08.08.12, 08:34
Tak sobie obserwuję olimpiadę i przypomniało mi się, że w Ekonomii była napisane, że praca jest towarem i powinna być opłacana stosownie do czegoś tam i o tym; że popyt reguluje podaż, że mała ilość towaru powoduje zwyżkę ceny itd, itp
Jak się do tej ( daaaaaawno się tego uczyłam)teorii mają zarobki - pożal się Boże piosenkarek, sportowców, naukowców-wynalazców...
Podobno salowa, kominiarz i lekarz ni e mogą jednakowo zarabiać bo tych dwoje lekarz zastąpi a lekarza nie. Jak teraz w " kapitaliźmie tłumaczy się to młodym ludziom? aga
Obserwuj wątek
    • zajbel Re: "Zarobki" 08.08.12, 08:59
      Ze sportowców to tylko piłkarze maja zarobki nieadekwatne do włożonego wysiłku i umiejętności. Pozostali na swoje pieniadze pracują uczciwie a wręcz powiedziałabym że są nie doceniani. Co do innych zawodów to fakt, piosenkarki i piosenkarze otrzymują krocie ale skoro są tacy co płacą to nie ma sie codziwić.
      • chris.w2 Re: "Zarobki" 08.08.12, 16:17
        zajbel napisała:
        > Ze sportowców to tylko piłkarze maja zarobki nieadekwatne (...)

W 2011 najlepiej zarabiajacym sportowcem na swiecie byl amerykanski zawodowy bokser
        Floyd Mayweather jr., ktory zarobil (w ciagu roku) 67,2mln €,
        dalej
        filipinski bokser zawodowy Maney Pacquiao z 49mln €,
        amerykanski golfista Tiger Woods z 46,9mln €.
        Najlepiej zarabiajacym pilkarzem, sklasyfikowanym na 8-miejscu, byl Anglik David Beckham
        z 36,4mln €.

I slusznie zauwazylas: "...ale skoro są tacy co płacą to nie ma sie co dziwić."
    • dorka556 Re: "Zarobki" 08.08.12, 09:04
      Myślę, że to dalej aktualne.
      Pamiętam taką anegdotkę. Pewna diva operowa zażądała horrendalnej gaży, na to dyrektor obruszył się, że nawet on tyle nie zarabia. Odpowiedziała mu, że on jej nie zastąpi i nie zaśpiewa. Tak jest też i ze sportowcami, piosenkarzami itd.
      Co do celebrytów takich jak Jola R. mam wątpliwości. Chociaż wyczytałam, że jej image, to wielka ściema dokładnie opracowana. Jeżeli to prawda to jest to majstersztyk, za który płacimy.
      • www.piotr.26 Re: "Zarobki" 08.08.12, 09:24
        Czepiacie sie tych co placa podatli!A wiekszosc politykow w Polsce to ludzie bezideowi,miernoty intelektualne.Przyszli do polityki,zeby sie dorobic i wygodnie zyc za pieniadze podatnikow.Nie ma juz sluzby publicznej jest kapitalizm polityczny,biura poselskie,dodatki paliwowe itp.Obywatele sa pracodawcami oszukiwanymi przez pseudo politykow,czy nie czas zrobic redukcje zatrudnienia jak w kazdym zakladzie pracy.
        • aga-kosa Re: "Zarobki" 08.08.12, 17:25
          Napisałam o " zarobkach" bo był artykuł o ciężarowcach, którzy robią z siebie kaleki dla osiągnięcia rekordu.
          Słuchałam też wypowiedzi naszego młociarza(?), który mówił, że swoje medale przechowuje w pudełkach w piwnicy bo ma nadzieję, że kiedyś będzie mógł przeznaczyć we własnym domu pokój na eksponowanie swoich zdobyczy.
          Albo się gość nie liczy z groszem albo ma tak nędzne dochody, że z żoną i dzieckiem mieszka u teściów a może tak tym ludziom wygodnie.
          Sport był kiedyś zabawą - teraz źródłem dochodów dla wszelkiej maści "okołosportowców".
          I tak - gdyby było jak w cytowanym dowcipie, że ja potrafię zaśpiewać może by mnie mniej w uszach bolało. smile aga
          • m4-6 Re: "Zarobki" 08.08.12, 18:53
            Takiemu to dobrze...Po 8 tys. zł za miesiąc dodatkowo dla posłów. Na asystenta.
            Parlamentarzysta miałby dodatkowych pomocników przy tworzeniu prawa. Wszystko na koszt... podatnika.

Czy w dobie narastającego kryzysu ekonomicznego i „zaciskania pasa" przez obywateli, słuszne jest wyciąganie przez posłów ręki po kolejne pieniądze z kieszeni podatników.
            www.regiopraca.pl/portal/prawo/zmiany-w-prawie/po-8-tys-zl-za-miesiac-dodatkowo-dla-poslow-na-asystenta
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka