mg2005 29.08.09, 17:01 www.naszdziennik.pl/index.php?dat=20090829&typ=sw&id=sw21.txt Widać jak kłamliwe i obłudne jest twierdzenie pro-aborcjonistów, że legalizacja aborcji to większe bezpieczeństwo dla kobiet... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
piwi77 Re: "Bezpieczna aborcja" 29.08.09, 18:10 Nie widziałem tego raportu, nie wiem czy wzrosła liczba zgonów kobiet w RPA, a jeżeli nawet wzrosła to dlaczego, ale aborcja dokonana w warunkach szpitalnych lub ambulatoryjnych, w kraju gdzie opieka medyczna jest na poziomie takim jak w Polsce, jest absolutnie bezpieczna, bardziej nawet jak usunięcie migdałków. A poza tym, kk nie dlatego jest przeciwny aborcji bo bezpieczeństwo kobiet leży mu na sercu, to akurat ma głęboko i wiadomo gdzie, jest przeciwny bo 1. Penalizacja czynu dość rozpowszechnionego nigdy nie zaszkodzi, im więcej grzechu tym większe zapotrzebowanie na usługi odczyniaczy zła. 2. Ta udawana walka przeciwko aborcji, to sposób na polerowanie swego image, jak to kk dba o najdrobniejsze przejawy zycia, bez narażania się na niebezpieczne sprawdzam, bo poza mieleniem jęzora, żadnej innej roli do spełnienia w dziedzinie życia przedporodowego nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
mg2005 Re: "Bezpieczna aborcja" 30.08.09, 12:23 piwi77 napisał: > Nie widziałem tego raportu, nie wiem czy wzrosła liczba zgonów > kobiet w RPA, a jeżeli nawet wzrosła to dlaczego, ale aborcja > dokonana w warunkach szpitalnych lub ambulatoryjnych, w kraju gdzie > opieka medyczna jest na poziomie takim jak w Polsce, jest > absolutnie bezpieczna, Błędnie zakładasz, że w krajach z legalną aborcją nie ma aborcji nielegalnych. > kk nie dlatego jest przeciwny aborcji bo bezpieczeństwo > kobiet leży mu na sercu, to akurat ma głęboko i wiadomo gdzie, jest > przeciwny bo > 1. Penalizacja czynu dość rozpowszechnionego nigdy nie zaszkodzi, im > więcej grzechu tym większe zapotrzebowanie na usługi odczyniaczy zła. Znów katofobia, biedaku... Odpowiedz Link Zgłoś
piwi77 Re: "Bezpieczna aborcja" 30.08.09, 12:41 mg2005 napisał: > Znów katofobia, biedaku... O kochany, tylko nie biedaku, od jakiegoś czasu giełda dla mnie znów łaskawa. Odpowiedz Link Zgłoś
piwi77 Re: "Bezpieczna aborcja" 30.08.09, 12:52 mg2005 napisał: > Błędnie zakładasz, że w krajach z legalną aborcją nie ma aborcji > nielegalnych. No wiesz, prawo do aborcji powinno pozostać prawem, nigdy obowiązkiem, zaskoczyłeś mnie, że Ty poszedłbys znacznie dalej. Odpowiedz Link Zgłoś
gazeta_mi_placi Re: "Bezpieczna aborcja" 29.08.09, 21:30 Aborcja wykonana na wczesnym etapie w bezpiecznych warunkach jest dużo bezpieczniejsza niż cały okres ciąży i poród. Bardziej bezpieczna nawet niż nagłe naturalne poronienie. Odpowiedz Link Zgłoś
mg2005 Re: "Bezpieczna aborcja" 30.08.09, 12:26 gazeta_mi_placi napisał: > Aborcja wykonana na wczesnym etapie w bezpiecznych warunkach jest dużo > bezpieczniejsza niż cały okres ciąży i poród. Więc jak wytłumaczysz wzrost ilości zgonów ? "W samej tylko Republice Południowej Afryki, w której od 1996 roku obowiązuje jedno z najbardziej liberalnych praw aborcyjnych, dramatycznie wzrasta liczba zgonów położniczych. Statystyki ujawniają, że zdecydowana liczba zgonów ciężarnych kobiet spowodowana jest HIV i AIDS, zaraz po nich zaś plasują się komplikacje po dokonaniu aborcji - informuje portal LifeNews. Jak wynika z raportu WHO, tylko w latach 2005-2007 aż o 20 proc . zwiększyła się w tym kraju liczba zgonów kobiet poddających się aborcji. " Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gdańszczanin Re: "Bezpieczna aborcja" IP: *.chello.pl 29.08.09, 21:40 To nie pierwsze bzdury publikowane w "naszym nocniku". Odpowiedz Link Zgłoś
mg2005 Re: "Bezpieczna aborcja" 30.08.09, 12:27 Gość portalu: gdańszczanin napisał(a): > To nie pierwsze bzdury publikowane w "naszym nocniku". Odpowiedz Link Zgłoś
mg2005 Re: "Bezpieczna aborcja" 30.08.09, 12:28 Gość portalu: gdańszczanin napisał(a): > To nie pierwsze bzdury publikowane w "naszym nocniku". Nie wskazałeś tych 'bzdur', bo nocnik uciska ci głowę ? :) -- Tusko-matołki :) Odpowiedz Link Zgłoś
black-emissary Re: "Bezpieczna aborcja" 29.08.09, 22:55 Uwielbiam "dowody" w oparciu o garść statystycznych danych :). Odpowiedz Link Zgłoś
wilma.flintstone Re: "Bezpieczna aborcja" 30.08.09, 08:27 Otoz to. Poza tym...co za porownania: Chile i Gujana, Nepal i Sri Lanka...Czemu nie Chile i Dania lub Sri Lanka i Holandia? Odpowiedz Link Zgłoś
tlenek_wegla Re: "Bezpieczna aborcja" 30.08.09, 11:00 Bo by im nie wyszlo... Pro-lifeowcy znaja tylko przyklady ze skrajnie biednych krajow, albo z WB. Odpowiedz Link Zgłoś
gazeta_mi_placi Re: "Bezpieczna aborcja" 30.08.09, 11:22 To może zasugerować im małą zmianę? Na przykład wyniki badań ze Szwecji albo Danii. Odpowiedz Link Zgłoś
piwi77 Re: "Bezpieczna aborcja" 30.08.09, 11:30 Wyniki z Polski też by wystarczyły. Te stokilkadziesiąt legalnych aborcji łatwo przecież opracować i zbadać czy konsekwencją chociaż jednej z nich, była przypadłość bardziej niebezpieczna niż katar. Przecież gdyby była już dawno byśmy o tym wiedzieli. Odpowiedz Link Zgłoś
piwi77 Re: "Bezpieczna aborcja" 30.08.09, 11:32 piwi77 napisał: > Przecież gdyby była już dawno byśmy o tym wiedzieli. Przecież wszędzie wszedzie węszą ich kapelani i mają wgląd do wszystkiego co sie w szpitalach dzieje. Tajemnica lekarska w tej sytuacji to zwykły żart. Odpowiedz Link Zgłoś
wilma.flintstone Re: "Bezpieczna aborcja" 30.08.09, 11:36 Pytanie zreszta jak ten raport wyglada w calosci i co pani dziennikarka z niego wyciagnela tak, zeby jej pasowalo do ideologii ktora wyznaje. Moze kiepsko szukam, ale na stronie internetowej WHO nie moge go odnalezc. Odpowiedz Link Zgłoś
mg2005 Re: "Bezpieczna aborcja" 30.08.09, 12:53 tlenek_wegla napisał: > Bo by im nie wyszlo... Udowodnij to za pomocą innych danych. Pro-lifeowcy znaja tylko przyklady ze skrajnie biednych > krajow, RPA ? :) "W samej tylko Republice Południowej Afryki, w której od 1996 roku obowiązuje jedno z najbardziej liberalnych praw aborcyjnych, dramatycznie wzrasta liczba zgonów położniczych" > WB No właśnie - porównaj sobie Irlandię i Anglię. "Z kolei najniższy na świecie współczynnik zgonów położniczych odnotowano w Irlandii, która za swoje ustawodawstwo antyaborcyjne znajduje się pod nieustannym ostrzałem wielu instytucji międzynarodowych." Odpowiedz Link Zgłoś
mg2005 Re: "Bezpieczna aborcja" 30.08.09, 12:48 wilma.flintstone napisała: > > Otoz to. forum.gazeta.pl/forum/w,29,99592027,99614514,Re_Bezpieczna_aborcja_.html >Poza tym... Poza tym: "W samej tylko Republice Południowej Afryki, w której od 1996 roku obowiązuje jedno z najbardziej liberalnych praw aborcyjnych, dramatycznie wzrasta liczba zgonów położniczych. Jak wynika z raportu WHO, tylko w latach 2005-2007 aż o 20 proc. zwiększyła się w tym kraju liczba zgonów kobiet poddających się aborcji." co za porownania: Chile i Gujana, "w Ameryce Południowej, gdzie najniższy wskaźnik śmiertelności jest w konstytucyjnie broniącym życia Chile, a ponad trzydziestokrotnie większy w Gujanie," Czy poziom służby zdrowia w Gujanie jest 30 razy gorszy ? "Śmiertelność matek udało się w ostatnim czasie ograniczyć w Nikaragui, która w 2006 roku przyjęła prawo utrudniające dostęp do aborcji. Za te działania kraj ten został jednak ukarany przez państwa zachodnie i organizacje międzynarodowe wstrzymaniem wielomilionowej pomocy zagranicznej." Nepal i Sri > Lanka... Co Ci nie 'pasi' ? "Najmniejszy odsetek odnotowuje się zaś na Sri Lance, gdzie chroni się życie poczęte i jest on ponad 14 razy mniejszy niż w Nepalu." >Czemu nie Chile i Dania lub Sri Lanka i Holandia? Pomyśl... Także nad tym: "Z kolei najniższy na świecie współczynnik zgonów położniczych odnotowano w Irlandii, która za swoje ustawodawstwo antyaborcyjne znajduje się pod nieustannym ostrzałem wielu instytucji międzynarodowych." Odpowiedz Link Zgłoś
black-emissary Re: "Bezpieczna aborcja" 30.08.09, 14:58 To, że oficjalna liczba komplikacji poaborcyjnych będzie wyższa przy aborcji legalnej niż przy nielegalnej to banał. Ale nic z niego nie wynika poza sugestią, że lepsza aborcja legalna, bo przynajmniej daje lepszy obraz rzeczywistości. Aby z tych danych móc wyciągać jakiekolwiek uogólnione wnioski należałoby: 1. W poszczególnych krajach zbadać wszystkie komplikacje zdrowotne i zgony kobiet w wieku reprodukcyjnym i do oficjalnych statystyk dodać te, które sugerują nielegalną aborcję. 2. Uwzględnić w wynikach czynniki takie jak: poziom opieki medycznej w danym kraju, dostęp do niej, ogólna śmiertelność w rejonie, predyspozycje genetyczne, poziom życia, warunki klimatyczne i szereg innych mogących mieć wpływ na badane zmienne. 3. Przeliczyć udział turystyki aborcyjnej. Inaczej komplikacje aborcyjne Irlandek wylądują w statystykach dla UK. Odpowiedz Link Zgłoś
mg2005 Re: "Bezpieczna aborcja" 01.09.09, 13:51 black-emissary napisała: > To, że oficjalna liczba komplikacji poaborcyjnych będzie wyższa przy aborcji le > galnej niż przy nielegalnej to banał. W kartę zgonu lekarz wpisuje przyczynę zgonu. Jeśli sugerujesz oszustwa, to na podstawie jakiś faktów czy tylko wlasnych podejrzeń ? -- "Czym jest dla mnie polskość": "Co pozostanie z polskości, gdy odejmiemy od niej cały ten wzniosło- ponuro-śmieszny teatr niespełnionych marzeń i nieuzasadnionych urojeń? Polskość to nienormalność - takie skojarzenie nasuwa mi się z bolesną uporczywością, kiedy tylko dotykam tego niechcianego tematu. Polskość wywołuje u mnie odruch buntu: historia, geografia, pech dziejowy i Bóg wie co jeszcze, wrzuciły na moje barki brzemię, którego nie mam specjalnie ochoty dźwigać... Piękniejsza od Polski jest ucieczka od Polski - tej ziemi konkretnej, przegranej, brudnej i biednej. I dlatego tak często nas ogłupia, zaślepia, prowadzi w krainę mitu. Sama jest mitem. " Donald Tusk ('1987) Odpowiedz Link Zgłoś
black-emissary Re: "Bezpieczna aborcja" 01.09.09, 14:20 mg2005 napisał: > W kartę zgonu lekarz wpisuje przyczynę zgonu. W kartę zgonu lekarz wpisuje to, co jako przyczynę zgonu jest w stanie określić. > Jeśli sugerujesz oszustwa, to na podstawie jakiś faktów czy tylko > wlasnych podejrzeń ? Nie sugeruję oszustwa, jakkolwiek te niewątpliwie także odgrywają tutaj swoją rolę. Odpowiedź na pytanie "dlaczego" spróbuj znaleźć sam, potraktuj to jako ćwiczenie intelektualne. Odpowiedz Link Zgłoś
madzioreck Re: "Bezpieczna aborcja" 02.09.09, 18:32 wilma.flintstone napisała: > > Otoz to. Poza tym...co za porownania: Chile i Gujana, Nepal i Sri > Lanka...Czemu nie Chile i Dania lub Sri Lanka i Holandia? > A bo wtedy by statystyki się nie zgadzały z założeniami i nici z dowodów :D Odpowiedz Link Zgłoś
mg2005 Re: "Bezpieczna aborcja" 30.08.09, 12:30 black-emissary napisała: > Uwielbiam "dowody" w oparciu o garść statystycznych danych :). A więc wskaż inne dane, które obalą te "dowody" :) -- Bajka o Szejku Stoczniowym i siedmiu tusko-matołkach :) Odpowiedz Link Zgłoś
black-emissary Re: "Bezpieczna aborcja" 30.08.09, 14:06 Poczytaj sobie dowolne medyczne opracowania dotyczące aborcji. Odpowiedz Link Zgłoś
mg2005 Re: "Bezpieczna aborcja" 01.09.09, 13:52 black-emissary napisała: > Poczytaj sobie dowolne medyczne opracowania dotyczące aborcji. I co ma z tego wyniknąc w temacie ? -- "Czym jest dla mnie polskość": "Co pozostanie z polskości, gdy odejmiemy od niej cały ten wzniosło- ponuro-śmieszny teatr niespełnionych marzeń i nieuzasadnionych urojeń? Polskość to nienormalność - takie skojarzenie nasuwa mi się z bolesną uporczywością, kiedy tylko dotykam tego niechcianego tematu. Polskość wywołuje u mnie odruch buntu: historia, geografia, pech dziejowy i Bóg wie co jeszcze, wrzuciły na moje barki brzemię, którego nie mam specjalnie ochoty dźwigać... Piękniejsza od Polski jest ucieczka od Polski - tej ziemi konkretnej, przegranej, brudnej i biednej. I dlatego tak często nas ogłupia, zaślepia, prowadzi w krainę mitu. Sama jest mitem. " Donald Tusk ('1987) Odpowiedz Link Zgłoś
black-emissary Re: "Bezpieczna aborcja" 02.09.09, 18:54 Sygnaturka dłuższa od postu jest co najmniej nieelegancka. Twoja do tego jest jeszcze parszywa. Odpowiedz Link Zgłoś
mg2005 Re: "Bezpieczna aborcja" 04.09.09, 21:04 black-emissary napisała: > Twoja do tego jest jeszcze parszywa. Tak nisko oceniasz wypowiedź Geniusza Kaszub ? :) Odpowiedz Link Zgłoś
black-emissary Re: "Bezpieczna aborcja" 04.09.09, 22:13 Tak nisko oceniam Twoją nią manipulację lub inteligencję, w zależności od tego czy robisz to celowo czy z naiwności. Odpowiedz Link Zgłoś