Dodaj do ulubionych

Jedzenie w Boze Narodzenie

16.12.08, 00:21
Co beda niemal wszyscy w Polsce jedli w Wigilie to wiadomo - pewnie barszcz
czerwony z uszkami lub zurek grzybowy, karpia na cieplo i na zimno, moze
pierogi, groch z kapusta, makowiec, kutie, kompot z suszu... Tez rozne inne
rzeczy, zaleznie od miejscowych zwyczajow i tradycji.
Ale co z jedzeniem w Boze Narodzenie? Zaskakuje to, ze nie ma zadnej
tradycyjnej potrawy bozonarodzeniowej, sa tylko jarskie potrawy wigilijne. A
niektore kraje maja takie wspaniale tradycje dan miesnych czy rybnych
spozywanych wlasnie w Boze Narodzenie, nie w Wigilie...
Obserwuj wątek
    • baran_z_komodo Re: Jedzenie w Boze Narodzenie 16.12.08, 03:18
      najlepiej idz do Mac Donalda albo Chinskiej Restauracji albo
      mozesz zamowic Pizze !
      • arek103 bozonarodzeniowa pizza polska 16.12.08, 18:09
        baran_z_komodo napisał:

> najlepiej idz do Mac Donalda albo Chinskiej Restauracji albo
        > mozesz zamowic Pizze !

Jakby McDonald's albo restauracje chinskie serwowaly polskie jedzenie
        bozonarodzeniowe to bym moze i poszedl. Niech by to i nawet byla pizza, byle
        bozonarodzeniowa pizza polska! Ale czegos takiego nie ma...
    • piwi77 Re: Jedzenie w Boze Narodzenie 16.12.08, 09:09
      W miarę wzrostu dobrobytu jedzenie przestaje być rytuałem, a
      jadłospis traci swą dawną rolę społeczną.
      • pocoo Re: Jedzenie w Boze Narodzenie 16.12.08, 10:36
        My nie mamy naszych tradycyjnych narodowych potraw.No , może bigos.
        Wigilijne przyszły do nas zza wschodniej miedzy a reszta z całego świata.Polska tradycja? Rewelacja.
        • piwi77 Re: Jedzenie w Boze Narodzenie 16.12.08, 10:46
          Bigos to już coś (zrobić dobry bigos to wielka sztuka), dla mnie
          polskie potrawy to także nasz polski schaboszczak, zupa pomidorowa,
          żurek, flaki, pierogi z grzybami i kapustą i pewnie jeszcze niejedno
          by się znalazło. No i do tego nasze najlepsze na świecie piwo (tak
          uważam, to nie żart), tyskie. Wolę to niż krewetki, pizę, czy inne
          małże.
        • migreniasta Tradycją świąteczną jest.. 16.12.08, 10:48
          po prostu obżarstwo i pchanie w kałdun żarcia bez umiaru. To jest
          nasza narodowa tradycja . Innej nie mamy. Smutne aczkolwiek
          prawdziwe.
          • caroli_ne_86 Re: Tradycją świąteczną jest.. 16.12.08, 13:01
            Nie zgadzam się z tym:)
            W mojej Rodzinie najczęściej wieczór wigiliny spedzamy w domu ale świeta już
            poza ..domem:)
            W tym roku w wigilie bede u u Babci ale świeta spedzimy razem w ..górach ,na
            nartach:)Babcia nie ..jezdzi ale podziwia nasze ..wyczyny,szczególnie moje nawet
            wtedy, gdy zamiast na nartach, zjadę na ..pupie Ze śmiechem, ale realnie ocenia
            mój" występ":)
            Pozdr:))
            pl.youtube.com/watch?v=6Vb2F1mQZ58
            • Gość: purchawkapuknieta Re: Tradycją świąteczną jest.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.08, 18:14
              i... czy wy w tych górach razem... z... babcią w pierwszy dzień świąt i... drugi
              dzień świąt jecie... śnieg... co rok w ramach... tradycji..?
              • caroli_ne_86 Re: Tradycją świąteczną jest.. 16.12.08, 18:36
                Gość portalu: purchawkapuknieta napisał(a):

> i... czy wy w tych górach razem... z... babcią w pierwszy dzień świąt i... drug
                > i
                > dzień świąt jecie... śnieg... co rok w ramach... tradycji..?

gratuluję!:) .zgadłas !!Snieg posypany pieprzem a na deser płaczące sople ..lodu:)

Wesołych Swiat!:)
          • wuzet21 Re: Tradycją świąteczną jest.. 25.12.08, 16:22
            Mamy jeszcze inną - napełnianie kałduna wszystkim, na wzór
            śmietnika, i popijanie tego (gó..a), litrami napojów
            rozweselających, ale z drugiej strony, jak przetrwać te dni tylko na
            rozmowach, nieraz kłótniach, żalach itp.?
      • arek103 Raczej przeciwnie... 16.12.08, 18:09
        piwi77 napisał:

> W miarę wzrostu dobrobytu jedzenie przestaje być rytuałem, a
        > jadłospis traci swą dawną rolę społeczną.

Raczej przeciwnie...
        • vsosv Wesolutkie świętowanie :( 17.12.08, 12:53
          Ot, co:
          tiny.pl/sl56
        • piwi77 Re: Raczej przeciwnie... 17.12.08, 16:28
          arek103 napisał:

> Raczej przeciwnie...

Pewnie obaj mamy rację. Tobie, przypuszczam chodzi, że stać nas na
          coraz wykwintniejsze jedzonko, mnie, że dobre żarcie jest tak
          dostępne, że gości zprasza się na kawę, albo na coś malutkiego,
          uginający sie stół, bo ktoś przyjdzie, to przeszłość.
          • arek103 ale co bedziesz jadl w swieta? 17.12.08, 17:44
            piwi77 napisał:

> arek103 napisał:
            >
            > > Raczej przeciwnie...
            >
            > Pewnie obaj mamy rację. Tobie, przypuszczam chodzi, że stać nas na
            > coraz wykwintniejsze jedzonko, mnie, że dobre żarcie jest tak
            > dostępne, że gości zprasza się na kawę, albo na coś malutkiego,
            > uginający sie stół, bo ktoś przyjdzie, to przeszłość.

No dobrze, ale co bedziesz jadl w pierwszy i drugi dzien swiat? Bo w wigilie to
            wiadomo.
            • piwi77 Re: ale co bedziesz jadl w swieta? 17.12.08, 18:11
              Nie wiem. Coś się wymyśli. Ważne, że piwnica prawie zapada się pod
              ciężarem wina.
              • mazda25 Re: moja propozycja na pierwszy dzien swiat 17.12.08, 20:52
                Zawsze w swieta staram sie gotowac cos specjalnego,czego nie jemy w
                ciagu pozostalych dni w roku. Okres zimowy jest doskonalym czasem na
                gesi,kaczki,dziki drob lub inna dziczyzne.
                Ja przygotowuje piersi i udka z kaczki w sosie pomaranczowym z
                kluskami ziemniaczanymi i z dodatkiem gotowanej marchewki z
                groszkiem.Potrawa jest bardzo efektowna i prosta w przyrzadzeniu.
                • arek103 Re: moja propozycja na pierwszy dzien swiat 17.12.08, 23:10
                  mazda25 napisała:

> Zawsze w swieta staram sie gotowac cos specjalnego,czego nie jemy w
                  > ciagu pozostalych dni w roku. Okres zimowy jest doskonalym czasem na
                  > gesi,kaczki,dziki drob lub inna dziczyzne.
                  > Ja przygotowuje piersi i udka z kaczki w sosie pomaranczowym z
                  > kluskami ziemniaczanymi i z dodatkiem gotowanej marchewki z
                  > groszkiem.Potrawa jest bardzo efektowna i prosta w przyrzadzeniu.

Daj przepis, chociaz mieso z owocami to takie sobie polaczenie... Dlaczego
                  wlasciwie okres zimowy jest doskonalym czasem na gesi, kaczki, dziki drob lub
                  inna dziczyzne?
              • arek103 Re: ale co bedziesz jadl w swieta? 17.12.08, 23:08
                piwi77 napisał:

> Nie wiem. Coś się wymyśli. Ważne, że piwnica prawie zapada się pod
                > ciężarem wina.

Czyli cokolwiek. Czyli jednak zadnej bozonarodzeniowej tradycji...
      • hypatia69 Re: Jedzenie w Boze Narodzenie 16.12.08, 19:31
        "jadłospis traci swą dawną rolę społeczną."
        Czy mozesz rozwinąć tę myśl?
    • brum.pl1 Re: Jedzenie w Boze Narodzenie 16.12.08, 13:14
      arek103 napisał:

> niektore kraje maja takie wspaniale tradycje dan miesnych czy rybnych
      > spozywanych wlasnie w Boze Narodzenie, nie w Wigilie...

Opowiedz, chętnie posłucham.
      • purchawkapuknieta przyłaczam się 16.12.08, 13:50
        jakież to są kulinarne tradycje I i II dni Świąt Bożego Narodzenia w Świecie i
        gdzie jeszcze tak istotna jak w Polsce jest Wigilia?
        • Gość: i Re: przyłaczam się IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.12.08, 12:26
          hehehe
          nie ma w tobie nic z kobiety trollu ,masz w gebie same bluzgi z tego jestes
          znana na Onecie ,heheh ptprzetrzepiemy ci tu duupe jak zjawimy sie obaj z
          'konikiem; z onetu hehe nawet stary piedziel grzech ci nie pomoze .heheh
        • Gość: i Re: przyłaczam się IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.12.08, 12:27
          hehehe
          nie ma w tobie nic z kobiety trollu ,masz w gebie same bluzgi z tego jestes
          znana na Onecie ,heheh ptprzetrzepiemy ci tu duupe jak zjawimy sie obaj z
          'konikiem; z onetu hehe nawet stary piedziel grzech ci nie pomoze .hehehh
      • arek103 Oto przyklady 16.12.08, 18:24
        brum.pl1 napisał:

> arek103 napisał:
        >
        > > niektore kraje maja takie wspaniale tradycje dan miesnych czy rybnych
        > > spozywanych wlasnie w Boze Narodzenie, nie w Wigilie...
        >
        > Opowiedz, chętnie posłucham.

Z Wikipedii:

Obchody Wigilii w różnych krajach

Europa

* W Wielkiej Brytanii praktycznie Wigilii nie obchodzi się. W pierwszy dzień
        Świąt Bożego Narodzenia charakterystycznym daniem obiadowym jest pieczony indyk
        z borówkami. W wigilię rozdają prezenty, jak w innych krajach oczywiście.
        Zwyczaj jest także taki że w szkole dzieci dają sobie nawzajem prezenty. Jest to
        charakterystyczny zwyczaj dla dzieci.
        * Wigilii nie ma również w Holandii i coraz częściej w Belgii, gdzie
        zamieniana jest na uroczyste śniadanie świąteczne w restauracji.
        * We Francji najważniejszy jest obiad świąteczny, z pasztetem z gęsiej lub
        kaczej wątróbki, ostrygami i wędzonym łososiem. Powszechnie podczas Wigilii jada
        się mięso, zwłaszcza indyka.
        * W Danii podczas Wigilii podaje się pieczoną kaczkę a na zakończenie ryż z
        migdałami.
        * W Austrii na wigilijnym stole znajduje się karp lub kaczka, a w Niemczech
        kiełbaski i sałatka kartoflana.
        * W Norwegii podczas Wigilii podaje się żeberka ze świni (po norwesku Ribbe)
        albo/i gotowane mięso owcze (po norwesku pinnekjøtt) lub specjalne danie
        przygotowane z solonej oraz gotowanej ryby (która wcześniej leżała w ługu
        sodowym przez 2-3 dni), gdzie następnie bywa podawana z boczkiem. Potrawa ta
        nazywa się Lutefisk.
        * W Belgii Wigilia jest dniem przeznaczonym na ceremonie religijne i
        przedstawienia upamiętniające narodziny Jezusa.
        * W Grecji w świąteczny wieczór dzieci chodzą od domu do domu i zbierają
        słodycze w zamian za śpiewanie kolęd. Na każdym stole znajdziemy Chleb
        Chrystusa, duże słodkie bochenki w różnych kształtach i z różnymi zdobieniami.
        Drzewka świąteczne nie są w Grecji popularne.
        • Gość: purchawkapuknieta Re: Oto przyklady IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.08, 18:43
          W Polsce w wigilie podaje się barszcz z uszkami lub zupę grzybową. kapustę z
          grzybami, ryby (karpia) w galarecie, ryby smażone, pierogi z kapustą i grzybami,
          groch z kapustą, kutie, pierogi z makiem, kluski z makiem itd. przed wieczerzą
          tradycyjnie Polacy dziela się opłatkiem (niektórzy jajeczkiem), a o pólnocy
          odbywa się nabożeństwo zwane pasterką.
          u mnie w domu w pierwszy dzień świąt stoi na stole gęś pieczona.

Wciąż mówimy o dniach swiątecznych, czy wigili, bo w tym cytacie z wikipedii
          mamy drobny misz-masz, który jakoś twojej tezy nie dowodzi.
          • pocoo Re: Oto przyklady 16.12.08, 19:09
            Są w Polsce ludzie , którzy cieszą się , że mogą w wigilię zjeść ziemniaki.Żaden miłosierny katolik nie zaprosi ich do suto zastawionego wigilijnego stołu.I to jest polska tradycja.
            • Gość: purchawkapuknieta Re: Oto przyklady IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.08, 19:57
              rozumiem, ze europejscy katolicy zapraszają do skromnie zastawionych stołow
              wszystkich, którzy w wigilię marzą o choćby ziemniakach?
              • pocoo Re: Oto przyklady 16.12.08, 20:09

> rozumiem, ze europejscy katolicy zapraszają do skromnie zastawionych stołow
                > wszystkich, którzy w wigilię marzą o choćby ziemniakach?

Polska to katolicki kraj.Na wigilijnym stole , wg tradycji , stoi jedno wolne nakrycie.Dla kogo?
                • Gość: purchawkapuknieta Re: Oto przyklady IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.08, 05:39
                  dla zbłąkanego wędrowca, którego każdy szanujący się polski katolik za ryj
                  wlecze z ulicy (skąd wiadomo, że to zbłąkany wędrowiec, zapytasz. ano każdy
                  szanujący się polski katolik każdego idącego samotnie w wieczór wigilijny pyta:
                  jesteś zbłąkanym wędrowcem? poczym niezależnie od odowiedzi wali go kieszonkowym
                  kafarem po lbie, na wypadek, gdyby tamten stawiał opór), przywiązuje do krzesła
                  w swoim mieszkaniu. każe zjeść. jak tamten zaczuna wzywać pomocy, powtarza
                  operację z kafarem.
                  • Gość: i Re: Otco ten troll "purchawkapuknieta " tu robi?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.12.08, 16:26
                    łazi po wszystkich forach trolluje i ploty roznosi ,zabanowac tego
                    trolla!
                    z 'mezczyzny' ja chlopy wywalili to tu sie przypaletala stara
                    prukwa ,hehe, to fawny 'karzeł' ,heheh ma cos z deklem' ,heheh
                    tylko ''grzech'' o o lize ja po duuupie od lata ,ten stary 60 paro
                    latek ,hehehe
                    • purchawkapuknieta "i"? 18.12.08, 12:47
                      "i" jak ignorant, idiota, imbecyl, idź w pizd.u? Corky? Corky Thatcher?
                      • Gość: i Re: "i"? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.12.08, 12:15
                        napisz cos wiecej trollu cielaku ,hehehe przypominiec ci jak na onecia jeżdziłas
                        po facecie o nicku t.h? razem z tym grzechem_o_ ,pasuje do ciebie ,tez sie
                        posunelas w latach jak i ten stary pierdziel trolluL.hehehe bede powas jezdzil
                        jak was zobacze ,ze sie czepiacie pozadnych ludzi .hehe
                        kiedy znajde czas oblece fora gazety a wszedzie tam gdzie cie spotkam trollu ,a
                        poznam cie zawsze, wszedzie tam napisze kim jestes cielaku .heheheheh
                    • Gość: i Re: Otco ten troll "purchawkapuknieta " tu robi?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.12.08, 12:12
                      troll 'purchawka' jest znany w wirtualu od 4 lat najpierw z grzechem_o_ łazili
                      po onecie ,na Zdroie i na Modzie- tam ich ludzie znienawidzili i wywalili z
                      hukiem hehe
                      teraz placza sie na gazecie .'purchawka' jest zazdrosna stara baba ,na onecie
                      jak jakis facet zagadal do mlodej dziewczyny to troll włazil pod watek i
                      smrodzil pekajac z zazdrosci ,hehehe
                    • Gość: gacek Re: Otco ten troll "purchawkapuknieta " tu robi?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.12.08, 13:04
                      moze daj sobie na luz z tymi trollami?
                      Ja mam od pewnego czasu zasade- nie karmię trolli
                      Bo zauważyłe, że jak je podkarmiałem to opróżniały jelita i smród
                      był wiekszy od poprzedniego .
                • seth.destructor Re: Oto przyklady 17.12.08, 18:48
                  ???? Wigilia nie jest swietem katolickim.
            • arek103 Re: Oto przyklady 16.12.08, 20:08
              pocoo napisała:

> Są w Polsce ludzie , którzy cieszą się , że mogą w wigilię zjeść ziemniaki.Żade
              > n miłosierny katolik nie zaprosi ich do suto zastawionego wigilijnego stołu.I t
              > o jest polska tradycja.

Jesli sa tacy ludzie w obecnej Polsce to raczej tylko z wlasnego wyboru. Niekt
              obecnie w Polsce nie musi jesc tylko ziemniakow w wigilie.
              • pocoo Re: Oto przyklady 16.12.08, 20:38
                arek103 napisał:
                >
                > Jesli sa tacy ludzie w obecnej Polsce to raczej tylko z wlasnego wyboru. Niekt
                > obecnie w Polsce nie musi jesc tylko ziemniakow w wigilie.

Nie jestem katoliczką , ba , nie jestem osobą wierzącą i dlatego może jestem bardziej wrażliwa.Nie obchodzę świat ale będę robiła tradycyjne potrawy wigilijne aby podarować je kobiecie (rencistce),która spędza wigilię z chorym synem w domu.
                A może tak po katolicku to grzech , że są biedni i żaden z sąsiadów ich nie zaprosił?
                • arek103 Re: Oto przyklady 16.12.08, 21:18
                  pocoo napisała:

> arek103 napisał:
                  > >
                  > > Jesli sa tacy ludzie w obecnej Polsce to raczej tylko z wlasnego wyboru.
                  > Niekt
                  > > obecnie w Polsce nie musi jesc tylko ziemniakow w wigilie.
                  >
                  > Nie jestem katoliczką , ba , nie jestem osobą wierzącą i dlatego może jestem ba
                  > rdziej wrażliwa.Nie obchodzę świat ale będę robiła tradycyjne potrawy wigilijne
                  > aby podarować je kobiecie (rencistce),która spędza wigilię z chorym synem w d
                  > omu.

Bardzo pieknie i szlachetnie. Popieram.

> A może tak po katolicku to grzech , że są biedni i żaden z sąsiadów ich nie zap
                  > rosił?

Oczywiscie, to jest teoretycznie grzech, ktorego nikt nie zauwaza i z ktorego
                  sie nikt nie spowiada. Z drugiej strony nie sadze, zeby w Polsce byl obecnie
                  ktokolwiek na tyle biedny, zeby go nie bylo stac na skromna wigilie. Przeciez
                  nawet jesli jest sie bednym to codziennie trzeba cos jesc. Jakbys nie zaniosla
                  sasiadce potraw wigilijnych zjeldiby cos skromniejszego. Oczywsicie, to smutne,
                  ze rozmiar biedy w Polsce jest wciaz ogromny...
                • piwi77 Re: Oto przyklady 17.12.08, 16:21
                  pocoo napisała:

> Nie obchodzę świat ale będę robiła tradycyjne potrawy wigilijne
                  > aby podarować je kobiecie (rencistce),która spędza wigilię z
                  > chorym synem w domu.

Masz wielką klasę, chylę czoła!
          • arek103 gęś 16.12.08, 20:04
            ...
            > u mnie w domu w pierwszy dzień świąt stoi na stole gęś pieczona.

No wlasnie, dlaczego ges pieczona? A nie kaczka? Albo ryba? Albo jeszcze cos
            innego? Niestety jest tu pelna dowolnosc...

> Wciąż mówimy o dniach swiątecznych, czy wigili, bo w tym cytacie z wikipedii
            > mamy drobny misz-masz, który jakoś twojej tezy nie dowodzi.

O dniach swiateczny, Wigilia - to wiadomo.
            • purchawkapuknieta Re: gęś 18.12.08, 12:42
              piernik, makowiec, sernik.

a gdyby było mało, to mamy tradycyjną potrawę noworoczną: BIGOS :D

• Gość: i Re: gęś IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.12.08, 12:16
                hehehe
                geś? ty swieta jak kazde spedzisz trollu w wirualu ,hehe bedziesz zmieniac niki
                i smrodzic w calej cyberprzestrzeni trollu ,hehehhehe
            • Gość: ... Re: gęś IP: *.adsl.wanadoo.nl 26.12.08, 09:36
              >No wlasnie, dlaczego ges pieczona? A nie kaczka?

geś, kaczka to sam tłuszcz ,ble
    • arek103 Re: Jedzenie w Boze Narodzenie 17.12.08, 17:45
      iroxus napisał:

> Ot, co:
      > tiny.pl/sl56

A co ty bedziesz jesc w pierwszy i drugi dzien swiat?
    • seth.destructor Nie ma 17.12.08, 18:52
      W Polsce nie obchodzi sie katolickiego Bozego Narodzenia a poganska
      Wigilie. Wszyscy wiedza, ze Wigilia jest najwazniejsza, kazdy
      potrafi podac kilka zwyczajow wigilijnych, nazwy potraw itd.

Katolicka Pasterka jest jedynym elementem Bozego Narodzenia (bo po
      polnocy), ktory sie obchodzi.
      • arek103 Re: Nie ma 17.12.08, 23:06
        seth.destructor napisał:

> W Polsce nie obchodzi sie katolickiego Bozego Narodzenia a poganska
        > Wigilie. Wszyscy wiedza, ze Wigilia jest najwazniejsza, kazdy
        > potrafi podac kilka zwyczajow wigilijnych, nazwy potraw itd.
        >
        > Katolicka Pasterka jest jedynym elementem Bozego Narodzenia (bo po
        > polnocy), ktory sie obchodzi.

Moze i dobrze... Ale co ty bedziesz jadl w Boze Narodzenie? Resztki z wigilii
        czy cos innego?...
        • minniemouse Re: Nie ma 17.12.08, 23:35
          drob albo szynka. szczerze mowiac tak mi sie nie chce gotowac ze
          nawet zamowialbym ta pizze gdyby nie wstretna rodzina domagajaca sie
          swiat.

Minnie
        • seth.destructor Re: Nie ma 21.12.08, 18:21
          Przygotowuję sobie muntjaczyznę. Pycha jest.
    • nelsonek Re: Jedzenie w Boze Narodzenie 18.12.08, 14:55
      Jedni maja tradycyjne potrawy wigilijne a inni maja tradycyjne potrawy bozonarodzeniowe. Na tym polega roznorodnosc.
      Podejrzewam, ze jakis holenderski odpowienik naszego Arka dziwi sie, ze w Holandii maja tradycyjne potrawy bozonarodzeniowe. A co z wigilia?
      • arek103 Re: Jedzenie w Boze Narodzenie 19.12.08, 00:07
        nelsonek napisał:

> Jedni maja tradycyjne potrawy wigilijne a inni maja tradycyjne potrawy bozonaro
        > dzeniowe. Na tym polega roznorodnosc.
        > Podejrzewam, ze jakis holenderski odpowienik naszego Arka dziwi sie, ze w Holan
        > dii maja tradycyjne potrawy bozonarodzeniowe. A co z wigilia?

No ale tacy Skandynawowie maja jedno i drugie! I to sa duze, porzadne dania, a
        nie tylko karp...
        • nelsonek Re: Jedzenie w Boze Narodzenie 19.12.08, 09:41
          Na tym wlasnie polega roznorodnosc kultur. Polska jest taka,
          norweska inna a holenderska jeszcze inna.
          Czyli mowiac krotko: co kraj to obyczaj.
          I nie rozumiem co chcesz nam przekazac tym watkiem. To o czym pisze
          czy moze tez chcesz zaszczepic w Polakach nowe, byc moze lepsze (bo
          nie sam karp), tradycje? Czy tez moze jeszcze cos innego?

arek103 napisał:
          > No ale tacy Skandynawowie maja jedno i drugie! I to sa duze,
          porzadne dania, a
          > nie tylko karp...
    • iroxus Rybka? 18.12.08, 15:43
      Tradycyjna rybka?
      tiny.pl/238p
      • Gość: ... Re: Rybka? IP: *.adsl.wanadoo.nl 26.12.08, 09:55
        rybka to tylko dorsz a nie tlusty karp
    • Gość: polka? Re: Jedzenie w Boze Narodzenie IP: *.range81-151.btcentralplus.com 18.12.08, 17:51
      ale co ty opowiadasz? - swieta to ciag dni - po wigilii na pasterke,
      rano lekkie sniadanko i do kosciola, potem dorzucamy do pozostalych
      z poprzedniego dnia potraw miesiwa, do barszczyku dorzucamy boczek,
      karpik na cieplo lub na zimno, kapustka - i wyjadamy co zostalo by
      zrobic miejsce w spizarni na pieczony drob i gotowane warzywa! I tak
      trzy, cztery, piec dni mozna...
    • Gość: gacek Re: Jedzenie w Boze Narodzenie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.12.08, 13:07
      W swita karkoweczka ,schab ze sliwkami ,indyk pieczony ,salatki
      wielorakie i kieliszeczek dobrego winka lub koniaczku w zaleznosci
      od tego kto jest czego smakoszem
      Najważnieszy spacer Duzo spaceru zeby nie zawiazalo sie sadło!!
      Wesolych!!
      • Gość: jaa Re: Jedzenie w Boze Narodzenie IP: 77.88.133.* 21.12.08, 13:29
        Moje beda wesole!
        Na wigilię będzie ociekająca tłuszczem golonka (nia ma to jak
        kruchtowych trochę rozdrażnić) i jaja na twardo do podzielenia się.
        W tle będzie leciała muzyka "Chóru Aleksandrowa" (już kupiłem płytę).
        Alkohol - to czysta wódka dla gości (będzie pułkownik M. i tow. F.)
        a dla mnie -mój ulubiony Chivas. W święta leniuchowanie połączone z
        lekturą "Dawkinsa" i życiorysu Wielkiego Polaka, generała-zbawcy
        Narodu, Wojciecha Jaruzelskiego
        Zgodnie z tradycją Swiety Mikolaj przytaszczy wór wypełniony
        Dzielami Wszystkimi Lenina.!!!!

Odchodzimy także od zmurszałej tradycji - biała broda to przeżytek.
        U nas Swięty Mikołaj ma bródkę, łysinkę, lekko skośne oczy i
        grzecznym dzieciom daje nagan do rozstrzeliwania
        kontrrewolucjonistów.!!!
    • Gość: jaa Re: Jedzenie w Boze Narodzenie IP: 77.88.133.* 21.12.08, 13:31
      Moje beda wesole!
      Na wigilię będzie ociekająca tłuszczem golonka (nia ma to jak
      kruchtowych trochę rozdrażnić) i jaja na twardo do podzielenia się.
      W tle będzie leciała muzyka "Chóru Aleksandrowa" (już kupiłem płytę).
      Alkohol - to czysta wódka dla gości (będzie pułkownik M. i tow. F.)
      a dla mnie -mój ulubiony Chivas. W święta leniuchowanie połączone z
      lekturą "Dawkinsa" i życiorysu Wielkiego Polaka, generała-zbawcy
      Narodu, Wojciecha Jaruzelskiego
      Zgodnie z tradycją Swiety Mikolaj przytaszczy wór wypełniony
      Dzielami Wszystkimi Lenina.!!!!

Odchodzimy także od zmurszałej tradycji - biała broda to przeżytek.
      U nas Swięty Mikołaj ma bródkę, łysinkę, lekko skośne oczy i
      grzecznym dzieciom daje nagan do rozstrzeliwania
      kontrrewolucjonistów.!!! !!!!!!!!
      • Gość: gosc Re: Jedzenie w Boze Narodzenie IP: 195.205.21.* 21.12.08, 15:51
        Chyba Dziadek Mróz? (Died Maroz) ?
    • 10iwonka10 Re: Jedzenie w Boze Narodzenie 21.12.08, 18:17
      >>>Aniektore kraje maja takie wspaniale tradycje dan miesnych czy
      rybnych spozywanych wlasnie w Boze Narodzenie, nie w Wigilie...>>>

No np w Anglii bo 'Christmas Eve' spedzaja w pubie na wielkim piciu.

Ja tam wole nasza wersje Wigilii.

• Gość: ... Re: Jedzenie w Boze Narodzenie IP: *.adsl.wanadoo.nl 24.12.08, 15:29

> Ja tam wole nasza wersje Wigilii.

w tejWASZEJ "wersji'BYWA TEŻ bardzo czesto tak ,że pija a potem biją swoje
        zony ,dzieci ,bliskich i tak się kończy często ta "wersja"kolacjii wigilijnej w
        katolickich - ale nie tyko- rodzinach.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka