Dodaj do ulubionych

Renta rodzinna

03.08.13, 11:36
Nie dość, że zostali pokrzywdzeni przez los, to jeszcze oszukuje ich państwo! Emeryci, po śmierci swoich małżonków dosłownie są przez ZUS okradani. Bo jak inaczej nazwać fakt, że zamiast dwóch świadczeń – emerytury swojej i zmarłej żony czy męża, na którą ci tak ciężko pracowali przez całe życie – przysługuje tylko jedno świadczenie? Teraz o wdowy i wdowców postanowili zadbać posłowie, którzy chcą, by państwo wypłacało im specjalną rentę.

Teraz po śmierci małżonka wdowa lub wdowiec mają wybór: albo ZUS nadal wypłaca im emeryturę, albo tzw. rentę rodzinną. To nic innego, jak emerytura po zmarłej żonie lub mężu. Przy czym ZUS nie wypłaca całości świadczenia, ale tylko 85 proc. kwoty. Zasada jest taka, że urzędnicy „dobrodusznie” wypłacają wdowie czy wdowcowi to świadczenie, które jest wyższe. Ale jakby nie patrzeć zamiast dwóch emerytur – swojej i małżonka wdowiec czy wdowa dostaje tylko jedno.

Zgoda w Sejmie
– Biorąc pod uwagę trudną sytuację finansową polskiego budżetu – w pierwszym roku wynosiłyby 10 proc. świadczenia zmarłego współmałżonka, w drugim – 15 proc., w trzecim – 20 proc., aż do 25 proc. świadczenia po zmarłym współmałżonku – wylicza Bańkowska.

pieniadze.fakt.pl/Beda-specjalne-renty-dla-wdow-,artykuly,223910,1.html
Obserwuj wątek
    • anoagata Re: Renta rodzinna 05.08.13, 12:20
      Ha ha ha Bańkowska,była prezeska ZUS.
      Nawet na tej mojej odległej wiosce pachnie 'kiełbasą' wyborczą.
      Żenująca baba.
    • lubiekwiaty1 Re: Renta rodzinna 17.11.13, 14:23
      ciekawe czy państwo coś w tej sprawie zrobi czy znow kłamia.chociaz zeby dali wdowom te 25 procent renty rodzinnej.byłoby to w miare normalniejsze życie.
    • wikul A jak było dawniej? 17.11.13, 14:45
      Bo slyszałem że współmałżonek mógł otrzymywać 50 % świadczenia zmarełego.
      • jaga_22 Re: A jak było dawniej? 17.11.13, 15:30
        Marzenia ściętej głowy.wink
        • tamaryszek44 Re: A jak było dawniej? 17.11.13, 17:26
          Aż sie wzruszyłam, tylko czy nie przed czasem. Wszystko sie okaże w praniu, ale jestem skłonna pomyśleć jak Jagusia.
    • waga_1949 Re: Renta rodzinna 17.11.13, 18:32
      Nie zrozumcie mnie źle. Nie kumam,że tak się wyrażę, o co chodzi. Dlaczego wdowiec(wdowa) ma otrzymywać dwa świadczenia? Nawet to mnie dziwi,że może wybrać to świadczenie,które jest korzystniejsze. Każdy powinien mieć taką emeryturę(powinien mieć) na jaką sam zapracował własnymi składkami. A jeżeli nie pracował (nie zasłaniać się wychowywaniem dzieci,bo to śmieszne), to niech teraz poprosi o pomoc Ośrodek Pomocy Społecznej. Mam swoją emeryturę,przez siebie wypracowaną i nie wyobrażam sobie sytuacji, abym domagała się jeszcze świadczenia za męża(oby żył jak najdłużej).
      • iryska2604 Re: Renta rodzinna 17.11.13, 18:58
        Nie kumasz? Z jednej strony lamentujemy jaki to kraj zadłużony a z drugiej strony cieszymy sie ze jakies ugrupowanie podsuwa nam kiełbaskę wyborczą. Tak jak napisałaś , to chore w świetle obecnych przepisów emerytalnych. Uprawnień do emerytury sie nie dziedziczy. I tak juz jest mozliwosc skorzystania z wyższej emerytury męża w razie czego i powinno to wystarczyć. Skoro zona ma swoją emeryturę to z jakiej racji jej dokładać i skąd? Renta rodzinna to uwazam jest dla niepracującej żony i dzieci.
        • tamaryszek44 Re: Renta rodzinna 17.11.13, 20:27
          Tłumaczenie na stronie linku.....

>Tu emeryci po śmierci męża lu żony żyją często na skraju biedy. Tak dzieje się w przypadku starszych małżonków, którzy żyli z niskich emerytur. – W przypadku śmierci jednego z nich dochód ulega obniżeniu o kilkaset zł, które w przypadku skojarzenia tych dwóch niewielkich świadczeń pozwalały jakoś przeżyć. A potem – już nie. Jeśli ktoś ma świadczenie najniższe, to w przypadku śmierci współmałżonka bez prawa do renty rodzinnej, opłaci za rentę mieszkanie i nic więcej. Udaje się wtedy do pomocy społecznej, ale bywa tak, że niższe świadczenie jest wyższe od kryterium uprawniającego. Powstaje błędne koło <<
          • ajaksiowa Re: Renta rodzinna 18.11.13, 15:42
            Ciekawa jestem czy za cztery lata kiedy będę mogła przejść na emeryture-takowe jeszcze będą???wink
            • iryska2604 Re: Renta rodzinna 18.11.13, 18:25
              No fakt, w przypadku tanich malutkich emerytur to moze jest usprawiedliwione,ale powinno przysługiwać tylko naprawdę w przypadku najnizszych emerytur.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka