Dodaj do ulubionych

Syropy na literkę"M"

22.04.14, 10:16
Mniszek już kwitnie aż miło patrzyć.
Melisa już wypuściła swoje pięknie pachnące cytryną liście
Mięta - teraz ma tak delikatne łodyżki, że wszystko możemy na syrop przeznaczyć.
Mniszkowe kwiaty ( 400 szt ) mam już wrzątkiem zalane. Wykorzystałam wczoraj rodzinę do zbierania.
Miłej pracy - smile aga
Obserwuj wątek
    • alfredka1 Re: Syropy na literkę"M" 22.04.14, 11:02
      I co dalej z tym kwieciem mniszkowym????
      pozdrawiamy smile)
      • aga-kosa Re: Syropy na literkę"M" co dalej 22.04.14, 12:52
        Zerwane kwiaty na chwilę wykładam na jasne płótno na słońce by te czarne muszki wylazły a potem nożykiem wyrywam płatki kwiatu
        Zważyłam dokładnie 400 kwiatów daje 250 g płatków. Zalewam 1 litrem wrzącej wody i zostawiam na 24 godz. Wyciskam i do burego płynu, który pozostał dodaję 1 kg cukru i sok z 1 cytryny. Zagotowuję i gorące wlewam bo buteleczek "po Kubusiu" - chodzi o wielkość butelki.
        W przepisach proponują więcej wody a potem długie gotowanie. Nie robię tego bo żal mi elementów, które mogę utracić podczas długiego gotowania. smile aga
        • iryska2604 Re: Syropy na literkę"M" co dalej 22.04.14, 16:57
          I co dalej?
          • aga-kosa Re: Syropy na literkę"M" co dalej 22.04.14, 18:18
            Dalej to się czyta na googlach i wybiera najlepszy przepis. smile
            Najstarszy wnuk lubi miętowy; trzy garście świeżego ziela wkładam do gorącego syropu 1 kg cukru i 1 l wody czekam 24 godz zlewam i dodaję sok z cytryny.
            Cytryna w syropach zapobiega krystalizacji.
            Miętowy jest doskonały na gorące dni lata i dodatek do lodów.
            Melisę robimy podobnie ale ona działa uspokajająco. smile aga
            • tamaryszek44 Re: Syropy na literkę"M" co dalej 22.04.14, 18:57
              Na szczęście mam na swoim ogrodzie i meliskę i miętę i piję z nich herbatkę od jakiegoś czasu. Uwielbiam ją smile własnie skończyłam pierwszy mega kubek takiej. Syropów nie robię bo nikt w domu tego nie pije.
    • engine8 Re: Syropy na literkę"M" 22.04.14, 19:28
      Ja tam poczekam jak jeczmien, zyto i chmiel dojrzeja - z tego syropy sa lepsze...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka