Dodaj do ulubionych

Jest program Nowoczesnej... oczekiwany

11.09.16, 13:56
Nowoczesna prezentuje program - oto wybrane - przeze mnie -hasła tego programu.

*System premierowski
*Ograniczenie zakresu zadań prezydenta.
*Nacisk na strategiczne działania
*Zwiększenie horyzontu działania polityki z bieżącego na średnioterminowy i strategiczny.
*Powołanie Centrum Studiów Strategicznych,
*Wzmocnienie Trybunału Konstytucyjnego.
*Zmiana przepisów dotyczących Trybunału Stanu.
*Dwie kadencje dla posłów i szefów samorządów lokalnych
*Dwie pięcioletnie kadencje dla samorządowców. Likwidacja urzędu wojewody.
*Przesunięcie wyborów senatorów o dwa lata w stosunku do wyborów Sejmu.
*Wprowadzenie korpusu profesjonalnych urzędników publicznych i jasnych zasad ich
powoływania, rotacji, wynagradzania i awansów, a także odpowiedzialności .
*Większa odpowiedzialność polityków
*Wprowadzenie przepisów ograniczających lub delegalizujących działalność organizacji o
charakterze rasistowskim, szowinistycznym i szerzących nienawiść wobec słabszych oraz
organizacji anarchistycznych, występujących przeciwko państwu i jego instytucjom.
*Wzmocnienie wolności gospodarczej.
*Dbanie o mechanizmy gospodarki rynkowej i konkurencji, bo to one są podstawą
dobrobytu społeczeństw. Utrzymywanie otwartości rynków i konkurencyjności,
wzmacnianie rywalizacji przedsiębiorców, kreatywności, innowacyjności, swobodnego
przepływu towarów, pracy, dóbr i usług.
*Większe wpływy do budżetu pochodzące z rozwoju gospodarczego zostaną skierowane w
pierwszej kolejności na najważniejsze dziś potrzeby społeczne i troskę o potrzeby ludzi.
Będą nimi: sprawna ochrona zdrowia bez kolejek, w tym profilaktyka, opieka nad
osobami starszymi, edukacja dająca dobry start w dorosłe życie, równość szans dla
wszystkich dzieci, powszechny dostęp do kultury oraz większe bezpieczeństwo kraju
*Ograniczenie barier biurokratycznych
*Zmniejszenie podatków przy jednoczesnym zachowaniu progresji podatku dochodowego
(PIT),(zmniejszając progi z 18 do 16 proc. i z 32 do 26 proc)
*Docelowe wprowadzenie podatku liniowego z wysoką kwotą wolną.
*Każdy Polak, którego dochód po opłaceniu składki zdrowotnej jest poniżej minimum
socjalnego, otrzyma zwrot podatku PIT.
*Wprowadzenie płacy minimalnej wynoszącej 50 proc. średniego wynagrodzenia w
powiecie, w którym pracownik jest zatrudniony.

Program Nowoczesnej podzielony jest na cztery rozdziały strategiczne, dotyczące ustroju państwa, gospodarki i wizji społeczeństwa oraz 20 rozdziałów branżowych. Najważniejsze postulaty zamieszczone w czterech rozdziałach wstępnych dotyczą spraw ustrojowych: sprawny rząd, silna gospodarka i wolni obywatele
Czytaj więcej na fakty.interia.pl/polska/news-nowoczesna-zaprezentowala-nowy-program-polityczny,nId,2266759#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox

PS. Jest to program na który czekałem. Na dziś zadawała mnie , jest zgodny z moimi przekonaniami nt. modernizacji Polski. Na pewno będę podrzucał Nowoczesnej swoje przemyślenia i propozycje.

Obserwuj wątek
    • estella50 Re: Jest program Nowoczesnej... oczekiwany 11.09.16, 14:48
      Mnie też ten program odpowiada. Oczywiście nie znamy jeszcze szczegółów (np jak .N chce zlikwidować kolejki w służbie zdrowia), ale główne zarysy programu są sensowne: ma być najpierw wypracowanie środków, a dopiero póżniej ich wydawanie.
      Co do zmniejszenia roli prezydenta, a zwiększenia roli premiera się zgadzam. Jednak teraz mamy zapisany w Konstytucji ustrój parlamentarno - gabinetowy. Nowoczesna chce umocnić premiera. Jaka w tym planie będzie rola parlamentu? No i konieczna będzie zmiana Konstytucji, a więc uzyskanie większości konstytucyjnej w parlamencie.
    • green-balon Re: Jest program Nowoczesnej... oczekiwany 11.09.16, 15:54
      Bełkot taki sam jaki ma każda partia aspirująca do władzy. Z tego programu nic nie wynika.

*Większe wpływy do budżetu pochodzące z rozwoju gospodarczego zostaną skierowane w
      pierwszej kolejności na najważniejsze dziś potrzeby społeczne i troskę o potrzeby ludzi.

A skąd te większe wpływy jak nie ma rozwoju gospodarczego.

Będą nimi: sprawna ochrona zdrowia bez kolejek, w tym profilaktyka, opieka nad
      osobami starszymi, edukacja dająca dobry start w dorosłe życie,

A kasa na to pewnie z handlu narkotykami, bo tylko takie mogą dać przyzwoity zysk.

równość szans dla
      wszystkich dzieci, powszechny dostęp do kultury

To będą bilety z Rady Zakładowej?

oraz większe bezpieczeństwo kraju

A kto i czym je zapewni?

*Ograniczenie barier biurokratycznych

Będą jeszcze większe.
    • suender Re: Jest program Nowoczesnej... oczekiwany 12.09.16, 06:29
      czuk1 :

> Jest to program na który czekałem.

A dlaczego nie napisałeś iz obiecali postawić przed Trybunałem Stanu obecnie rządzących notabli?
      Wiem, bo liczysz że oni tego nie zrobią bo są zbyt miękką partią.

Pozdr.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka