gabi_10 Re: exylia- sliczną masz córeczkę:-) 08.11.07, 12:50 inaczej sobie ten sprzęt wyobrażałam czyli on odwodzi nózki nieco niżej niż tradycyjna orteza? rzeczywiście ułatwienie dla dziecka...W majtkach wieckerta dzieci tez chodzą-ale nóżki sa odwieddzione wyżej, w efekcie dziecko jest bardzo niziutkie i chodzi na ugiętych nóżkach. I jeszcze raz zdrowia dla nataszki- przykro mi że tak długo się dzieciątko musi męczyć... Odpowiedz Link
exylia Dziękuję :) 08.11.07, 14:43 gabi_10 napisała: > inaczej sobie ten sprzęt wyobrażałam czyli on odwodzi nózki nieco niżej niż tradycyjna orteza? Tak. Aparat Groniera ma za zadanie ustawić nóżki w odwiedzeniu pod kątem ok. 30' na każdą nóżkę i ustabilizować biodra. To wystarczy, aby przy wyprostowanych nóżkach głowy kości udowych prawidłowo centrowały. W tym aparacie dziecko też chodzi na lekko ugiętych biodrach, bo aparat wymusza przodopochylenie miednicy. Po operacji znam już przyczynę dlaczego aparat ten nie sprawdził się u Nataszki. Więzadło stawowe było za grube (tego nie widać na USG ani RTG) i nie pozwalało głowie kości udowej prawidłowo centrować. W takim przypadku konieczna była korekcja chirurgiczna, bo żaden aparat ani gips by tego nie skorygował. Odpowiedz Link