Dodaj do ulubionych

Czym jest ISIS

14.11.15, 22:47
Państwo Islamskie to organizacja terrorystyczna, a jego celem jest globalna ekspansja. Prowadzi dżihad uznając, że to islam został zaatakowany na Bliskim Wschodzie. Ekspert z PISM Patrycja Sasnal tłumaczy, że ISIS mogą na lądzie zwalczyć tylko kraje muzułmańskie.

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114881,19188370,czym-jest-isis-i-dlaczego-pokonac-je-moga-tylko-kraje-muzulmanskie.html#Czolka3Img
Warto sie zapoznać z artykułem aby zrozumieć z czym mamy do czynienia. Ja z początku też myślałam ze jak to - świat nie moze sobie poradzic z samozwańczym tworem? A to nie takie proste.
Obserwuj wątek
    • czuk1 Re: Czym jest ISIS 15.11.15, 06:10
      Bez radykalnych rozwiązań, bez solidarności państw cywilizowanych problemu ISIS nie rozwiąże się..... jak widać. Niektórzy twierdzą, że w br. zaczęła się już pełzająca wojna światowa.
      • jaga_22 Re: Czym jest ISIS 15.11.15, 09:24
        Bojownicy kurdyjscy, peszmergowie, natrafili w ciągu ostatniej doby na zwłoki 120 dżihadystów z oddziałów bojowych Państwa Islamskiego (IS), którzy zginęli podczas walk zakończonych wyzwoleniem Sindżaru, miasta w północnym Iraku.

Dzięki odbiciu miasta udało się przeciąć komunikację między syryjską prowincją Ar-Rakka kontrolowaną przez IS, a drugim co do wielkości miastem irackim Mosulem, który pozostaje w rękach dżihadystów.

wiadomosci.wp.pl/kat,1356,title,Sily-kurdyjskie-odkryly-w-Iraku-w-ciagu-ostatniej-doby-zwloki-120-bojownikow-IS,wid,17974116,wiadomosc.html?ticaid=115f21
        Jakie są cele organizacji ISIS?

Terroryści uważają, że wszyscy muzułmanie powinni żyć w jednym państwie islamskim, regulowanym przez prawo szariatu. Pierwszym krokiem w tym kierunku jest ustanowienie kalifatu rozciągającego się na terenie Syrii i Iraku.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka