agathea 20.02.09, 14:29 słyszała, że istnieją specjalne zeszyty dla dzieci leworęcznych z liniaturą skośnie ułożoną i że przydają się do nauki pisania. Czy macie może doświadczenia z takimi zeszytami i czy warto je kupić dla dziecka? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wisnia.wisnia Re: zeszyt dla leworęcznych 24.08.09, 10:17 Ja słyszałam o takich zeszytach, jednak nie miałam okazji wypróbować. Wiem jednak, że ich główną zaletą jest zapobieganie rozmazywaniu tego, co się przed chwila napisało, bo dzięki tym zeszytom można pisać "w dół". Odpowiedz Link Zgłoś
anthonka Re: zeszyt dla leworęcznych 30.08.09, 07:46 Tak szczerze, to mam mieszane odczucia - z jednej strony wiadomo, że każdy rodzic chce swojemu dziecku ułatwić życie, ale z drugiej strony dziecko tak czy tak musi nauczyć się funkcjonować wśród sprzętów/wyposażenia dla praworęcznych, bo w codziennym życiu rzadko będzie miało możliwość skorzystania z udogodnień dla leworęcznych (w urzędach nie ma formularzy w wersji "skośnej" dla leworęcznych). Ja się mimo wszystko cieszę, że "ujarzmiłam" prawusowe nożyczki, temperówki i zeszyty, mimo że na początku łatwo nie było. Odpowiedz Link Zgłoś
annb98 Re: zeszyt dla leworęcznych 03.10.09, 16:51 Faktycznie zeszyty dla leworęcznych istnieją,podobnie jak linijki i nożyczki,nie wiem czy warto i czy są one dostępne w sklepach, nożyczki na pewno.Wiem,że jest sklep internetowy z artykułami tylko dla lewręcznych. Odpowiedz Link Zgłoś
annb98 Re: zeszyt dla leworęcznych 03.10.09, 16:53 Nożyczki dla leworęcznych polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
olej_nick Re: zeszyt dla leworęcznych 12.10.09, 11:08 A "słyszała, że istnieją specjalne zeszyty dla dzieci praworęcznych z liniaturą skośnie ułożoną"? Rozumiem nożyczki, myszka, ale zeszyt? Może jeszcze kubek? Np. ucho ma od środka. Odpowiedz Link Zgłoś
anthonka Re: zeszyt dla leworęcznych 13.10.09, 06:52 Trochę głupi ten twój komentarz, wiesz? Nauka pisania sprawia dzieciom leworęcznym większe kłopoty niż dzieciom praworęcznym, chociażby dlatego, że nie widzą tego co piszą. Często też rozmazują to co napisały. Taki zeszyt może na początku po prostu ułatwić naukę pisania, dopóki mała rączka jest jeszcze niewprawna. Odpowiedz Link Zgłoś
nastusia82 Re: zeszyt dla leworęcznych 02.03.12, 11:08 Twój komentarz wynika z nieświadomości, spróbuj jeden dzień wszystkie czynności wykonywać lewą ręką to może uświadomisz sobie jak ciężko jest leworęcznym korzystać z przyborów czy urządzeń dostosowanych do praworęczności!!! Odpowiedz Link Zgłoś
fior14 zeszyty 14.10.09, 11:25 Nie polecam, gdyż sama jestem taką osobą, której rodzice również chcieli ułatwić życie, poprzez kupywanie zeszytów dla leworęcznych. Wolę poświęcić się i mieć brudną rękę, niż być narażoną na naśmiewywanie się. Odpowiedz Link Zgłoś
pani_balwankowa Re: zeszyty 20.10.09, 15:44 ja z nauką pisania poradziłam sobie w inny sposób. Zaczęłam pisać od prawej do lewej strony. Tak mi to naturalnie przychodziło. Mieli ze mną nauczyciele krzyż pański :) Odpowiedz Link Zgłoś
mika27easy Re: zeszyty 21.10.09, 09:15 Mój syn jest leworęczny i nie jest mu łatwo pisać gubi litery ponieważ nie widzi tego co już napisał. nie jest to łatwe, ale wiem że musi się odnaleźć w świecie praworęcznych by nie czuł się gorszy. Ciężką pracą i chęciami moszna wszystko pokonać beż ułatwień. znałam kobietę leworęczną która pisał pięknie. i nie jeden praworęczny pozazdrościł jej takiego charakteru pisma. Odpowiedz Link Zgłoś
zupa_serowa_z_grzankami Re: zeszyt dla leworęcznych 25.10.09, 12:25 Moim zdaniem do bez sensu. Pisać i tak się nauczy a całe życie nie mamy dostępu do nożyczek dla leworęcznych (swoją drogą nie wyobrażam sobie trzymania nożyczek w lewej ręce, jakoś zawsze w prawej), linijek, zeszytów. Nawet długopis na poczcie jest z prawej strony ;) Chociaż przyznam, że wzbudzam ogólne zdziwienie pisząc lewą ręką i mając zeszyt obrócony o prawie 90% ;) Odpowiedz Link Zgłoś
anulla1 Re: zeszyt dla leworęcznych 26.10.09, 12:43 A ja polecam! Jako- - osoba leworeczna - nauczycielka klas 1-3 -jako oddana "fanka" profesor Marty Bogdanowicz, która własnie walczy o to żeby leworecznym ułatwiać życie. Nie rozumiem argumentów że kiedyś nie było takich zasztyów, albo że i tak dziecko musi sie nauczyć żyć w świecie praworęcznym. Ale czemu nie ułatwić tego startu? Ja bym swojemy dziecku, gdyby było leworeczne napewno ułatwiała, chociażby po to aby wyrobić ładne pismo, a zwłaszcza aby reka lewa nie była tak obciazona niewygodnym ustawieniem. Zeszyty sa/były kiedyś dostepne na stronie wydawnictwa harmonia. Odpowiedz Link Zgłoś
szaraczek93 Re: zeszyt dla leworęcznych 26.10.09, 13:06 Jestem osobą leworęczną i czasem czuje się jak małpa w zoo. A to jakiś zeszyt dla leworęczny, jakiś długopis, nożyczki... odrazu proponuje odrębny tok nauczania:( Odpowiedz Link Zgłoś
anulla1 Re: zeszyt dla leworęcznych 12.12.09, 10:54 Bo nie zauważasz ze całe nasze życie jest zorganizowane praworęcznie. Książki- sposób otwierania, pismo od lewej do prawej (nawet w językach gdzie się pisze od prawej do lewej, litery są tak ukształotowane że łatwiej jest pisać je prawą ręką. Do tego, praworęczne, nożyczki, kubki, garnki, chochelki meble itd. To że się nauczyłaś funkcjonować w praworęcznym świecie to twój wysiłek, ale czemu każdy leworęczny musi mieć trudniej bo to obciach mieć cos dla leworęcznych???? Odpowiedz Link Zgłoś
dorotamakota1 Re: zeszyt dla leworęcznych 28.10.09, 15:45 My zakupiliśmy wszelkie gadżety dla leworęcznych synkowi gdy poszedł do zerówki. Zeszyt jest super. Bardzo ułatwia naukę dziecku. Jako pierwszy zeszyt tylko taki bym polecała. Dziecko nie zniechęca się do nauki pisania. Przychodzi mu ona łatwiej dzięki takim pomocą. A na początek to jest bardzo ważne aby dziecko się nie zniechęciło i nauka szła lekko i przyjemnie;). Teraz synek jest w pierwszej klasie. Teraz ma już "normalne" zeszyty. Pisze pięknie jak na swoje możliwości i leworęczność;). Warto zainwestować w takie pomoce na dobry początek. A oto mały dowód: [img]https://x.garnek.pl/ga7495/a9bd597599675da7621990a2/7621990.jpg[/img] [img]https://x.garnek.pl/ga8487/268793c12abba6a7621998a2/7621998.jpg[/img] Odpowiedz Link Zgłoś
agoliad Re: zeszyt dla leworęcznych 04.11.11, 14:14 Wiem,ze są tu wypowiedzi z 2009 roku,ale może Dorota wejdzie i podpowie gdzie mozna zakupic taki zeszyt w linie dla leworęcznego dziecka? szukam i szukam i nie moge znalezc ,w wydawnictwie Harmonia tez nie ma ;)( Odpowiedz Link Zgłoś
ddawson Re: zeszyt dla leworęcznych 24.11.11, 21:21 spróbuj tutaj www.leworeczni.pl/product_info.php?products_id=71 Odpowiedz Link Zgłoś
aqua696 Re: zeszyt dla leworęcznych 18.12.11, 17:24 Wejdz moze tez na CMPPP w warszawie na polnej mieli, warto kupic 1-2 a reszte samemu zrobic, drukujac. Kolezanek dzieci sobie chwala ze im prosciej pisac co na poczatku najbardziej utrudnia zycie.. I sorry ale nauczyciele 1-3 najczesciej maja zerowe przygotowanie kiedy w klasie jest leworeczne dziecko i potrafia je zniechecic uwagami o zaginanie, rozmazania itp.. Odpowiedz Link Zgłoś
nastusia82 Re: zeszyt dla leworęcznych 02.03.12, 11:20 Zgadzam się, nauczyciele potrafią swoimi komentarzami tylko zniechęcić dziecko! Odpowiedz Link Zgłoś
nastusia82 Re: zeszyt dla leworęcznych 02.03.12, 11:12 Zeszyty dla leworęcznych są z ukośną liniaturą, która bardzo ułatwia pisanie leworęcznym. Polecam zeszyt oraz nożyczki dla leworęcznych, chociaż w ten sposób można ułatwić życie naszym leworęcznym pociechom :) Koszt zeszytu to ok 5 zł. Odpowiedz Link Zgłoś