zajbel 16.04.13, 21:19 www.joemonster.org/art/23044/Do_czego_sluzy_ta_budka_ Powaliło mnie pytanie dlaczego Polacy na to nie wpadli. Wydaje mi sie że znam odpowiedź. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tamaryszek44 Re: budka modlitewna 16.04.13, 21:46 A ja nie znam odpowiedzi więc uświadom mnie co łaska Odpowiedz Link
pia.ed Re: budka modlitewna 16.04.13, 21:55 Pewnie dlatego, ze Polacy maja kościoły na wyciągniecie reki ... no i do takiej budki zmieści sie tylko jedna osoba. Poniewaz Polska jest w 95 procentach katolicka, wiec ile by takich budek musiano wybudować? Odpowiedz Link
zajbel Re: budka modlitewna 16.04.13, 21:59 Wg mnie a jest to moje czysto prywatne zdanie to dlatego że w tak niby katolickim narodzie nikt nie zechciałby się modlić w takim miejscu ze wzgledu na brak oprawy typu obrazek święty i tym podobne. A jeżeli już ktoś zechciałby to inni by go wysmiali, a taka budka nie miałaby zbyt długiego żywota ze wzgledu na różnej maści wandali. Odpowiedz Link
tamaryszek44 Re: budka modlitewna 16.04.13, 22:49 Chyba nie żart, bo zdaje mi się że gdzieś już mi to mignęło. Ja tam modlę się do nieba, nie potrzebuję oprawy. Odpowiedz Link
czarek_sz Re: budka modlitewna 18.04.13, 12:56 Dla mnie to też jakieś jaja. Komuś odbiła szajba. Jakiemuś kościołowi ? wyznaniu ? jestem wierzący i praktykujący ale żeby na coś takiego wpaść ??? Jezus jeździł na osiołku i nauczał. Nad brzegiem jeziora stał i nauczał. A tu jakaś budka, gadać do słuchawki. Niby Bóg jest wszędzie ale bez przesady Odpowiedz Link
pia.ed Re: budka modlitewna 18.04.13, 13:07 To jednak mówi sie do słuchawki? Bo ja widzę tylko "instrukcje klęczenia i składania rąk do modlitwy "... ... A tu jakaś budka, gadać do słuchawki. Niby Bóg jest wszędzie ale bez przesady. Odpowiedz Link
anoagata Re: budka modlitewna 18.04.13, 13:16 Nie widzę tu nic dziwnego,a dlaczego by nie... idąc,idąc idąc,wszedłwszy do budki pomodliwszy sie i dalej poszedłwszy. Słyszłam w TV że w telefonach komórkowych mają być programy na rachunek sumienia /to przed spowiedzią jakby kto nie wiedział/. Odpowiedz Link
czarek_sz Re: budka modlitewna 18.04.13, 13:25 Starsi Aniu nigdy tego nie zaakceptują, młodsi owszem. Duch postępu ? może. Ale Twój przekaz jest jasny, modlić się wszędzie można. Nie ma granic co do modlitwy. Odpowiedz Link
anoagata Re: budka modlitewna 18.04.13, 13:54 Czarek,no nie wiem czy masz rację.Młodzi mogą modlić się nawet w biegu a dziadek z babką to muszą gdzieś chyba przycupnąć i akurat natrafią na taką budkę. Odpowiedz Link
czarek_sz Re: budka modlitewna 18.04.13, 14:04 Ja mam na myśli utrwalony nawyk. Wiesz, starsi to wielebny to dla Nich guru kościół to jak raj. Młodzi są inni. Np moja trójka do kościoła w ogóle nie chodzi. Ku rozpaczy Janeczki. Bo od małego prowadzaliśmy i na marne. Co zrobić. Ale wiarę mają, nie wyrzekają się. anoagata napisała: > Czarek,no nie wiem czy masz rację.Młodzi mogą modlić się nawet w biegu a dziade > k z babką to muszą gdzieś chyba przycupnąć i akurat natrafią na taką budkę. Odpowiedz Link
pia.ed Re: budka modlitewna 18.04.13, 13:49 GDYBY TA BUDKA BYŁA ZAMKNIĘTA Z CZTERECH STRON TO CO INNEGO ... ale tak to ma sie odczucie jak w najnowszej toalecie męskiej ktora widziałam. Przodu i boków mężczyzny nie widać, ale tył jest do ogólnego podziwiania ... anoagata napisała: idąc,idąc idąc,wszedłwszy do budki pomodliwszy sie i dalej poszedłwszy. > Słyszłam w TV że w telefonach komórkowych mają być programy na rachunek sumieni > a /to przed spowiedzią jakby kto nie wiedział/. Odpowiedz Link
anoagata Re: budka modlitewna 18.04.13, 13:55 Pia. a co na tych tyłach u chłopa jest do podziwiania ????ewentualnie przód lub profil. Odpowiedz Link
pia.ed Re: budka modlitewna 18.04.13, 14:17 anoagata napisała: > Pia. a co na tych tyłach u chłopa jest do podziwiania ???? ewentualnie przód lub profil. Mam taka budkę-pisuar na zdjęciu ... musze najpierw znalezc w komputerze, bo szczegółów nie pamiętam. Chyba z tylu jest jednak wąska bramka na wysokości pupy, wiec jeśli ktoś nie chce tylko wystawić małego, to może nawet ściągnąć częściowo spodnie i publiczność tego nie zobaczy ... O meskich tyłeczkach nie bede dyskutować na temacie dotyczącym modlitwy I tak Iryska będzie na mnie zła ze zrobiłam "wstawkę" ... ale automatycznie nasunęło mi się to porównanie. Odpowiedz Link
czarek_sz Re: budka modlitewna 18.04.13, 14:24 Ciekawe dlaczego mówi się o czterech stronach a nie o sześciu. Jeszcze jest góra i dół. Odpowiedz Link
pia.ed Re: budka modlitewna 18.04.13, 14:39 czarek_sz napisał(a): > Ciekawe dlaczego mówi się o czterech stronach a nie o sześciu. Jeszcze jest gór > a i dół. W przypadku przeze mnie opisanym to nawet stron nie ma, bo budka ma formę pustej rolki po papierze toaletowym przekrojonej wzdłuż, albo formę polówki WALCA, bez góry i dołu. Właściwie ta "budka telefoniczna" bardziej zlewałaby się z krajobrazem gdyby była półokrągła ... a zadanie swoje i tak by spełniała. Odpowiedz Link
czarek_sz Re: budka modlitewna 18.04.13, 14:50 Mówisz półokrągła ? zawsze były prostokątne, wygódki. I takie niech zostaną. Pamiętam w Wawie na Emilii Plater przy Świętokrzyskiej była kiedyś wygódka publiczna. Półokrągła a właściwie to nawet okrągła. Tak okrągła. Widać było tylko nogi interesantów ,tak było. Interes w rękach i ciężka praca. Pompowanie ze środka Odpowiedz Link
loczek62 Re: budka modlitewna 18.04.13, 14:40 czarek_sz napisał(a): > Niby Bóg jest wszędzie ale bez przesady oczywiście raczysz żartować? Bo jeśli nie to jest jakaś kosmiczna herezja... Odpowiedz Link
czarek_sz Re: budka modlitewna 18.04.13, 14:52 Najpierw nawróć się i pokochaj Jezusa. Wtedy zrozumiesz, swoją małość i nicość loczek62 napisał: > czarek_sz napisał(a): > > > Niby Bóg jest wszędzie ale bez przesady > > oczywiście raczysz żartować? Bo jeśli nie to jest jakaś kosmiczna herezja... > > Odpowiedz Link
loczek62 Re: budka modlitewna 18.04.13, 16:13 Ty kochasz Jezusa poprzez podważanie prawd wiary? Rozumiem że to Twój wymyślony przez Ciebie Kościół... Odpowiedz Link
czarek_sz Re: budka modlitewna 18.04.13, 16:33 To źle rozumiesz. Mój kościół to kościół powszechny. Wątpię byś zrozumiał o co biega. Jak się nawrócisz to zrozumiesz, nie prędzej. Odpowiedz Link
loczek62 Re: budka modlitewna 18.04.13, 16:39 czarek_sz napisał(a): > To źle rozumiesz. Mój kościół to kościół powszechny. Wątpię byś zrozumiał o co > biega. Jak się nawrócisz to zrozumiesz, nie prędzej. W kościele powszechnym na który się powołujesz powiedzenie czegoś takiego: "Niby Bóg jest wszędzie ale bez przesady" jest bluźnierstwem czy się to Tobie podoba czy nie. Odpowiedz Link
czarek_sz Re: budka modlitewna 18.04.13, 16:48 Bredzisz. Typowe dla nienawidzącego Boga ateisty. Nazwij mnie moherem Odpowiedz Link
czarek_sz Re: budka modlitewna 18.04.13, 17:15 O takich jak Ty mówią że błądzący. Ty bardzo zabłądzony. Może spotkasz kiedyś na swojej drodze Baranka ? by wziął Ciebie za ucho i pokierował we właściwą stronę. Oby. loczek62 napisał: > Oj prawda o bluźnierstwie ubodła? Odpowiedz Link
loczek62 Re: budka modlitewna 18.04.13, 17:16 Bluźniercą jesteś i nie zasłaniaj się Barankiem. Odpowiedz Link
czarek_sz Re: budka modlitewna 18.04.13, 17:27 Na nawrócenie się nigdy nie jest za późno. Nawróć się Loczku pokochaj Jezusa, warto wyjść z tępoty w której tkwisz. Odpowiedz Link
loczek62 Re: budka modlitewna 18.04.13, 17:35 To że wymienisz imię Pana nie wyczyści Twojego wcześniejszego bluźnierstwa.... Odpowiedz Link
czarek_sz Re: budka modlitewna 18.04.13, 17:42 Nie przeczę, jestem grzeszny. Twoje natomiast bluźnierstwa to Judasz wymięka. loczek62 napisał: > To że wymienisz imię Pana nie wyczyści Twojego wcześniejszego bluźnierstwa.... Odpowiedz Link
czarek_sz Re: budka modlitewna 18.04.13, 17:54 'Nie będziesz mówił fałszywego świadectwa przeciw bliźniemu twemu'. U Ciebie to norma. loczek62 napisał > Nie sądź, a nie będziesz sądzony... Odpowiedz Link
iryska2604 Re: budka modlitewna 18.04.13, 20:42 Kochani - to jest forum otwarte. Zgoda. Ale proszę was o umiar w dyskusjach. Czarek,juz kiedys pisałes na tym forum pod innym nickiem i wtedy sie na ciebie porzadnie wkurzyłam.Jestes znowu - niech bedzie ale proszę,nie nawracaj wszystkich wkoło,świat sie nie składa tylko z wierzących. Jesli temat uraza twoje uczucia to go poprostu nie podejmuj. Odpowiedz Link
loczek62 Re: budka modlitewna 18.04.13, 20:50 O to Czarek jest tutaj znany? A ja myślałem że znalazł sobie azyl dla swojego niewybrednego języka po tym jak za ten język został z kilku for wyproszony. Irysko odnoszę wrażenie że Twoje apele do Czarka są podobne do mówienia do lampy, z tym zastrzeżeniem że w tym drugim wypadku mogą się w elektrowni pośmiać. Odpowiedz Link
loczek62 Re: budka modlitewna 18.04.13, 20:57 anoagata napisała: > Tylko spokój może was uratować ! Anoagato, czy ja jestem niespokojny? Odpowiedz Link
anoagata Re: budka modlitewna 18.04.13, 21:08 loczek62 napisał: > anoagata napisała: > > > Tylko spokój może was uratować ! > Anoagato, czy ja jestem niespokojny? > > Napisałam WAS. A tak ogólnie to wszędzie się kłócą,naparzają,ogólnie tego sie bardzo boję ale próbuję do tego przywyknąć. Odpowiedz Link
loczek62 Re: budka modlitewna 18.04.13, 21:13 anoagata napisała: > Napisałam WAS. A tak ogólnie to wszędzie się kłócą,naparzają,ogólnie tego sie b > ardzo boję ale próbuję do tego przywyknąć. Żeby napisać "Jak tu cicho o zmierzchu" Ciekaw jestem kto z piszących tu pamięta ten film.... Odpowiedz Link
anoagata Re: budka modlitewna 18.04.13, 21:17 loczek62 napisał: > anoagata napisała: > > Napisałam WAS. A tak ogólnie to wszędzie się kłócą,naparzają,ogólnie tego > sie b > > ardzo boję ale próbuję do tego przywyknąć. > > Żeby napisać "Jak tu cicho o zmierzchu" > Ciekaw jestem kto z piszących tu pamięta ten film.... > > > > Noooo... choć nooo nie powinno się ani mówić ani pisać. Odpowiedz Link
loczek62 Re: budka modlitewna 18.04.13, 21:19 anoagata napisała: > Noooo... choć nooo nie powinno się ani mówić ani pisać. Są okoliczności że nie tylko powinno , ale nawet bardzo trzeba tak powiedzieć. Oczywiście zamiennie z Wioo! Odpowiedz Link
iryska2604 Re: budka modlitewna 18.04.13, 21:18 Ja pamiętam. Wstrząsający. Z reguły łezki mi nie ciekną na filmach ale podczas oglądania tamtego oczy mi zwilgotniały. A tak nawiasem- jestem cierpliwa ale jak ktos przekroczy pewne granice to reaguję. Odpowiedz Link
aga-kosa Re: budka modlitewna 18.04.13, 20:57 Irysko, Czarek z obecnością Boga; " nie wszędzie" ma rację. Np U Kowalskich na strychu Go nie ma. Z tej prostej przyczyny, że Kowalscy strychu nie mają. A poważnie: Panowie chyba miejsca do TAKIEJ dyskusji pomylili. aga Odpowiedz Link
czarek_sz Re: budka modlitewna 18.04.13, 21:05 U Kowalskich na strychu Boga nie ma .Można i tak. Pogardliwie określić czyjąś wiarę. Nie gniewam się ,przeciwnie Odpowiedz Link