Dodaj do ulubionych

Raport o zdrowiu Polaków

19.02.13, 23:05
[bDobra wiadomość: Coraz rzadziej umieramy na zawał serca - nie jest to już główne zagrożenie życia Polaków. Rzadziej chorujemy na nowotwory, ale z powodu wysokiej śmiertelności rak powoduje zgon co czwartego z nas

Cały tekst: wyborcza.pl/1,75478,13428611,Kobiety_pala_i_choruja_na_raka_pluc__Mezczyzni_popelniaja.html?utm_source=HP&utm_medium=AutopromoHP&utm_content=cukierek1&utm_campaign=wyborcza#Cuk#ixzz2LNvFTRLj
][/b]
Szlachetne zdrowie - ten tylko sie dowie,kto cię stracił...Długośc zycia nam się podniosła, niby jest lepiej ale dlaczego nie jest dobrze? Diabli mnie biorą jak tyle się mówi o profilaktyce,o zaniedbywaniu badań. Tylko ze teoria sobie a życie sobie.
Obserwuj wątek
    • aga-kosa Re: Raport o zdrowiu Polaków 20.02.13, 09:16
      Na oddział chemoterapii pacjentka przyniosła w 2011 r wiadomość, że zasiłek pogrzebowy rząd zmniejsza o połowę. Pięć nas było na sali i podjęłyśmy uchwałę wewnętrzną: Nie umieramy. Niech rząd sobie obliczy co mu się bardziej opłaca - płacić emeryturę do zas....j śmierci czy podnieść zasiłek. smile
      Jak do tej pory cała nasza piątka żyje. Spotykamy się na wizytach kontrolnych. Za co jesteśmy wdzięczne Bogu i lekarzom. smile
      Wniosek - medycyna poszła do przodu a my chyba mamy jeszcze coś do zrobienia. smile aga
    • pia.ed Re: Raport o zdrowiu Polaków 24.02.13, 01:19
      Ciesz sie irysko, ze jednak sa w Polsce badania profilaktyczne i to bezplatne ...
      Bez tego byloby jeszcze wiecej zgonow.
      W Szwecji jedyne badanie profilaktyczne to mammografia raz na parę lat ...
      która jest jak wszystkie usługi medyczne w Szwecji płatna ...
      Odpowiedzialność za swoje zdrowie ponosi wyłącznie PACJENT i najciekawsze ze taka odpowiedzialnosc istnieje niemal u wszystkich ...
      Jak sie dostanie wezwanie na mamografie, to sie po prostu IDZIE.

Przy okazji dodam, ze w Szwecji nie ma badan obowiazkowych w pracy. Jak slyszalam w Polsce, trzeba sie przebadac co rok.. Przepracowalam w Szwecji 22 lata jako nauczycielka, i nigdy nie wymagano ode mnie zadnych badan, nawet w momencie przyjmowania do pracy ... To samo jest w przedszkolach,
      juz nie mowiac o biurach, gdzie mozna przepracowac 40 lat bez zadnych obowiazkowych badan ...

iryska2604 napisała:
      > Szlachetne zdrowie - ten tylko sie dowie,kto cię stracił...
      Długośc zycia nam się podniosła, niby jest lepiej ale dlaczego nie jest dobrze?
      Diabli mnie biorą jak tyle się mówi o profilaktyce,o zaniedbywaniu badań.
      Tylko ze teoria sobie a życie sobie.
      • bezik25 Re: Raport o zdrowiu Polaków 24.02.13, 12:44
        Badania wstępne i kolejne w trakcie pracy (rzadko teraz co rok) są opłacane przez pracodawcę i są dla niego asekuracją w razie wypadku przy pracy lub wystąpienia choroby zawodowej. Oczywiście, że dają one minimum informacji o zdrowiu pracownika.
        Celem pracującego jest uzyskanie zdolności (dopuszczenia) do pracy.
        A pracodawca daje pieniądze głównie dla tych grup zawodowych, gdzie istnieje narażenie na wypadek i utratę zdrowia.
        Tak naprawdę rzeczywiście dbać o zdrowie należy samemu.
        • amityr Re: Raport o zdrowiu Polaków 24.02.13, 13:12
          Aż tryska optymizmem!
          • iryska2604 Re: Raport o zdrowiu Polaków 24.02.13, 18:05
            Amityr, ale z tego co pisza nasze zagraniczne kolezanki to u nich też tak różowo nie wygląda. Wydaje mi się ,ze u nas poprostu kuleje system.Ten cały NFZ i jego umowy i kontrakty są co najmniej dziwne. No i administrowanie poszczególnymi placówkami. Ja na swoim terenie nie mogę narzekać, tyle juz badań rozmaitych przeszłam, za nic nie płaciłam. I Może trochę nasz polski pacjent jest niedoinformowany bo jeśli ma mieć jakies badanie czy zabieg na który trzeba długo czekać to mam telefon, mam internet i szukam.I tak np. rezonans magnetyczny robiłam w Poznaniu, męza rejestrowalam na badania do hematologa do Zielonej Góry i to na NFZ.
            • amityr Re: Raport o zdrowiu Polaków 24.02.13, 18:30
              Taaa,ja samego zdrowotnego płacę 500zł a jak chciałem sobie zrobić profilaktycznie USG jamy brzusznej ,to się dowiedziałem ,że co 2 lata chyba ,że mnie coś boli. Podobnie jest z morfologią raz na rok. Dlaczego ja mam kłamać,że mnie coś tam boli. Przecież najważniejsza jest profilaktyka. Jeszcze w życiu się nie spotkałem ,żeby lekarz pierwszego kontaktu zaoferował mi badanie kału na krew utajoną.Służba zdrowia jest 0.
              • pia.ed Re: Raport o zdrowiu Polaków 25.02.13, 23:27
                Profilaktyczne to możesz rano na czczo szklankę wody wypić ...
                Mieszkam tu 40 lat, ale nigdy nie zaproponowano mi USG jamy brzusznej ...
                nie miałam prześwietlenia płuc, i nigdy w życiu nie miałam robionego
                badania kału ... A mieszkam w bogatej Szwecji.

amityr napisał:
                ... a jak chciałem sobie zrobić profilaktycznie USG jamy brzusznej ,
                to się dowiedziałem , że co 2 lata chyba ,że mnie coś boli.
                Podobnie jest z morfologią raz na rok. Dlaczego ja mam kłamać, że mnie coś tam boli. Przecież najważniejsza jest profilaktyka.
                Jeszcze w życiu się nie spotkałem ,żeby lekarz pierwszego kontaktu zaoferował mi badanie kału na krew utajoną.

• jaga_22 Re: Raport o zdrowiu Polaków 26.02.13, 09:50
                  Amityr ,widocznie nie potrzebujesz tych badań.
                  Skoro mówisz, mam kłamać? to znaczy ,że nie masz objawów,
                  aby je zrobić,a do podstawowych badań nie należą.
                  Ja mam tyle badań ile potrzebuję,ale najchętniej
                  to bym nie chodziła do lekarza.
                  • iryska2604 Re: Raport o zdrowiu Polaków 26.02.13, 12:05
                    Amityr, zwykłe badanie krwi zawsze mozesz wykonac.Poprosisz lekarza i nie mów ze co odmówi. Jak cię brzuch nie boli to po co ci USG? W przeciągu chyba 2 lat miałam 3 razy i dosc mam niektórych badań. A te pieniądze ktore płacimy na składkę zdrowotną - nie wiesz co cie jeszcze czeka.Moj maż tak mówił,bo też płaci kupę kasy - aż wyladował po wypadku na neurochirurgiczny i usuwali mu 3 krwiaki z mózgu.Jak myslisz? Ile ta operacja kosztuje?
                    • pia.ed Re: Raport o zdrowiu Polaków 26.02.13, 13:40
                      Właśnie o to chodzi ... Jak potrzeba operacji za kilka milionów koron
                      to ja wykonują ... jedynie dzięki temu, ze oszczędza się na względnie
                      zdrowych pacjentach.
                      Szwecja to nie Arabia Saudyjske, nie ma pokladow ropy wink
                • m4-6 Re: Raport o zdrowiu Polaków 26.02.13, 16:05
                  pia.ed napisała:

> Profilaktyczne to możesz rano na czczo szklankę wody wypić ...

W 10 trafiłaś Pia z odpowiedzią, bo jakieś faneberie pacjenta, to owszem ale z własnej kieszeni. Wiemy ilu hipochondryków chodzi po świecie, to nie starczyłoby kasy na leczenie ludzi chorych.
                  • amityr Re: Raport o zdrowiu Polaków 26.02.13, 16:22
                    Niem nic gorszego jak ciemnota i to jeszcze w śród ludzi ,którzy występują na forum i wydawałoby się ,że coś sobą reprezentują. Jakiś poziom wiedzy a nie denko. Właśnie profilaktyka pozwala na zaoszczędzeniu potrzebnych pieniędzy na operacje matołów ,którzy nie wiedzą ,że rak rozwija się około 10 lat i prawie bezobjawowo, a po tym to możesz spokojnie pisać testament. Dziwię się @jadze ,że nie wie po co wykonuje się usg jamy brzusznej jak nic nie boli. Ano ,żeby zobaczyć czy masz echogeną wątrobę,trzustkę, jak wygląda twoja macica i jajniki a u mnie prostata, itd. Jakby @kosa robiła na czas badania np. kału na krew utajona , toby nie musiała być operowana.Gastrolog ciachnąłby pętlą diatermiczną łeb polipowi i po wyścigach,a tak ten przekształcił się . O kurcze............
                    • jaga_22 Re: Raport o zdrowiu Polaków 26.02.13, 17:12
                      Nie przekonałeś mnie Amityr.Jeżeli wyniki są
                      w normie,to nie ma podstaw do USG.W kwietniu miałam normy
                      wątroby przekroczone 10-ciokrotnie i też nie dostałam na USG,
                      tylko lekarz kazała odstawić leki.Już po trzech tygodniach był
                      blisko normy.a po 3-ch nigdy tak dobrych nie miałam.
                      Lekarka powiedziała od początku,jeżeli nie będzie poprawy zrobimy USG.
                      • chris.w2 Re: Raport o zdrowiu 26.02.13, 17:40
                        Recepta na zdrowie (?):

"Chcesz dożyć późnej starości? Postaraj się o młodą żonę,

naukowcy z niemieckiego Instytutu Maxa Plancka udowodnili, że związek z młodszą o 15-17 lat kobietą obniża ryzyko przedwczesnej śmierci nawet o 20 procent.
                        Mężczyzna będący w takim związku, zdaniem naukowców, ma znacznie większe szanse doczekać 70 urodzin, niż jego koledzy związani z rówieśniczkami..."

Flavio Briatore i Elisabetta Gregoraci, 63-letni Włoch, jest przedsiębiorcą i byłym szefem zespołów Benetton i Renault w Formule 1

https://1.s.dziennik.pl/pliki/4468000/4468168-643-509.jpg

• m4-6 Re: Raport o zdrowiu 26.02.13, 17:58
                          Takie bzdety mogli wymyślić tylko męscy szowiniści!!!! Udany wieloletni związek jest receptą na zdrowie, o! Mój ślubny w zeszłym roku skończył 70-tkę i jest o niebo bardziej apetyczny od tego tam wyżej 63-latka.... A ta młódka to wiadomo, many, many, many.....
                          • aga-kosa Re: Raport o zdrowiu 26.02.13, 18:40
                            Ale stary facet jak na 63 lata. Nie obejrzałabym się za takim. Mój 75 latek mógłby " dziadkowi" po fajki biegać.
                            Facet przy młódce musi się starać - kosmetyki, masaże, chemia i strach - ogromny strach
                            Strach przed wszystkim i być może serce musi szybciej pracować i nie wiadomo czy takiemu hormony buzują czy wapno się lasuje.
                            Amityr z badaniami ma rację. Mnie przed operacją nic nie dolegało. Do szpitala trafiłam z zapaleniem oskrzeli i uparłam się, że bez badań nie dam się "wypirzyć". Chciałam aby znaleźli przyczynę gorączki i zlewnych potów.
                            W maju minie trzy lata od operacji. Co trzy miesiące pokazuję się onkologowi i jeśli tylko zwrócę uwagę na cokolwiek mnie niepokoi daje mi skierowanie na dodatkowe badania.
                            Ostatnio chciałam się zarejestrować do ginekolog i kazały mi czekać do 4 czerwca. Powiedziałam, że ja nie mam czasu czekać bo jestem z grupy ryzyka. Na pytanie co mi dolega powiedziałam, że nic ale to jest pora kiedy muszę być zbadana. Chyba dotarło. Czekałam tylko tydzień. aga
                            • iryska2604 Re: Raport o zdrowiu 26.02.13, 20:08
                              Otóż to - czasem się trzeba uprzeć. A co ci szkodzi podkolorować troche jesli ci tak zależy? Widziałam w mojej przychodni zaproszenie dla panów zeby robili badania na prostatę i to bylo za darmo. Tak samo sa ogloszenia o darmowych kolonoskopiach. Nie wiem czemu u was tego nie ma. Nie miałbyś problemu.
                              • amityr Re: Raport o zdrowiu 27.02.13, 22:15
                                iryska2604 napisała:

> Otóż to - czasem się trzeba uprzeć. A co ci szkodzi podkolorować troche jesl
                                > i ci tak zależy? Widziałam w mojej przychodni zaproszenie dla panów zeby robil
                                > i badania na prostatę i to bylo za darmo. Tak samo sa ogloszenia o darmowy
                                > ch kolonoskopiach. Nie wiem czemu u was tego nie ma. Nie miałbyś problemu.

iRYSKA NIE MYL BADAŃ U SPECJALISTÓW BEZ SKIEROWANIA Z INYMI BADANIAMI. nP NA PROSTATE
                                • iryska2604 Re: Raport o zdrowiu 27.02.13, 22:43
                                  Nie rozumiem - no własnie były badania na prostatę bez skierowania. To źle?
                                  • m4-6 Re: Raport o zdrowiu 27.02.13, 23:02
                                    Irysko nie rozumiesz, bo @amityr ma specjalne wymagania....koniec świata.big_grin
                                    • amityr Re: Raport o zdrowiu 28.02.13, 16:10
                                      Na prostatę nie można np. zrobić np testu markera rakowego PSA za pośrednictwem lekarza rodzinnego .Zresztą szkoda pisania . Wy i tak lepiej wiecie.
                                      • chris.w2 Re: Raport o zdrowiu 28.02.13, 16:20
                                        > ...nie można np. zrobić np testu markera rakowego PSA za pośrednictwem
                                        > lekarza rodzinnego...

U mnie można. Zrobiłem u lekarza rodzinnego, ale musiałem za tę analizę dodatkowo zapłacić.
                                        Kasa chorych za to badanie nie płaci.
                                        • jaga_22 Re: Raport o zdrowiu 28.02.13, 17:31
                                          Mój miał robione PSA,ale dostał skierowanie do urologa.
                                          Co za problem żeby dostać się do urologa?
                                          • iryska2604 Re: Raport o zdrowiu 28.02.13, 18:07
                                            Żaden.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka