Dodaj do ulubionych

Opłata audiowizualna

01.08.13, 18:03
Nie będzie już obowiązku rejestrowania odbiornika i płacenia abonamentu. Zamiast tego będzie opłata audiowizualna dołączona do rachunku za prąd lub według bazy adresów pocztowych - podał portal Wirtualne Media.

Ministerstwo Kultury zakończyło już prace nad założeniami nowej ustawy medialnej i do końca wakacji przedstawi do konsultacji sejmowym ekspertom. Minister Bogdan Zdrojewski zapowiedział wprowadzenie opłaty audiowizualnej, co oznacza zniesienie abonamentu i obowiązków z nim związanych. Zadaniem Sejmu będzie ustalenie, która z proponowanych form jest zgodna z prawem. Propozycje są dwie: opłata miałaby być włączona w rachunek za prąd albo ściągana na podstawie bazy adresów pocztowych poszczególnych gospodarstw domowych.

finanse.wp.pl/kat,1033693,title,Zamiast-abonamentu-bedzie-oplata-audiowizualna,wid,15861458,wiadomosc.html
Obserwuj wątek
    • anoagata Re: Opłata audiowizualna 01.08.13, 21:16
      To jest bardzo trudne i nie wiem czy p/osły sobie z taką ustawą poradzą.
    • amityr Re: Opłata audiowizualna 02.08.13, 15:54
      Ciekawe jak zostanie rozwiązana sprawa zwolnień z opłaty inwalidów ,emerytów itd. Przecież oni korzystają z liczników prądu z rodziną???A kablówka?
      • jaga_22 Re: Opłata audiowizualna 02.08.13, 16:17
        A co ma do tego kablówka? jak ktoś chce ją mieć,to płaci,
        ja płacę 210 ,przecież to prywatne.
        • amityr Re: Opłata audiowizualna 02.08.13, 23:09
          jaga_22 napisała:

> A co ma do tego kablówka? jak ktoś chce ją mieć,to płaci,
          > ja płacę 210 ,przecież to prywatne.

Jak to co?Jeżeli ktoś ma antenę na dachu i z niej odbiera to powinien płacić za odbiór z anteny a jak z kabla to właścicielowi kabla. To oczywiście w dużym uproszczeniu.
          • jaga_22 Re: Opłata audiowizualna 31.01.14, 17:45
            Wreszcie poznaliśmy szczegóły dotyczące planów nowelizacji ustawy medialnej. Wczoraj, resort kultury ujawnił 18-stronicowy dokument prezentujący nową koncepcję finansowania mediów publicznych. Zakłada on likwidację abonamentu i zastąpienie go opłatą audiowizualną. Dziś, w Radiu Zet minister kultury Bogdan Zdrojewski po raz kolejny podkreślił, że opłata ta będzie powszechnym obowiązkiem.

Projekt zakłada również kilka zmian związanych z poszerzeniem obecnego katalogu osób zwolnionych z uiszczania opłaty audiowizualnej. Najważniejszą z nich jest obniżenie wieku wymaganego do zwolnienia z 75 do 67 lat.

Dziś, w rozmowie z Radiem Zet, Bogdan Zdrojewski odniósł się także do kwestii amnestii dla osób, które przestały płacić abonament po słynnym wystąpieniu Donalda Tuska (premier określił wówczas abonament RTV mianem "haraczu"). Minister kultury zaznaczył, że taka amnestia byłaby możliwa, ale dopiero po wprowadzeniu nowego systemu finansowania mediów publicznych "Wtedy można się zastanawiać, czy opłaty zaległe mogłaby objąć amnestia" - podkreślił Zdrojewski.

Czytaj więcej na biznes.interia.pl/media/news/resort-kultury-odkrywa-karty-oplata-audiowizualna-w,1988208?utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox
            • engine8 Re: Opłata audiowizualna 31.01.14, 18:21
              Proponuje oplaty za vizje - tzn to ze posiada sie np okna i oplata powinna byc rozna w zaleznosci od widoku i na ktora strone wychodza....Te wychadzace na ulice powinny miec doplate za audio...

• iryska2604 Re: Opłata audiowizualna 31.01.14, 18:39
                Nie przesadzajmy. Taka niewysoka opłata nikogo nie zrujnuje. A wiadomo ze przeważnie każdy ma radio i telewizor.
                • engine8 Re: Opłata audiowizualna 31.01.14, 19:29
                  Ot i mamy... Rozboj w bialy dzien.. Podatek dla wszystkich - tylko ZA CO???

Za to ze mam radio i TV? Przeciez za nie zaplacilem??? Nie zamowilm nic od nikogo? nie chcesz abym ogladal czy sluchal - zablokuj swoje programy...

• wirujacypunkt Re: Opłata audiowizualna 31.01.14, 19:33
                  Irysko masz rację ale,że ustawa ma być uchwalana pod rzadami Tuska już zaczyna się
                  awantura i będzie trwała przez jakiś czas.
                  • jaga_22 Re: Opłata audiowizualna 31.01.14, 20:37
                    Tak to jest u nas,zapłaci za bzdet nieraz codziennie,ale
                    opłata za umożliwienie oglądania ,czy słuchania,to już nie.
                    Najlepiej żeby było wszystko za darmo.Trzeba wreszcie uregulować,
                    a nie tak,że jeden płaci,a drugi ma w ...
                    • wirujacypunkt Re: Opłata audiowizualna 31.01.14, 21:14
                      Społeczeństwo w większości jest roszczeniowe, najlepiej jak najwięcej dostanie za darmo.
                      Nie wiadomo skąd peniądze brać na to ''za darmo''.
                      Podnieść podatki czy dodrukować trochę banknotów ?
                      Podatki - nie, a dodrukować, to wrócić do legendarnego octu na półkach.
                      • ajaksiowa Re: Opłata audiowizualna 01.02.14, 13:31
                        Czy ta nowa opłata będzie mniejsza od aktualnego abonamentu?Dla mnie to jest dziwne że płacąc za kablówkę muszę płacić abonament mimo iż z programów tv publicznej nie korzystam/prawie/.Nie mozna zakodować tych programów?,ale skoro nie można winkto wysokość tej nowej opłaty jest dla mnie kluczowa.
                        • ewa9717 Re: Opłata audiowizualna 01.02.14, 13:53
                          Jak się patrzy na ofertę "misyjnej", na pensje i odprawy dla rozmaitych członków zarządów i rad od nie wiadomo czego, na rzesze pracowników de facto niepracujących, ale biorących co miesiąc wypłatę (to się jakoś w naszej TV nazywa, stan czegoś tam), na Himalaje biurokracji itp., to naprawdę nie mam za złe ludziom niepłacącym abonamentu. I kablówką też niech mi oczu nie wykuwają. A nie chcą dawać swoich programów, niech zablokują, jak ktoś wyżej słusznie zauważył.
                        • jaga_22 Re: Opłata audiowizualna 01.02.14, 14:04
                          To sobie porównaj ajaksiowa.

Osobami zwolnionymi z opłat abonamentowych są m.in.:

• osoby, które ukończyły 75 rok życia,
                          • osoby zaliczone do I grupy inwalidzkiej,
                          • kombatanci będący inwalidami wojennymi lub wojskowymi,
                          • osoby, które ukończyły 60 lat i mają prawo do emerytury, której wysokość nie przekracza miesięcznie kwoty 50% przeciętnego wynagrodzenia.

Wysokość abonamentu telewizyjnego i radiowego w 2014 roku wynosić będzie:

Czytaj więcej na Infor.pl: www.infor.pl/prawo/gmina/podatki-i-oplaty/321253,Abonament-telewizyjny-i-radiowy-2014.html#ixzz2s4eku5gQ
                          • amityr Re: Opłata audiowizualna 01.02.14, 16:40
                            Zabierałem na początku głos, to i dodam teraz, że nikt z was nie podniósł sprawy nowej bardzo wysokiej podwyżki ,która wchodzi na telewizory, tablety, laptopy itd. w związku z korzystaniem różnych wiadomości za ich pośrednictwem . Nawet myśli się jak wprowadzić opłatę za info z Googli itd. itp. To co mi Zdrojewski nawija o jeszcze jednej opłacie za to samo, a jak dołożyć kablówkę to będzie x 3. Muszą zostać w takim razie zlikwidowane opłaty typu ZAiKS ,ZPAV, STOART i Bóg wie komu jeszcze. Są to dopiero duże opłaty itd.
                            • iryska2604 Re: Opłata audiowizualna 01.02.14, 19:06
                              No ale co ma info z Googli i rzad Tuska? Nie popadajmy w paranoję. W każdym kraju są opłaty,czy to abonament ,czy opłata audiowizualna. Naprawdę nie wydaje sie wam że robicie niepotrzebny szum? Nie ma nic za darmo...Kto będzie chciał mieć te dwadziescia parę kanałów zapłaci tylko audiowizualną a jak mam nc+ to dodatkowo zapłacę i to. Parę złotych mnie nie zbawi. Nie łapię sie póki co na żadne zniżki.
                              • amityr Re: Opłata audiowizualna 01.02.14, 19:19
                                iryska2604 napisała:

> No ale co ma info z Googli i rzad Tuska?

Co ty z tym Tuskiem ? Już myślałem ,że coś na jego temat napisałem albo mam urojenia. Oczywiście ,że ten kawałek tortu nie ma z Tuskiem nic wspólnego. Nie będę pisał epopei. Poruszyłem problem a każdy sobie doczyta. Z info tv też wszystkiego nie pamięta w szczegółach. Sens jest taki ,że skoro ma być wliczona opłata za oglądanie telewizora w koszt zakupu tego telewizora ,to po cholerę trąbią o opłacie audiowizualnej. Rozumiemy się szanowna adminko? A może ja niedomagam?
                                • jaga_22 Re: Opłata audiowizualna 01.02.14, 19:37
                                  Autor: ajaksiowa 01.02.14, 13:31

Czy ta nowa opłata będzie mniejsza od aktualnego abonamentu?

Podałam ci linka ze wszystkimi opłatami tel-rad. żebyś zobaczyła
                                  i porównała,więc po co pytasz? Co w związku z tym?
                                  • ajaksiowa Re: Opłata audiowizualna 02.02.14, 08:57
                                    Wygląda na to że ja o zupie a TY o.....zupełnie czymś innym.smile
                          • ajaksiowa Re: Opłata audiowizualna 01.02.14, 19:04
                            I co w związku z tym?smile
                            • ajaksiowa Re: Opłata audiowizualna 01.02.14, 19:11
                              Powyższe było do Jagi.
                              • wikul Re: Opłata audiowizualna 06.02.14, 22:02
                                ajaksiowa napisała:

> Powyższe było do Jagi.

Z tego co słyszałem przewiduje się że opłata wyniesie miesięcznie 10 zł od gospodarstwa domowego.
                            • grzech_o_1 Re: Opłata audiowizualna 01.02.14, 19:18
                              W porównaniu do regulacji obecnych, wiek zwolnionych z opłaty ma być znacznie obniżony i bez żadnych innych warunków.
                    • wikul Re: Opłata audiowizualna 06.02.14, 21:56
                      jaga_22 napisała:

> Tak to jest u nas,zapłaci za bzdet nieraz codziennie,ale
                      > opłata za umożliwienie oglądania ,czy słuchania,to już nie.
                      > Najlepiej żeby było wszystko za darmo.Trzeba wreszcie uregulować,
                      > a nie tak,że jeden płaci,a drugi ma w ...

Święte słowa.
    • jaga_22 Re: Opłata audiowizualna 06.02.14, 15:50
      I bardzo dobrze,najwyższy czas ukończyć.

Rozpoczęcie budowy świątyni

Konstytucja 3 Maja (1791) była drugą na świecie, po Konstytucji Stanów Zjednoczonych, ustawą regulującą organizację władz państwowych oraz praca i obowiązki obywateli. Była wielkim osiągnięciem narodu pragnącego zachować niezależność państwową. Zabezpieczała możliwość rozwoju gospodarczego i politycznego kraju. Dwa dni po jej ogłoszeniu Sejm Rzeczpospolitej podjął uchwałę, „aby na tę pamiątkę kościół ex voto wszystkich stanów był wystawiony i Wyższej Opatrzności poświęcony". Król Stanisław August zaofiarował na ten cel skarpę łazienkowską, pierwotnie przeznaczoną już na budowę kościoła. Punktem kulminacyjnym obchodów pierwszej rocznicy uchwalenia Konstytucji było położenie kamienia węgielnego pod świątynię (1792). Niestety, dwa tygodnie później na ziemie Rzeczypospolitej wtargnęły wojska rosyjskie. Wielki entuzjazm dla budowy świątyni został zniweczony. Filar, którego zdążono postawić od maja do czerwca, rozbudowano do rozmiarów kaplicy. Trzy lata później Polski nie było już na mapie Europy, a król Stanisław August abdykował po trzecim rozbiorze Polski (1795).

23 X 1998 - Uchwała Sejmu RP w sprawie budowy w Warszawie Świątyni Opatrzności Bożej. "Sejm Rzeczpospolitej Polskiej wyraża uznanie dla inicja­tywy Prymasa Polski Kardynała Józefa Glempa wzniesienia w Warszawie Świątyni Opatrzności Bożej (...). Będzie symbolem wdzięczności Narodu za odzyskanie wolności w 1989 roku, za 20 lat pontyfikatu Ojca Świętego Jana Pawła II i jubileusz 2000 lat chrześcijaństwa".

• anoagata Re: Opłata audiowizualna 06.02.14, 17:39
        Jaguś,czy to w związku z powyższym ta opłata ma nastąpić ????
        • jaga_22 Re: Opłata audiowizualna 06.02.14, 21:51
          Anoagatko odpowiedziałam na post,ale już go nie widzę,
          to był ktoś z nicku nieznany..
          • amityr Re: Opłata audiowizualna + 09.02.14, 12:23
            wyborcza.biz/biznes/1,100896,15393743,Wzrosna_ceny_smartfonow__tabletow_i_telewizorow__ZAIKS.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka