Dodaj do ulubionych

Wojsko maszeruje

13.08.18, 18:36
Rozumiem radość mieszkańców, dzieci oglądających defilady. Ale znacznie lepsze byłby pikniki, wystawy sprzętu w wielu miastach w Polsce - ocenił b. zastępca szefa zarządu wywiadu w Kwaterze Głównej NATO.

właśnie zakup cywilnych samolotów dobrze pokazuje, zdaniem generała, jak wygląda kondycja polskiej armii. - Zostały kupione z budżetu Ministerstwa Obrony Narodowej, a powinny być kupione z pieniędzy Kancelarii Premiera. To jest przejadanie tego, co powinno iść do wojska. MON się chwali, że kupiło mundury, że modernizuje hełmy z 1967 roku, stare stalowe hełmy. Proponuję, żeby politycy je ponosili. Myśmy je kiedyś nazywali "skupiacz myśli", bo one tylko to robiły. A przecież morale żołnierza buduje się także przez to jaki ma sprzęt, umundurowanie - stwierdził gość TOK FM.

Wg eksperta Fundacji Stratpoints, obietnice dotyczące poważnych zakupów, które polskie wojsko ma zrealizować w przyszłości, kiedy budżet MON będzie wyższy, "to obietnice z bajek".

- Teraz mówimy o zakupie tzw. artylerii rakietowej dalekiego zasięgu. Mówimy raz, że będziemy kupować jak Rumunii: to co jest na półce, bez offsetu. W tej chwili toczą się dyskusje, że może jednak z offsetem. Dla mnie to jest troszkę mój ulubiony kabaret Potem. Wszystko jest potem, wszystko jest nieokreślone i naprawdę wygląda jak skecze kabaretowe. To niepoważne traktowanie wojska - uważa gość TOK FM.

www.tokfm.pl/Tokfm/7,130517,23780541,gen-jaroslaw-strozyk-w-poranku-radia-tok-fm.html#Z_Prze
Jesteśmy (znów) silni, zwarci, gotowi...
Obserwuj wątek
    • donatienfrancois Re: Wojsko maszeruje 13.08.18, 18:49
      Z jednej strony mnie to przeraża a z drugiej cieszy. Cieszy dlatego że nie będzie ofiar.
      • estella50 Re: Wojsko maszeruje 13.08.18, 19:25
        Mówisz, że w takiej sytuacji obejdzie się bez ofiar? To znaczy poddajemy się bez walki (bo nie ma czym) i nikt nam krzywdy nie zrobi? Oczywiście nie mam złudzeń, że jakkolwiek zaopatrzeni w sprzęt bylibyśmy w stanie sami dać odpór potęgom militarnym na poziomie Rosji na przykład. Ale powstrzymać napór do czasu nadejścia wojsk NATO, czemu nie?
        Jednak zupełnie bezbronni z powietrza, ziemi i wody, słyszący zamiast odgłosów strzałów tylko "jeb, jeb, jeb" ze strony ćwiczących terytorialsów macierewiczowskich, nie możemy liczyć, że my podkulimy ogon, a przeciwnik łaskawie i grzecznie przejdzie sobie obok nas nie czyniąc krzywdy nam i naszej ziemi.
        • aga-kosa Re: Wojsko maszeruje 13.08.18, 19:44
          Głupota ludzka nie ma granic - kosmos podobno ma. ! VII 1944, też broni nie było a ktoś wydał rozkaz.. sad
          Historia lubi się - niestety - powtarzać. aga
        • donatienfrancois Re: Wojsko maszeruje 13.08.18, 20:00
          Czy mając pistolet maszynowy staniesz na przeciw karabinu maszynowego? Ja nie. Czy mając armatę staniesz na przeciw wyrzutni rakietowej? Ja nie. Czy mając korwetę staniesz na przeciw krążownika rakietowego? Ja nie. Można by wiele wymieniać ale to bez sensu. "Przez lata przysporzyłem sobie wielu wrogów. Nauczyłem się jednego: nie podejmuj walki kiedy wiesz, że z pewnością przegrasz. Ale nigdy nie pozwól, żeby komuś kto Cię znieważył uszło to na sucho. Czekaj na stosowny moment i oddaj kiedy znajdziesz się w dużo lepszej sytuacji, nawet jeśli nie pragniesz odwetu.
          Stieg Larsson (z książki Mężczyźni, którzy nienawidzą kobiet)"
          • estella50 Re: Wojsko maszeruje 13.08.18, 21:03
            Oczywiste jest, że ja nie stanę przeciwko żadnej wyrzutni. Jednak karabin w moim ręku niejakich szkód na zdrowiu i życiu napastnika też może poczynić. I nie sądzę, żeby to było temu napastnikowi obojętne. Poza tym robić za ofiarę z opuszczonymi rękoma i patrzeć bezczynnie na bezczeszczenie mojej ojcowizny to raczej nie honor, prawda?
            To może od razu rozwiążmy nasze wojska, niech wszyscy przejdą do cywila, a my zaoszczędzimy aż 2% naszego dochodu!

• donatienfrancois Re: Wojsko maszeruje 13.08.18, 22:23
              Nie zrozumiałaś moich intencji. Wolisz zginąć i nie patrzeć czy żyć i mieć możliwość rewanżu? Ja wiem że to boli gdy ktoś "bezcześci twoją ojcowiznę" ale twój trup już jej nie odzyska, przeżyjesz masz szansę na jej odzyskanie. Polacy chyba lubią ginąć tylko po to żeby mówiono "o bohaterzy".
              • estella50 Re: Wojsko maszeruje 13.08.18, 22:27
                W dalszym ciągu nie rozumiem, co masz na myśli. Nie chcesz, żeby nasza armia miała na stanie odpowiedniej klasy okręty, samoloty i czołgi? Parasol NATO ma nam wystarczyć? W sumie więc popierasz starania b. ministra Macierewicza, który nas niemal całkowicie rozbroił?
                • donatienfrancois Re: Wojsko maszeruje 13.08.18, 22:51
                  Wiem że nie rozumiesz. Chcę żeby nasza armia była doskonale wyposażona, nawet lepiej niż armia amerykańska bo tylko wtedy można stanąć do boju przynajmniej jak równy z równym i mieć nadzieję na zwycięstwo. Teraz machamy tylko zardzewiałą szabelką i dużo pyszczymy. Ktoś kiedyś za to pyskowanie i odgrażanie da nam w ryja i nic i nikt nas nie obroni. O parasolu NATO można zapomnieć skoro samo dowództwo tej organizacji twierdzi że pomoc może nadejść nie wcześniej jak po miesiącu. Po miesiącu też nie pomogą bo już nie będzie komu pomagać. A antek powinien już wisieć bo na pluton egzekucyjny nie zasłużył. Pomarzyć można tylko kto to sfinansuje, kto i za co rozwinie przemysł zbrojeniowy.
                  • estella50 Re: Wojsko maszeruje 14.08.18, 08:35
                    No, teraz rozumiem i całkowicie się zgadzam w kwestii odpowiedzialności AM. Ma się nam jednak poprawić, bo Duda leci na antypody po jakieś rdzewiejące stare 3 okręty, z których 1 na części zamienne. A i Trump obiecuje stałą bazę wojskową u nas. A jak obiecuje, to tak będzie przecież! A Błaszczak każe czyścić z rdzy i malować hełmy z 1967 roku. Nowe mundury żołnierze kupują sobie sami. MON i tak dużo pieniędzy wydaje, bo przecież za samoloty dla vipów płaciła kasa MON, a nie kasa kancelarii premiera. No i tak to się kręci. A parada będzie piękna, podnosząca ducha narodu!
                    • ewa9717 Re: Wojsko maszeruje 16.08.18, 14:34
                      A tymczasem andżej du*a z licznym dworem jedzie do Australii kupić na złomie dwa okręty...
                      • iryska2604 Re: Wojsko maszeruje 16.08.18, 15:39
                        Kochani - mamy takie położenie a nie inne, nie jesteśmy zadnym mocarstwem i choćbysmy sie nie wiem jak sprężali to i tak d........z tyłu. O czym tu mówic?Mnie bardzo dziwi takie podniecanie sie paradami ,defiladami i puszenie sie co my to mamy za broń i jak wojsko maszeruje. Przeciez to czym sie tak podniecamy to słuzy do zabijania ludzi! A gdyby tak dało sie spozytkowac te fundusze aby powalczyć z tą biedą jaka jest i gnębi całe narody. Marzycielka ze mnie ale śmieszy mnie to puszenie się jacy jesteśmy mocni.
                      • estella50 Re: Wojsko maszeruje 16.08.18, 15:47
                        Trzy okręty! Ten trzeci na części dla tych dwóch. Pisałam o tym piętro niżej smile
                        • donatienfrancois Re: Wojsko maszeruje 16.08.18, 16:14
                          estella50 napisała:

> Trzy okręty! Ten trzeci na części dla tych dwóch. Pisałam o tym piętro niżej :-
                          > )

Australijskie ministerstwo obrony potwierdziło, że Polska wyraziła zainteresowanie zakupem dwóch używanych fregat typu Adelaide. Na razie szczegóły procesu wycofywania tych jednostek są jednak opracowywane, nie podjęto też decyzji dotyczącej zgody na sprzedaż okrętów.
                          • estella50 Re: Wojsko maszeruje 16.08.18, 16:24
                            Nie będę się spierać.
                            Wczoraj emerytowany gen Różański powiedział, że zamiast kupować ten złom za ciężkie pieniądze, należało kontynuować w polskich zakładach zbrojeniowych budowę rodzimego sprzętu. Tymczasem w stoczni szczecińskiej już rok temu Morawiecki przy blasku fleszy uroczyście położył stępkę pod coś, co ani na milimetr nie posunęło się dalej.
                            • donatienfrancois Re: Wojsko maszeruje 16.08.18, 16:30
                              Moje zdanie jest takie, od czasów Gierka nie zbudowaliśmy niczego a wręcz cofnęliśmy się do lat sześćdziesiątych. Chiny w czasie 30 lat dogoniły USA pod każdym względem a my pod każdym względem się cofamy. Piłsudski miał rację twierdząc "naród wspaniały tylko ludzie k...y".
                              • estella50 Re: Wojsko maszeruje 16.08.18, 16:31
                                Mówi się też, że Rumunia z budżetem o połowę mniejszym od naszego z rozmachem tworzy swój własny przemysł zbrojeniowy.
                                • donatienfrancois Re: Wojsko maszeruje 16.08.18, 17:36
                                  estella50 napisała:

> Mówi się też, że Rumunia z budżetem o połowę mniejszym od naszego z rozmachem t
                                  > worzy swój własny przemysł zbrojeniowy.

To tylko źle świadczy o nas.
                                  • wikul Re: Wojsko maszeruje 16.08.18, 19:03
                                    https://bi.gazeta.pl/im/cd/b0/16/z23790541V,Swieto-Wojska-Polskiego---memy.jpg
                                  • estella50 Re: Wojsko maszeruje 16.08.18, 19:10
                                    donatienfrancois napisał:

> estella50 napisała:
                                    >
                                    > > Mówi się też, że Rumunia z budżetem o połowę mniejszym od naszego z rozma
                                    > chem t
                                    > > worzy swój własny przemysł zbrojeniowy.
                                    >
                                    > To tylko źle świadczy o nas.

Ja się nie poczuwam do winy. W tym temacie nie ma "nas". Jest PiS z Kaczyńskim i jego pachołkami.
                                    • donatienfrancois Re: Wojsko maszeruje 16.08.18, 20:56
                                      Problem w tym że nikt nie poczuwa się do winy. Ty nie ja nie, winne pisiory a pisiory twierdzą że to nie oni tylko opozycja jest winna. Niestety wina jest właśnie wszystkich bo jedni spartolili a drudzy im na to pozwolili.
                                • wikul Re: Wojsko maszeruje 16.08.18, 21:22
                                  estella50 napisała:

> Mówi się też, że Rumunia z budżetem o połowę mniejszym od naszego z rozmachem t
                                  > worzy swój własny przemysł zbrojeniowy.

Oni raczej nie tworzą przemysłu ale dokonują sensowniejszych zakupów, mimo że bez offsetu.
                              • wikul Re: Wojsko maszeruje 16.08.18, 21:20

> Moje zdanie jest takie, od czasów Gierka nie zbudowaliśmy niczego a wręcz cofnę
                                > liśmy się do lat sześćdziesiątych. Chiny w czasie 30 lat dogoniły USA pod każdy
                                > m względem a my pod każdym względem się cofamy. Piłsudski miał rację twierdząc
                                > "naród wspaniały tylko ludzie k...y".

Dyskusja z osobnikiem który twierdzi że od czasów Gierka nie zbudowaliśmy niczego a wręcz cofnęliśmy się do lat sześćdziesiątych. Chiny w czasie 30 lat dogoniły USA pod każdym względem a my pod każdym względem się cofamy najdelikatniej mówiąc jest zwykłą stratą czasu. Co słowo to półprawda i kłamstwo. Ignorancja, głupota czy jeszcze gorzej?
                                • donatienfrancois Re: Wojsko maszeruje 16.08.18, 21:44
                                  Masz mądralo

W obszarze dyskusji nad transformacją polskiego przemysłu po 1989 roku panuje wiele mitów. Jednym z nich jest przekonanie, że w czasie transformacji zlikwidowano wiele zakładów przemysłowych, które od początku swojego powstania w PRL były błędnie zaprogramowane, często pod kątem przemysłu ciężkiego.

Tymczasem z danych zebranych m.in. przez prof. Karpińskiego wynika, że z 1675 zakładów przemysłowych zlikwidowanych w czasach transformacji 681 zbudowano w PRL, a 994 istniały jeszcze przed 1949 rokiem.

Co więcej, 53 proc. zlikwidowanych zakładów było związanych z przemysłem ciężkim, a 47 proc. z przemysłem konsumpcyjnym.

Podczas gdy Europa Zachodnia w procesie deindustrializacji likwidowała przestarzałe i nierozwojowe zakłady przemysłowe, w Polsce usunięto najnowocześniejszy wówczas przemysł - elektroniczny, informatyczny, zbrojeniowy, chemiczny.

forsal.pl/artykuly/946469,prof-andrzej-karpinski-deindustrializacja-likwidacja-przemyslu-transformacja.html

Pomimo, że od 1989 roku udało się zwiększyć produkcję przemysłową 2,4 razy, to wciąż bilans transformacji przemysłowej wypada blado. „Gdyby nie dopuszczono do tak masowej likwidacji już istniejących zakładów przemysłowych, wyniki te mogłyby być znacznie lepsze/ Bezrobocie o ok. 1,5 mln mniejsze, a zarobki o jedną trzecią wyższe” – tłumaczy w wywiadzie prof. Andrzej Karpiński.

Obecna struktura przemysłowa Polski sprawia również, że ciężko będzie nam osiągnąć postęp w innowacyjności. "Nie oszukujmy się, przy takiej strukturze jak obecna nie ma szans na przełom w innowacyjności przemysłu należącego do podmiotów polskich" - uważa prof. Karpiński.

Zapytany o branże, w których Polska może wciąż zbudować konkurencyjną pozycję na świecie, prof. Karpiński wskazuje 6 obszarów: elektronika profesjonalna i sprzęt do telekomunikacji, przemysł ekologiczny, produkujący sprzęt dla ochrony środowiska, energetyka odnawialna, chemia specjalizowana i biotechnologie, służba zdrowia i aparatura medyczna oraz przemysł środków nowoczesnej edukacji i kultury, łącznie z produkcją gier komputerowych.
                                  • donatienfrancois Ciąg dalszy 16.08.18, 21:51
                                    Jakie były nasze grzechy główne w zakresie polityki przemysłowej?

- Przede wszystkim przyjęcie przez ówczesnego ministra przemysłu Tadeusza Syryjczyka w rządzie Tadeusza Mazowieckiego zgubnej zasady, że "najlepszą polityką przemysłową jest brak polityki przemysłowej". Tymczasem także w gospodarce rynkowej można zastosować narzędzia, które pozwalają firmom na przystosowanie się do nowych warunków, tym bardziej, że do 1989 roku funkcjonowały one w jakościowo innych, nakazowych realiach.

Po drugie, jak powszechnie wiadomo, Polsce zaaplikowano terapię szokową. Plan Balcerowicza zakładał jak najszybsze wprowadzenie nowych zasad, co dodatkowo powodowało, ze polskie przedsiębiorstwa nie miały czasu na odpowiednie przygotowanie się do nowych warunków.

Po trzecie, kierowano się w dużej mierze podejściem doktrynalnym, w myśl którego państwowe przedsiębiorstwa są z gruntu złe i nieefektywne, a więc gorsze od prywatnych. To jest oczywiście nieprawda, istniały bowiem wówczas także takie przedsiębiorstwa państwowe, które dobrze funkcjonowały i wszystko zależało od jakości zarządzania nimi. Tymczasem przedsiębiorstwa państwowe, aby przymusić je do prywatyzacji, zostały obciążone takimi rozwiązaniami, jak np. dywidenda( podatek od majątku) czy popiwek, czyli blokada wzrostu płac. Przeszacowano kredyty - wiele państwowych firm zaciągnęło kredyty jeszcze w poprzednim systemie na inwestycje, i nagle ich oprocentowanie wielokrotnie się zwiększyło. Nic więc dziwnego, iż wiele z nich wpadło wtedy w pułapkę zadłużenia.

Czytaj więcej na biznes.interia.pl/wiadomosci/news/polska-po-1989-r-doswiadczyla-katastrofy-przemyslowej-czy,2146456,4199?utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=chrome
                                    • wikul Spróbuj jednak pisać na temat 16.08.18, 22:29
                                      ... (który zresztą sam sobie wyznaczyłeś) a nie zasłaniać się elaboratami nie na temat.

To twój cytat? ...od czasów Gierka nie zbudowaliśmy niczego a wręcz cofnęliśmy się do lat sześćdziesiątych. Chiny w czasie 30 lat dogoniły USA pod każdym względem a my pod każdym względem się cofamy...

Nie wymagam żebyś wiedział co wybudowaliśmy, wymień przynajmniej w jakich dziedzinach cofnęliśmy się do lat sześćdziesiątych.

www.newsweek.pl/biznes/gospodarka/przemysl-w-polsce-dynamiczny-rozwoj-polskiego-przemyslu,artykuly,422403,1.html

Przy okazji zorientuj się co z brytyjskim przemysłem zrobiła niejaka Margaret Thatcher

Mam nadzieję że w domu korzystasz z wytworów przemysłu powstałych przed 1989 r.
                            • wikul Re: Wojsko maszeruje 16.08.18, 21:30
                              estella50 napisała:

> Nie będę się spierać.
                              > Wczoraj emerytowany gen Różański powiedział, że zamiast kupować ten złom za cię
                              > żkie pieniądze, należało kontynuować w polskich zakładach zbrojeniowych budowę
                              > rodzimego sprzętu. Tymczasem w stoczni szczecińskiej już rok temu Morawiecki pr
                              > zy blasku fleszy uroczyście położył stępkę pod coś, co ani na milimetr nie posu
                              > nęło się dalej.

Generałowie wypowiadają się coraz odważniej. Różański także. Kaczystom wydawało się że NATO da się zabajerować werbalnym wzrostem wydatków na wojsko. Ale jak na wstępnie napisano widza doskonale ile pieniędzy poszło na cywilne samoloty dla VIP-ów.
                  • wikul Re: Wojsko maszeruje 16.08.18, 21:08

>.O parasolu NATO można zapomnieć skoro samo do
                    > wództwo tej organizacji twierdzi że pomoc może nadejść nie wcześniej jak po mie
                    > siącu. Po miesiącu też nie pomogą bo już nie będzie komu pomagać. A antek powin
                    > ien już wisieć bo na pluton egzekucyjny nie zasłużył. Pomarzyć można tylko kto
                    > to sfinansuje, kto i za co rozwinie przemysł zbrojeniowy.

Skąd ty czerpiesz tą wiedzę o doktrynie natowskiej. Z portalu Sputnik?
    • margit49 Re: Wojsko maszeruje 16.08.18, 20:48
      Maszerowało wojsko. Maszerowali również narodowcy, a ochraniający ten marsz policjanci wykazali się zaangażowaniem godnym lepszej sprawy..

oko.press/policjanci-lamia-reke-wykrecaja-nadgarstek-kobietom-blokujacym-marsz-narodowcow-wideo/
      tvnwarszawa.tvn24.pl/informacje,news,policja-usunela-blokujacych-marsz-narodowcow,268694.html
      • aga-kosa Re: Wojsko maszeruje 16.08.18, 21:44
        Marian Załucki napisał wiersz pt: "Poproszę o rozbrojenie". Mimo, że upłynęło ponad pół wieku od napisania - wiersz ciągle aktualny.
        Irysko, jeśli możesz to go wklej. Tak bym chciała jak autor umrzeć z przejedzenia i rozkoszy. aga
        • wikul Mogę wyręczyć? 16.08.18, 22:37
          Poproszę o rozbrojenie
          Nie śpi pan prezydent.
          Gryzie się generał!
          Martwią się
          w sztabskomandach
          ich uczeni koledzy,
          żebym ja -
          obcy człowiek! -
          nowocześnie umierał,
          według najnowszych osiągnięć wiedzy!
          Trudzą się w tym kierunku
          znawcy,
          koneserzy...
          A mnie - nie zależy.
          Dbają o mnie po prostu
          jak z rodziny kto bliski:
          ulepszają te bomby,
          doskonalą pociski,
          żeby we mnie nie rąbnął
          czasem jaki nieświeży...
          A ja nie wiem, jak państwu,
          ale mnie - nie zależy!
          W ogóle,
          jeśli im to rachunku nie zmienia,
          to, zamiast wydawać
          wszystko na zbrojenia,
          niech dadzą mi
          tych kilka na mnie
          przeznaczonych groszy -
          i ja sobie umrę sam!
          Z przejedzenia.
          Albo z nadmiaru ziemskich rozkoszy...
          Bez liczników Geigera,
          bez promieniomierzy -
          no, mnie nie zależy!
          Ja nie snob,
          ja prosty,
          chłopsko-robotniczy,
          niech na mnie Geiger nie liczy!
          Chyba pójdę do ONZ-etu,
          rozbrajająco się uśmiechnę
          i poproszę
          o rozbrojenie powszechne!
          Powszechne i kompletne,
          bom ja entuzjasta:
          z zakazem produkcji
          wałków do ciasta!
          I wszystkiego.
          Systematycznie.
          Kolejno -
          dopóki
          już tylko amorkom pozostaną łuki!
          Amorkom się zostawi...
          To nawet przyjemnie,
          kiedy trafiają.
          Sam dobrze wiem...
          Tylko też - do diabła! -
          nie wciąż tylko we mnie!
          Po wsiem!
          Po wsiem!
          A jeśli już wojna,
          to mym cichym snom by
          odpowiadała wyłącznie
          wojna na... sexbomby.
          Typu Brigitte Bardot -
          zrzucane z samolotów.
          Sam
          na czas jakiś
          polec byłbym gotów -
          w cichym bohaterstwie,
          w sekrecie przed władzą...
          He, he...
          Generałowie nie dadzą!
          Wszystkie światła zapalić
          każą przed nalotem,
          zaciemnienie - potem.
          Lecz inna broń, panowie,
          niech sczeźnie!
          Niech znika!
          Bo guzika się lękam...
          Tak, tego guzika,
          co gdy go nawet nieumyślnie
          po pijanemu sierżant naciśnie,
          to tylko świśnie i zabłyśnie!
          Ten guzik na względzie mając,
          ONZ-ecie,
          do likwidacji zbrojeń prowadź!
          O - już likwidują...
          Ciesz się, świecie:
          Guzik kazali zlikwidować!
          Ja tu swoją drogą plotę na tej scenie,
          a satyra - to broń!
          Ponoć groźna szalenie -
          i jeszcze ode mnie
          zaczną rozbrojenie...

zalucki.net/filmy/marian-zalucki-nagrania-archiwalne/32-poprosze-o-rozbrojenie
    • wikul Damskie Wojsko maszeruje 17.08.18, 00:54
      Takiej perfekcji dawno nie widziałem.

www.facebook.com/VideosTodoEntretenimiento/videos/1718174138486255/UzpfSTEwMDAwMjQwNjAyMzE0OToxOTgxOTMzOTQ4NTEyODc4/
      • ewa9717 Re: Damskie Wojsko maszeruje 17.08.18, 09:14
        Po "Defiladzie" Fidyk, którą oglądałam hohohohohoho lat temu nic nie jest w stanie mnie zadziwić...
        • iryska2604 Re: Damskie Wojsko maszeruje 17.08.18, 10:45
          Chińczycy od żłobka ćwiczą dzieciaki, to co sie dziwić...
          • estella50 Re: Damskie Wojsko maszeruje 17.08.18, 11:15
            I wszystkie te panie ładne i zgrabne. Musiały być dobierane wg schematu wink
            • aga-kosa Re: Damskie Wojsko maszeruje 17.08.18, 14:01
              Armia terakotowa już u któregoś z chińskich cesarzy była zrobiona niemal "pod sznurek" aga
            • wikul Re: Damskie Wojsko maszeruje 17.08.18, 14:18
              No właśnie, jak sklonowane. Ale maja z czego wybierać.

Jak Trump zobaczył defiladę francuską zapragnął mieć swoją ale jak zobaczył tą chińską to zrezygnował z własnej defilady listopadowej (żart).

wiadomosci.wp.pl/wojskowa-defilada-za-droga-dla-pentagonu-trump-nie-bedzie-mial-swojej-parady-6285283397093505a
              • estella50 Re: Damskie Wojsko maszeruje 17.08.18, 14:59
                W terakotowej armii nie było nawet dwóch takich samych. Różnili się wyglądem, wzrostem, ubiorem, nawet fryzurą smile. Stąd przypuszczenie, że twórca musiał wzorować się na "żywym materiale". Chińskie wojowniczki nie mają takiej swobody, bo i wygląd i ubiór muszą mieć "pod sznurek". Coś mi się wydaje, że niewiele one innego czynią w tym wojsku, tylko wyglądają i paradują. Bo gdzieżby znalazły na to jeszcze czas i siły! Mają tylko obowiązek paradować na paradach i wzbudzać podziw dla chińskiego kunsztu. surprised
                • wikul Re: Damskie Wojsko maszeruje 17.08.18, 15:45
                  estella50 napisała:

Coś mi się wydaje, że niewiele one
                  > innego czynią w tym wojsku, tylko wyglądają i paradują. Bo gdzieżby znalazły n
                  > a to jeszcze czas i siły! Mają tylko obowiązek paradować na paradach i wzbudzać
                  > podziw dla chińskiego kunsztu. surprised

Też tak myślę że jedynymi ich obowiązkami to :ćwiczenia, ćwiczenia i ćwiczenia. No i dbałość o wygląd. Podziwiam ale nie chciałbym spędzać w ten sposób czasu. A co z problemami medycznymi specyficznymi u kobiet?
                  • donatienfrancois Re: Damskie Wojsko maszeruje 17.08.18, 16:11
                    One nic nie robiom ino siem malujom.

joemonster.org/art/38466

www.jamiiradio.com/2016/11/03/chinese-replaces-kenyan-commander-in-juba/chinese-soldiers/

m.womenofchina.cn/womenofchina/xhtml1/news/newsmakers/1702/1159-1.htm
                    • donatienfrancois Re: Damskie Wojsko maszeruje 17.08.18, 16:17
                      www.sinodefenceforum.com/females-in-chinese-military-service.t6691/
                      • iryska2604 Re: A to zdjęcie tysiąclecia !!! 19.08.18, 20:58
                        www.facebook.com/136670877060892/photos/a.137595010301812/290867494974562/?type=3&theater
                        I komentarz świetny

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka