bloody_rabbit Nie przekonujcie 05.09.07, 12:31 Kto wam dał prawo takiego wpie..nia się w cudze życie? A jak w ogóle nie chce dzieci, to co? Wam też tyka, może urodźcie jeszcze z pięć zanim pójdziecie do piachu? Na pewno wasze córki ucieszą się z młodszego rodzeństwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Córka Re: Przyszłe Babcie IP: *.gpsk.am.poznan.pl 05.09.07, 13:13 Teściowe i Mamuśki! Proszę nie żyjcie życiem waszych dzieci jak pasożyty!!! Nie wmawiajcie nam, co dla nas samych jest najlepsze! Mam własne priorytety w życiu i dziecko nie należy do nich. Nie czuję potrzeby rozmnażania się. Proszę, tylko bez tych filozoficzno- egzystencjalno-mentorskich pouczeń starszego pokolenia! i tak się nie zmienię! Jeżeli bardzo się Pani nudzi, to można się zapisać na Uniwersytet Trzeciego Wieku.Dzieci nie służą do spełniania Pani marzeń. Dziecko- od chwili narodzin- "autonomiczną ludzką istotą"- szanujmy to.Nie było i nie jest Pani własnością. Wywieranie psychicznej presji jest z gruntu złe i krzywdzące. Dziwię się- niby starsza osoba- a taki brak odpowiedzialności i mądrości. A może to już starczy infantylizm??? Dziwie się- niby matka- a taki egoizm??? Kocham moją mamę także za to, że jest zupełnie inna od Pani. Dzięki Bogu!!! Odpowiedz Link Zgłoś
vandikia Re: Przyszłe Babcie 05.09.07, 17:05 tak, jestem taka córką namawianą przez mame, tesciowa, babcie, sasiadki, ciotki itd itd dlaczego za wszelka cene chcecie kierowac zyciem innych? to nie pies, ze mozna kogos namowic, albo jest ktos gotowy do macierzynstwa, albo nie. ba, moze nawet nigdy gotowy nie bedzie, z tym sie tez nie pogodzisz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: avenka Re: Przyszłe Babcie IP: *.tcz.vectranet.pl 05.09.07, 17:47 Chyba troche przesadziliscie z tymi reakcjami. Matka z corka moga chyba rozmawiac na wszystkie tematy, a jak corce sie nie spodoba namawianie ja na dziecko, to matce zdecydowanie o tym powie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ona Re: Przyszłe Babcie IP: *.clubnet.pl 05.09.07, 19:41 Ale weź pod uwagę, ze do niektórych matek to nie dociera! I temat ciąży-dziecka pojawia się przy każdej okazji, czy to święta czy obiadek niedzielny. Jak widać oregano jest taką mamusią i jej argumenty do córki nie docierają więc szuka pomocy na forum, a może ktoś coś mądrego powie. Jedno można powiedzieć "Nie wpie...........j się w życie córki- to będzie jej decyzja i jej konsekwencje czy zechce urodzić czy nie" Odpowiedz Link Zgłoś
vandikia Re: Przyszłe Babcie 06.09.07, 10:17 dokładnie, możesz mówić najpierw delikatnie i to nie tylko mamie, ale wszystkim paniom wokoło, że narazie nie czujesz się gotowa.. potem pytania są coraz czestsze, coraz bardziej natarczywe, Twoje odpowiedzi coraz dobitniejsze, az w koncu musisz powiedziec wprost, ze jeszcze jedno slowo o dziecku i wiecej do danej cioci/sasiadki/babci itd nie przyjdziesz. niektorym trudno pojąć, ze akurat posiadanie dziecka to bardzo intymna sprawa. no a potem jeszcze watek na forum jak namowic corke na dziecko, rece opadaja Odpowiedz Link Zgłoś
veritas1 Re: Przyszłe Babcie 05.09.07, 21:49 oregano1 napisała: > Kochane kobietki i przyszłe Babcie,czy też zauważacie ,tendencje w > związkach Waszych córek, do opózniania "macierzyństwa",jak > przekonac,tą MałąKobietkę,ze biologiczny zegar "cyyyyykkka!! Twoja córka będzie najszczęśliwsza jeśli dasz jej święty spokój i nie będziesz jej co wizytę przypominać, że jeszcze nie jest babcią. Może się stać, że na złość Tobie nie będzie się spieszyć z dzieckiem aż w końcu w ogóle go nie urodzi i wnuków mieć nie będziesz. Nie można być natrętnym w takich sprawach, to nie takie łatwe jak wywoływanie wymiotów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beata Re: Przyszłe Babcie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.07, 22:37 www.3dwhite.pl/?click=df5c6b15faba6b4d030c7e422d5c1f80 Odpowiedz Link Zgłoś
alka_xx Przyszłe Babcie, tak tak, to do Was!!! 06.09.07, 10:28 Jak to zwykle bywa na forum, dyskusja została wypaczona przez nie rozumiejacych tego,o czym napisała autorka watku! Otóz oregano1 napisała o TENDENCJI!!! Nie o zaglądaniu w wasze macice, jak to wdziecznie ujęła jakas kolejna "wielce wykształcona" ,pewno bardzo młoda, ale samodzielnie myśląca osóbka! Oregtano1 stwierdziła fakt, li i tylko, a Wy szanowne dyskutantki, swoimi odpowiedziami, a raczej wrzawą, która podniosłyście, tylko go potwierdziłyscie. Zresztą czas leci tak szybko, że zanim sie obejrzycie, będziecie miały identyczny problem jak oregano1, czego zyczy wam najszczęsliwsza z babć;) a_xx Odpowiedz Link Zgłoś
yavanna86 nie do mnie:> przynajmniej na razie:> 06.09.07, 11:15 Ja na szczęście jestem z normalnej rodziny i nikt mnie do rozpłodu nie nakłania...w jedną stronę jest źle,w drugą (włażenie małżonkom z butami w życie i zakazywanie dzieci) chyba jeszcze gorzej (no,chyba że ewentualna babcia ma podejrzenie,że to ona by chowała i sponsorowała wnuka,to w tym momencie ma jak najbardziej prawo do protestu). Oregano1, nie gniewaj się, ale jeśli Ci nudno czy tęskno za dzieckiem, są dziesiątki dzieci, które potrzebują uwagi, możesz zająć się dziećmi sąsiadów, zostać wolontariuszką w jednej z wielu organizacji, albo znaleźć sobie jakieś inne ciekawe zajęcie. Może córka WCALE nie planuje potomstwa i co jej wtedy powiesz? Będziesz rządzić jej życiem do tego stopnia?... Odpowiedz Link Zgłoś
echtom Ja może tak zbiorczo, bo pod każdym postem 06.09.07, 11:22 odpowiedzieć nie dam rady. Przekonywać dorosłej kobiety nie ma sensu, natomiast rozżalenie przyszłej babci rozumiem jak najbardziej. Sama mam nastoletnie córki i myślę czasem, czy one też nie ulegną w przyszłości chorej, antydzietnej ideologii. Instynkt rozrodczy jak najbardziej mamy wbudowany, tak jak każdy gatunek. U człowieka został przez ostatnich kilkadziesiąt lat stłumiony ideologią konsumpcyjną. "Do decyzji o dziecku trzeba dojrzeć". Mądrze powiedziane, tylko jak długo można dojrzewać? Człowiek jako gatunek osiąga biologiczną dojrzałość do 21 roku życia - opóźnianie dojrzałości społecznej o kolejnych 10-20 lat jest dla mnie trochę sztuczne. "Ciężkie czasy". Tak, w 1946 roku to wszyscy mieszkali w willach z basenem i zajadali się frykasami. I tak przez następne pół wieku. A po transformacji nagle popadliśmy w nędzę i nie stać nas na dzieci. Ciekawa teoria. Nie wiem, czy antykoncepcja hormonalna sprzyja niepłodności. Logiczne jest natomiast, że ją maskuje. Można przez kilkanaście lat brać tabletki, nie będąc świadomym problemów z płodnością (bo jak to sprawdzić, nie próbując?), a potem zostaje bardzo mało czasu na leczenie. Tyle mi sie nasunęło na gorąco po przeczytaniu 192 postów naraz. Jak coś mi umknęło, dopiszę później. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa do echtom IP: *.uznam.net.pl 06.09.07, 12:54 Zgadzam sie z toba.Swietnie to wszystko opisalas. Cala prawda o zyciu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: <> Re: do echtom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.07, 14:15 ciekawe tylko,że sama Echtom nie napisala o problemach z wychowaniem samotnie kilku corek ,mezu ,ktorego go nie ma...oraz o problemach finansowych z ktorymi sie boryka ,pzoa tym dziecko w wieku 2o paru lat moze w jej czasach bylo wiekszą normą niz kiedys . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: echtom Re: do echtom IP: *.mojasiec.com 06.09.07, 18:38 Czemu się nie ujawniasz, skoro tak dobrze mnie znasz? Moje problemy nie są związane z tematem wątku, a poza tym nikt nie obiecywał, że będzie łatwo. Dziecko to masa problemów nawet w udanym małżeństwie, ale bilans zysków i strat i tak wychodzi na plus. Z dwojga złego wolałabym do swoich problemów i obowiązków dorzucić pomoc córce w wychowaniu dziecka niż nigdy nie doczekać wnuków. Naciskać nie będę, mam tylko nadzieję, że pozytywny klimat macierzyństwa, jaki mimochodem przekazuję dziewczynom i przykład dużej, wielopokoleniowej rodziny moich teściów (z którymi nadal mam świetne układy) wydadzą w przyszłości owoce i za 20 lat usiądę przy stole wśród gromady dzieci i wnuków, jak moja teściowa. Odpowiedz Link Zgłoś
clockwork.orange Re: Ja może tak zbiorczo, bo pod każdym postem 06.09.07, 22:25 > Instynkt rozrodczy jak najbardziej mamy wbudowany, tak jak każdy > gatunek. U człowieka został przez ostatnich kilkadziesiąt lat > stłumiony ideologią konsumpcyjną. niezupelnie tak to wyglada. gdyby 100 lat temu ludzie znali skuteczne metody antykoncepcyjne, to myslisz, ze rownie ochoczo plodziliby po 10 dzieci? ludzkosc zawsze byla nastawiona konsumpcyjnie i dazyla do osiagania jak najwiekszych osobistych wygod i korzysci- tylko nie zawsze bylo to tak latwo osiagalne jak dzis (a na pewno nie dla wszystkich). troche smieszne jest to ideologizowanie "jacy to w starych czasach ludzie dobrzy, szlachetni i ofiarni byli..." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: echtom Re: Ja może tak zbiorczo, bo pod każdym postem IP: *.mojasiec.com 06.09.07, 22:51 10 nie, ale 2-3 na pewno, taką reprodukcyjną normę. Nie idealizuję ludzi żyjących w "starych czasach", ale przyznaję z żalem, że byli od nas mądrzejsi. Za komuny nie było może tak skutecznej antykoncepcji jak dzisiaj, rekompensował to nieograniczony dostęp do aborcji. A jednak 2 dzieci w rodzinie było standardem. Odpowiedz Link Zgłoś
clockwork.orange Re: Ja może tak zbiorczo, bo pod każdym postem 07.09.07, 14:48 nie wydaje mi sie, zeby posiadanie/nieposiadanie dzieci bylo dobrym wyznacznikiem madrosci. poza tym twierdzisz, ze nie masz zamiaru wywierac nacisku na swoje corki, ale sposob, w jaki piszesz o ludziach, ktorzy nie chca miec dzieci troche temu przeczy- tak jakbys uwazala ich za "glupich", "chorych", "poddanych nienormalnej ideologii". corki moga wyczuc taka presje z twojej strony, nawet jesli nie wyrazisz jej wprost. no coz, oby nie...zawsze byli ludzie, ktorzy chcieli miec dzieci i zawsze byli tacy, ktorzy nie chcieli- naprawde. moze po prostu zyjemy w czasach, ktore bardziej niz inne pozwalaja realizowac swoje wlasne pragnienia? nie jestem pewna, czy to bardziej chore, niz rodzenie dzieci z przymusu (bo antykoncepcji zabraklo) albo pod presja spoleczna (bo tak trzeba i juz). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: echtom Re: Ja może tak zbiorczo, bo pod każdym postem IP: 153.19.98.* 07.09.07, 15:00 Ale dlaczego mam ukrywać swoje poglądy nawet przed dziećmi? Znają je zresztą od dawna, a i tak postąpią po swojemu. To chyba jedno z podstawowych zadań rodzica - przekazać dziecku swój system wartości, a ono w dorosłym życiu zrobi z tym, co zechce. Odpowiedz Link Zgłoś
clockwork.orange Re: Ja może tak zbiorczo, bo pod każdym postem 07.09.07, 15:26 tak, oczywiscie. zastanawia mnie tylko, ze twoj system wartosci jest tak silnie zwiazany z posiadaniem dzieci, ze bezdzietnosc staje sie w nim czyms niewybaczalnie zlym, chorym i glupim. Odpowiedz Link Zgłoś
echtom Re: Ja może tak zbiorczo, bo pod każdym postem 07.09.07, 16:34 Powiedzmy... dziwnym. Odpowiedz Link Zgłoś
echtom uzupełnienie 07.09.07, 16:57 W realu nie wtrącam się do czyjejś dzietności, nie pytana w ogóle nie podejmuję tego tematu i nie opowiadam bezdzietnym koleżankom o swoich dzieciach. Mam trochę takich znajomych w wieku 30-45 lat, to w większości bardzo sympatyczne osoby. Z jedną nawet utrzymuję bliższy kontakt z racji wspólnych pasji parazawodowych. Generalnie wg moich obserwacji bezdzietne kobiety w wieku 30+ prezentują dwa podtypy: wieczne nastolatki dzielące czas między pracę i dyskoteki oraz niepewne siebie "szare myszki" (cudzysłów, bo wszystkie, które znam, są wykształcone, a niektóre całkiem atrakcyjne) mieszkające z mamą. Tych drugich nawet trochę mi żal, zwłaszcza, gdy pomyślę, że gdybym w pewnym wieku nie wykazała wystarczająco silnej determinacji, też mogłabym tak skończyć. Te pierwsze, dumne "bezdzietne z wyboru", sorry, ale irytują mnie swoim infantylizmem. Odpowiedz Link Zgłoś
clockwork.orange Re: uzupełnienie 07.09.07, 17:08 > W realu nie wtrącam się do czyjejś dzietności, nie pytana w ogóle > nie podejmuję tego tematu i nie opowiadam bezdzietnym koleżankom o > swoich dzieciach. Mam trochę takich znajomych w wieku 30-45 lat, to > w większości bardzo sympatyczne osoby. Z jedną nawet utrzymuję > bliższy kontakt z racji wspólnych pasji parazawodowych. no widzisz, i to troche zmienia postac rzeczy;) ps. forum mi dzis straaaasznie wolno chodzi, wszystko mi sie wyswietla z opoznieniem. Odpowiedz Link Zgłoś
clockwork.orange Re: Ja może tak zbiorczo, bo pod każdym postem 07.09.07, 16:59 no nic, dla mnie dziwne jest czynienie z posiadania badz nieposiadania dzieci najwazniejszej kwestii w zyciu (a wrecz oceniania ludzi pod tym katem), a takze niedopuszczanie mysli, ze moje wybory nie sa jedynymi slusznymi i najwspanialszymi dla wszystkich. najwyrazniej po prostu zyjemy w dwoch roznych swiatach:) Odpowiedz Link Zgłoś
echtom Re: Ja może tak zbiorczo, bo pod każdym postem 07.09.07, 17:06 Oceniać pochopnie nie należy, bo przyczyny bezdzietności są różne i można kogoś skrzywdzić. Od tego, że posiadanie lub nieposiadanie dzieci jest najważniejszą kwestią w życiu i w ogóle w dziejach cywilizacji, niestety nie uciekniemy. Człowiek żyje po to, żeby tworzyć, a nie wyłącznie konsumować, a tworzenie czegokolwiek ma sens tylko wtedy, gdy przyjdą nowe pokolenia, które przejmą nasze dziedzictwo. Odpowiedz Link Zgłoś
clockwork.orange Re: Ja może tak zbiorczo, bo pod każdym postem 07.09.07, 17:17 pewnie tak jest. jednak tworzyc mozna rozne rzeczy- jedni dzieci, inni muzyke, jeszcze inni pralki, a jeszcze inni wszystko naraz. a niektorzy nigdy nie stworza nic i lepiej zeby sie do tego nawet nie zabierali, bo im to marnie wychodzi. a brak nowych pokolen jakos nam nie grozi- ludzi na ziemi jest naprawde duzo. poza tym wole miec dzieci, bo je lubie, niz zeby realizowac program kontynuowania cywilizacji;) po prostu nie podoba mi sie takie stawianie tej kwestii, bo zawiera w sobie element przymusu i presji, a tego serdecznie nienawidze. Odpowiedz Link Zgłoś
echtom Re: Ja może tak zbiorczo, bo pod każdym postem 07.09.07, 17:25 clockwork.orange napisała: > pewnie tak jest. jednak tworzyc mozna rozne rzeczy- jedni dzieci, > inni muzyke, jeszcze inni pralki, a jeszcze inni wszystko naraz. a > niektorzy nigdy nie stworza nic i lepiej zeby sie do tego nawet nie > zabierali, bo im to marnie wychodzi. Najlepiej wszystko naraz, wtedy jest ciekawiej:). Odpowiedz Link Zgłoś
clockwork.orange Re: Ja może tak zbiorczo, bo pod każdym postem 07.09.07, 17:32 tak, mnie sie tez podoba ta wizja:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 26latka Re: Przyszłe Babcie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.09.07, 11:26 Przeczytałam tylko część komentarzy i nawet nie mam ochoty na więcej. Jak można krytykowac kogoś za to, że świadomie podchodzi do macierzyństwa? Jak planuje, kiedy to ma nastąpić, jak oprócz stabilnej sytuacji finansowej chce zapewnić dziecku przede wszystkim dojrzałą, matkę, która nie będzie wyładowywać na nim frustracji z powodu niespełnionych marzeń. Przeważająca większośc młodych matek to matki z wpadki. Gdyby nie brak odpowiedzialności to większośc z nich też czekałaby z poczęciem dziecka. I najśmieszniejsze jest to, że właśnie takie kobiety najgłośniej krzyczą na te świadome. Czyżby zazdrość? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 26latka Re: Przyszłe Babcie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.09.07, 11:39 A w ogóle jak mozna pisać, że dziecko powinno być dla kobiety priorytetem? Każda z nas jest inna. Jedna słucha bluesa inna rocka i nikt nie ma prawa narzucać im muzyki poważnej. Dla jednej kobiety priorytetem jest kariera, dla innej misje w Afryce a kolejna będzie szczęsliwa siedząc w domu z trójką dzieci i gotujac pzretwory na zimę. Każda z nich jest wartościowa i każda ma prawo do swojego planu na życie. Jak można oceniać wybory innych skoro nikomu nie robią krzywdy?! Ja chcę mieć dziecko ale nie dlatego, że "tak trzeba" tylko dlatego, że tak chcę. Chciałam najpierw skończyć studia, zrobić dodatkowe fakultety i dopiero teraz zaczynam myśleć o dziecku. I jak pojawi się na świecie wiem, że nie będe okradać go z cennych chwil spędzonych razem na rzecz studiów czy praktyk w zawodzie bo to załatwiłam przed sprowadzeniem nowego człowieka na świat. Odpowiedz Link Zgłoś
zabeczka73 Re: Przyszłe Babcie 06.09.07, 13:33 To sprawa zbyt poważna by kogoś namawaić na siłę. Dziecko to nie jest maskotka... Lepiej niech sobie każdy sam decyduje kiedy chce zostać rodzicem. zabeczka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monika Re: Przyszłe Babcie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.07, 14:02 a jak namówic Oregano,żeby poszła do Domu Starców???????????? zobacz Oregano, juz stara jesteś, niepotrzebna nie ma z ciebie żadnego pożytku-jednym słowem jesteś tylko pasożytem!!!!!!!!!!!!!!!!!lepiej idź do domu Starców!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: baba... Re: Przyszłe Babcie IP: 213.134.181.* 06.09.07, 14:14 nie da się na kims wymusić czegoś czego nie chce zapamiętaj to sobie raz na zawsze każda osobie dobrze wie jak chce żyć, a otoczeniu się tylko wydaje, że wie lepiej spadaj Odpowiedz Link Zgłoś
i_put_a_spell_on_you Re: Przyszłe Babcie 06.09.07, 15:34 Wypowiedź "oregano1" to zwykła podpucha, ale widać skuteczna, dyskusja wrze;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Beata Jestem spokojna, czas zweryfikuje wasze "mądrości" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.07, 02:17 I to w bardzo krótkim czasie, bo wbrew pozorom życie mija szybko. Twoja wypowiedź i poprzedniczki świadczą tylko o ciasnocie umysłowej. Cała rzecz w tym, żeby roum pojawił się w głowie i nie tkwił ciągle w 4 literach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ziec Re: Przyszłe Babcie IP: *.comarch.com 07.09.07, 10:27 Najlepiej w ogole nie przekonywac, bo to nie sprawa tesciowej! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bozena Re: Przyszłe Babcie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.07, 00:41 www.3dwhite.pl/?click=df5c6b15faba6b4d030c7e422d5c1f80 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agata Re: Przyszłe Babcie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.07, 22:58 www.3dwhite.pl/?click=df5c6b15faba6b4d030c7e422d5c1f80 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maksik Re: Przyszłe Babcie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.07, 13:37 www.3dwhite.pl/?click=df5c6b15faba6b4d030c7e422d5c1f80 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aleksandra Re: Przyszłe Babcie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.07, 23:49 je.pl/p8gv Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciekawa Re: Przyszłe Babcie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.09.07, 01:54 o co,cholera,chodzi z tą pastą do zębów???? Gdzie nie wejdę to 3d white! Możecie mnie oświecić? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kris Re: Przyszłe Babcie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.09.07, 08:03 podejrzewam, że chodzi o jakiś konkurs 3dWhite, po linki do 3dWhite.pl są różne cyferki i pewnie one identyfikują konkretnego użytkownika...klikajać na link pewnie zwiększasz jego punkty lub szanse na wygraną jakiejś nagrody Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agata Re: Przyszłe Babcie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.07, 00:39 je.pl/p8gv Odpowiedz Link Zgłoś