Dodaj do ulubionych

Jeden z objawów polskiej biedy

22.05.13, 11:08
Najchętniej wybierają te z drzwiami otwieranymi do góry i takie, w których zmieści się osiem osób. Tak, żeby w dniu pierwszej komunii pod kościół mogła podjechać cała rodzina. Konkurencję limuzynom robią dorożki i powozy. - Komunia to dziś gra o status społeczny i prestiż - komentuje antropolog kultury.

Cały tekst: wyborcza.pl/1,75478,13957012,Nowa_moda_komunijna__do_kosciola_limuzyna_z_szoferem_.html?utm_source=HP&utm_medium=AutopromoHP&utm_content=cukierek1&utm_campaign=wyborcza#Cuk#ixzz2U0jDeLfM

Bez komentarza.
Obserwuj wątek
    • zajbel Re: Jeden z objawów polskiej biedy 22.05.13, 13:10
      Niestety, komunia i ślub to dwie uroczystości kiedy biedniejsi moga za cene wielu wyrzeczeń dorównać bogatym, poczuc sie równym, tylko nie wiem po co? Przypomina mi to troche znane z westernow ścianki udajace pietro nad domami wzdłuż głównej ulicy miasteczka. I te przyjecia po komunii na 40-100 osob w sali ze specjalnie zamowionym wystrojem. Czarna rozpacz, co ci ludzie chca udowodnić i komu? I tak status materialny poszczególnych rodzin jest znany sąsiadom i znajomym więc taki sztafaż nic nie udowadnia i nic nie znaczy a obciaża rodzine na wiele lat.
    • der-chef Re: Jeden z objawów polskiej biedy 22.05.13, 13:48
      Sami tak wychowaliście wasze dzieci, właśnie w takim duchu zastaw się a postaw się. Widać to po tym forum, dulszczyzna w czystej postaci.
      • amityr Re: Jeden z objawów polskiej biedy 22.05.13, 15:25
        der-chef napisała:

> Sami tak wychowaliście wasze dzieci, właśnie w takim duchu zastaw się a postaw
        > się. Widać to po tym forum, dulszczyzna w czystej postaci.

Fakt !
      • anoagata Re: Jeden z objawów polskiej biedy 22.05.13, 18:43
        der-chef napisała:

> Sami tak wychowaliście wasze dzieci, właśnie w takim duchu zastaw się a postaw
        > się. Widać to po tym forum, dulszczyzna w czystej postaci.

A konkretnie co masz na myśli ?
    • gazeta_mi_placi Re: Jeden z objawów polskiej biedy 22.05.13, 19:42
      Za moich czasów były alby - jednakowe dla wszystkich, do kościoła szło się pieszo, zaś przyjęcie komunijne urządzało się w domowych pieleszach, bez alkoholu.
      • pia.ed Umalowane dziewczynki 22.05.13, 22:22
        Podoba mi sie ta wypowiedz:

an59za

Moim zdaniem to wina kleru. To on jest odpowiedzialny za to, co dzieje się w kościele. Jeżeli proboszcz potrafi odmówić świeckiego pogrzebu w kaplicy cmentarnej ludziom, którzy płacili za miejsce na cmentarzu latami, to tak samo może odmówić komunii w omawianych przypadkach. Tyle, tylko tyle i aż tyle.

Cały tekst: wyborcza.pl/1,126565,13867937,Po_co_szminka_dziewczynce_idacej_do_Pierwszej_Komunii.html#TRrelSST#ixzz2U3PowFQ5
        • marguy Re: Umalowane dziewczynki 22.05.13, 23:00
          piaet,
          oszalalas?
          Odmawiac ludziom ktorzy wrzucaja na tace zwitki banknotow ?
          W zyciu tego nie zrobia.
          • pia.ed Re: Umalowane dziewczynki 22.05.13, 23:50
            marguy napisała:
            > oszalałaś?
            > Odmawiać ludziom którzy wrzucają na tace zwitki banknotów ?
            > W życiu tego nie zrobią.

To z tacą i banknotami do głowy mi nie przyszło ... Poważnie.
            • iryska2604 Re: Umalowane dziewczynki 23.05.13, 17:50
              der-chef 22.05.13, 13:48 Odpowiedz
              Sami tak wychowaliście wasze dzieci, właśnie w takim duchu zastaw się a postaw się. Widać to po tym forum, dulszczyzna w czystej postaci.

A dlaczego po tym forum? Zdarzyło mi się widziej bardziej "dulskie".Nie podoba ci sie to po co tu wchodzisz? A tak nawiasem -komunia mojej wnuczki była w gronie rodzinnym i bez alkoholu.
              • anoagata Re: 23.05.13, 18:45
                Ja młodej sąsiadce pożyczyłam chłodziarko-zamrażarkę,bo też robi w domu przyjęcie rodzina liczna i aby to nic się nie zepsuło ani przed.. ani po..przyjęciu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka