Dodaj do ulubionych

Tragedia w Katowicach

23.10.14, 18:11
Cały czas trwa jeszcze akcja. W samym niemal centrum. Ciekawe co było przyczyną,może jednak to tąpnięcie w kopalni. Szkoda ludzi.
Obserwuj wątek
    • estella50 Re: Tragedia w Katowicach 23.10.14, 18:35
      Poszukiwani to reporter TVN Dariusz Kmiecik, jego żona dziennikarka TVP Katowice i ich syn.
      Znam twarz i głos tego dziennikarza.
      Zupełnie inaczej się reaguje, kiedy poszukiwani to anonimowe osoby (chociaż żal i przykro), a co innego, kiedy się wie o kogo chodzi. Mimo, że to tylko znajomy z okienka tv.
      • iryska2604 Re: Tragedia w Katowicach 23.10.14, 19:47
        Ciekawe czy ten wstrząs w kopalni był przyczyną, czy jakieś rozszczelnienie przewodów, Mieszkałam ponad 30 lat w Polkowicach -ludzie, jak tam trzęsło! W końcu sie czlowiek jakoś przyzwyczaił ale przyjemne to nie jest.
        • estella50 Re: Tragedia w Katowicach 23.10.14, 20:13
          Kiedyś czytałam, że wydobycie odbywa się pod terenami zabudowanymi i stąd są pęknięcia domów, awarie sieci, zapadliska itp. Ale to chodziło o Bytom, a tutaj katastrofa nastąpiła w Katowicach. Słyszałam też dzisiaj, że te wstrząsy wystąpiły 4 km dalej więc nie one chyba były przyczyną. Dom był po remoncie. Na górnictwie się znam jak koza na gwiazdach więc się nie wymądrzam, ale jakaś przyczyna jest tej tragedii.
          • wirujacypunkt Re: Tragedia w Katowicach 23.10.14, 20:47
            Kołysało się dzisiaj w nocy na Śląska, tąpnięcia były bardzo silne i jest bardzo duże prawdopodobieństwo, że przewody gazowe straciły szczelność. Wybuch w budynku nastąpił jakiś czas po wstrząsach.
            U nas wstrząsy potrafią być tak silne, że kołysze się żyrandol na suficie, a w szafach dzwonią szklanki.
            Jakie to uczucie nikt sobie nie potrafi wyobrazić tego tak długo, jak długo tego nie przeżyje.
            Na skutek szkód górniczych ginie piękne, stare miasto jakim jest Bytom.
            Właściwie w większość miast w których jest stara zabudowa, jest bardzo wiele budynków w których są szkody górnicze. Budynki są stemplowane by nie rozsypały się.
            Szkoda, że tak wielu ludzi ma tak dużo do powiedzenia na temat zarobków górników, a tak niewielu powie, że po prostu współczuje górnikom, którzy niedawno zmarli na skutek wybuchu w kopalni, albo cierpią w szpitalu ciężko poparzeni, nikt też nie napisał ani jednego słowa współczucia, w związku z dzisiejszą tragedią.
            • jaga_22 Re: Tragedia w Katowicach 23.10.14, 21:17
              Cały czas oglądam i mam nadzieję,że odnajdą żywych.
              Co tu mówić? tragedia każdy widzi i słyszy.
              • wirujacypunkt Re: Tragedia w Katowicach 23.10.14, 23:10
                Odnaleziono ciało mężczyzny, zlokalizowano dwa ciała. Prawdopodobnie także nie żyją.
                Dziennikarz z TVN-u, który zginął w wypadku, był tym dziennikarzem który zwykle relacjonował wypadki na kopalniach.
                • estella50 Re: Tragedia w Katowicach 23.10.14, 23:22
                  Bardzo mi żal, miałam nadzieję, że przeżyją, choćby dziecko... Cały czas widzę twarz i słyszę głos tego reportera...
                  • anoagata Re: Tragedia w Katowicach 24.10.14, 08:52
                    Wczoraj przed 23-cią przeczytałam że mężczyzna nie żyje,dalszej akcji już nie oglądałam.
                    Dziś rano gdy zobaczyłam czarny pasek na ekranie łzy poleciały same ciurkiem.
                    • jaga_22 Re: Tragedia w Katowicach 24.10.14, 11:00
                      Poszłam spać zaraz po szkiełku,dobrze,że nie czekałam,
                      a rano bałam się otworzyć telewizor.Bardzo mi ich szkoda,
                      dlaczego...dlaczego...
                      • wirujacypunkt Re: Tragedia w Katowicach 24.10.14, 16:15
                        Wprawdzie nie mieszkam w Katowicach, ale znam dobrze to miejsce w którym zdarzyła się
                        tragedia. Jedno z ciekawszych miejsc w Katowicach.
                        Czekałam na wiadomości do końca z nadzieją, że jednak...................................?
                        Ale nie, nie było cudu.
                        Smutek i żal.
                        Dwa dramaty, ale w jednym i drugim przypadku, wybuch gazu był niszczycielem i mordercą.
                        {*}
                        • iryska2604 Re: Tragedia w Katowicach 24.10.14, 18:55
                          Tam na Sląsku i tu u nas ziemia jest jak szwajcarski ser. I takie tąpnięcie moze spowodować wiele nieszczęść. Tym bardziej że przeważają stare budynki. Mój blok po zaledwie paru latach od oddania do użytku " cięto na plastry" - tzn. Tam gdzie sie łączyły klatki cięto z góry na dół, żeby każdy segment osobno pracował w razie silnego wstrząsu. A telepie już tyle lat...Wyniosłam sie na wieś 15 km dalej i myślicie ze że czasem dalej tego nie czuję? Teraz drążą tzw.Głogów głęboki i nawet tutaj czasem trzęsie.
                          • wirujacypunkt Re: Tragedia w Katowicach 24.10.14, 21:06
                            Wiem Irysko, że Ty potrafisz to wszystko zrozumieć lepiej, niż ktokolwiek inny.
                            • iryska2604 Re: Tragedia w Katowicach 24.10.14, 21:12
                              Widziałam kopalnie od srodka, co prawda nie węgiel a miedź. Widziałam górników przy pracy, nawet jechałam wozem odstawczym.Byłam w przodku. Nie ma im naprawdę czego zazdrościć.
                              • iryska2604 Re: Tragedia w Katowicach -pochylmy głowy 24.10.14, 21:16
                                Prezydent Bronisław Komorowski podjął decyzję o pośmiertnym odznaczeniu Złotymi Krzyżami Zasługi Brygidy Frosztęgi-Kmiecik oraz Dariusza Kmiecika - dziennikarzy, którzy zginęli w katastrofie budowlanej w Katowicach - poinformowała Kancelaria Prezydenta.

odeszli razem...
                                • wirujacypunkt Re: Tragedia w Katowicach -pochylmy głowy 24.10.14, 21:49
                                  Nie wiem, ale może to lepiej, że odeszli razem i nie muszą opłakiwać swojego bólu ?
                                  A może źle rozumuję, bo z drugiej strony, ważne jest każde życie ludzkie.
                                  Dylematy dla etyka i filozofa.

iryska2604 napisała:

> Prezydent Bronisław Komorowski podjął decyzję o pośmiertnym odznaczeniu Złot
                                  > ymi Krzyżami Zasługi Brygidy Frosztęgi-Kmiecik oraz Dariusza Kmiecika - dzienni
                                  > karzy, którzy zginęli w katastrofie budowlanej w Katowicach - poinformowała Kan
                                  > celaria Prezydenta.

>
                                  > odeszli razem...
                                  • jaga_22 Re: Tragedia w Katowicach -pochylmy głowy 25.10.14, 12:30
                                    Prezydent Bronisław Komorowski podjął decyzję o pośmiertnym odznaczeniu
                                    Złotymi Krzyżami Zasługi Brygidy Frosztęgi-Kmiecik oraz Dariusza Kmiecika

Czy nie za bardzo się szasta tymi krzyżami,jak usłyszałam byłam bardzo zdziwiona,ale może nie mam racji https://forum.vectra-unlimited.pl/images/smilies/mda.gif
                                    • ste.do Re: Tragedia w Katowicach -pochylmy głowy 25.10.14, 14:22
                                      Też tak uważam.Pewnie TVN zgłosił się do niego z taką propozycją więc nie chciał odmówić żeby ich nie zrazić do siebie. Media to jednak czwarta władza. Ale gdyby zginęli "na posterunku" byłoby to bardziej zrozumiałe.W tym wypadku była to "prywatna", choć tragiczna śmierć. A takie zgony ludzi równie zasłużonych jest wiele.Sądzę że to deprecjacja odznaczenia.
                                    • wirujacypunkt Re: Tragedia w Katowicach -pochylmy głowy 25.10.14, 21:16
                                      Byli bardzo dobrymi dziennikarzami, ale aż tak wysokie wyróżnienie?
                                      Mam wątpliwości.
                                      W takim razie, jak powinien być wyróżniony redaktor Milewicz ?

jaga_22 napisała:

> Prezydent Bronisław Komorowski podjął decyzję o pośmiertnym odznaczeniu
                                      > Złotymi Krzyżami Zasługi Brygidy Frosztęgi-Kmiecik oraz Dariusza Kmiecika
                                      >
                                      > Czy nie za bardzo się szasta tymi krzyżami,jak usłyszałam byłam bardzo zdziwion
                                      > a,ale może nie mam racji https://forum.vectra-unlimited.pl/images/smilies/
> mda.gif
                                      • anoagata Re: Tragedia w Katowicach -pochylmy głowy 25.10.14, 21:26
                                        Z tego co udało się mi usłyszeć,to Jan Dworak wystąpił do Prezydenta,uzasadnienia nie znam.
                                        I myślę że niekoniecznie chodzi tu o TVN.
                                        Nie jestem za ani przeciw ale też myślę że czasem można zrobić coś ot tak.
                                        • wirujacypunkt Re: Tragedia w Katowicach -pochylmy głowy 25.10.14, 21:46
                                          Zgoda, czasami można robić coś, ot tak, ale przy całej sympatii i szacunku jaki miałam dla tych
                                          dwojga dziennikarzy, to jednak uważam, że powinni być w jakiś inny sposób wyróżnieni za swoją pracę.

anoagata napisała:

> Z tego co udało się mi usłyszeć,to Jan Dworak wystąpił do Prezydenta,uzasadnien
                                          > ia nie znam.
                                          > I myślę że niekoniecznie chodzi tu o TVN.
                                          > Nie jestem za ani przeciw ale też myślę że czasem można zrobić coś ot tak.
                                      • jagodajna Re: Tragedia w Katowicach -pochylmy głowy 25.10.14, 21:45
                                        Waldemar Milewicz został pośmiertnie odznaczony Krzyżem Oficerskim Orderu Odrodzenia Polski oraz Medalem „Milito Pro Christo”.
                                        • wirujacypunkt Re: Tragedia w Katowicach -pochylmy głowy 25.10.14, 22:18
                                          No popatrz, umknęło to jakoś mojej uwadze, ale dobrze, że tak się stało.

jagodajna napisała:

> Waldemar Milewicz został pośmiertnie odznaczony Krzyżem Oficerskim Orderu Odrod
                                          > zenia Polski oraz Medalem „Milito Pro Christo”.
                              • wirujacypunkt Re: Tragedia w Katowicach 24.10.14, 21:43
                                Także znam te miejsca, a kopalnia to kopalnia, nie ważne miedzi czy węgla.
                                29 października będę 360 m pod ziemią. Wprawdzie tym razem będzie to zjazd na koncert do zabytkowej kopalni, ale po tym co się stało niedawno na Śląsku, wrócą wszystkie smutne myśli.

iryska2604 napisała:

> Widziałam kopalnie od srodka, co prawda nie węgiel a miedź. Widziałam górników
                                > przy pracy, nawet jechałam wozem odstawczym.Byłam w przodku. Nie ma im naprawd
                                > ę czego zazdrościć.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka