23.06.09, 20:06
w tym kraju nie da się już żyć absurd goni absurd, władze zrobiły
sobie z nas pachołków moją mame oszukał zus szlak najaśniejszy chce
mnie trafić kobieta w wieku 55 lat z 26 latami pracy po dwóch
udarach nie przyznano jej renty mimo całkowitej niezdolności do
pracy bo w ciągu ostatnich 10 nie przepracowała 5 lat a co z tymi 26
kiedy tyrała na ten zasrany kraj a teraz ani emerytury ani renty bo
jakiś bobek coś sobie wymiślił. Jeżeli ktoś miał podobną sytuację i
wie jak wygrać z zusem to proszę o pomoc będę zobowiązana
Obserwuj wątek
    • wanda43 Re: zus 23.06.09, 20:14
      Odwołaj sie od decyzji ZUS. Moze cos wskorasz.
    • etta2 Re: zus 23.06.09, 20:19
      "...w ciągu ostatnich 10 nie przepracowała 5 lat..."

To co robiła przez ponad 5 lat?
      Zapoznaj się z zasadmi przyznawania renty lub emerytury lub poradź
      się prawnika.
    • m.c.hrabia Re: zus 23.06.09, 20:21
      Nie masz szans.
      znam przypadek faceta który jako nauczyciel przepracował 32 lata,
      ostatnie 10 lat nie pracował (legalnie)niechęć do płacenia alimentów.
      I wzięło mu się i zmarło.
      A dzieci nie mają szans na rentę ,mimo płacenia składek przez ojca 32 lata.
    • yoma Re: zus 23.06.09, 22:36
      ryturę.55 lat, to niech dadzą eme
      • kot_behemot8 Re: zus 24.06.09, 09:24
        Nie każdy ma prawo do emerytury w wieku 55 lat.
        Renta powinna sie jej należeć, ale cóż, takie są przepisy że się nie
        należy. Można próbowac się odwoływać, powoływac na wyjątkową
        sytuacje, brak środków do życia itp ale szanse są małe. Najprędzej
        ma szanse na rentę socjalną przez 5 lat czyli do osiągnięcia wieku
        emerytalnego i przejścia na normalną emeryturę.
        • Gość: ares Re: zus IP: 212.106.24.* 24.06.09, 09:38
          Na tym właśnie polega problem, że w Polsce są takie przepisy. Mogę się założyć, że również pod względem "sprawiedliwych" przepisów jesteśmy w ścisłej europejskiej czołówce (oprócz np. ilości ofiar w wypadakch i więżniów).
          • snajper55 Re: zus 24.06.09, 09:50
            Gość portalu: ares napisał(a):

> Na tym właśnie polega problem, że w Polsce są takie przepisy. Mogę się założyć,
            > że również pod względem "sprawiedliwych" przepisów jesteśmy w ścisłej europejs
            > kiej czołówce (oprócz np. ilości ofiar w wypadakch i więżniów).

Jesteśmy też w czołówce pod względem ilości emerytów. Tak, wiem, to skutek II WŚ
            i walki za naszą i waszą. ;)

S.
          • kot_behemot8 Re: zus 24.06.09, 10:01
            Nie sądze. Renta to po prostu forma ubezpieczenia od wypadku czy
            inwalidztwa a takie ubezpieczenia funkcjonuja wszędzie, także w
            formie dobrowolnej i wolnorynkowej i normalną koleją rzeczy jest, że
            gdy przestaje sie płacić składke do ubezpieczalni to ubezpieczenie
            ustaje. A przeciez ten kto nie pracuje składki nie płaci - to ryzyko
            które podejmuja np ludzie decydujący się na pracę na czarno.
            Opisany przypadek jest dla mnie o tyle specyficzny, że kobieta ok.
            50 w Polsce ma duże trudności ze znalezieniem pracy więc mozliwe
            jest, że ona nie pracowała nie dlatego, że chciała uniknąć płacenia
            składek i podatków (pracując na czarno) tylko dlatego, że nie mogła
            znaleźć pracy. I tylko z tego powodu mogłaby się odwoływać i prosić
            o specjalne potraktowanie jej przypadku.
            • Gość: ares Re: zus IP: 212.106.24.* 24.06.09, 10:09
              Skłądka na zus nie jdst rodzajem ubezpieczenia, tylko rodzajem podatku. Poza tym wysokość renty wypłacanej przez pastwo powinna być uzależniona od wysokości zapłaconych składek.
              • Gość: ares Re: zus IP: 212.106.24.* 24.06.09, 10:24
                Tzn. składka jest:
                1. Obowiązkowa.
                2. Jej wysokość jest ustalana przez państwo.
                3. Jest pobierana przez państwo.
                4. Za jej niepłacenie grożą wysokie kary.

Po drugie, odnoszę wrażenie, że polskim dorobkiewiczom trudno jest zrobumieć sens słowa "sprawidliwość społeczna". M. in. dlatego tej kraj jest taki straszny.
                • kot_behemot8 Re: zus 24.06.09, 11:17
                  Składka ubezpieczeniowa nie jest podatkiem nawet jeśli jest
                  obowiązkowa i regulowana przez państwo - to kwestia definicji a nie
                  emocji(które nb rozumiem)
                  Tekst pt "po drugie" jest do mnie czy ogólno-filozoficznie?
                  • Gość: ares Re: zus IP: 212.106.21.* 24.06.09, 11:40
                    Przykład sprawiedliwych przepisów (USA):

How long does a person need to work to become eligible for retirement benefits?

How long does a person need to work to become eligible for retirement benefits?

Everyone born in 1929 or later needs 40 Social Security credits to be eligible for retirement benefits. You can earn up to four credits per year, so you will need at least 10 years to become eligible for retirement benefits.

During your working years, earnings covered by social security are posted to your Social Security record, and you earn credits based on those earnings.

Each year the amount of earnings needed for a credit rises as average earnings levels rise. In 2009, you receive one credit for each $1,090 of earnings, up to the maximum of four credits per year. For 2008, you receive one credit for each $1,050 of earnings.

If you become disabled or die before age 62, the number of credits needed depends on your age at the time you die or become disabled. A minimum of 6 credits is required regardless of your age.

• kot_behemot8 Re: zus 24.06.09, 17:42
                      Czyli mają znacznie gorzej niż w Polsce. U nas zyskujesz prawo do
                      renty najprędzej po roku pracy, najpóźniej po 5 latach.
                      • Gość: ares Re: zus IP: 212.106.21.* 24.06.09, 17:57
                        Moim skromnym zdaniem tam jest mowa o emeryturze, ale nieważne. Chodzi o to, że jak przepracowałeś 10 lat i przekroczyłeś, o ile pamiętam, 62 rok życia, to dostajesz emeryturę bez względu na to, czy przez ostatnie 5, 10, 15 albo 20 lat pracowałeś, czy zbierałeś puszki.
                        • Gość: ares Re: zus IP: 212.106.21.* 24.06.09, 19:05
                          Pozwolę sobie jeszcze zauważyć, że wysokość ererytury jest uzależniona od długości okresu płacenia składek, kiedy pracuje się poza wiek emerytalny, dostaje się więcej, a w przypadku utraty zdrowia można dostać świadczenie już po przepracowanym 1,5 roku. Więcej informacji tutaj: www.socialsecurity.gov/
                          • kot_behemot8 Re: zus 24.06.09, 19:25
                            > Pozwolę sobie jeszcze zauważyć, że wysokość ererytury jest
                            uzależniona od długości okresu płacenia składek, kiedy pracuje się
                            poza wiek emerytalny, dostaje się więcej,

No i dokładnie tak samo jest w Polsce. Czytałeś w ogóle cokolwiek o
                            polskim systemie emerytalnym czy tak z góry sobie założyłeś, że jest
                            gorszy niż amerykański? Otóż nie jest. Jest podobny, ale dla
                            pracowników pod wieloma względami korzystniejszy. Aż do przesady
                            korzystniejszy, ale to już temat na inną rozmowę.
                        • kot_behemot8 Re: zus 24.06.09, 19:22
                          Skoro chodzi o emeryturę to tym bardziej nie wiem w czym ty widzisz
                          problem czy niesprawiedliwość. W Polsce jest tak samo jak w USA -
                          żeby dostać emeryturę nie trzeba przecież pracowac non stop,
                          wystarczy odpracować okreslona liczbe lat a potem nie pracując
                          odczekać do osiągnięcia wieku emerytalnego (który nb jest w Polsce
                          dużo korzystniejszy niż w USA)
                          • Gość: ares Re: zus IP: 212.106.21.* 24.06.09, 19:38
                            Kotku Behemotku, ja rozumiem Twoje emocje, ale może byś tak czasem przytoczył jakieś dane, jakiś adres do strony podał, a nie tylko tupiesz nóżką na zasadzie "tak, bo tak".
                            • kot_behemot8 Re: zus 24.06.09, 19:48
                              Litości, jakie znowu emocje...
                              A zajrzyj ty sobie na stronę zusu i poczytaj o zasadach przyznawania
                              emerytur - tam to wszystko jest detalicznie wyjaśnione. Sorry, ale
                              forum to nie stoliczku nakryj się, przyjmuje się że osoba
                              zaczynająca dyskusję dysponuje najbardziej podstawowymi informacjami
                              na jakiś temat. A to co ty zdajesz się kwestionowac to elementarz.
                              • Gość: ares Re: zus IP: 212.106.21.* 24.06.09, 19:59
                                Kotku Behemotku, ja to wiem i wszyscy to wiedzą, tylko Ty tego nie wiesz: jeżeli przez ostatnie 10 lat nie płaciło się składek, to z renty nici. Możesz sobie to nazywać sprawiedliwością, jak masz ochotę, dla mnie to jest draństwo.
                                • kot_behemot8 Re: zus 24.06.09, 20:16
                                  Wskaż gdzie napisałam że rentę można dostać mimo że przez
                                  ostatnich 10 lat nie płaciło się składek. Albo i nie sprawdzaj, nie
                                  warto - z góry ci mówię, że czegoś takiego nie napisałam. Mylisz
                                  rentę z emeryturą.
                                  • Gość: ares Re: zus IP: 212.106.21.* 24.06.09, 20:29
                                    Nie napisałeś wprost, że można dostać rentę bez płacenia składek przez ostatnich 10 lat, ale moje uwagi o emeryturze odnosiły się do USA, gdzie nie ma renty. Można zostać włączonym w przypadku utraty zdollności do pracy do systemu emerytalnego przed wiekiem emerytalnym i trzeba mieć w tym celu przepracowane w życiu 1,5 roku (chociaż wysokość takiej emerytury będzie pewnie niewielka) Dyskusja dotyczyła sprawiedliwych (USA) i niesprawiedliwych (PL) przepisów, a Ty twierdziłeś, że przepisy w Polsce są bardziej sprawiedliwe niż w USA. Sorry, ale ja tak nie uważam i już napisałem, dlaczego. Powtarzam jeszcze raz: niesprawiedliwa jest ta przerwa 10 lat, z powodu której można dostać figę z makiem, nawet jak się płaciło składki przez 30 lat.
              • snajper55 Re: zus 24.06.09, 20:49
                Gość portalu: ares napisał(a):

> Skłądka na zus nie jdst rodzajem ubezpieczenia, tylko rodzajem podatku.

Składki ubezpieczenia społecznego płacone do Zakładu Ubezpieczeń Społecznych są składkami ubezpieczeniowymi.

> Poza tym wysokość renty wypłacanej przez pastwo powinna być uzależniona
                > od wysokości zapłaconych składek.

Wysokość wypłacanej renty jest uzależniona od wysokości wpłacanych składek.

S.
                • Gość: ares Re: zus IP: 212.106.21.* 24.06.09, 21:04
                  >Składki ubezpieczenia społecznego płacone do Zakładu Ubezpieczeń Społecznych są składkami ubezpieczeniowymi.

Rzeczy nie zawsze są takie, jak się nazywają: cpf.info.pl/index2.php?option=com_content&do_pdf=1&id=121

A co do wysokości, to się cieszę.
    • Gość: lol Re: zus IP: *.ip.netia.com.pl 24.06.09, 15:19
      Kolejnośc jezeli idzie o rentę jest taka.
      Pierwsza komisja , jezeli jest odpowiedz negatywna to w ciagu dwoch tygodni
      mozna sie odwlolac i stanąć do drugiej komisji
      Jeżli druga nie przyzna renty dalsza droga to sąd Polecam kazdemu wnieśc sprawę
      do sądu na Zus bo to nic nie kosztuje a coraz wiecej ludzi wygrywa sprawy z Zusem

Moja sasiadka ktora ma saczacy sie krwiak w mózgu, nieoperacyjny na pierwszej
      komisji tez nie dostala renty ,teraz czekasz na odwoławczą a jak na niej nie
      dostanie renty sklada wniosek do sądu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka