IP: *.vs.shawcable.net 28.09.03, 22:45
Czy obchodzicie w Polsce?

Uwielbiam ten dzien!
A szczegolnie "rzezbienie" dyni...
Venus
Obserwuj wątek
    • yagnieszka Re: Halloween 29.09.03, 02:00
      A podbierasz dzieciom slodycze? Zrobilismy sonde wsrod znajomych i ponad 2/3
      przyznalo sie do nocnego zlodziejstwa. I jeszcze kazdy sie tlumaczy, ze
      to "dla dobra dziecka", bo tym sposobem milusinscy zjedza mniej cukierkow i
      czekoladek. Alez my, rodzice, jednak perfidni jestesmy ;) ;)
      • venus22 Re: Halloween 29.09.03, 02:36
        hehehehhe
        ja zbieram wlasne!!

Poza tym moje dziecko ma dobre serce i dzieli sie - daje nam to czego nie
        lubi...

W zeszlym roku nazbierala tyle cukierkow ze nie moglismy ich przejesc do
        Bozego Narodzenia.
        Oprocz frajdy z rzezbieniem uwielbiam robic dekoracje - w tym roku beda
        straszne maski pod dachem i pajeczyny..
        Poza tym mam taki dzwonek ze jak sie przyciska to wrzeszczy, i pajak ktory
        nagle spada jak sie mocno klasnie albo puknie, i miske z reka czarownicy na
        fotokomorke ze jak sie wklada reke po cukierka to to sie nagle zgina i mowi -
        to moje, trick or treat! itp..
        No i oczywiscie sama sie przebieram, nawet jak tylko rozdaje cukierki..
        Venus
    • camel_3d Re: Halloween 29.09.03, 16:43
      Nie obchodze tego dnia, bo nie wiedze powodu dlaczego mam swietowac jakies obce
      swieta. U nas to dzien Zmarlych i jakos wcale mi nie do smiechu. A wtykanie
      obcych swiat na sile to juz swinstwo. Jestem przeciwny.

camel
      • venus22 Re: Halloween 29.09.03, 17:24
        Tu tez jest Dzien Zmarlych..

Halloween to nie Swieto Zmarlych.
        Venus
        • Gość: camel Re: Halloween IP: *.dip.t-dialin.net 29.09.03, 22:37
          no a w takim razie po cholere to w polsce?
          przeciez my nie mamy z ta tradycja nic wspolnego.
          rozumiem, ze teraz to raczej marketingowy przeboj, u mnie w niemczech tez
          wszydzie widac helloween. uwazam ze to prostackie, obchodzic helloween w kraju
          w ktorym nie ma tradycji tego switak. to 100% marketing.
          • Gość: Ju Re: Halloween IP: *.oac.qub.ac.uk 09.10.03, 23:20
            A wiesz chociaz, skad to swieto jest?
            • Gość: camel Re: Halloween IP: *.dip.t-dialin.net 09.10.03, 23:35
              o ile wiem to helloween przywedrowalo z celtami na wyspy brytyjskie. bylo to
              bodajze swieto pozegnania starego roku. oni nowy rok rozpoczynali 1 listopada.
              obchodzono wtedy tez dzien zmarylch, ktorych duchy chodzily po wsiach i
              dokuczaly mieszkancom. dlatego dkladano ofiary. potem przenioslo sie rowniez na
              teren usa, glownie obchodzone przez irlandczykow. teraz to 100% komercha.
              i wcale nie uwazam, ze nalezy to swieto obchodzic w polsce. niedlugo zaczniemy
              obchodzic swieto dziekczynienia z indykiem, bo tak jest w usa.
              • Gość: camel Re: Halloween IP: *.dip.t-dialin.net 09.10.03, 23:38
                acha... polskim odpowiednikiem helloween sa "dziady", tylko ze to polskie, a
                Polacy wstydza sie wlasnych korzeni..bo to takie malo amerykanskie.. Ciekawe
                czemu u nas nie obchodzi sie "dziadow".

camel
                • Gość: chochlik Re: Halloween IP: *.lublin.mm.pl 10.10.03, 14:29
                  Popieram Camela. Hallowen to importowany festiwal gadżetów nie licujacy z
                  powagą święta zmarłych obchodzononego w naszej kulturze w skupieniu.
                  Podejżewam, że importerami tego obyczaju są młodzi bisnesmeni, którzy jeszcze
                  nikogo bliskiego nie stracili, nie przeżyli osobiście smutnego obrzędu
                  pogrzebu osoby kochanej. Śmierci towarzyszy smutek i powaga , a nie wesoła,
                  niesmaczna i ponura zabawa.
    • erpa Re: Halloween 14.10.03, 10:45
      Od kilku lat z niesmakiem obserwuję rozpanoszenie się tego święta u nas. W USA
      ten zwyczaj istnieje od dawna, u nas natomiast zaduszki obchodzi się w zupełnie
      inny sposób - w skupieniu, melancholii, nawet smutku; osoby religijne modlą się
      za dusze zmarłych, niereligijne po prostu ich wspominają, zapala się lampki ku
      ich pamięci, dekoruje groby kwiatami... W to wszystko z hałasem wkraczają
      zabawni przebierańcy. Ostatnio nawet późnym wieczorem na cmentarzu w zaduszki
      chodzą gromadki bardzo rozbawionej młodzieży, urządza się taneczne zabawy
      hallovenowe itp. Naszą (powiedziałabym: słowiańską) tradycją było święto
      dziadów - i nasz dotychczasowy sposób obchodzenia święta zmarłych był jakoś ich
      kontynuacją, choć bez guseł. Ale za kilka lat okaże się, że po naszej tradycji
      śladu nie zostanie, bo święto zmarłych będzie kojarzyć się tylko z dyniami i
      zabawnymi gadżetami...
      Co innego Walentynki - to całkiem miłe, przypominanie kochanym osobom, że się
      je kocha. Miłości nigdy nie za dużo, nawet jeśli jest to "nowa świecka
      tradycja". Ale święto zmarłych zostawmy Świętem Zmarłych, a zabawy zostawmy na
      inne okazje, których przecież wcale nie brakuje.
      • j_u Re: Halloween 14.10.03, 18:38
        A ja od kilku lat z niesmakiem obserwuje polska ksenofobie. Nie obchodze tego
        swieta i nic mnie ono nie obchodzi. Ale naprawde nasluchalam sie juz tylu tego
        typu sformulowan, wlacznie z ustawa o jezyku polskim, ze juz mi sie plakac
        chce, jak widze cos takiego. Co ciebie, moj dobry czlowieku, obchodzi, ze jeden
        z drugim chca sie komercyjnie pobawic???
        • kora3 Re: Halloween 14.10.03, 22:32
          j_u napisała:

> A ja od kilku lat z niesmakiem obserwuje polska ksenofobie. Nie obchodze tego
          > swieta i nic mnie ono nie obchodzi. Ale naprawde nasluchalam sie juz tylu
          tego
          > typu sformulowan, wlacznie z ustawa o jezyku polskim, ze juz mi sie plakac
          > chce, jak widze cos takiego. Co ciebie, moj dobry czlowieku, obchodzi, ze
          jeden
          >
          > z drugim chca sie komercyjnie pobawic???

Święte słowa :)
          ja ww. swieata nie obchodzę ..ale w sumie obchodzę bo to dobrego Qmpla
          urodziny ...robi je zawsze właśnie w tym style ...a komuż to tak
          przeszkadza ..i najważniejsze ..czemu ????
          Ludzie znajdźcie sobie prawdziwe problemy co ???
          • Gość: c Re: Halloween IP: *.dip.t-dialin.net 14.10.03, 23:01
            > przeszkadza ..i najważniejsze ..czemu ????
            > Ludzie znajdźcie sobie prawdziwe problemy co ???

jak ci umze ktos bardzo bliski to zrozumiesz...
            • venus22 Re: Halloween 15.10.03, 01:21
              >>>Podejżewam, że importerami tego obyczaju są młodzi bisnesmeni, którzy
              jeszcze
              nikogo bliskiego nie stracili, nie przeżyli osobiście
              smutnego obrzędu
              pogrzebu osoby kochanej. <<<

A tak rzeczywiscie starsi biznessmeni maja miekkie serca i nie zalezy im na
              $$$$$$ mysla tylko slachetnie o zmarlych..

Po za tym moze w Polsce jest inaczej ale tu halloween jest dla dzieci, maja
              za zdanie sie przebrac i pod opieka doroslych chodzic od domu do domu i
              zbierac cukierki.

Dorosli tez oczywiscie jak chca to moga sobie urzadzac zabawy, ale nie
              zauwazylam aby nagminnie skakali po cmentarzu.

Na pewno wszedzie sie znajdzie jakis "element" ktory w ten dzien bedzie
              urzedowal na cmentarzu, ale przypominam ze w Polsce takich nie brakuje i to
              przez caly rok.
              Poza tym Halloween jest 31 padziernika a Dzien Zmarlych 1 Listopada.

pielegnowalam w chorobie i pochowalam ojca niedawno ale jakos nie przeszkadza
              mi to ani w cieszeniu sie za dzieci ani w skupieniu modlic sie za zmarlych..
              Venus

• Gość: camel Re: Halloween IP: *.dip.t-dialin.net 15.10.03, 08:36
                Wenus, ja nie mam nic przeciwko Helloween w krajach, w ktorych on jest
                tradycja. W Meksyku swieto zmarlych obchodzi sie radosnie, przy muzyce, tancach
                itd.
                Mam tylko przeciwko "przeszczepianiu" tego do krajow, w ktorych tradycje sa
                zupelnie inne. To juz jest brak tolerancji , brak kultury i chamstwo, zeby
                olewac inna kulture tylko dlatego, ze jacys biznesmeni maja ochote wypelnic
                swoje kieszenie dodatkowymi dolarami. To jest wlasnie to chamstwo amerykanskich
                firm o zasiegu ogolno swiatowym.

camel
            • kora3 Re: Halloween 15.10.03, 13:01
              Gość portalu: c napisał(a):

> > przeszkadza ..i najważniejsze ..czemu ????
              > > Ludzie znajdźcie sobie prawdziwe problemy co ???
              >
              > jak ci umze ktos bardzo bliski to zrozumiesz...

Wiesz nie mam 15 lat i zmarły mi już niestety bliskie osoby ...ale jakos nie
              mam pretensji do ludzi, którzy obchodzą sobie jakieś świeto w przeddzień święt
              Znarłych - ja nie musze :)
              A jak ktos bliski umrze komuś w Sylwestra to też inni mają zrezygnowac z
              balu ...no przestań ...ośmieszasz sie
              • Gość: camel Re: Halloween IP: *.dip.t-dialin.net 15.10.03, 17:58
                widac, ze masz 15 lat...
                co ma piernik do wiatraka. Jakby ten przyklad z sylwestrem byl sensownym to
                wogole musielibysmy przestac sie bawic, bo kazdego dnia ktos umiera. Chodzi o
                jeden dzien w roku, bedacy czescie naszej kultury, ktorego ktos lapczywy na
                pieniadze nie potrafi uszanowac. A to, ze ktos sie idzie bawic w Helloween w
                Polsce swiadczy tylko o tym, ze reklama i marketing spelnily swoja role.

camel
                • yagnieszka Re: Halloween 15.10.03, 18:09
                  Czytam, czytam i wierzyc mi sie nie chce, ze ktos w ogole moze chciec
                  propagowac Halloween w Polsce. Bylam przekonana, ze to watek dla mieszkancow
                  Stanow lub Kanady. W Polsce - wiadomo - 1 listopada, Zaduszki - powaznie,
                  nastrojowo, refleksyjnie i melancholijnie. Piekne swieto - po co je niszczyc
                  obzarstwem slodyczami dzien wczesniej? Poza tym jest cala kwestia finansowa i
                  organizacyjna, ktora musi byc problemem w Polsce. Nie wierze, ze kazdego stac
                  na kupno slodyczy dla 50-100-150 dzieciakow, ktore odwiedzaja poszczegolne domy
                  wieczorem 31 pazdziernika. Mam tez spore watpliwosci co do bezpiecznestwa po
                  zmierzchu w wiekszosci miejsc w Polsce.
                  Naprawde jestem zdziwiona, ze obchodzenie Halloween mogloby stanowic
                  jakakolwiek powazna propozycje dla ludzi w Polsce. Jedyny kto by sie naprawde
                  cieszyl, to dentysci.
                • kora3 Re: Halloween 15.10.03, 18:14
                  Gość portalu: camel napisał(a):

> widac, ze masz 15 lat...

Ehhhhhh ...chciałabym :) ale niestety :(

A to, ze ktos sie idzie bawic w Helloween w
                  > Polsce swiadczy tylko o tym, ze reklama i marketing spelnily swoja role.
                  >
                  > camel

No i prawda ..tylko co Tobie do tego ????
                  nie musisz się bawić , nie musisz zauważać tego istotnie obcego nam kulturowo
                  święta ...
                  Zastanawia mnie tylko czemu ludzie koniecxznie chcą walczyć z czymś co ich nie
                  dotyczy ???
                  Rozumiem, ze dawniej każdy MUSIAŁ iść na pochód pierwomajowy ...przymus ten był
                  ohydny ..teraz nikt nic nie musi ...nie musisz obchodzić żadnych świąt, jak nie
                  masz ochoty !!!! I dobrze ..a że to inny bawi się komercyjnie, czy
                  niekomercyjnie ..jego problem i jego radocha ...
                  Dni Kutury Żydowskiej, wszelkiego typu picniki country, Dzień Św. Patryka też
                  są obce polskiej kulturze ...a są ludzie co lubiz takie imprezy i co innym do
                  tego ???
                  Sprecyzuj konkretnie w jaki sposób przeszkadza Ci to święto, skoro nikt nie
                  każe Ci go obchodzić ????
                  • venus22 Re: Halloween 16.10.03, 01:28
                    Ja sie pytalam bo kilka lat temu do znajomych przyjechala z Polski kuzynka
                    ktorej nie podobalo sie ze wraz z upadkiem komuny w Polsce nagle pojawiaja sie
                    rozne zachodnie zwyczaje ktorych do tej pory nie bylo..
                    czemu i po co i dlaczego..
                    miedzy innymi wspomniala o halloween.
                    Wiec bylam ciekawa czy sie przyjelo czy nie.. nie wydawalo mi sie to bardzo
                    prawdopodobne.
                    Poniewaz lubie to swieto, niektore argumenty przeciw wydaja mi sie
                    niesprawiedliwe.
                    Ale jestem w stanie zrozumiec ze dzien przed polskimi Zaduszkami mozna nie
                    miec ochoty na przebierancow.

Venus
                    ps a swieto dziekczynienia - co w tym zlego???
                    • Gość: camel Re: Halloween IP: *.dip.t-dialin.net 16.10.03, 07:54
                      > Venus
                      > ps a swieto dziekczynienia - co w tym zlego???

To moze niech USA zacznie obchodzic siwtko Matki Boskiej Zielnej:)

camel
                  • Gość: camel Re: Halloween IP: *.dip.t-dialin.net 16.10.03, 07:53
                    Kora,
                    nic mi do tego. Mam prawo do wyrazenie opinii i ja wyrazam. Oczywiscie, ze nie
                    moge nikomu zabronic. Ale jak wspomnialem jest to brak poszanowania dla innej
                    kultury, jezeli ktos wciska nam swoje "imprezy" bez brania pod uwage naszych
                    swiat. Po prostu uazam, ze przedkladanie cudzych swiat (nie majacych z naszymi
                    nic wspolnego, a wrecz niszczacych je) to czyste buractwo. I zastanawia mnie
                    czemu akurat tak usilnie promuje sie Helloween, a zapomnialo o Przebiarancach.
                    No wlasnie, bo w helloween duze firmy inwestuja. A na Przebiarance nie, bo to
                    nie z USA:

camel
                    • Gość: chochlik Re: Halloween IP: *.lublin.mm.pl 16.10.03, 11:10
                      Radosna, chałaśliwa zabawa u sąsiadów za ścianą, wieczorne wizyty znanych i
                      nieznanych poprzebieranych dzieci domagających się cukierków, korowody i tańce
                      na cmentarzu ranią osobiste uczucia i obrażają obyczajowość większości Polaków.

Kto chce się bawić w święto Zmarłych niech ogranicza się do własnych czterech
                      ścian i nie zakłóca spokoju sąsiadów.
                      • Gość: erpa Re: Halloween IP: *.uz.zgora.pl 16.10.03, 15:16
                        Jeszcze raz się wtrącę. To nie o to chodzi, że to święto jest "nie nasze", to
                        nie kwestia ksenofobii. Chodzi o to, że my już mamy swój sposób obchodzenia
                        święta zmarłych (i mniejsza, czy w przeddzień, czy dopiero 1 listopada, bo to
                        na jedno wychodzi). Ten sposób jest ZUPEŁNIE INNY NIŻ AMERYKAŃSKI, A OSOBY
                        BAWIĄCE SIĘ W ŚWIĘTO ZMARŁYCH OBRAŻAJĄ UCZUCIA WIĘKSZOŚCI LUDZI W POLSCE. Jeśli
                        w piwiarniach święci się dzień św. Patryka - czemu nie, jeśli Walentynki wśród
                        młodzieży - niczyich uczuć to nie obraża. Co innego święto zmarłych.
                        Ktoś tu wspomniał, co byłoby złego w świętowaniu Święta Dziękczynienia. Ludzie,
                        toż to amerykańskie święto narodowe upamiętniające pierwszą zimę osadników,
                        uratowanych od śmierci głodowej. Może w tej sytuacji w Ameryce zaczną świętować
                        11 listopada nasze święto z okazji odzyskania niepodległości?
                        • kora3 Dobra :))))) Do wszystkich anty :) 16.10.03, 15:57
                          Nie widzę innego wyjscia , jak :
                          1. iść pod sejm (Pałac Prezydencki, Kolumne zygmunta itepe) - protestować;
                          2. gonić dzieci bawiace się w helloween z widłami (nożami, siekierami);
                          3. Urządzić blokady dróg w ramach akcji "Znicz przeciw dyni";
                          4. bojkotowac supermarkety w których sa gadżety związane z tym świętem;
                          5. unikać dyń ;
                          6. Napisać w yej sprawie do George'a W. Busha, papieża i Fidela Castro;
                          7. ogłosic głodówkę i powiększyć grono "wszystkich świętych" ...
                          Bez urazy, ale serio nie mam innych propozycji ...
                          Jak wspomniałam mnie to tam nie przeszkadza, choć nie obchodzę :) A może są
                          tacy, którym po prostu "coś ' musi przeszkadzać, drażnić Ich i koniecznie
                          obrażać ??:)
                          • venus22 Re: Dobra :))))) Do wszystkich anty :) 16.10.03, 21:34
                            hehehehe Kora to byl dopiero halloween..
                            ah ludzie prosze nie przejmujcie sie tak nie chcialabym aby moj watek
                            zamienil sie w jadowita wymiane..
                            Co do Swieta dziekczynienia - a ja myslalam ze to w podziekowaniu za dary boze
                            z zeszlego roku.. powstalo co prawda dzieki osadnikom - Pilgrims sie nazywali,
                            ale..oj..chyba musze cos o tym poczytac..

Venus
                            • Gość: . Re: Dobra :))))) Do wszystkich anty :) IP: *.dip.t-dialin.net 16.10.03, 22:08
                            • Gość: .... Re: Dobra :))))) Do wszystkich anty :) IP: *.dip.t-dialin.net 16.10.03, 22:09
                              venus, nie watpie ze zabawa jest swietna..ale tam. Tu nie... tu rszej wigilia
                              dnia zmarlych nie jest iprezowa...
                          • Gość: ... Re: Dobra :))))) Do wszystkich anty :) IP: *.dip.t-dialin.net 16.10.03, 22:08
                            alez Kora,
                            wystaczy nie ulegac naciskom reklamodawcow...
                            Ale cos..reklamodawcy sa silni, ludzie (szczegolnie mlodzi) coraz bardziej
                            oglupieni, rodzice tez. Nie licza sie z niczyimi uczuciami... wiec co tu gadac.
                            Skoro bardziej liczy sie zabawa niz szacunek..coz...
                            • Gość: Venus Re: Dobra :))))) Do wszystkich anty :) IP: *.vs.shawcable.net 16.10.03, 22:22
                              wnioskuje z tego ze gdyby halloween wypadal w inny dzien np w srodek lata to
                              moze i by sie przyjal..
                              Venus
                            • kora3 Re: Dobra :))))) Do wszystkich anty :) 16.10.03, 22:42
                              Gość portalu: ... napisał(a):

> alez Kora,
                              > wystaczy nie ulegac naciskom reklamodawcow...
                              > Ale cos..reklamodawcy sa silni, ludzie (szczegolnie mlodzi) coraz bardziej
                              > oglupieni, rodzice tez. Nie licza sie z niczyimi uczuciami... wiec co tu gadac.
                              >
                              > Skoro bardziej liczy sie zabawa niz szacunek..coz...

No to nie ulegaj naciskom ...
                              Nie bardzo rozumiem - ja nie obchodzę tego święta , bo mnie nie bawi..nie ma
                              takiej siły, która zmusiłąby mnie do obchodzenia czegoś, zcego nie chcę obchodzić :)
                              Faktem jest, ze mnie też ani ono przeszkadza, ani obraża me uczucia wzgledem
                              bliskim mi zmarłych osób ..przyznam,ze ja nie wiąze tych świąt wcale pomimo
                              bliskości kalendarzowej ...Po prostu dla mnie Hellowen nie istnieje ..A że
                              dzieciaki latają po domach ...spoko ..mam domofon :) a ze maski dziwne sprzedają
                              po sklepach ..spoko - ja nie muszę kupić ...
                              Dziwi mnie po prostu taka fobia przed tym swiętem....i wołąnie o pomstę z nieba
                              :) no i cóż Ci to da,ze tak będziesz protestowac ??/ Kto chce i tak bedzie się w
                              to bawić ...Możesz swoim dzieciom zabronić i tyle ...
                              ja mam to szczęście,z e do wielu rzeczy niedotyczących mnie mam spory dystans :)
                              ale widzę sporo dziwnych ludzi wokł siebie ..nie twierdzę ze jesteś zaraz
                              jednym z nich bez urazy ...Ale sa to ludzie, co myślą,z e inni wszystko robią im
                              włąśnie n przekór i na złość ...w sumie zyją tylko po to, by im właśnie biedakom
                              życie uprzykrzyć :) takim wsio przeszkadza, drażni...i zaraz obraża Ich uczucia ...
                              jak człowiek nauczy sie żyć własnym życiem to na różne nieistotne i błahe
                              zajawiska nie zwraca uwaagi i .... mniej zgorzkniały jest ...
                              Polecam
                              • Gość: ... Re: Dobra :))))) Do wszystkich anty :) IP: *.dip.t-dialin.net 17.10.03, 07:37
                                kora, nie wiem jaka jest twoja sytuacja domowa:), ale co bedzie jezeli twoje
                                dziecko kiedys powie, mama ja chce helloween!!!!!!! inne dzieci maja, ja tez
                                chce biegac od domu do domu...itd. Chcac nie chcac przylaczysz sie do swieta,
                                albo bedziesz musiala wytlumaczyc dziecku, dlaczego nie obchodzisz tego dnia.

...
                                • kora3 Re: Dobra :))))) Do wszystkich anty :) 17.10.03, 11:18
                                  Gość portalu: ... napisał(a):

> kora, nie wiem jaka jest twoja sytuacja domowa:), ale co bedzie jezeli twoje
                                  > dziecko kiedys powie, mama ja chce helloween!!!!!!! inne dzieci maja, ja tez
                                  > chce biegac od domu do domu...itd. Chcac nie chcac przylaczysz sie do swieta,
                                  > albo bedziesz musiala wytlumaczyc dziecku, dlaczego nie obchodzisz tego dnia.
                                  >
                                  > ...
                                  nie mam dzieci ..dopiero planuję :)))
                                  Jak moje dziecko kiedyś się uprze to będzie sobie obchodziło, ja nadal - nie :)
                                  Wytłumacze mu jednak, że ze względu na bliskość św. Zmarłych nie wszystkie
                                  chwyty dozwolone ...nadal jednak nie uważam, by sam hellowen obrazał i wypaczał
                                  uczucuia
    • idalia21 Re: Halloween 20.10.03, 06:38
      Ja mieszkam w USA juz bardzo dlugo ale Halloween przyprawia mnie o mdlosci
      i nigdy nie zaakceptuje tego "swieta"
      Mam mala coreczke i w tamtym roku jak chodzily dzieci malutka przybiegla do
      drzwi i strasznie sie przestraszyla zaczela plakac i przez kilka miesiecy
      zrywala sie w nocy bardzo przestraszona.
      W tym roku nie wpuszczam przebierancow bo nie chce stresowac mojego dziecka.
      Jesli bedzie starsza i bedzie chciala sie bawic w ta glupote to trudno,ale na
      to jeszcze ma duzo czasu.
      Pozdrawiam Ida
      • Gość: chochlik Re: Halloween IP: *.lublin.mm.pl 20.10.03, 16:19
        Temat Halloween już mi się znudził. Wcześniej wyraziłam swoje zdanie żegnam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka