Dodaj do ulubionych

Zapłacimy?

11.12.12, 09:43
Jest propozycja 9 za tym idzie pewność,- że zapłacimy za pobieranie pieniędzy z bankomatów.
Trzeba będzie wrócić do listonosza. Taniej. Wiem jak i na co swoją emeryturę wydać.
800 zł w banku wyjąć 24 x 3,50 za każde pobranie miesięcznie płaciłabym 84 zł.
Tak mi z moich wyliczeń wychodzi. Niech się księgowa wypowie bo mojego głównego księgowego nie mam pod ręką. aga
Obserwuj wątek
    • anka125 Re: Zapłacimy? 11.12.12, 09:47
      Uważam że przesadzają z tym wyciąganiem od nas pieniędzy.
      Czytałam o tym zamiarze już wcześniej i jeśli taki będzie wprowadzony z pewnością wiele starszych zwłaszcza osób zrezygnuje w ogóle z konta w banku i z kart.
    • stedo Re: Zapłacimy? 11.12.12, 12:09
      To dotyczy tylko tych co biorą z bankomatów uniwersalnych np z euronetu, bo bankomaty ich banków są niedostępne. Poza tym nie musisz przecież tyle razy wybierać w miesiącu. Zamiast od listonosza możesz wziąć raz wszystko z bankomatu. Na to samo wyjdzie.wink)
      • anoagata Re: Zapłacimy? 11.12.12, 13:42
        Aga,nie mogę pojąć Twoich rachunków ?? te x i te =
        Powrót do listonosza to jak do Króla Ćwieczka a listonoszowi też u nas się płaci.
        Mąż przed emeryturą nie pracował 8 lat to życzy sobie kasę do ręki dostarczona przez listonosza,by poczuć moc pieniądza i mamy to na codzienne wydatki.
        Moja jest na konie z którego robię przelewem opłaty swoje i czasem innym osobom,czyli dostaje gotówkę,to z bankomatu korzystam sporadycznie,nie sama mam 'pobieacza' lub wypłacam bezpośrednio w banku.
        Bankomaty dla mnie mogą nie istnieć.
        • voxave Re: Zapłacimy? 12.12.12, 04:16
          Od dawna zrezygnowałam z bankomatu,przy moje emeryturze?!

Pobieram z konta środki raz w miesiącu i bastasmile
          • dorka556 Re: Zapłacimy? 12.12.12, 07:24
            Często korzystam z bankomatu. Staram się nie trzymać pieniędzy w domu.
            Biorę po trochę, bo u mnie niestety, każdy pieniądz, to 'gorący pieniądz'.
            Większe zakupy robię przez Allegro i sklepy internetowe. To pozwala mi trzymać kasę w ryzach.
    • chris.w2 Re: Zapłacimy? 12.12.12, 19:04
      ...zdjęcie i komentarz do zdjęcia nie są mojego autorstwa, znalezione na FotoForum,

"Strach wejść do miejskiego szaletu":

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/6/fd/cd/rcat/B9y2uNPxiFrHM9R6oX.jpg
    • julinka601 Re: Zapłacimy? 12.12.12, 19:48
      Sądzę,ze będzie to indywidualnie rozwiązywane poprzez poszczególne banki.
      Ja korzystam z bankomatu i płacę kartą, a właśnie, czy za transakcje dokonywane za pomocą karty w sklepach też wprowadzona będzie opłata?
    • chris.w2 Re: Zapłacimy? 29.12.12, 13:13
      z Money.pl:
      "...Z początkiem nowego roku wchodzi w życie ustawa Prawo pocztowe,
      przewidująca karę do 10 tys. zł za brak skrzynki listowej na drzwiach domu
      albo na ogrodzeniu posesji...
      Pod pretekstem liberalizacji rynku usług pocztowych Wysoki Sejm uchwalić raczył haracz,
      który z logicznego punktu widzenia byłby niezbitym dowodem mijania się
      posłów z rozumem..."
      • polnaro Re: Zapłacimy? 29.12.12, 13:26
        Ta moda na 'określanie' i definiowanie naszych obowiązków przyszła z unijnymi zapędami na uporządkowanie wszystkiego i wszędzie.
        Już widzę jak my Polacy się stosujemy big_grinbig_grinbig_grin wink. Każdy przepis zrodzi 12 pomysłów na jego omijanie, tyle, że w pewnym wieku już nie damy rady spamiętać którym kijem w co walnąć.
        • jaga_22 Re: Zapłacimy? 29.12.12, 14:09
          Prezydent Bronisław Komorowski podpisał w czwartek ustawę Prawo pocztowe - poinformowała prezydencka kancelaria. Ustawa, która wchodzi w życie 1 stycznia 2013 r., liberalizuje rynek pocztowy, znosi np. monopol Poczty Polskiej na listy lżejsze niż 50 g.

Ustawa wdraża w Polsce prawo europejskie i zakłada m.in., że wszystkie firmy świadczące usługi pocztowe otrzymają równy dostęp do rynku. Wystarczy, że będą miały wpis do rejestru operatorów pocztowych w Urzędzie Komunikacji Elektronicznej, zamiast obecnego zezwolenia.

Jednocześnie likwidacji ulega obszar usług zastrzeżony dotychczas dla Poczty Polskiej, jak przyjmowanie i doręczanie listów o masie mniejszej niż 50 g. Ustawa definiuje też na nowo usługi pocztowe, rozdzielając przyjmowanie, transport i doręczanie przesyłek; czynności te mogą być wykonywane przez różne podmioty. Wzmacnia też ochronę konsumentów m.in. poprzez wprowadzenie i uporządkowanie systemu procedur reklamacyjnych i odpowiedzialności operatorów pocztowych.
          --------------------------------------------------
          Jakoś nie widzę tych 10 tys kary.

www.money.pl/archiwum/wiadomosci_agencyjne/pap/artykul/prezydent;podpisal;prawo;pocztowe,235,0,1222379.html
          • jaga_22 Re: Zapłacimy? 29.12.12, 14:14
            Znalazłam

www.rp.pl/artykul/964546.html
          • chris.w2 Re: Zapłacimy? 29.12.12, 14:28
            jaga_22 napisała:
            > Jakoś nie widzę tych 10 tys kary

tutaj: Tekst linka
            • anoagata Re: Zapłacimy? 29.12.12, 16:20
              Skrzynkę pocztowa mam przymocowaną do słupa ogrodzeniowego ale tylko dlatego aby mi listonosz samochodem nie wjeżdżał na podwórko i nie miesił błota lub uszkadzał trawnik.
              Polacy raczej nakazów nie znoszą i ja również,choć raz uległam i zakupiłam duży blat z numerem domu,bo ponoć to unijne i wszyscy mają mieć jednakowe tablice z numerami domów,na szczęście dużo kasy nie wydalam ale też niepotrzebnie.
              • iryska2604 Re: Zapłacimy? 29.12.12, 17:50
                chris.w2 29.12.12, 13:13 Odpowiedz
                z Money.pl:
                "...Z początkiem nowego roku wchodzi w życie ustawa Prawo pocztowe,
                przewidująca karę do 10 tys. zł za brak skrzynki listowej na drzwiach domu
                albo na ogrodzeniu posesji.

Pogłupieli całkiem. A po kiego diabła stawiali te skrzynki pocztowe? I jesli nawet kara to chyba adekwatna do czynu a brak skrzynki to jakies przestępstwo? Paranoja.
    • amityr Re: Zapłacimy? 29.12.12, 19:22
      A le to nie koniec tego dobrobytu jak zawsze podkreślacie.Jakbyś chciała się odwołać od kary i nie tylko tej ,to sprawa musi być rozpatrzona w Sądzie Cywilnym .Po likwidacji Kolegiów ds wykroczeń a następnie likwidacji Sądów Grodzkich wszystkie sprawy tam rozpatrywane przeniesiono do Rejonowych Sądów Cywilnych. Na rozprawę czeka się około roku- na pierwszą.Odsetki(13%) cały czas rosną.
      http://i46.tinypic.com/35jjnv9.jpghttp://emoty.blox.pl/resource/blowup.gif http://i46.tinypic.com/34htbnl.gif
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka