieciom pluszaki.
              • kot_behemot8 Re: A jak złodziej Ci zabierze 20 zamiast 100 zł, 05.06.07, 20:13
                Wątpię, by dało sie utrzymać państwo w Europie przy 20% podatku. A już na pewno
                nie jest to mozliwe teraz, gdy musimy utrzymywać rzeszę młodych i coraz
                młodszych emerytów czy "rencistów" dorabiających na budowach.
                • troche_inny Re: A jak złodziej Ci zabierze 20 zamiast 100 zł, 06.06.07, 09:41
                  Dzieki tobie wiem.. dlaczego tak tanio sprzedalismy wszystko a raczej jak
                  banalna jest na to wymowka..
                  Co do podatkow i europy

1. Słowacki minister finansów Jan Pocziatek zapowiedział w poniedziałek
                  obniżenie w przyszłym roku stawek podatków od osób prywatnych (PIT) i od firm
                  (CIT) o trzy punkty procentowe - z 19 do 16 procent.

2. Czeska koalicja rządowa chce wprowadzić od przyszłego roku jednolitą,
                  15-proc. stawkę podatku od dochodu osób fizycznych - poinformował w wywiadzie
                  dla poniedziałkowego wydania dziennika "Hospodarske Noviny" premier Mirek Topolanek

3. Taki podatek mają już: Słowacja (stawka 19 proc.), Estonia (23 proc.), Rosja
                  (13 proc.), Ukraina (13 proc.), Łotwa (25 proc.), Litwa (27 proc.), Rumunia (16
                  proc.), a także Gruzja (12 proc.). Podatek progresywny, z kilkoma stawkami,
                  stosują w naszym regionie poza Polską tylko Węgry, Bułgaria i Białoruś.

Ja rozumiem komunistyczne myslenie zeby lupic bogatych i rozmywac pieniadze na
                  drodze do "wspieranych" biedniejszych jak to ma miejsce w Polsce.. ale twojego
                  myslenia za grosz nie rozumiem.. chyba, ze ci placa za te poglady..
                  • kot_behemot8 Re: A jak złodziej Ci zabierze 20 zamiast 100 zł, 06.06.07, 10:11
                    troche_inny napisał:

> Dzieki tobie wiem.. dlaczego tak tanio sprzedalismy wszystko a raczej jak
                    > banalna jest na to wymowka..

To dobrze. To dowód, że nawet najgorszy homo sovieticus jest w stanie zrozumiec
                    jak funkcjonuje wolny rynek, zycze dalszych sukcesów w rozumieniu tych jakże
                    trudnych mechanizmów.

> Co do podatkow i europy
                    >
                    > 1. Słowacki minister finansów Jan Pocziatek zapowiedział w poniedziałek
                    > obniżenie w przyszłym roku stawek podatków od osób prywatnych (PIT) i od firm
                    > (CIT) o trzy punkty procentowe - z 19 do 16 procent.
                    >
                    > 2. Czeska koalicja rządowa chce wprowadzić od przyszłego roku jednolitą,
                    > 15-proc. stawkę podatku od dochodu osób fizycznych - poinformował w wywiadzie
                    > dla poniedziałkowego wydania dziennika "Hospodarske Noviny" premier Mirek
                    Topol
                    > anek
                    >
                    > 3. Taki podatek mają już: Słowacja (stawka 19 proc.), Estonia (23 proc.),
                    Rosja
                    > (13 proc.), Ukraina (13 proc.), Łotwa (25 proc.), Litwa (27 proc.), Rumunia
                    (16
                    > proc.), a także Gruzja (12 proc.). Podatek progresywny, z kilkoma stawkami,
                    > stosują w naszym regionie poza Polską tylko Węgry, Bułgaria i Białoruś.

Nasz region to takze Niemcy, Austria czy Skandynawia i ja raczej do ich poziomu
                    cywilizacyjnego wolałabym aspirować. Rosja jakos mnie nie nęci, ale rozumiem
                    twoje sentymenty - ciagnie wilka do lasu, prawda?
                    Zaś co do wysokosci podatków. Czy ja gdzieś pisałam o wysokości pitu, citu czy
                    vatu? Nie, ja pisałam o CAŁOŚCIOWYM OBŁOZENIU obywatela podatkami, ot chocby
                    takim jak w tym opracoweaniu:
                    www.nationmaster.com/graph/tax_tot_tax_wed_sin_wor-total-tax-wedge-single-worker
                    W tym zestawieniu wypadamy bardzo podobnie jak Czechy czy Słowacja, natomiast
                    znacznie gorzej od wspomnianych przeze mnie wcześniej USA. Nasz total tax wedge
                    to 42% a mnie podobałby sie 30% tak jak w USA - co wyraxnie napisałam. Aby to
                    osiągnąć musielibyśmy znacznie zmniejszyc wydatki a następnie obnizyc podatki
                    osobiste - np wprowadzić liniowy w wysokosci 15-18%. Masz jeszcze jakies uwagi,
                    np na temat mojego komunistycznego sposobu myslenia za który mi ponoc ktoś
                    płaci?

>
                    > Ja rozumiem komunistyczne myslenie zeby lupic bogatych i rozmywac pieniadze na
                    > drodze do "wspieranych" biedniejszych jak to ma miejsce w Polsce.. ale twojego
                    > myslenia za grosz nie rozumiem.. chyba, ze ci placa za te poglady..

W tym potoku jadu jedno tylko sie zgadza: mojego myslenia nie rozumiesz za
                    grosz. Co gorsza, obawiam sie ze ty żadnego myslenia opartego na kryteriach
                    ekonomicznych a nie ideologicznych nie jesteś w stanie zrozumieć.
                    • troche_inny Re: A jak złodziej Ci zabierze 20 zamiast 100 zł, 06.06.07, 10:18
                      > To dobrze. To dowód, że nawet najgorszy homo sovieticus jest w stanie zrozumiec
                      >
                      > jak funkcjonuje wolny rynek, zycze dalszych sukcesów w rozumieniu tych jakże
                      > trudnych mechanizmów.

Za duzo mialem stycznosci z "prywatyzacja" lub uwlaszczeniem co byloby
                      odpowiedniejszym terminem w sporej czesci przypadkow zebys mi teraz takie
                      pierdoly wmawiala..

> Nasz region to takze Niemcy, Austria czy Skandynawia i ja raczej do ich poziomu
                      >
                      > cywilizacyjnego wolałabym aspirować. Rosja jakos mnie nie nęci, ale rozumiem
                      > twoje sentymenty - ciagnie wilka do lasu, prawda?

Pomijam malo finezyjna aluzje do rosji.. ale probuj dalej.. dlaczego mamy
                      ciagnac w dol.. lub jak ty wolisz w "inna gore"? Lepiej rozwijaja sie panstwa o
                      ktorych ja wspomnialem.. pomijajac Rosje gdzie niepewna jest wlasnosc prywatna
                      ciagle..

> W tym potoku jadu jedno tylko sie zgadza: mojego myslenia nie rozumiesz za
                      > grosz. Co gorsza, obawiam sie ze ty żadnego myslenia opartego na kryteriach
                      > ekonomicznych a nie ideologicznych nie jesteś w stanie zrozumieć.

Zgadzam sie.. brzmisz jak balcerowicz, ktory ubolewa nad wysokimi podatkami.. a
                      mu jakos dziwnie nigdy ich obnizyc sie nie chcialo.. Co do kryteriow
                      ekonomicznych przekonaj mnie prosze skoro taka swiatla w tej dziedzinie jestes
                      jaka jest przewaga progresywnego nad liniowym.. tylko bez jadu oprzyj sie na
                      "swoich" kryteriach ekonomicznych, ktore ponoc tak dobrze znasz..
                      • kot_behemot8 Re: A jak złodziej Ci zabierze 20 zamiast 100 zł, 06.06.07, 10:42
                        troche_inny napisał:

>
                        > Za duzo mialem stycznosci z "prywatyzacja" lub uwlaszczeniem co byloby
                        > odpowiedniejszym terminem w sporej czesci przypadkow zebys mi teraz takie
                        > pierdoly wmawiala..

Ależ wiem, wiem... prywatyzacja to złodziejstwo, lud pracujacy został
                        ograbiony, a peerel to była ósma potęga świata więc jego majątek był wart tyle
                        co majątek USA. Albo i więcej. Jak tak ciebie czytam, to nie wiem tylko
                        jednego: twój idol to Lepper czy Ikonowicz? A może obaj?

>
                        > Pomijam malo finezyjna aluzje do rosji.. ale probuj dalej.. dlaczego mamy
                        > ciagnac w dol.. lub jak ty wolisz w "inna gore"? Lepiej rozwijaja sie panstwa
                        o
                        > ktorych ja wspomnialem.. pomijajac Rosje gdzie niepewna jest wlasnosc prywatna
                        > ciagle..

Ok, ciagnąć do USA to znaczy równać w dół. Ciągnąć do Ukrainy czy Gruzji to
                        równanie w góre. Wszystko jasne. Pozwól więc, ze faktycznie wybiorę równanie w
                        dół, do tych gorszych, paskudnych, zakomuszonych amerykańców. Ukraine i Gruzje
                        zostawiam tobie, powodzenia.

>
                        > Zgadzam sie.. brzmisz jak balcerowicz, ktory ubolewa nad wysokimi podatkami..
                        a
                        > mu jakos dziwnie nigdy ich obnizyc sie nie chcialo.. Co do kryteriow
                        > ekonomicznych przekonaj mnie prosze skoro taka swiatla w tej dziedzinie jestes
                        > jaka jest przewaga progresywnego nad liniowym.. tylko bez jadu oprzyj sie na
                        > "swoich" kryteriach ekonomicznych, ktore ponoc tak dobrze znasz..

Zacznij od nauki czytania, do ekonomii przejdziemy później. Na początek, możesz
                        mi wyjasnic jakim cudem moje słowa o tym ze należy wprowadzić 15-18 procentowy
                        podatek LINIOWY odczytałes jako poparcie dla podatku progresywnego. Czekam na
                        te wyjasnienia z niecierpliwoscią...;))
                        • troche_inny Re: A jak złodziej Ci zabierze 20 zamiast 100 zł, 06.06.07, 10:58
                          Ty odrzucilas przeciez liniowke twierdzac, ze nie damy rady zejsc ponizej 20 a
                          nastepnie hipotez o zmniejszeniu na 15-18.. rewelacja.. kryteria ekonomiczne ze
                          wzgledu na ktore nie mozemy wprowadzic liniowki prosze..
                          • kot_behemot8 Re: A jak złodziej Ci zabierze 20 zamiast 100 zł, 06.06.07, 11:09
                            troche_inny napisał:

> Ty odrzucilas przeciez liniowke twierdzac, ze nie damy rady zejsc ponizej 20 a
                            > nastepnie hipotez o zmniejszeniu na 15-18.. rewelacja..

Niewiarygodne, zupełnie jakbym do słupa gadała. Gdzie ja niby napisałam, ze nie
                            mozemy zejść ponizej 20% w samym dochodowym? Ty inny naprawde musisz zacząć od
                            nauki czytania ze zrozumieniem. Sprawdź to co napisałam o total tax wedge, tym
                            który w "krajach regionu" zazwyczaj wynosi ok. 40 a w USA 30 i to własnie do
                            niego powinnismy zmierzać. On nie ma nic wspólnego z podatkiem dochodowym,
                            liniowym, progresywnym czy teletubisiowym - on jest SUMA WSZYSTKICH OBCIĄŻEŃ
                            PODATKOWYCH I PARAPODATKOWYCH NA RZECZ PAŃSTWA. I własnie zejście ponizej 20% z
                            tak rozumianego poziomu opodatkowania nie wydaje mi sie w Polsce mozliwe,
                            chocby z racjio koniecznosci utrzymywania potężnej rzeszy emerytów i rencistów.
                            Jezuuuuu z kim ja rozmawiam...

kryteria ekonomiczne ze
                            > wzgledu na ktore nie mozemy wprowadzic liniowki prosze..

Rewelacja. Ja do słupa mówię, ze powinnismy wprowadzić liniowy a słup się mnie
                            pyta dlaczego nie mozemy wprowadzić liniowego;)
    • Gość: artur Re: Placenie podatkow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.07, 17:05
      Podatki och podatki jak ja je lubię.Tyram od rana do wieczora i nic z tego nie
      mam.ZUS,podatki i ochłap dla mnie.
      • Gość: realista Re: Placenie podatkow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.07, 17:14
        Placenie jest konieczne i niezbedne,dlatego winno byc sprawiedliwe,powszechne.
        Ale co z podatkami dla "uprzywiliowanych",szczegolnie politycznie,tzw KRUSowcow
        kleru,pracujacych "bezrobotnych" itp.
        • kot_behemot8 Re: Placenie podatkow 05.06.07, 17:36
          Gość portalu: realista napisał(a):

> Placenie jest konieczne i niezbedne,dlatego winno byc
          sprawiedliwe,powszechne.
          >
          > Ale co z podatkami dla "uprzywiliowanych",szczegolnie politycznie,tzw
          KRUSowcow
          >
          > kleru,pracujacych "bezrobotnych" itp.

Akurat krusowcy podatek płacą (rolny) Ale co do pozostałych to zgoda, podatki
          powinny byc powszechne skoro wszyscy z nich korzystają - ewt proporcjonalne do
          tego w jakim stopniu korzystają.
          • Gość: artur Re: Placenie podatkow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.07, 18:01
            Krusowcy podatku nie płacą.To są najwięksi złodzieje naszych podatków.Ciągle są
            dotowani i nadal stale płaczą.Rolnik to największy darmozjad.
            • kot_behemot8 Re: Placenie podatkow 05.06.07, 20:15
              Gość portalu: artur napisał(a):

> Krusowcy podatku nie płacą.To są najwięksi złodzieje naszych podatków.Ciągle

> dotowani i nadal stale płaczą.Rolnik to największy darmozjad.

Płacą - podatek rolny to zryczałtowany podatek dochodowy stanowiacy według
              różnych wyliczeń od 15 do 20% dochodu rolnika.
              • Gość: romantyk Re: Placenie podatkow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.07, 20:43
                Kot_be..o czym piszesz,jakie 15,20%,a gdzie skladka zdrowotna,jaka wysokosc,
                porownaj z emerytami,recistami,rzemieslnikami ze wsi! Czym jest rolnictwo,nie
                dzialalnoscia gospodarcza? Powiedz na rolnika np.biedaku,nie wypada bo ma
                hektary,sady,folie no i ...obrazi sie.
                • kot_behemot8 Re: Placenie podatkow 05.06.07, 21:36
                  Gość portalu: romantyk napisał(a):

> Kot_be..o czym piszesz,jakie 15,20%,

To proste: daje się łatwo obliczyć średni zysk z podstawowych upraw - wynosi on
                  przeciętnie 500 zł rocznie. Podatek rolny to przeciętnie 100 zł za hektar a
                  więc stanowi on ok. 20% dochodu rolniczego - to nawet więcej niż u nierolników
                  gdzie tzw podatek efektywny wynosi w pierwszej grupie ok. 15%. Oczywiście w
                  wielkich farmach zysk jest większy, dlatego dla nich podatek rolny jest zbyt
                  niski i powinno się ich obłozyc normalnym dochodowym.

> a gdzie skladka zdrowotna,jaka wysokosc,

Składki zdrowotnej chłopi nie płacą i to jest błąd - Gilowska miała rację chcąc
                  im odciągać tych 9% od dopłat. Tylko że to jest składka ubezpieczeniowa, a ja
                  pisałam o podatku.

> porownaj z emerytami,recistami,rzemieslnikami ze wsi! Czym jest rolnictwo,nie
                  > dzialalnoscia gospodarcza?

Działalnoscią gospodarczą mozna nazwać produkowanie żywnosci na rynek. A
                  zdecydowana większość naszych chłopów produkuje wyłącznie na własne potrzeby -
                  i to jest taka sama "działalnośc gospodarcza" jak to że zona gotuje mężowi
                  obiad a on sam sobie naprawia samochód. Ale jeśli nawet, to przecież wyliczyłam
                  ci, że oni płacą dochodowy w podobnej wysokości jak ci których wymieniłaś -
                  nawet w wyższej.

Powiedz na rolnika np.biedaku,nie wypada bo ma
                  > hektary,sady,folie no i ...obrazi sie.

Z tego co wiem, to ci którzy mają "sady i folie" nie są traktowani jak normalni
                  rolnicy - płacą jakieś specjalne podatki, wyższe (nie wiem o ile wyższe, moze
                  powinni płacić jeszcze więcej). Poza tym, zwracanie się do kogokolwiek per "ty
                  biedaku" (z intencją podkreslenia jego ubóstwa) szczególnie kulturalne nie
                  jest, więc trudno sie akurat chłopu dziwić.
                  • Gość: romantyk Re: Placenie podatkow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.07, 22:17
                    Kot-beh..To jest CUD 500PLN:12/msc =41,66PLN -dochod rolnika IVRP.BIDULKI!!!
                    To rolnik,jak zyje,co z rodzina? Znam wiele rodzin rolniczych,znam bardzo
                    bogatych i biednych.Jestem za pomoca,ale nie cwaniakom i lawirantom.KRUS to
                    oaza dla naduzyc i spekulacji,to gra polityczna wiejskich politykierow,to
                    elektorat partii populistycznych i organizacji zwiazkowych.
                    • kot_behemot8 Re: Placenie podatkow 06.06.07, 09:23
                      Gość portalu: romantyk napisał(a):

> Kot-beh..To jest CUD 500PLN:12/msc =41,66PLN -dochod rolnika
                      IVRP.BIDULKI!!!

To jest dochód z hektara a gospodarstwa zazwyczaj maja kilka hektarów, wyobraź
                      sobie. A wyliczenia nie sa moje tylko specjalistów którzy sie na tym znają,
                      robi się je tak: średni plon z hektara pomnozony przez średnią cenę danego
                      produkty, pomnozony przez 25% bo tyle wynosi u rolnika czysty zysk po odjęciu
                      kosztów. Nie podoba się? To zmień zasady ekonomii i matematyki, wyjdzie ci taki
                      wynik jaki pasuje do twoich wyobrażeń.

>
                      > To rolnik,jak zyje,co z rodzina? Znam wiele rodzin rolniczych,znam bardzo
                      > bogatych i biednych.Jestem za pomoca,ale nie cwaniakom i lawirantom.KRUS to
                      > oaza dla naduzyc i spekulacji,to gra polityczna wiejskich politykierow,to
                      > elektorat partii populistycznych i organizacji zwiazkowych.

A weź ty się ode mnie odczep człowieku, co mnie obchodzą jacys cwaniacy i
                      lawiranci - jak ty takich znasz to leć z tym na prokuraturę. Ja tylko koryguję
                      idiotyzmy które różni nawiedzeni wypisują, np o tym że rolnik w ogóle nie płaci
                      podatku. Chcesz wierzyć, że zycie na wsi to Eldorado to sobie wierz. A
                      najlepiej sam sie tam przenieś skoro tak tam dobrze. EOT
    • heretic_969 Powiem to w ten sposób: 05.06.07, 18:17
      Podatki same w sobie są OK, natomiast problem tkwi w absurdalnych i źle
      skierowanych wydatkach, które poza tym powinny być znacznie mniejsze.
      • Gość: mateusz Re: Powiem to w ten sposób: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.07, 18:48
        Podatki nasze są wydawane a nie inwestowane i to cały problem.
        • kot_behemot8 Re: Powiem to w ten sposób: 05.06.07, 20:17
          Gość portalu: mateusz napisał(a):

> Podatki nasze są wydawane a nie inwestowane i to cały problem.

A w jaki sposób chciałbyś inwestować wydatki na policję czy sądownictwo?
          Policjantom dasz akcje zamiast pensji?
          • Gość: mateusz Re: Powiem to w ten sposób: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.07, 10:16
            Podatki są przejadane i wydawane bezmyślnie.Nie myślę tu o policji szkołach czy
            szpitalach ale o innych np rolnikach,którym dochody z roku na rok się zwiększają
            a ciągle są dotowani.Kupowanie służbowych limuzyn i to nie byle
            jakich.Utrzymywanie zamkniętych biur poselskich itp
    • Gość: Arbuz Re: Placenie podatkow IP: *.gdynia.mm.pl 05.06.07, 20:18
      Oczywiście, że czuję się okradany. Moje pieniądze powinny iść na wspólne
      bezpieczeństwo i spłatę zobowiązań a nie przyczyniać się do powiększania
      publicznego długu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka