kot_behemot8 Re: [sonda] Cyganie - Romowie jako sąsiedzi 08.05.09, 09:41 A dlaczego nie ma odpowiedzi: tak, jeśli są porządnymi ludźmi - nie jeśli są brudasami i kradną? Odpowiedz Link Zgłoś
rudolf.s Re: [sonda] Cyganie - Romowie jako sąsiedzi 08.05.09, 09:44 kot_behemot8 napisała: > A dlaczego nie ma odpowiedzi: tak, jeśli są porządnymi ludźmi - nie > jeśli są brudasami i kradną? żebyś w rasistowski sposób ich nie klasyfikowała od razu jako brudasów lub złodziei. Po prostu czy chciałabyś mieć Romów za sąsiadów - nie znasz ich - wiesz, że mają się jacyś wprowadzić, możesz się na to zgodzić lub nie. Decyduj. Odpowiedz Link Zgłoś
kot_behemot8 Re: [sonda] Cyganie - Romowie jako sąsiedzi 08.05.09, 10:29 rudolf.s napisał: > kot_behemot8 napisała: > > A dlaczego nie ma odpowiedzi: tak, jeśli są porządnymi ludźmi - nie > > jeśli są brudasami i kradną? > > żebyś w rasistowski sposób ich nie klasyfikowała od razu jako brudasów lub > złodziei. Ich to znaczy kogo? Bo ja klasyfikuje wszystkich ludzi na brudasów i porządnych, uczciwych i złodziei. Rzecz w tym, ze ten podział nie ma nic wspólnego z ich narodowością, rasą czy wyznaniem i zależy tylko od ich cech indywidualnych. Albo ściemanisz świadomie albo nie rozumiesz o czym piszę. Po prostu czy chciałabyś mieć Romów za sąsiadów - nie znasz ich - > wiesz, że mają się jacyś wprowadzić, możesz się na to zgodzić lub nie. Decyduj. Moja zgoda nie ma tu nic do rzeczy, bo jak zechcą to i tak się wprowadzą - więc tak sformułowane pytanie jest bez sensu. Możesz pytać najwyżej czy będę ich lubiła, cieszyła się z takiego sąsiedztwa czy nie. I wtedy moja odpowiedź brzmi: będę się cieszyła z każdego sąsiada który jest uczciwym, porządnym i sympatycznym człowiekiem - obojetnie czy jest białym Polakiem, śniadym Cyganem, czarnym murzynem, żółtym Chińczykiem czy zielonym kosmitą. I właśnie takiego wariantu odpowiedzi w twoim sondażu zabrakło. Odpowiedz Link Zgłoś
rudolf.ss Re: [sonda] Cyganie - Romowie jako sąsiedzi 08.05.09, 21:42 jest wiele sytuacji, kiedy społeczność decyduje czy pozwoli osiedlić się nowym obcym. Np. we wspólnocie jakiejś - macie mieszkanie do wynajęcia i zgłosiła się rodzina cygańska - cała wspólnota głosuje czy chce im udostępnić i wynająć to mieszkanie jednocześnie wpuszczając ich do swojej społeczności. Odpowiedz Link Zgłoś
kot_behemot8 Re: [sonda] Cyganie - Romowie jako sąsiedzi 09.05.09, 09:21 A od kiedy to wspólnoty mieszkaniowe zajmują się wynajmem? MIeszkanie zawsze jest czyjąś własnością a sąsiedzi czy członkowie wspólnoty nie mają nic do gadania w kwestii tego komu własciciel je wynajmie. Odpowiedz Link Zgłoś
sppb Znowu tu wpuścili faszystow? A już był spokój 08.05.09, 10:29 przez chwilę hehe Odpowiedz Link Zgłoś
20ka-rla [...] 08.05.09, 13:04 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
kot_behemot8 Re: [sonda] Cyganie - Romowie jako sąsiedzi 08.05.09, 13:33 nie nie nie, od przenoszenia chorób to są żydzi. Były nawet takie plakaty za okupacji: "żydzi=tyfus" i zdjęcie aryjskiego aniołka i czającego się nań pejsatego niby-wampira. Solidny kawał nazistowskiej propagandy - w klimatach bliskich autorowi wątku, więc aż tak bardzo się nie pomyliłaś. Odpowiedz Link Zgłoś
matylda1001 Re: [sonda] Cyganie - Romowie jako sąsiedzi 08.05.09, 14:20 Rudi, popraw swoja sondę w/g wskazówek kota, a ja chętnie odpowiem. Odpowiedz Link Zgłoś
jol.a33 Re: [sonda] Cyganie - Romowie jako sąsiedzi 08.05.09, 14:24 Nie chcialabym ,Boje sie Cyganow .Okradli kiedys moja rodzine. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jedynydorosły Re: [sonda] Cyganie - Romowie jako sąsiedzi IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 08.05.09, 14:42 > Nie chcialabym ,Boje sie Cyganow .Okradli kiedys moja rodzine. Jak stereotyp, to stereotyp- Cygan nie kradnie u sąsiadów, więc sąsiedztwo Cygana najlepszym zabezpieczeniem przed kradzieżą. A moją siostrę okradła nobliwie wyglądająca starsza pani w moherowym berecie. Odpowiedz Link Zgłoś
dorota-s2 Re: [sonda] Cyganie - Romowie jako sąsiedzi 08.05.09, 23:05 Pod Lublinem sąsiadami mojej siostry za płotem są Cyganie,wybudowali duży dom taki trochę w tureckim stylu,trudno powiedzieć że się przyjażnią ale mieszkają obok siebie z 10 lat,czasm potrzebują jakiejś pomocy i przychodzą ich dzieciaki bawia się z wnukami siostry nie mówi nikt idę do Cygana tylko do pana Rysia.Siostra miała wesele,pan Rysiek zaproponował swój dom dla gości.Nigdy nie było żadnych nieporozumień.Są też rumuńscy cyganie,brudni,żebrzącysna ulicach,są natrętni.żebrzą kobiety i dzieci tatusiowie siedzą na klatkach schodowych młode byczki w złotych łańcuchach na szyji grają w karty i czekają na "urobek"takich sąsiadów nie chciałabym mieć .To nie są stereotypy ale fakty Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iza Re: [sonda] Cyganie - Romowie jako sąsiedzi IP: *.adsl.inetia.pl 13.06.09, 20:17 Cyganie nie pracują tylko żebrają i kradną. Nienawidzą Polaków i skarżą się jak bardzo są przez nas Polaków nieakceptowani. A jak ja mam do cholery akceptować kogoś komu udzieliłam pomocy, a on mnie okradł??? Tak jestem głupia. Chciałam traktować cygana jak człowieka. Już więcej nie popełnię tego błędu. Odpowiedz Link Zgłoś
mg2005 Re: [sonda] Cyganie - Romowie jako sąsiedzi 10.05.09, 14:01 Gość portalu: jedynydorosły napisał(a): > Cygan nie kradnie u sąsiadów, A poza tym kradnie ? :) -- "Chemiczny Donald" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Boje_się Re: [sonda] Cyganie - Romowie jako sąsiedzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.09, 23:37 jol.a33 napisała: > Nie chcialabym ,Boje sie Cyganow .Okradli kiedys moja rodzine." strach się bać Odpowiedz Link Zgłoś
33qq Re: [sonda] Cyganie - Romowie jako sąsiedzi 09.05.09, 01:02 jol.a33 napisała: > Nie chcialabym ,Boje sie Cyganow .Okradli kiedys moja rodzine. Jola Rurowicz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: byś cyganie nie IP: *.multimo.gtsenergis.pl 08.05.09, 22:48 nie przeszkadza mi ich kolor skóry ani takie tam, ale oni nie uznawają polskiego prawa i ani nie wykazują chęci do choćby minimalnej niezbędnej integracji - więc won Odpowiedz Link Zgłoś
shymoons Re: cyganie nie 08.05.09, 23:19 A ty "nie uznawajesz" poprawnej polszczyzny i czy to też powinno Cię dyskredytować wg twoich kryteriów ?? pzdr szym Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: byś Re: cyganie nie IP: *.multimo.gtsenergis.pl 08.05.09, 23:22 > A ty "nie uznawajesz" poprawnej polszczyzny i czy to też powinno Cię > dyskredytować wg twoich kryteriów ?? nie, jestem dyselektrykiem i mam niskie IQ, a co? Odpowiedz Link Zgłoś
33qq Re: [sonda] Cyganie - Romowie jako sąsiedzi 09.05.09, 01:00 Wolę cyganów niż ksenofobów tobie podobnych Odpowiedz Link Zgłoś
mg2005 Re: [sonda] Cyganie - Romowie jako sąsiedzi 10.05.09, 14:00 33qq napisał: > Wolę cyganów niż ksenofobów Do czego prowadzi zaślepiona polit-poprawność... -- "PO to wielka mistyfikacja, jej spoiwem jest cynizm" S.Niesiołowski Odpowiedz Link Zgłoś
reebecca Re: [sonda] Cyganie - Romowie jako sąsiedzi 10.05.09, 14:18 Nie chcialabym, zeby w moim sasiedztwie mieszkali Polacy, sa brudni, prymitywni, pija, pala. Kiedys mieszkalam miedzy tymi prostakami i nie chcialabym nigdy wiecej. Odpowiedz Link Zgłoś
hypatia69 Re: [sonda] Cyganie - Romowie jako sąsiedzi 10.05.09, 16:14 Ja to bzm chciaa, Rudolfie, ebzđ stryeli baranka... Yrobisy to dla mnie_ Odpowiedz Link Zgłoś
10iwonka10 Re: [sonda] Cyganie - Romowie jako sąsiedzi 10.05.09, 19:13 Wlasnie wczorajw magazynie FT bylo ogloszenie /prosba aby wspomoc jakas akcje charytatywna pomagjajaca Romom ( nie pamietam nazwy) w Bosni i Hercegowinie. Bylam w zeszlym roku w Mostarze. Przed wojna wszyscy zyli tam w zgodzie ale teraz po jednej stronie mieszkaja Serbowie, po drugiej Chorwaci jeszcze dalej muzulmanie. Wszedzie wciaz widac slady wojny. I tak mnie zastanowilo? dlaczego pomoc akurat Romom?????? Odpowiedz Link Zgłoś