gapuchna 21.07.09, 09:58 Jak Cukierek i Lupus i Szwagier wiodą dyskurs w śląskiej mowie, to może w nawiasach wstawiajcie tłumaczenie? Co? :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
twardycukierek Re: Postulat? 21.07.09, 10:01 Kochana, ale to ja nie rozumiem! O to właśnie chodzi, że Knopfler i Wolfie mnie podpuścili tak mocno, że postanowiłam się nauczyć ;D I podobno NIGDY nie opanuję tej gwary, mówi Wolfie ;P OK, postaram się tłumaczyć ;)) Odpowiedz Link Zgłoś
lupus76 Re: Postulat? 21.07.09, 10:05 Takie same postulaty były odnośnie filmów Kutza :D Odpowiedz Link Zgłoś
mabiwy Re: Postulat? 21.07.09, 10:07 a to jakby pewna różnica, prawda? Mnie tam bez różnicy :D Odpowiedz Link Zgłoś
mabiwy Re: Postulat? 21.07.09, 10:22 nie :), mazowiecka mnie wydała ziemia :D chińskiego też nie znam :) -- bez bezsensu niczym sens jeszcze wciąż Odpowiedz Link Zgłoś
twardycukierek Re: Postulat? 21.07.09, 10:23 Gapuchno, toż mówię Ci, że ja ani w ząb, ale weszli mi na ambicję, no :D Przeleciałam słownik ;DDDDDDDDD Odpowiedz Link Zgłoś
mabiwy Re: Postulat? 21.07.09, 10:26 proszę, co to motywacja z cukierkami nie robi :D:D Odpowiedz Link Zgłoś
twardycukierek Re: Postulat? 21.07.09, 10:30 Oj, zdradziłam się ;) wejść mi na ambicję to jedna z niewielu dróg do zmiękczenia cukierka :DDDDDDDDD Daj mi słownik, wolę i czas a rozgryzę to i owo ;& Odpowiedz Link Zgłoś
mabiwy Re: Postulat? 21.07.09, 10:40 nie żebym coś próbował, bo już wiem, że zawołana lingwistka jesteś i te postępy w gwarze tak oczywiste i imponujące, ale xhosa albo afrikaans to nie :D Odpowiedz Link Zgłoś
twardycukierek Re: Postulat? 21.07.09, 10:42 Bo do tamtych nie mam motywacji :)) To pikuś, nie potrafię zdań budować tylko wrzucam słowa, na razie :D Odpowiedz Link Zgłoś
mabiwy Re: Postulat? 21.07.09, 10:48 można i tak :D:D nie pikuś tylko pikolo, albo pikolino.. bo tak naprawdę nie zanm Twoich ślasko-gwarowych osiągnięć - tryb był, skoro wszyscy chwalą :) Odpowiedz Link Zgłoś
twardycukierek Re: Postulat? 21.07.09, 13:19 ;))) NIKT mnie nie chwali! No co Ty... nie ma tak dobrze ;/ Odpowiedz Link Zgłoś
gapuchna Re: Postulat? 21.07.09, 10:30 Niech mi ktoś weźmie i wejdzie na ambicję: za niemiecki muszę się zabrać od października. no studia normalne. i nie chce mi sie nawet książki otworzyć :| Odpowiedz Link Zgłoś
twardycukierek Re: Postulat? 21.07.09, 10:33 Zagnij mnie! Dalej, dziewczyno, zapędzisz mnie w kozi róg. Go, go, go! ;))) Modelka Marianna ;))) Odpowiedz Link Zgłoś
gapuchna Re: Postulat? 21.07.09, 10:37 Niuniaaaaaaaaaaaa, mnie się chce bojąc w obłokach :)))) Marzyć.... tęsknić.... śnić na jawie....płakać... a nie: welche Texte passen? Vergleichen Sie mit der Karte und erganzen Sie die Namen der Bundeslander..... :(((((((((( Odpowiedz Link Zgłoś
gapuchna Re: Postulat? 21.07.09, 10:38 Kraftwerka słucham! Tylko ja na nie swoim kompie jestem, głośników nie mam :) Odpowiedz Link Zgłoś
twardycukierek Re: Postulat? 21.07.09, 10:43 No, od razu lepiej, nie? Tak romantycznie ;))))))) :D Odpowiedz Link Zgłoś
twardycukierek Re: Postulat? 21.07.09, 10:40 To ucz się na literaturze romantycznej i operze a nie na jakichś tam smutach! W końcu mają tych książek od Schillera i trochę ;)) Takie blabla to też nie dla mnie ;// Nie znoszę odrzucających kursów językowych, buuuu ;/ Odpowiedz Link Zgłoś
gapuchna Re: Postulat? 21.07.09, 11:20 Wiesz, kiedy byłam mała, to mama w nadziei na uczynienie ze mnie lingiwstki, kupowała mi śliczne książki w niemieckim, angielskim i rosyjskim. A smam próbowała jeszcze francuskiego mnie uczyć. Efekt byl taki: co fajniejsze obrazki powycinałam sobie i powklejałam do takiego specjalnego zeszytu :D A szczerze - angielski poznałam dopiero wtedy, kiedy oddałam się pasji słuchania Radia Luxemburg :) I tłumaczeniu piosenek Paula Younga :))) Niestety, minęło mi na początku studiów, a dziś mało co pamiętam. Rozumieć rozumiem, ale błędy potworne robię. Taki przeparzaniec językowy jestem. Ja się nawet jidysz uczyłam! Odpowiedz Link Zgłoś
twardycukierek Re: Postulat? 21.07.09, 13:19 To słoooooodka historia ;)))) kobieca taka. Właśnie o motywację chodzi i każdy człowiek uczy się języka inaczej. Im weselej tym lepiej. Więc: po co Ci niemiecki, tak na serio? Odpowiedz Link Zgłoś
gapuchna Re: Postulat? 21.07.09, 10:30 ... a ja Kujawianka :) mam sukienkę po kolanka :))) Odpowiedz Link Zgłoś
gapuchna Re: Postulat? 21.07.09, 11:21 hmmmmm..... fajny komplement ...... :DDDDDDDDD Odpowiedz Link Zgłoś
gapuchna Re: Postulat? 21.07.09, 10:07 Ale Kutza jakoś chwytałam obrazkami - zilustrujcie się, co.... :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
twardycukierek Re: Postulat? 21.07.09, 10:11 Hehe, no właśnie to zrobiłam pokazując różowy ancug (garnitur) ;D Odpowiedz Link Zgłoś
twardycukierek Re: Postulat? 21.07.09, 10:12 lupus76 napisał: > Takie same postulaty były odnośnie filmów Kutza :D Widzisz, jak mi dobrze idzie? Grunt to mieć autorytety :D Odpowiedz Link Zgłoś
gapuchna Re: Postulat? 21.07.09, 10:19 O, Kuca to ja lubię czytać i słuchać. Taki fajny, mały facecik, a zgarnia z życia pełnymi garściami. Jak można nauczyć się takiej sztuki? Tak wbrew wszystkim swoim emploi - a mimo to być panem życia! Odpowiedz Link Zgłoś
lupus76 Re: Postulat? 21.07.09, 10:51 A pochodzi z najgorszej bodaj dzielnicy Katowic :D A to co teraz pisze w "GW" jest żywą (i prawdziwą niestety) ilustracją niegdysiejszego dowcipu, co to się kończył słowy "...a ja się nie boję i tak mam raka". Odpowiedz Link Zgłoś