filomena1 07.07.13, 13:06 I jak u tam u Was ze śmieciami ? bo u mnie od 25 lat tak. www.wiadomosci24.pl/artykul/smieci_w_szwajcarii_czyli_codzienna_walka_z_odpadami_275475.html Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dwa-filary Re: Segregujemy śmieci 07.07.13, 17:08 U nas na razie potrzebujemy dwa worki, jeden na smieci spożywcze/odpady nazywane mokrymi /i suche, czyli paier, szklo, metal/ surowiec wtórny czyli suchy/ Nie mamy na razie większych problemów Odpowiedz Link
jaga_22 Re: Segregujemy śmieci 07.07.13, 17:45 U mnie na razie po staremu,ale w TV odpowiedzialna babka mówiła żeby nie przesadzać z myciem słoików,chodzi tylko o to aby słoik był pusty. Odpowiedz Link
maria_3 Re: Segregujemy śmieci 08.07.13, 17:34 jaga_22 napisała: > U mnie na razie po staremu To tak jak i u mnie :_) Odpowiedz Link
michal-emeryt Re: Segregujemy śmieci 07.07.13, 19:52 U nas gminni włodarze wymyślili sortowanie na pięć "kupek" - osobno surowce wtórne każde w innym worku lub pojemniku - żółty (plastik i metale),niebieski (papier i kartoniki),zielony (szkło niemyte) a w kubłach opróżnianych co tydzień inne odpady.Odpady zielone (liście,rozdrobnione gałęzie i inne zielone odpady z ogrodu) w worku brązowym za osobną odpłatnością.Najgorzej że każde miasto ma inny system czyli "każdy wuj na swój strój".Zobaczymy jak to zadziala . Odpowiedz Link
92ela Re: Segregujemy śmieci 07.07.13, 20:23 Pamiętam, gdy po raz pierwszy odwiedziłam moją ciotkę, to był jeszcze RFN to na mnie nie zrobiły wrażenia markety z kolorowymi towarami, ale właśnie porządek i segregacja śmieci. Jak wróciłam do Polski, to też zaczęłam segregować, ale tylko do worków, które i tak wrzucałam do jednego kubła, bo innych nie było. Dlatego dla nas to żaden problem, mój mąż wciąż segreguje i jeździ ze szkłem, papierami itp do pojemników, które są w różnych punktach miasta. Kubki po jogurtach, słoiki itp ja zawsze przed wyrzuceniem płukałam. Odpowiedz Link
michal-emeryt Re: Segregujemy śmieci 07.07.13, 20:48 W naszym domku od dawna segregujemy śmieci nie dlatego że Niemcy tak robią (chociaż nie wszędzie) ale z czystej kalkulacji.Płaciliśmy do tej pory za każdy wywieziony kubeł więc legalne pozbycie się tego co jest surowcem wtórnym to czysty zysk .Ustawa śmieciowa to niekonstytucyjny bubel i daje gminom tytuł prawny do wprowadzenia kolejnego podatku.Od tej ustawy śmieci z lasów nie znikną a na razie jest ich tam dużo więcej. Odpowiedz Link
chris.w1 Re: Segregujemy śmieci 08.07.13, 13:33 92ela napisała: > ...gdy po raz pierwszy odwiedziłam moją ciotkę, to był jeszcze RFN to na mnie nie zrobiły > wrażenia markety z kolorowymi towarami, ale właśnie porządek i segregacja śmieci... ...i tak jest do dzisiaj, tak jak w Szwajcarii Odpowiedz Link
chris.w1 Re: Segregujemy śmieci 05.05.14, 13:27 chris.w1 napisał: > ...i tak jest do dzisiaj... segregowanie odpadów szklanych po niemiecku, szkło brązowe, szkło zielone, szkło białe, przy Berkaer Straße, Berlin (Schmargendorf), kwiecien 2014 Odpowiedz Link
grzech_o_1 Re: Segregujemy śmieci 07.07.13, 21:33 U mnie bez żadnych zmian. Miasteczko powiatowe około 15 000 ludzi. Wszystko jak było. Jedynie jak od lat, osobne przy śmietniku pojemniki na szkło, papier i tworzywa sztuczne. Odpowiedz Link
anka125 Re: Segregujemy śmieci 08.07.13, 12:33 A nas na osiedlu śmieci zasypują.Za większe pieniądze które płacimy wokół jest jeden wielki śmietnik. Pojemniki są zasypane śmieciami że ledwo można je dojrzeć.Na trawnikach,uliczkach i jezdni - kartony,folie i butelki porozrzucane przez wiatr,ptaki i psy. Od początku miesiąca nikt tego nie wywiózł. Paranoja! Ponoć odbiór frakcji ma być...raz na miesiąc.Nie wyobrażam sobie co będzie pod koniec miesiąca skoro dopiero tydzień "po nowemu" a tak to wygląda. Na dodatek jest lato i sporo mieszkańców wyjechało. Co będzie w miesiącach gdy wrócą z wakacji? Strach pomyśleć. O co w końcu chodziło z tymi śmieciami? Żeby u nas zrobiło się tak jak kiedyś w Wenecii? Odpowiedz Link
92ela Re: Segregujemy śmieci 08.07.13, 14:25 Segregacja po wrocławsku...www.gazetawroclawska.pl/artykul/939531,wroclaw-tonie-w-smieciach-prezydencie-czas-zapanowac-nad-tym-balaganem-zdjecia,20,id,t,sg.html#galeria-material Odpowiedz Link
izabella1991 Re: Segregujemy śmieci 08.07.13, 15:27 A niech to szlag trafi,ta ustawa śmieciowa to jest jakieś qui pro quo.... Śmieci segreguję od lat wielu,książki w domu już niepotrzebne no i gazety kolorowe wędrują do biblioteki i szybko tam nowych właścicieli znajdują,zaś nie noszone,ale w dobrym stanie buty czy ubrania idą grzecznie do PCK,albo w kartonie pod śmietnik.Długo tam nie leżą... Odpowiedz Link
michal-emeryt Re: Segregujemy śmieci 08.07.13, 17:48 To co robisz jest bardzo pożyteczne ale segregacja opisana w Ustawie to zupełnie inna bajka . Odpowiedz Link
jaga_22 Re: Segregujemy śmieci 10.07.13, 22:54 O myciu śmieci (okazuje się, że na próżno) rozmawiamy z Bożeną Pawlak z bydgoskiego oddziału firmy Remondis. Anita Karwowska: Gminy każą zazwyczaj szorować pudełka po jogurtach czy śmietanie. A w Bydgoszczy do jednego pojemnika można wrzucać nieumyte plastikowe butelki i opakowania po jogurtach? Bożena Pawlak: Plastikowe butelki po napojach wystarczy opróżnić. Nie trzeba z nich zrywać etykiet, a nawet lepiej wrzucić do kontenera z zakrętką. Firma, która przejmuje od nas odpady i poddaje je recyklingowi, oczekuje jedynie, by butelki były sprasowane i posegregowane kolorami. Resztą zajmują się już sami. Myć pojemniki po jogurtach? - To nie ma sensu, bo jako surowce do recyklingu nie mają odbiorców. Kiedyś próbowano zbierać je do przetworzenia, ale były zbyt brudne, by miało to sens. Dlatego teraz trafiają zwykle do spalarni w cementowniach jako paliwo alternatywne. metromsn.gazeta.pl/Portfel/1,133386,14244027,Firmy_przetwarzajace_odpady__Mycie_smieci_nie_ma_sensu.html#Cuk Odpowiedz Link
michal-emeryt Re: Segregujemy śmieci 10.07.13, 23:23 Każda gmina wymyśla sobie sposób segregowania śmieci - np. w Gdańsku segreguje się na dwie frakcje : "suchą" i "mokrą".Śmieci "mokre" to wszystko co gnije i jest "kompostowane" a "suche" to pozostałość sortowana i częściowo zwałowana na wysypisku.Smród od tego pod niebiosa ale za to spryskuje się ten syf dezodorantami . Odpowiedz Link
cam_ila Re: Segregujemy śmieci 02.05.14, 16:34 My z mężem również segregujemy śmieci, uczymy również tego nasze dzieci,by od najmłodszego dbały o środowisko. Gorzej jedynie z bezużytecznym sprzętem, który wala się nie tylko w domu,ale i na śmietnikach! Dobrze,ze są już firmy które po prostu taki sprzet zabieraja, lub maja jakies punkty gdzie można oddać to wszystko np jak tutaj www.elektrosmieci.warszawa.pl bo jeśli my nie zadbamy o nasze środowisko,to kto inny to zrobi ? Odpowiedz Link
dwa-filary Re: Segregujemy śmieci 02.05.14, 19:23 U nas dostawili 3-ci pojemnik na szkło, czyli mokre, suche i szkło, bez mycia, ale zalecane opróżnić słoik np. po ogórkach z kopru i innych dodatkach. Odpowiedz Link
iryska2604 Re: Segregujemy śmieci 02.05.14, 20:26 U nas na szkło stoją dwa- na szkło białe i kolorowe. Muszę do nich zadzwonić i zapytać , bo bardzo mnie to nurtuje- gdzie do licha mam wrzucać opakowania po lekach? Albo po nawozach do kwiatów czy źrących domestosach czy kretach? Odpowiedz Link
goskaa.l Re: Segregujemy śmieci 02.05.14, 23:41 Ja dostaję trzy worki na śmieci segregowane, ale pojemnik na odpady zielone musiałam kupić sama. Odbierają segregację co dwa tygodnie, zielone i zmieszane (po prostu śmieci) co tydzień, tylko w innym dniu. Odpowiedz Link
anoagata Re: Segregujemy śmieci 04.05.14, 08:43 To macie małe problemy. U mnie za 1 zł miesięcznie nie opłaca się segregować a uczyć segregacji nie mam kogo. Oprócz elektrośmieci wszystko idzie do jednego kubła. Gmina i tak ma ze mną dobrze,bo nie wywalam do lasu a ostatnio dużo zrobiło sie dzikich wysypisk,no i opłacam regularnie a z opłatami gmina też ma problemy. Odpowiedz Link
iryska2604 Re: Segregujemy śmieci 04.05.14, 15:42 Tak całkiem bez problemu nie ma bo co dwa tygodnie jeździ śmieciara i zabiera zmieszane z kosza. Plastiki,szkło ,papier segreguję sama i musimy je zawieźć samochodem jakieś 700 m od domu do pojemników.Zielone i kuchenne - zrobiłam sobie kompostownik. Za te zmieszane płacę 29 zł. Do tego stale kupuję duże worki bo do czegoś muszę to zbierać.Gdybym nie segregowała płaciłabym 58 zł. I chyba kiedyś przejdę sie do zarządu bo ktoś nie pomyślał.Coś mi sie widzi ze nie kazdemu chce się samemu zanosić ,wyrzucają wszystko jak leci do kosza. Kapować nie będę ale niechby te pojemniki ustawili gdzieś w połowie... Odpowiedz Link