Dodaj do ulubionych

Wolne sądy ...

19.07.18, 15:58
www.facebook.com/POPomorzezachodnie/videos/1875789115777014/
Obserwuj wątek
    • wikul Re: Wolne sądy ... 19.07.18, 16:27
      www.facebook.com/RosaMonikaAnna/videos/1920678521562676/
      • iryska2604 Re: Wolne sądy ... 19.07.18, 17:32
        Nie bardzo rozumiem co chciała osiagnąć ta kobieta. To jakies bezmyślne trochę upieranie sie na siedzeniu na ulicy.Po co?
        • iryska2604 Re: Wolne sądy ... 19.07.18, 17:40
          Przeniesiona w stan spoczynku Pierwsza Prezes Sądu Najwyższego napisała list do Andrzeja Dudy. " Moja kadencja trwa nadal aż do dnia 30 kwietnia 2020 r. i jestem zobowiązana do sprawowania tego urzędu z mocy najwyższego prawa Rzeczpospolitej Polskiej - Konstytucji RP" - napisała.
          Prof. Małgorzata Gersdorf wróciła do pracy we wtorek, dwa dni później wysłała list do Andrzeja Dudy, w którym uzasadnia, dlaczego jej kadencja na stanowisku Pierwszej Prezes Sądu Najwyższego nadal trwa.

W liście do prezydenta prof. Gersdorf zwraca uwagę na nieskuteczny według niej sposób zawiadomienia, że przechodzi w stan spoczynku. Powołując się na artykuły ustawy o Sądzie Najwyższym zwraca uwagę, że zgodnie z nimi o odesłaniu ją w stan spoczynku prezydent w formie postanowienia powinien poinformować ją na piśmie, a pod jego podpisem powinna się znaleźć kontrasygnata premiera Mateusza Morawieckiego. Tymczasem nic takiego nie miało miejsca. 

"Biorąc to pod uwagę stwierdzam, że moja kadencja trwa do 30 kwietnia 2020 i jestem zobowiązana do sprawowania tego urzędu z mocy najwyższego prawa Rzeczypospolitej Polskiej - Konstytucji RP" - napisała w zakończeniu listu sędzia Małgorzata Gersdorf. 

Więcej: wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114884,23694423,malgorzata-gersdorf-pisze-list-do-andrzeja-dudy-moja-kadencja.html#Z_MT2
          • aga-kosa Re: Wolne sądy ... 19.07.18, 18:35
            To w Warszawie na chodniku posiedzieć sobie nie można. aga
        • wikul Re: Wolne sądy ... 19.07.18, 18:42
          Protestuje w naszym imieniu, mam nadzieję. Można się poddać i grzecznie wykonywać polecenia pisowskiej policji. Można w ogóle machnąć na to wszystko ręką i pojechać nad morze. Niech sobie PiS robi z Polską co chce.
          • estella50 Re: Wolne sądy ... 19.07.18, 19:16
            Prokurator stanu wojennego Piotrowicz pozwala posłom tylko na 30 - sekundowe wystąpienia na komisji kolejny raz nowelizującej ustawy sądowe.
            Ogrodnik Kuchciński otacza Sejm nowymi, bardziej solidnymi płotami.
            • iryska2604 Re: Wolne sądy ... 19.07.18, 19:42
              Wikul, ja rozumiem że trzeba protestować ale to nie znaczy że trzeba robić cyrk i prowokować do tego zeby kulsony cie szarpały a ktos filmował. Przecież to chore.
              • estella50 Re: Wolne sądy ... 19.07.18, 19:58
                Ja też uważam, że to leżenie na chodniku niczemu nie służyło. Sensowniejsze było przeskoczenie płotu i obywatelskie opanowanie przestrzeni publicznej, aczkolwiek tymczasowo kuchcińskiej.
                Ale specjalnie zwróciłam uwagę na zachowanie aresztującej policji. Młody chłopak wyraznie się wstydził okazywania swojej fizjonomii: odwracał głowę, nasuwał na twarz daszek czapki, ustawiał się tyłem do filmującej osoby. Drugi z aresztujących natomiast wstydu nie okazywał, chociaż na jego twarzy jakiekolwiek procesy myślowe nie odcisnęły wyraznego piętna.
              • wikul Re: Wolne sądy ... 19.07.18, 20:23
                Myślę że ci którzy w naszym imieniu tam walczą maja prawo do własnej oceny sytuacji a grzecznych obrazków światowe telewizje nie pokazują. Przemoc, w dodatku w słusznej sprawie, jak najbardziej.
                • estella50 Re: Wolne sądy ... 19.07.18, 20:31
                  To jest jakiś argument. Jeśli mamy nagłaśniać w świecie nasze dziejowe wręcz problemy, to trzeba chwytać się różnych sposobów. A w takiej sytuacji wszystkie chwyty są dozwolone!
                  • wikul Re: Wolne sądy ... 19.07.18, 21:23
                    www.facebook.com/KomitetObronyDemokracji/videos/470771910052676/
                    • wikul Re: Wolne sądy ... 19.07.18, 21:29
                      https://scontent-waw1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/37340886_1441091079325383_425778941484072960_n.jpg?_nc_cat=0&_nc_eui2=AeG5sAgI03t4U8BdSVn-k7aXFf6epAHZoYyIalRg0NH4Y7B8QIU5Y-oWooa_FCHMhQNIBFD990LxF8vruluooh5yyUUhdxw7aReMYBPl2gXGxA&oh=51ca4fdc951004500bb778010b4d0859&oe=5BDA6A08
                      • iryska2604 Re: Wolne sądy ... 19.07.18, 21:40
                        Sejmowa Komisja Sprawiedliwości i Spraw Człowieka rozpatruje poprawki do nowelizacji zmieniających m.in. ustawę o Sądzie Najwyższym. Przewodniczącemu Stanisławowi Piotrowiczowi co jakiś czas trudno zapanować nad posłami, którzy sobie grożą ("chcesz po łbie"), były już okrzyki "Komuch z człowieka nie wyjdzie". Piotrowicz co jakiś czas wyłącza mikrofon, a posłowie wzajemnie się upominają.
                        Więcej: wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/14,114912,23694833.html#Z_MT
                        • wikul Re: Wolne sądy ... 19.07.18, 23:19
                          Sędziowie od Francji po Filipiny nawołują Dudę do przywrócenia sędziów SN i niezależności sądownictwa

Sędziowie z kilkunastu krajów podpisali list do Andrzeja Dudy, w którym wyrażają głębokie zaniepokojenie usunięciem jednej trzeciej sędziów Sądu Najwyższego. Przypominają prezydentowi podstawowe standardy ONZ dotyczące niezależności sądownictwa ...

forum.gazeta.pl/forum/s,29055,166375260.html?t=1&a=166377353&rep=1&from=11
                          • margit49 Re: Wolne sądy ... 19.07.18, 23:38
                            "Przesłuchanie biegłego rozpoczęło się z ponadczterogodzinnym opóźnieniem. Pojawiły się bowiem problemy z konwojem oskarżonego Piotra T. wynikające z tego, że brakowało policjantów „z uwagi na liczne protesty przed Sejmem”. Taka informacja trafiła do sądu z aresztu śledczego na Białołęce."

warszawa.wyborcza.pl/warszawa/7,54420,23695259,proces-piotra-t-biegly-informatyk-byly-tylko-slady-po-plikach.html
                            www.facebook.com/SialkowskiPiszeZsadu/photos/a.1591054334546043.1073741829.1567805000204310/2075989429385862/?type=3
                            • ewa9717 Re: Wolne sądy ... 20.07.18, 12:23
                              Właśnie wyczytałam u Łazarewicza, że mecenasa Siłę-Nowickiego, występującego w sprawie Przemyka, ciupasem przeniesiono na emeryturę i zakazano wykonywania zawodu. To było za Peerelu, w okolicach stanu wojennego. Jak widać, banda pod wodzą pokurcza żoliborskiego stosuje dokładnie te same metody.
                              • iryska2604 Re: Wolne sądy ... 20.07.18, 19:19
                                Wychowali sie w tamtych czasach a czym skorupka za młodu nasiąknie tym na starośc trąci. I na dodatek są z tych co to prochu raczej nie wymyślą,
                                • estella50 Re: Wolne sądy ... 20.07.18, 19:32
                                  Widziałam tylko fragmenty dzisiejszych zmagań w parlamencie. Miałam wrażenie, że to nie dzieje się naprawdę, jak jakiś zły sen! Z jaką nonszalancją, jaką arogancją Terlecki wyłączał mikrofon! Z kamienną miną, wyraznie znudzony leciał po punktach programu, żeby na koniec obwieścić, że ustawa uchwalona.
                                  Po cóż im w ogóle ten sejm, te komisje! Uprawiają jawnie pozoranctwo obrad, pozoranctwo dyskusji, pozoranctwo głosowania. Przecież z góry wszystko jest wiadome! Jeden człowieczek zdecydował, jak ma być i tak jest! Wojsko jest karne i posłuszne, żeby tylko im w żłoby dano!
                                  • alfredka1 Re: Wolne sądy ... 20.07.18, 19:44
                                    Przygotowała Żaneta Gotowalska,
                                    Wydawca działu Social Media

Stało się. Prawo i Sprawiedliwość przegłosowało ustawę wokół Sądu Najwyższego. Ustawa przeszła przez Sejm w błyskawicznym tempie. Głosowało 258 posłów. Za było 230, przeciw 24, wstrzymało się 4. Opozycja wyjęła karty do głosowania, by zerwać kworum, ale wyłamał się Kukiz’15. Pierwsze czytanie ustawy odbyło się w czwartek rano. Potem przez dziesięć godzin, do późnej nocy, obradowała komisja sprawiedliwości i praw człowieka. Ustawy o sądownictwie przeszły przez nią jak ekspres - przewodniczący Stanisław Piotrowicz (PiS) dał posłom zaledwie 30 sekund na pytania.
                                    • estella50 Re: Wolne sądy ... 20.07.18, 20:00
                                      Kolejny raz kukizowcy podlizują się pisowi. A ci i tak zrobią ich w bambuko. Tylko naszej Polski żal...
                                      • aga-kosa Re: Wolne sądy ... 20.07.18, 20:22
                                        Nie mogłam oglądać, nie mogłam słuchać. Taka niemoc i bezradność mnie ogarniała, że łzy same mi kapały.
                                        Któryś z posłów zwrócił uwagę, że głosują p-ko sobie. Rząd wziął premie bo się należało a ukarani zostali wszyscy posłowie obniżeniem diet. Nie dotarło.
                                        To ja jestem pracodawcą dla posłów i ja powinnam decydować kiedy, jak i za co mam ukarać posła, ale w tej sytuacji wyżej kolan nie podskoczę... Czekam na wybory...
                                        Słów mi brak. Czy potrzebnie przeżywaliśmy z nadzieją lata osiemdziesiąte i dziewięćdziesiąte, żeby znowu wrócić do PRL. aga
                                        • estella50 Re: Wolne sądy ... 20.07.18, 20:55
                                          Ja tak sobie myślę, że pogodziłabym się nawet z monarchią, chociaż ze mnie do szpiku wolny, a nie poddany człowiek. Pogodziłabym się, gdyby tak było zapisane w Konstytucji. I gdyby urzędy, instytucje i osoby na wysokich stołkach z pietyzmem szanowały wszelkie i wszystkich prawa i poruszałyby się tylko w jego ramach.
                                          Ale teraz u nas mamy bezczelne, cyniczne gwałcenie wszystkiego co prawem jest opisane. Terlecki znudzony odfajkowuje punkty posiedzenia zmieniającego ustrój naszego państwa, Kuchciński wymyśla wszelkie kary finansowe i formalne, żeby opozycji zamknąć gębę. I ta straż marszałkowska z bronią naładowaną ostrą amunicją! I te płoty, te zakazy...
                                        • ewa9717 Re: Wolne sądy ... 20.07.18, 20:55
                                          Czuję to samo crying
                                        • alfredka1 Re: Wolne sądy ... 20.07.18, 20:59
                                          Aguś , doskonale Cię rozumiem … trochę pocieszenia - młoda jesteś , jeszcze doczekasz zmian . Ja niestety już nie dozyje sad a tyle radości było gdyśmy wolni się stali .
                                          Plugastwo opanowało "władzę" , przecież to chore , skąd tyle nienawiści i chamstwa ??
                                          Skąd wziąć siły by to przeżyć nie tracąc logicznego myślenia , zmienić i sprawić by ludziom jałmużna 500+ i ochłap na podręczniki przestała zaciemniać obraz zła , które się dzieje .
                                          Nie powinnam dzisiaj tego pisać … i jeszcze "dobijać" Przyjaciół . Przepraszam.
                                          Mąz i córka też tak to przeżywają . Mąz , że chyba nie doczeka, a córka że chyba uczelnie też "oczyszczą się" z nieprawomyślnych .
                                          • iryska2604 Re: Wolne sądy ... 20.07.18, 21:43
                                            Napisałyscie wszystko - nie mam nic do dodania. Zal okropny jak sobie przypomnę strajki, szafę z podwójnym dnem, nadzieję...Mam nadzieję (jeszcze ) że spotka ich kara.
                                            • iryska2604 Re: Wolne sądy ... 20.07.18, 21:45
                                              Małgorzata Gersdorf, pierwsza prezes Sądu Najwyższego, skomentowała dzisiejsze głosowanie nad zmianami w SN. - Będę I prezes na uchodźstwie - powiedziała
                                              I prezes Sądu Najwyższego  Małgorzata Gersdorf w niemieckim Karlsruhe odniosła się do zmian w SN, które dzisiaj przeforsował PiS. Gersdorf przebywa w Niemczech w związku z wykładem, jaki wygłosiła w siedzibie niemieckiego Federalnego Trybunału Sprawiedliwości. Tytuł wykładu brzmi "Państwo prawa w Polsce – stracone szanse?".

Małgorzata Gesdorf odnosi się do zmiany w ustawie o SN
                                              Ustawa o Sądzie Najwyższym przeforsowana. Zobacz, jakie zmiany wprowadza

- Krajowa Rada Sądownictwa jest wybrana w tej chwili przez parlament. W KRS zasiadają teraz głównie sędziowie rejonowi, będą oni oceniać kandydatów do Sądu Najwyższego i przesyłać te kandydatury do prezydenta, a prezydent będzie je zatwierdzał. W Sądzie Najwyższym znajdą się osoby, o których sędziowie SN nic nie wiedzą, może będą to bardzo dobre osoby, a może bardzo złe. Nie mamy możliwości weryfikacji tego - powiedziała Gersdorf. I prezes Sądu Najwyższego stwierdziła, że "jest przy ścianie" i może tylko "trwać w swoim mniemaniu, że jest pierwszym prezesem SN". - Natomiast nie ma takiej możliwości, żeby sędzia, i to kobieta, według władzy stara, mogła się przeciwstawić wszystkiemu - powiedziała, dodając, że "sędziowie nie mają wojska".
                                              Więcej: wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114883,23699486,malgorzata-gersdorf-zabrala-glos-ws-zmian-w-sadzie-najwyzszym.html#Z_MT
                                              • alfredka1 Re: Wolne sądy ... 20.07.18, 22:06
                                                ...gdy przemawiał Rzecznik Praw Obywatelskich posłowie z partii rządzącvych opuścili salę zostawiając po sobie ...puszki po napojach i papierki , ot kultura i wlasnie taka odpowiada chyba jednak większości obywateli .
                                              • wikul W uzupełnieniu ... 20.07.18, 22:18
                                                Wystąpienie prezes Gersdorf w Karlsruhe: „Polskie państwo prawne: stracone szanse?”

W trudnym momencie historycznym na nas – europejskich prawnikach i sędziach – ciąży szczególna odpowiedzialność. Nie pozwólmy złym, populistycznym siłom zniszczyć pięknej idei europejskiej.

Wystąpienie okolicznościowe na konferencji zorganizowanej przez niemiecki Trybunał Federalny (Bundesgerichtshof) pt. „Polskie państwo prawne: stracone szanse?”
                                                Karlsruhe, 19–20 lipca 2018 r. ...

www.polityka.pl/tygodnikpolityka/kraj/1757274,1,wystapienie-prezes-gersdorf-w-karlsruhe-polskie-panstwo-prawne-stracone-szanse.read
    • margit49 Re: Wolne sądy ... 21.07.18, 09:37
      www.facebook.com/anu.czerwinskx/videos/10215573739190762/

warto obejrzeć do końcasmile

• estella50 Re: Wolne sądy ... 21.07.18, 11:17
        Warto! Śmieszny był ten szpaler policjantów zasłaniających napis od dawna już nagrany na wszystkich urządzeniach. No i ich odwrót z oklaskami protestujących w tle smile
        • aga-kosa Re: Wolne sądy ... 22.07.18, 10:09
          https://scontent-waw1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/37564118_1129747820507357_5598704799089426432_n.jpg?_nc_cat=0&oh=980f208e101b46710b02d913c15b7149&oe=5BE522C7 aga
          • ewa9717 Re: Wolne sądy ... 22.07.18, 10:35
            Niestety.
            • estella50 Re: Wolne sądy ... 22.07.18, 13:14
              Sędzia Małgorzata Manowska może zastąpić Małgorzatę Gersdorf na stanowisku I prezesa Sądu Najwyższego - informuje "Dziennik Gazeta Prawna". Manowska tej informacji nie potwierdziła.

Według dziennika sędzia rozmawiała już wstępnie na ten temat z ministrem sprawiedliwości Zbigniewem Ziobrą.

- Pani dyrektor Manowska to wybitna prawniczka, sędzia z kilkudziesięcioletnim doświadczeniem, autorka cenionych publikacji. Ma też zmysł organizacyjny - komentuje w rozmowie z "DGP" jeden z polityków PiS.

Małgorzata Manowska nowym prezesem Sądu Najwyższego?
              Małgorzata Manowska ma 54 lata, jest dyrektorem Krajowej Szkoły Sądownictwa i Prokuratury. W 2007 r. była wiceministrem sprawiedliwości w rządzie PiS. Jest doktorem habilitowanym nauk prawnych.

"Prowadzi również zajęcia dydaktyczne na aplikacjach: radcowskiej i notarialnej. Autorka licznych publikacji naukowych z zakresu postępowania cywilnego" - tak o Manowskiej pisało Ministerstwo Sprawiedliwości w komunikacie z 2016 roku.

Więcej: wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114884,23703336,dgp-malgorzata-manowska-moze-zostac-i-prezes-sadu-najwyzszego.html#Z_MT

Jest już po słowie z Ziobrą
              • wikul Re: Wolne sądy ... 27.07.18, 13:52
                www.tvn24.pl/wiadomosci-z-kraju,3/fakty-po-faktach-prof-sadurski-o-dzialaniach-pis-wobec-sadownictwa,856765.html
                • alfredka1 Re: Wolne sądy ... 27.07.18, 16:30
                  Mądre , mocne !
                  • iryska2604 Re: Wolne sądy ... 27.07.18, 21:10
                    Oglądałam ten program. Bardzo mądrze prof. Sadurski ocenił sytuację -mądry człowiek.
                    • estella50 Re: Wolne sądy ... 27.07.18, 21:32
                      I się nie patyczkuje z doborem określeń.
                      • wikul Re: Wolne sądy ... 27.07.18, 21:43
                        Bardzo mi się spodobało określenie Kaczyńskiego jako herszta gangu.

Przy okazji świetne (starsze) wystąpienie Doroty Stalińskiej. Ma naturalne talenty przywódcze i ja bym ja widział na czele ruchu oporu przeciwko pisowskiemu gangowi. Ma wszystkie potrzebne talenty, odwagę i potrafi łączyć ludzi a nie dzielić.

• estella50 Re: Wolne sądy ... 28.07.18, 19:12
                          List pojawił się w internecie w sobotę przed południem. Roman Giertych, jeden z trzech adwokatów oskarżanego o korupcję posła Stanisława Gawłowskiego, zawarł w nim szereg pytań do prezesa Prawa i Sprawiedliwości:

„Czy wiedział Pan o tym, że za zgodą prokuratury w dniu 19 czerwca tego roku w celi aresztu śledczego w Szczecinie dwójka oficerów CBA (pod pozorem kontroli oświadczeń majątkowych) dokonała nielegalnego przesłuchania posła na Sejm RP Stanisława Gawłowskiego?

Czy wiedział Pan, że oficerowie CBA (dysponujemy ich nazwiskami i numerami służbowymi) przedstawili de facto ofertę Stanisławowi Gawłowskiemu, aby obciążył główną partię polityczną opozycji – Platformę Obywatelską, jej liderów obecnych i byłych jakimikolwiek zarzutami w zamian za odstąpienie od przedłużania aresztu?

Czy wiedział Pan o tym, że przesłuchanie odbyło się bez poinformowania obrońców aresztowanego, bez spisania protokołu i bez jakiegokolwiek związku z przedmiotem zarzutów wobec posła Gawłowskiego?

Czy wiedział Pan o tym, że oferta CBA została z oburzeniem odrzucona przez Stanisława Gawłowskiego, a konsekwencją tej odmowy jakiejkolwiek współpracy z CBA w zwalczaniu opozycji, był wniosek o przedłużenie stosowania aresztu?”

Czy prezes prezesów raczy jakoś odnieść się do tego listu? Nie raczy!
                          Czy przyjdzie czas, że ci agenci CBA zostaną sądownie rozliczeni z działań pozaprawnych? Mam taką nadzieję!
                          Przypomina mi się sprawa Barbary Blidy. Jej przyjaciółka została aresztowana, a w celi obok zamknęli córkę tej przyjaciółki. Ciężarną córkę. Jak długo przyjaciółka mogła być niezłomna i świadczyć o uczciwości p. B.Blidy? Ziobro był wtedy rozgrywającym w MS.
                          • wikul Re: Wolne sądy ... 28.07.18, 20:33
                            https://scontent-waw1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/20375999_10207463543105739_2155808965737188066_n.jpg?_nc_cat=0&oh=f61e63385768fe3cddf0f7dd09f770f8&oe=5BDADCD9

Michał Rusinek
                            • iryska2604 Re: Wolne sądy ... 28.07.18, 20:40
                              Strach...
                              • wikul Re: Wolne sądy ... 28.07.18, 23:07
                                Uzupełnienie:
                                "Niewola", Kornel Filipowicz, wiersz z tomu "Powiedz to słowo" (1984)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka