iryska2604 22.03.16, 21:53 Zamachy w Brukseli. Co najmniej 34 osoby nie żyją po wybuchach na lotnisku i stacjach metra wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/14,114871,19803649.html#MT Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
iryska2604 Re: Zamach w Brukseli 22.03.16, 22:14 1. Europejskie stolice uczciły ofiary zamachów w Brukseli 2. Na ważnych budynkach wyświetlono iluminacje w barwach narodowych Belgii wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,19808622,palac-kultury-i-wieza-eiffla-w-barwach-belgii-hold-dla-ofiar.html#MTstream Straszne. Nie mozemy sie czuć bezpieczni.To sie moze zdarzyć wszędzie. Odpowiedz Link
estella50 Re: Zamach w Brukseli 22.03.16, 22:46 Przed złodziejem można się jakoś chronić, przynajmniej starać się. Przed terrorystą nie uciekniesz. Ludzie muszą jeździć do pracy, robić zakupy, przemieszczać się itd. I to jest najgorsze! Odpowiedz Link
dociek Re: Zamach w Brukseli 23.03.16, 06:50 I zadam kolejne pytanie retoryczne, tak jak w przypadku aktywistów, wyznawców i sympatyków Prezesa Narodu Polskiego i jedynej słusznej partii PiS. Podobne w treści, odnośnie nawiedzonych terrorystów. SKĄD SIĘ TACY LĘGNĄ? Odpowiedz Link
iryska2604 Re: Zamach w Brukseli 23.03.16, 08:22 To już chyba wojna religijna a fanatyków nie brakuje. Co za idiotyzm przekonywać kogoś że jego Bóg jest lepszy choćby ogniem i mieczem a w tym przypadku aktami terroru? I mam obawy czy przy okazji szczytu Nato czy Dni Młodzieży nie stanie się nic złego?: Tfu.tfu.... Ale pomyślcie, a przy naszym systemie zabezpieczeń to ja nie chcę nawet myśleć. Odpowiedz Link
grrrrw Re: Zamach w Brukseli 23.03.16, 11:13 Nie o lepszość Boga tu chodzi, ale o kasę, irysko.... Odpowiedz Link
iryska2604 Re: Zamach w Brukseli 23.03.16, 15:10 1. W Polsce odbędą się imprezy, na które przyjadą miliony pielgrzymów i politycy 2. Cimoszewicz: "Czy możemy czuć się bezpiecznie? Tak, jeśli się pomodlimy" 3. Szef Biura Bezpieczeństwa nie wyklucza natomiast odwołania ŚDM wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,19810202,przed-nami-szczyt-nato-i-swiatowe-dni-mlodziezy-czy-polska.html#MT Dużo nam to pomoże...A na dodatek jeden mądry chce rozwiązać BOR, drugi - wielki Antoni -powołać OTK a szefa policji dalej nie ma. Odpowiedz Link
czuk1 Re: Zamach w Brukseli 23.03.16, 20:20 OTK i Kibole to organizacje paramilitarne PiS. Na wypadek buntu społecznego. Warto obserwować jak urzeczywistnia się tę idee. Widzimy jak prokurator broni szefa kiboli - organizatora rozruchów i rozboju w czasie manifestacji narodowców. Kiedy zostanie on uniewinniony ..... kibole pójdą za PiS w ogień. Odpowiedz Link
czuk1 Re: Zamach w Brukseli 23.03.16, 08:56 Ale Czarnecki pisze (Irysko) na TWITTERZE, że jemu to niestraszne - "zamachy zamachami a ja pracuję." Odpowiedz Link
czuk1 Re: Zamach w Brukseli 23.03.16, 09:00 wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/56,114944,19809005,5-faktow-o-zamachach-w-brukseli-ktore-mogly-ci-umknac,,1.html W głowie się nie mieści, że na tak newralgiczne lotnisko można było wejść bez kontroli. A pierwsze zdjęcie zamachowców (vide link) , których dziecko rozpoznało by, pokazuje jak lotnisko było chronione. Można stracić zaufanie do tej Belgii i UE (pytanie - jak chronieni są pracownicy biur UE, turyści,.... ) Odpowiedz Link
dociek Re: Zamach w Brukseli 23.03.16, 21:06 wiadomosci.onet.pl/swiat/akcja-antyterrorystow-w-holandii-padly-strzaly/15hcnc "W Zaandam na przedmieściach Amsterdamu doszło do akcji antyterrorystycznej. W pobliżu restauracji szybkiej obsługi padły strzały. Na miejscu miał znajdować się podejrzany pakunek. O sprawie informuje RMF24.pl. Jak podaje RMF24, naoczny świadek widział osoby, którym spod płaszcza wystawały "przewody". Natomiast portal Dichtbij poinformował o strzałach ostrzegawczych na miejscu zdarzenia. Teren restauracji jest otoczony. Trwa akcja policji i antyterrorystów." I ja właśnie tam się za jakiś czas wybieram z wizytą. Zabukowałem przelot. A przed chwilą rozmawiałem z moją serdeczną przyjaciółką, którą zamierzam w Zaandam odwiedzić, bo nie widzieliśmy się "wieki". Otóż, akurat zeznała mi, że jest tam obozowisko imigrantów, a policja holenderska na sygnale śmiga po okolicy kilka razy dziennie i w nocy. Dla nich tam to już "normalka". A ja, mimo wszystko, nadal chcę ją odwiedzić, bo tęsknimy za sobą... W końcu, przecież każdego dnia, choćby w drodze do pracy może mnie trafić samochód, albo dopaść kolejny zawał, czy jakieś agresywne bandziory. Odpowiedz Link
estella50 Re: Zamach w Brukseli 23.03.16, 21:36 Chciałoby się powiedzieć: musimy żyć jak dawniej, nie dajmy się bandziorom zastraszyć, niech wiedzą, że nie mają nad nami władzy... itd. Ale to tylko tak w teorii. A w praktyce, to ja bałabym się jechać w takie rejony. Odpowiedz Link
der-chef Re: Zamach w Brukseli 23.03.16, 10:01 To dopiero początek, ciekawiej dopiero będzie, a potem przypomnijcie sobie co tu kiedyś napisałem w temacie tzw. uchodźców. Odpowiedz Link
plater-2 Re: Zamach w Brukseli 23.03.16, 23:25 I ja też pisałam... Odróżniam pojecie "uchodźca (wojenny, polityczny...") jakiego przykładem jest uchodźca z Bośni w Szwecji , od "emigrant-imigrant" ekonomiczny i socjalny. Od odróżniania migranta od uchodźcy wojennego jest procedura sprawdzająca. Celem polityki imigracyjnej nie jest czynieniem jałmuzny bliźniemu w ekstremalnej potrzebie, ale dbałościa o własną gospodarke. Jej celem jest uzupełniania własnych zasobów ludzkich przez ich import z zagranicy. Polska, jak każde państwo, ma prawo prowadzić własna polityke imigracyjna, stawiac warunki w interesie własnego państwa - zachęcac do przyjazdu fachowców, przyjmować imigrantów ekonomicznych o określonych korzystnych kwalifikacjach (drenaż mózgów), a blokowac napływ innych, kłopotliwych dla nas, oczekujacych prezentow od służb socjalnych , bo chodzi tu o nakłady na kształcenie i asymilacje. Nielegalne przekroczenie granicy jest przestepstwem. Rząd ma prawo ustalić warunki wjazdu i pobytu imigrantów ekonomicznych, określić liczby osób poszukujących pracy, jaką możemy przyjąć na nasze terytorium oraz kontrolowac legalnośc emigracji, zwalczac nielegalną i handel ludźmi, także deportować imigrantów kłopotliwych, którzy nie podejmują pracy, żyją z żebractwa (jak rumuńscy Romowie na początku lat 90), a nawet dopuszczają się wykroczeń. Sprawiedliwość społeczna polega na takiej organizacji systemu ekonomicznego mego kraju, by zachowany był równy dostęp do podstawowych dóbr materialnych dla wszystkich legalnych mieszkańców, równe szanse na uzyskanie tego dostępu, aby nie było osób pozbawionych szans na prowadzenie godnego zycia. Nie znaczy to, że każdy ma prawo na koszt podatnika do domku z ogródkiem. Odpowiedz Link
czuk1 Re: Zamach w Brukseli 24.03.16, 05:38 Plater-2 piszesz ... M.in.: "...Sprawiedliwość społeczna polega na takiej organizacji systemu ekonomicznego mego kraju, by zachowany był równy dostęp do podstawowych dóbr materialnych dla wszystkich legalnych mieszkańców, równe szanse na uzyskanie tego dostępu, aby nie było osób pozbawionych szans na prowadzenie godnego zycia".... Legalnym mieszkańcem jest też obcokrajowiec z polską wizą. On i jego rodzina - wg Twojej sprawiedliwości społecznej - ma mieć prawa Obywatela Polski ? Nie zgadzam się z taką interpretacją. Przecież ci z wizą : nie muszą pracować, nie pracują, nie płacą u nas podatków i co mają korzystać z zasiłków , ulg, dopłat, .... przysługujących Polakom mieszkającym w Polsce.? Poza tym. Nietrafne są i niejasne , zastosowane wyżej sformułowania : organizacja systemu ekonomicznego kraju, równy dostęp do podstawowych dóbr materialnych, Sprawiedliwość społeczna polega, legalnych mieszkańców, równe szanse na uzyskanie tego dostępu aby nie było osób pozbawionych szans na prowadzenie godnego zycia Odpowiedz Link
dociek Re: Zamach w Brukseli 24.03.16, 06:07 ..."aby nie było osób pozbawionych szans na prowadzenie godnego życia." To jest tylko Twoje hasło. A co zrobić, jeżeli takich osób jest bez liku? I ta sytuacja systematycznie się pogłębia, szczególnie od chwili uruchomienia tzw. "polskiego kapitalizmu". Liczba Polaków funkcjonujących na granicy ubóstwa systematycznie wzrasta, to jest tych, którzy... tym samym są pozbawieni szans na prowadzenie godnego życia. Odpowiedz Link
plater-2 Re: Zamach w Brukseli 24.03.16, 08:51 To, ze ktoś chce sobie zapewnic lepszy byt , nie nakłada na mnie obowiązku mu jego zapewniania. Pierwszym moralnym obowiązkiem jest dbanie o dobro własnej rodziny,wspolnoty, narodu. Miłośc bliźniego swego polega na pomocy mu do realizacji godnego zycia (głodnych nakarmić, bezdomnym dać dach nad głową, nagich przyodziać, chorych i więźniów nawiedzać, umarłych grzebać) oraz oczywiscie zbawienia, a nie realizacji kaprysów, pragnień i marzeń cudzym kosztem. Wzorem jest mi sw. Marcin, który oddał człowiekowi drżącemu na zimnie pół płaszcza. - dał pół, połowę zostawił sobie (!); - dał to, co należało do niego (po zakończeniu kontraktu wojskowy musiał rozliczyc się z broni i odziezy, musiał zdac pół płaszcza). Dązenie do poprawy bytu, lepszego zycia, pragnienie zapewnia godziwych warunków bytowych rodzinie, czyli emigracja ekonomiczna Katechizm Kościoła Katolickiego nie nazywa niemoralnym. Niemoralne jest wymuszanie "programu imigracyjnego" szantazem nie tylko moralnym, ale rzucaniem kamieniami i groźbami... Odpowiedz Link
aga-kosa Re: Zamach w Brukseli 24.03.16, 09:50 Zupełnie niedawno czytałam Terrego Hayles "Pielgrzym" Opisuje życie młodego człowieka, który w dzieciństwie widział śmierć swojego ojca na szafocie. Jego drogę do zemsty i już w XXI W- pod koniec powieści opisuje jak łatwo było przejść kontrolę na lotnisku w Niemczech, jak łatwo dostać pracę w chemicznych zakładach, jak łatwo zrobić wiele by jak najwięcej ludzi poniosło śmierć za jego ojca. Kiedy czytałam miałam przekonanie, że nic się w ochronie przed takimi ludźmi nie zmieniło. aga Odpowiedz Link
iryska2604 Re: Zamach w Brukseli 24.03.16, 18:50 Plater, jak będziesz wklejać takie kilometrowe nauki to ci w końcu zamknę drzwi. I tak czasami kobieto pomyśl -co by było gdybyś ty musiała uciekać z własnego kraju i to z dziećmi? I Polakom też zdarzało sie uciekać -nie wiesz tego? A tego zjawiska nie zatrzymasz choćbyś sie podpierała nie wiem jakimi mądrosciami, nie zbudujesz tak szczelnej granicy.I tak sobie myślę -co dla ciebie oznacza miłuj bliźniego swego..... Odpowiedz Link
estella50 Re: Zamach w Brukseli 24.03.16, 19:10 Aga dotknęłaś, wg mnie sedna problemu. Terroryści dotknięci są piętnem prawdziwego "gorszego sortu". Jeśli z europejskiego kraju, to pochodzą często z blokowisk. Kiepsko wykształceni, często bez pracy i bez perspektyw na lepsze życie. A tuż obok ci z jaśniejszą skórą mają dobrą pracę, bawią się w klubach, jeżdżą dobrymi samochodami. A tzw przywódcy duchowi sączą w uszy młodego człowieka tezy o raju i hurysach... No i mamy to co mamy! Odpowiedz Link
dociek Re: Zamach w Brukseli 24.03.16, 19:35 To jest już socjologicznie (naukowo) udokumentowany proces. Im większe rozwarstwienie społeczne, im większe różnice w warunkach życiowych ludzi i im większy dystans pomiędzy ubogimi, a zasobnymi, a także im więcej i szybciej przybywa tych pierwszych... to bezwzględnie wystąpią niepokoje społeczne, agresja i konflikty, akty terroru i wojny. Zatem, czego się można jeszcze spodziewać, jeżeli występują tak wielkie dysproporcje w rozwoju ekonomicznym państw i tak wielki majątek znajduje się w rekach tak niewielu. I nadal się bogacą. Pogłębia się przepaść między biednymi a bogatymi - wynika z najnowszego raportu OECD. W 34 krajach członkowskich organizacji najbogatsze 10 proc. ludności posiada 9,6 razy więcej niż najbiedniejsze 10 proc. Takie rozwarstwienie zagraża wzrostowi gospodarczemu... www.forbes.pl/oecd-nierownosci-majatkowe-rosna,artykuly,194775,1,1.html Odpowiedz Link
estella50 Re: Zamach w Brukseli 24.03.16, 20:18 Masz rację. Nierówności społeczne, niezawinione przez biedaków wykluczenie muszą powodować bunt prowadzący do terroryzmu (przy znaczącym udziale tzw przewodników duchowych). Może nareszcie możni tego świata obudzą się i spróbują przeciwdziałać w zarodku radykalistom? Wg mnie krokiem do tego jest: pokój, mieszkanie, praca i edukacja. Chyba w takiej właśnie kolejności. Odpowiedz Link