ania1022 30.05.06, 22:45 Mario, czy ty juz wrocilas do siebie ? Jak Ci sie Kanada podobala? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
maria73 Re: Do Maria73 31.05.06, 10:40 w paru słowach ( jestem u wnuków więc wiadomo....): - dla mnie Kanada to"weekendowy kraj" bo: - wszystko się dzieje bez pośpiechu, - słonce świeci inaczej bo powietrze czyste, - zieleń bujna, drzewa " otoczone szacunkiem" - wspaniała symbioza między czlowiekiem,ptakami i zwierzętami (chodzi wszystko kolo siebie i nie wchodzi sobie w drogę) - parki są dla ludzi i na nich czekaja,ścieżki rowerowe dokoła ( ba nawet na piwo do centrum miasta można dojechać) brakowało mi: - polskich kobiet i dziewczyn z ich fantazją i przede wszystkim urodą - pogaduszek w knajpkach ( wszędzie , na każdej ścianie monitory a tam : hokej,bejsbol,wiadomości....) ludzie jedzą,piją piwo i gapią się w monitory - historii ( bo co to za historia która ma zaledwie 200 lat???),zabytków ( patrzę- katedra- coś jak by gotyk ,sprawdzam - gotyk lat 120 !!) i jeszcze jedno - odniosłam wrażenie że tu ludzie żyją aby pracować !! Do domu wpadają żeby się przespać i coś zjeść. No i ta ich tusza!!Zważywszy na to ile widzialam biegających,jezdżących na rowerze ,wrotkach jest to zjawisko niepokojące. To sposób odżywiania !!Wg mnie fastfood goni fastfood!! Kobiety mają fajnie - w sklepach czekają gotowe półprodukty - tylko do mikrofali włożyć ( nie cierpię mikrofali!!),brakowało mi przypraw ziołowych i normalnych świeżo przygotowanych od podstaw posiłków. Podobało mi się : - na ogół każda rodzina ma własny dom( większy lub mniejszy ale własny). Fakt - ulice jak z szablonu ,takie same domy,takie same kolory,takie same trawniki i ilość garażi i samochodów stojących przed domami. - myślę że można tam żyć bezpiecznie i tak czują się ludzie.Domy otwarte pod nieobecność gospodarzy ( nawt jeśli w garażu sto samochód niezłej marki a na stole zostawia się pieniądze).To był dla mnie prawdziwy szok !!! Nas koniec - nie wiem czy jeszcze kiedyś w życiu zobaczę bardziej kiczowate miasteczko jak Niagara!!!Tego się nie da opisać , to trzeba zobaczyć !!! Sama Niagara zakuta w beton robi wrażenie ( przynajmniej na mnie) dopiero wtedy kiedy podpłynie się stateczkiem do progu i zobaczy ogrom wody "walącej się" ( prawie) na głowę. Toronto - centrum biznesowe to wieżowce reszta - nisko,cicho, sielsko. Ale wieżę widokową zaliczyłam - taras widokowy na 447m - to robi wrażenie !! Podsumowując - cieszę się że tam byłam. Zapomniałam jeszcze opowiedzieć o campusie studenckim w London - 30.000 studentów,pięktny teren,obiekty,tradycja.Wszystko dla studentów ! Byłam wzruszona kiedy na rozdawaniu dyplomów w Ivey zobaczyłam biało-czerwoną flagę choć Ewa była jedyną Polką na uczelni.T\%am szanują i honorują ludzi ktorzy podjęli te studia.Było pięknie ,wzruszajaco.... Odpowiedz Link
kendo Re: Do Maria73 31.05.06, 10:48 w wielkim skrucie Mario, ale bardzo milo sie przeczytalo, i czytajac poruwnywalam do tutejszych obyczajow, tez niezamykaja drzwi na klucz,niemniej w blokach to robia, rowniez svensson zyje dla pracy i czesto powtarza,ze"cieszy sie,ze ma dokad pojsc ,jak sie obudzi":)), zielen/parki/natura to podstawa tutaj,kazdy pieczolowicie to szanuje. ciesze sie,ze masz mile wspomnienia z Canady,pozdrawiam cieplutko. Odpowiedz Link
dama-kanaliowa Re: Do Maria73 31.05.06, 12:47 Gratuluje i Tobie i corce Mario. To nielatwe osiagniecie. Mojej corce zabraklo odwagi na podjecie wyzwania z daleka od ojczyzny. Jest dobra tutaj w tym co robi, ale finansowy potencjal zostal niewykorzystany. Odpowiedz Link
ania1022 Re: Do Maria73 31.05.06, 14:23 Mario, bardzo trafne sa Twoje spostrzezenia. Wszystko co piszesz jest prawda. Mam nadzieje jednak ze wywiozlas stad mile wspmnienia. Czy twoja corka planuje tutaj zostac na stale czy tylko chce sie tutaj uczyc ? Odpowiedz Link
del.wa.57 Re: Do Maria73 31.05.06, 14:33 Gratujuę Ci Mario wspaniałej córki i wiem jaka to duma dla Mamy,niedawno oglądałam/niestety-tylko oglądałam/mego syna z NY zakończenie szkoły/uniwersytet/całą uroczystość i zryczałam się jak bóbr. I wywiozłas ze sobą miłe wspomnienia,pozdrawiam cieplutko:)) Odpowiedz Link
maria73 Re: Do Maria73 31.05.06, 19:39 oczywiście Aniu że wywiozłam miłe wspomnienia. Staram się zewsząd takie przywozić.To na póóóóżną jesień życia je gromadzę. Co do mojej córki - jestem z niej dumna.Wiem ile wysiłku i ciężkiej pracy ją to kosztowało.Była jedyną Polką i musiała liczyć tylko na siebie.Kiedy ją zobaczyłam na lotnisku to myślałam że się rozpłaczę .Przebyty stres miała wypisany na twarzy.Ceremonia wręczenia dyplomów - niezwykle uroczysta (nb. dyplomy odbierali na kolanach - dosłownie) wynagrodziła jej to co przeszła , choć cieszyć się w sposób szalony nie miała siły. To były studia podyplomowe (średnia wieku 30 lat), wszyscy już z jakimś dorobkiem i wiedzący po co przyszli do Ivey .Jest teraz magistrem zarządzania biznesem o specjlizacji biotechnologia.Właśnie szuka pracy.Nie chce wracać do Polski i dzisiaj potrafię to zrozumieć.Wiem że chciałaby wrócić do Europy.... Kanada też wchodzi w rachubę.Co będzie jak zwykle pokaże życie.Trzymam za nią kciuki.... Odpowiedz Link
ania1022 Re: Do Maria73 01.06.06, 15:13 Mario, z pewnoscia wszystko ulozy sie dla Twojej cory dobrze. Wie czego chce wiec bedzie dazyc zeby to osiagnac. Z calego serca zycze zeby Jej sie udalo! Odpowiedz Link
charyzmatek Re: Do Maria73 02.06.06, 23:30 Maniuska to dobiero podroz byla. A tych szwajcarskich Amiszow to wynioslo do Kanady jak ich szefa religijnego glowy pozbawili w Szwajcarii. I zyja sobie bogobojnie i dostatnio. A tym pociagiem panoramicznym co ciagnie przez cala prawie Kanade trzeba bylo sie powozic. Duza rozrywka. No ale zawsze pieknie sobie wspominaj. Odpowiedz Link
maria73 Re: Do Maria73 03.06.06, 06:35 pociągiem to ja jechałam z London do toronto, niby fajny, ale jak nas postawiło w szczerym polu na godzinkę z powodu awarii pociągu jadacego przed nami to czułam się prawie jak w domu ;)) Fakt - osobom jadącym np.do szpitala czy na jakieś inne ważne spotkania zaproponowali indywidualne dostarczenie do celu... i tym się różnią od nas!!! Odpowiedz Link
del.wa.57 Re: Do Maria73 03.06.06, 16:56 Miłej łazęgi po górach Mario,trochę Ci nawet zazdroszczę tych gór,opisz po powrocie. Odpowiedz Link
krysta_w-wa Re: Do Maria73 03.06.06, 21:54 Pamiętam jak Szwedzi dziwili się, mało kpili z Polek w szpilkach, wracajacych z pracy z siatkami pełnymi zakupów.... Na świecie panuje luz, blues, praktyczność i swoboda... Odpowiedz Link
jowitta17 Re: Do Maria73 01.06.06, 21:03 Mario73 ja również gratuluję córeczki pozdrawiam Odpowiedz Link
maria73 Re: Do Maria73 01.06.06, 23:30 img263.imageshack.us/my.php?image=10202156vs.jpg Toronto z CN Tower - 447m npm. img263.imageshack.us/my.php?image=10202137lg.jpgj.w img263.imageshack.us/my.php?image=10202033jq.jpg London - "sypialnia" img382.imageshack.us/my.php?image=10202107zt.jpg London - centrum miasta img382.imageshack.us/my.php?image=10202059fe.jpg London - wieżowce też są img382.imageshack.us/my.php?image=10202229tt.jpg Niagara - "twarzą w twarz" img382.imageshack.us/my.php?image=10202229tt.jpg Niagara - czyż to nie kicz ?? img382.imageshack.us/my.php?image=10202367gm.jpg j.w img435.imageshack.us/my.php?image=10202101db.jpg Amisze img435.imageshack.us/my.phpimage=10202012nw.jpg a to ich pojazdy img467.imageshack.us/my.phpimage=10202212zy.jpg "mały biały domek" nad jeziorem Huron img467.imageshack.us/my.phpimage=10202038te.jpg u progu trezerwatu dla Indian img467.imageshack.us/my.phpimage=10202038te.jpg proszę zwrócić uwagę na sens !!! img457.imageshack.us/my.phpimage=10202090kq.jpg London - Uniwersytet img457.imageshack.us/my.php?image=10202101eg.jpg R.Ivey School of Busines j.w img204.imageshack.us/my.php?image=10202081bm.jpg j.w img204.imageshack.us/my.php?image=iveygrads1241web1tj.jpg Profesorowie Ivey - nie mogłam się nadziwić patrząc na ich togi !! Odpowiedz Link
maria73 Re: Do Maria73 01.06.06, 23:31 mam nadzieję że wybaczycie mia fakt zasypania Was zdjęciami z Kanady! ale może kogoś zainteresują...... Odpowiedz Link
maria73 Re: Do Maria73 01.06.06, 23:34 img263.imageshack.us/my.php?image=10202137lg.jpg teraz jest - mam nadzieję poprawny link do widoku Toronto z CN Tower Odpowiedz Link
maria73 Re: Do Maria73 01.06.06, 23:46 img435.imageshack.us/my.phpimage=10202012nw.jpg img467.imageshack.us/my.phpimage=10202212zy.jpg img467.imageshack.us/my.phpimage=10202038te.jpg img467.imageshack.us/my.phpimage=10202038te.jpg img457.imageshack.us/my.php?image=10202101eg.jpg mam nadzieję że powtórka linków coś dała - jeśli nie to już dalej nie będę próbować :( Odpowiedz Link
maria73 Re: Do Maria73 01.06.06, 23:48 > img435.imageshack.us/my.php?image=10202012nw.jpg > img467.imageshack.us/my.php?image=10202212zy.jpg > img467.imageshack.us/my.php?image=10202038te.jpg > img467.imageshack.us/my.php?image=10202038te.jpg Odpowiedz Link
maria73 Re: Do Maria73 01.06.06, 23:52 img435.imageshack.us/my.php?image=10202012nw.jpg img467.imageshack.us/my.php?image=10202212zy.jpg img467.imageshack.us/my.php?image=10202038te.jpg img467.imageshack.us/my.php?image=10202038te.jpg img457.imageshack.us/my.php?image=10202090kq.jpg Odpowiedz Link
maria73 Re: Do Maria73 01.06.06, 23:53 no udało się - ależ ja jestem uparta !! opisy do zdjęć poniżej. Tu już dopadlo mnie lenistwo :)) Odpowiedz Link
ania1022 Re: Do Maria73 02.06.06, 14:49 Mario, jakie swojskie te obrazki:)) Dzieki za zdjecia. Kanada jest piekna, nieprawdaz ? Czemu mowisz, ze nie moglas sie nadziwic, patrzac na togi profesorow ? Odpowiedz Link
maria73 Re: Do Maria73 02.06.06, 14:55 bo u nas profesorowie w togach wyglądają dostojnie na Ivey wygladali - wybacz - delikatnie mowiąc - pstrokato nie przywykłam do takich widokow pewnie to z czegoś wynika ,tylko nikt mi tego nie potrafił wyjaśnić nie wspomnę o pozach w jakich siedzieli ;)))) inna sprawa ,nie to stanowi o prawdziwej wartości człowieka prawda?? Odpowiedz Link
ania1022 Re: Do Maria73 02.06.06, 15:41 Tak myslalam ze o to chodzi, ze pstrokate i malo bogate te togi.Przyznaje ze tez nie wiem dlaczego rozne kolory maja, pewnie zalezy od tytulu. A skromne musza byc, nie moga sobie pozwolic na futra z gronostajow bo caly ten kontynent jest kontra prawdziwym futra i zabijaniu zwierzat. Zreszta, chyba sama zauwazylas ze ludzie tutaj nie przywiazuja wagi do swojego stroju i wygladu ogolnie. Odpowiedz Link
tadeuszx Re: Do Maria73 02.06.06, 16:34 Nie przywiazuja wagi do opakowania. I to mi sie podoba. Najwiekszy Polak w historii dawal w tym wlasnie dobitny przyklad. Nie to: *w czym, lecz kim*, jest dany czlowiek, winno byc miernikiem jego wartosci. Odpowiedz Link
maria73 Re: Do Maria73 02.06.06, 17:06 podchodząc do sprawy rozsądnie - nie wygląd jest najważniejszy fakt nie mniej jednak - poszłyśmy z corką na piwo do knajpek w centrum gdzie głównie młodzi ludzie przesiadują i kiedy tak rozejrzalam się dokoła to westchnęłam : a wpuścić tu trochę dziewcząt z Wrocławia to zrobi się piękniej !!! W tym nie zwracaniu uwagi na wygląd doszli do przesady.Nie potrafię zrozumieć przynajmniej kobiet.Nie wierzyłam do tej pory że są kobiety ktore zupełnie nie widzą jak wyglądają! Oczywiście to nie dotyczy kobiet w centrum Toronto.To już inna bajka. Natomiast na wydziale corki nie paliło się papierosów ( na 200 słuchaczy tylko 1 palacz !!),nie miało nadwagi ,uprawiało sporty...... Fakt ,byli to ludzie z całego świata ( większość to Hindusi,Chińczycy,Koreańczycy.....,trochę z Ameryki Płd. 2 osoby z Afryki,kilka z Karaibów.ok.20 z Europy) ale ich świadomość była inna. Wszystko podporządkowali określonym celom ( w tym i wygląd) i byli konsekwentni. Odpowiedz Link
ania1022 Re: Do Maria73 02.06.06, 17:35 Mario, nie wiem czy zwrocilas uwage na buty. To co mnie tutaj najbardziej razi to stan ich obuwia. Wiekszosc nie myje i nie czysci butow. Jak juz sa tak brudne, ze az niepodobne do butow to sie jej wyrzuca i kupuje nowe. Jest wiele rzeczy w ich ubiorze ktore raza na pierwszy rzut oka. Np idzie pan w garniturze pod krawatem a na nogach ma adidasy czy jakies inne sportowe obuwie. Patrzysz i myslisz glupi jakis. Nie, nie jest glupi, on poprostu nie jedze autobusem czy samochodem on idzie pieszo do pracy. Buty do garnituru ma w biurze i tam je zmienia. Albo elegancko ubrana kobieta ma na plecach plecak zamiast torebki na ramieniu. No bo od ciezkiej torby boli kregoslup czy bark, lepszym wyjsciem jest placak. Przykladow moznaby mnozyc... Odpowiedz Link
maria73 Re: Do Maria73 02.06.06, 20:15 na brudne buty zwracała mi uwagę córka!!! to kraj wielu kontrastów dla mnie niezrozumiałych. Czyste powietrze,piękna przyroda,cisza ale wszystko dokoła w szarym kolorze. Szare ulice,szare domy i ludzie jacyś tacy szarzy, a powinni być kolorowi ( doslownie i w przenośni) bo to przecież mieszanka ras i kultur. Za mało znam Kanadę i ludzi tam żyjących aby wyciągać wnioski czy pokusić się o ocenę. Dziwić się jednak nie przestanę. a - chyba tylko emeryci są bardziej kolorowi, ruchliwi i egzekwujący swoje prawa. Może to taka kolej rzeczy.....???? Odpowiedz Link
del.wa.57 Re: Do Maria73 02.06.06, 20:33 Mario,jakie cudeńka tu nam podrzuciłaś,nie znam Kanady i tym bardziej się cieszę,ze dzięki Tobie poznałam trochę /anglików/zobaczyłam przepiękne widoki a wszystkie wylądowały u mnie w folderze,dzięki Mario za wspaniałą wycieczkę:) Odpowiedz Link
tadeuszx W uzupełnieniu do wypowiedzi z posta 03.06.06, 10:48 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=22243&w=42750168&a=42934496 dodaję, że nie aprobuje flejtuchostwa. Normalnie wygladajacy mezczyzna to wg mnie ogolony, schludny, przyzwoicie, czysto ubrany w zaleznosci od sytuacji czy okazji. Bez przesadnej dbalosci o stroj czy wyglad. Odcinam sie zdecydowanie od tzw. metroseksualnych, wypicowanych gogusiow. Mezczyzna powinien byc, moim zdaniem, zadbany i naturalny. Smieszne jest w wykonaniu starszych panow np. udawanie hipisa, mlodzienca ze stadionow pilkarskich, lumpa, satanisty, hip-hopowca czy metalmena. Odpowiedz Link
kendo Re:zdjecia z Canady 03.06.06, 11:14 Mario, swietne sa, odmienne od tych europejskich, mam znajomych w tym miescie gdzie bylas i teraz wiem w jakim srodowisku mieszkaja.dzieki i jeszcze raz Gratuluje osiagniec Cory. Odpowiedz Link
dama-kanaliowa Re:zdjecia z Canady 04.06.06, 17:16 Czytalyscie o planowanym zamachu w Kanadzie? Straszne. Odpowiedz Link
maria73 Re:zdjecia z Canady 05.06.06, 21:50 przeczytałam !!!! raaany - widocznie to nie był jeszcze mój czas !!! byłam przecież na CN Tower ...... Odpowiedz Link
maria73 Re:zdjecia z Canady 05.06.06, 21:52 wróciłam z gór, zmokłam ,zmarzłam (brrrr... noce zimne a śpiwór cienki) ale co przeszłam to moje a tu taki news !!!! Ale mi się zrobiło nijak na duszy ......... Odpowiedz Link