Dodaj do ulubionych

Ale obciach !!!

04.11.17, 21:26
Szef MON Antoni Macierewicz przedstawia wizję polskiej armii wyposażonej w najnowocześniejsze śmigłowce, okręty podwodne, tysiące dronów i cyberżołnierzy. Ale realia są zupełnie inne, co obnażyły niedawne ćwiczenia terenowe "Dragon 17”. Okazało się, że największym wyzwaniem dla polskiego żołnierza jest zdobycie wojskowych butów, czystej bielizny oraz pełnowartościowego posiłku.

– To największe ćwiczenia, jakie były prowadzone w Polsce, od długiego czasu. Ćwiczenia Dragon to 17 tys. żołnierzy” – chwalił się minister Antoni Macierewicz podczas ćwiczeń.

natemat.pl/221999,armia-macierewicza-bez-cenzury-zolnierze-cwiczyli-na-poligonie-w-prywatnych-butach-oraz-czapkach-zamiast-helmow
Podczas ćwiczeń "Dragon 17” okazało się, że wojsko nie przewidziało, że któryś z żołnierzy może zachorować – nie zabezpieczono odpowiednich lekarstw – lub chcieć skorzystać z toalety. W efekcie na nawet 300 żołnierzy przypadały ledwie 2 przenośne toalety o standardzie znacznie niższym niż w przygotowanej specjalnie dla Macierewicza pancernej toalecie polowej. Oszczędzano na wszystkim, także na racjach . A suwerenowi plecie minister bzdury o silnej armii.I o cyberarmii...
Obserwuj wątek
    • wikul Re: Ale obciach !!! 04.11.17, 21:32
      Czytałem to z przerażeniem i refleksją jak potrafią kłamać zachwalając obecną armię.
    • car_fox Re: Ale obciach !!! 05.11.17, 02:03
      No wiec jak te cwiczenie mialy w jakimkolwiej stopniu symulowac warunki wojny to moze to dobrze ze toalety byly tylko dla dowodztwa no pytanie co sie stalo ze zdolnosciami budowy latryn ?
      • iryska2604 Re: Ale obciach !!! 08.11.17, 19:55
        Gen. Tomasz Drewniak nie pozostawia złudzeń, co do obecnego stanu polskiej armii. Były inspektor Sił Powietrznych w rozmowie z dziennikarzem "Polityki" przekonuje, że gdy teraz wybuchła wojna, w zaledwie 4 godziny stracilibyśmy całe nasze lotnictwo.
        "Dochodzę do wniosku, że trzeba było być bardzo naiwnym, żeby liczyć, że szczera i profesjonalna informacja o stanie sił zbrojnych zostanie doceniona. Choć pan prezydent od razu zastrzegł, że albo rozmowa będzie szczera, albo on wychodzi. Siedzący obok minister Macierewicz potakiwał głową" - tak zaczyna się rozmowa z byłym inspektorem Sił Powietrznych, którą przeprowadził dziennikarz "Polityki" Juliusz Ćwieluch. To fragment książki "Generałowie", w której gen. Tomasz Drewniak opowiada o kulisach spotkania z prezydentem i katastrofalnym stanie polskiego lotnictwa.

www.tokfm.pl/Tokfm/7,103085,22618424,gen-drewniak-o-sytuacji-w-armii-dzis-cale-lotnictwo-stracilibysmy.html#BoxNewsLink&a=66&c=96
        komentarz chyba zbędny.
        • iryska2604 Re: Ale obciach !!! 08.11.17, 20:00
          Na pytanie dziennikarza "Polityki", co by było, gdyby dziś wybuchła wojna, wojskowy nie ma pokrzepiających wieści. "Co mam panu powiedzieć? Przecież ludzie to przeczytają" - mówi gen. Drewniak. Zdradza, jak podczas jednego z ćwiczeń na symulatorach, polskie siły powietrzne straciły praktycznie całą flotę.

"Komputer to maszyna obliczeniowa. Załadowana odpowiednią ilością danych pozwala na tworzenie realnych i sprawdzalnych scenariuszy rozwoju wypadków. To potężne i bezwzględne narzędzie, bo nie wybacza błędów. No więc w czasie takiego ćwiczenia w 2015 r. cale nasze lotnictwo straciliśmy w ciągu czterech godzin" - opowiada wojskowy.

Dziennikarz nie dowierza: "Chyba dni?". "W cztery dni to straciliśmy przewagę na niebie we wrześniu 1939 r." - odpowiada gen. Drewniak.

Nie mogłam się oprzeć żeby tego nie wkleić.
        • estella50 Re: Ale obciach !!! 08.11.17, 20:43
          No przecież samoloty kupili, nawet takie wypasione. Vipy mają czym latać! O, i krówki!
    • pandaber Re: Ale obciach !!! 08.11.17, 20:41
      iryska2604 napisała:
      >
      > ”. Okazało się, że największym wyzwaniem dla polskiego żołnierza jest zdobycie
      > wojskowych butów, czystej bielizny oraz pełnowartościowego posiłku.
      >
      > – To największe ćwiczenia, jakie były prowadzone w Polsce, od długiego czasu. Ć
      > wiczenia Dragon to 17 tys. żołnierzy” – chwalił się minister Antoni Macierewicz
      > podczas ćwiczeń.[/b]

> Podczas ćwiczeń "Dragon 17” okazało się, że wojsko nie przewidziało, że któryś
      > z żołnierzy może zachorować – nie zabezpieczono odpowiednich lekarstw – lub ch
      > cieć skorzystać z toalety. W efekcie na nawet 300 żołnierzy przypadały ledwie 2
      > przenośne toalety o standardzie znacznie niższym niż w przygotowanej specjalni
      > e dla Macierewicza pancernej toalecie polowej. Oszczędzano na wszystkim, także
      > na racjach . A suwerenowi plecie minister bzdury o silnej armii.I o cyber
      > armii...
      >
      I tu się wkurzyłem.
      Mój poligon Orzysz w 1973 roku, jesień z przymrozkami.
      namiot na dwie osoby z 2 pałatek, legowisko z mchu i gałęzi, umundurowanie jeden komplet tego co żołnierz miał na sobie na cały miesięczny pobyt, mycie i golenie w przeręblu bo woda w strumyku zamarzła w nocy, jak kuchnia dojechała to się coś zjadło a jak nie to nie zostawały suchary. Potrzeby fizjologiczne załatwiało się w latrynie albo pod drzewem. O środkach opatrunkowych i jakichś tam lekarstwach nawet nie wspominam. Więc nie pitolcie że ta armia zbawienia miała jakieś niedostatki. Poligon ma odzwierciedlać prawdziwe warunki bojowe a nie zabawę w piaskownicy pod okiem mamusi. Zresztą kto i jakim prawem pozwolił rodzicom na dostarczanie czegokolwiek. Polska z takim wojskiem jest skazana na zagładę.
      • estella50 Re: Ale obciach !!! 08.11.17, 20:57
        Pandaber, no popatrz! W wojsku nie byłam, ale podobne warunki miałam w latach 60-tych na obozie harcerskim. Na szczęście to było latem i woda była z płynącej rzeki wink
        A poważnie, to może chodzi o to, że żołnierz ma się zahartować w boju bez wygód typu latryna, czysta bielizna, czy lekarz w razie choroby. Jeśli tak, to nie narzekałabym, mimo mojej wielkiej, osobistej niechęci (delikatnie mówiąc) do polskiego ministra od wojny.
        • pandaber Re: Ale obciach !!! 08.11.17, 21:07
          estella50 napisała:

> Pandaber, no popatrz! W wojsku nie byłam, ale podobne warunki miałam w latach 6
          > 0-tych na obozie harcerskim. Na szczęście to było latem i woda była z płynącej
          > rzeki wink
          > A poważnie, to może chodzi o to, że żołnierz ma się zahartować w boju bez wygód
          > typu latryna, czysta bielizna, czy lekarz w razie choroby. Jeśli tak, to nie n
          > arzekałabym, mimo mojej wielkiej, osobistej niechęci (delikatnie mówiąc) do pol
          > skiego ministra od wojny.

Czyli harcerstwo kiedyś też hartowało właśnie w latach 60-tych i dlatego nikt nie narzekał w wojsku na niewygody. Polska nie posiada żadnego ministra wojny, to jest minister rozbrojenia dążący do pokoju (tego bez klamek).
          • alfredka1 Re: Ale obciach !!! 08.11.17, 21:25
            ... niech podąża i to koniecznie w pancerzu , szyszaku na łbie i hajdawerach na tyłku .
            • estella50 Re: Ale obciach !!! 08.11.17, 21:52
              alfredka1 napisała:

> ... niech podąża i to koniecznie w pancerzu , szyszaku na łbie i hajdawerach na
              > tyłku .

A surmy bojowe niech mu trąbią donośnie zamiast hałasu niezakupionych samolotów, helikopterów, dział, czołgów i co tam jeszcze hałasuje i bałagani na polach bitew.
          • estella50 Re: Ale obciach !!! 08.11.17, 21:45
            Dyskutowałabym w kwestiach wojna/rozbrojenie/pokój.
            Przecież wszczyna i dąży do konfliktów z kadrą dowódczą, przyjaznym nam, ościennym państwem, a nawet (i to z przytupem!) z prezydentem z własnego obozu politycznego. I nie bacząc na opinię o sobie większości rodaków.
            Zasług w kwestii rozbrojenia absolutnie nie umniejszam.
            No i mam dylemat, jaka dziedzina jego dokonań jest większa i zasobniejsza ... Chociaż to są raczej drobiazgi wobec zepchnięcia nas w obszary jakiegoś bantustanu. Ale w tych dokonaniach zasługami musi się dzielić z licznym (niestety) gronem współsprawców!
            • alfredka1 Re: Ale obciach !!! 08.11.17, 22:19
              teraz krótko :
              powiesił na grobie Nieznanego Żołnierza dwie tablice /o Wołyniu / !!! w asyście gówniarzy sad(
              • dociek Re: Ale obciach !!! 08.11.17, 23:35
                Miałem kiedyś kumpla, obecnie, od czasu końca PRL, emerytowanego majora WP, tzw. "politycznego-wychowawczego" w wojskach artylerii plot.
                Przypominając sobie jego opinie odnoszę wrażenie, że teraz, tak jak i poprzednio to całe nasze wojsko to tylko picowanie pod defilady i perfumowanie kupy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka