Dodaj do ulubionych

To nie bajka

29.07.23, 10:29
Zamiast multimilionerów wałęsają się tu krowy. Raj zamienił się w miasto duchów

Pomiędzy eleganckimi willami w europejskim stylu wypasane są krowy, a na opuszczonych trawnikach przed domami na świeżo zaoranych gruntach rosną uprawy. To chińskie miasto duchów składa się z 260 posiadłości, których w końcu nikt nie kupił.

businessinsider.com.pl/nieruchomosci/zamiast-multimilionerow-walesaja-sie-tu-krowy-raj-zamienil-sie-w-miasto-duchow/eyd9pcn
I smieszne i straszne... Brakło pomysłu, planowania czy wyobraźni?
Obserwuj wątek
    • krakkrakusek1au Re: To nie bajka 29.07.23, 13:39
      Dla mnie bardziej śmieszne i straszne sá miasta amerykańskie z śpiácymi, defekujácymi i urynujácymi na chodnikach besdomnymi.
      • pia.ed To nie bajka... 30.07.23, 01:11
        krakkrakusek1au napisał:
        > Dla mnie bardziej śmieszne i straszne sá miasta amerykańskie
        z śpiácymi, defekujácymi i urynujácymi na chodnikach besdomnymi.

Artykul o czyms podobnym kiedys czytalam... pamietam takze zalaczone zdjecie, jednak nie chodzilo o bezdomnych, tylko o ofiary najnowszego narkotyku, ktory daje takie "zombiopodobne" objawy.
        Czy to byla prawda, czy moze "fake news", nie potrafie ocenic, bo nigdy potem nie napotkalam czegos
        na ten temat.
        Jesli jednak rzeczywiscie myslisz o bezdomnych na ulicach amerykanskich miast, to zapewniam Cie, ze jest to raczej problem ogolnoswiatowy, na ktory nikt dotad nie znalazl dobrego rozwiazania... Czyzby Australia nie miala bezdomnych?
        • krakkrakusek1au Re: To nie bajka... 30.07.23, 01:43
          pia.ed napisała:

Czyzby Australia nie miala bezdomnych?
          -Ma.
          Nie słyszałem natomiast o bezdomnych w Chinach czy Rosji. Ta ostatnia podobno ma zapisane w konstytucji prawo do dachu nad głowá- ale to prawdopodobnie spuścizna po ZSRR.
          • krakkrakusek1au Re: To nie bajka... 30.07.23, 02:04
            Przy okazji kilka ciekawostez z opowieści mojego kolegi Chińczyka.1. Sá tam podobno popularne sauny. Opłaty to ok $1 do$100 za dobę (informacja z przed kilku lat). Wszystkie wyposażone w prysznice, toalety itd. Podobno praktycznie nie ma między nimi różnic. 2. Średnie zarobki sá podobno takie jak w Polsce z tá różnicá, że w Chinach pracodawca zapewnia ubezpieczenie, zakwaterowanie, wyżywienie transport do pracy itd.+ oczywiście zarobki takie jak w Polsce. 3. Jest tam taka spółdzielnia/kołchoz gdzie najniższa cena domków przekracza $ kilka milionów.
          • asdzxcvfsrggxdfsd Re: To nie bajka... 30.07.23, 08:33
            krakkrakusek1au napisał:

> Nie słyszałem natomiast o bezdomnych w Chinach czy Rosji. Ta ostatnia podobno m
            > a zapisane w konstytucji prawo do dachu nad głowá- ale to prawdopodobnie spuści
            > zna po ZSRR.

big_grin
        • asdzxcvfsrggxdfsd Re: To nie bajka... 30.07.23, 08:27
          pia.ed napisała:

> Artykul o czyms podobnym kiedys czytalam... pamietam takze zalaczone zdjecie,
          > jednak nie chodzilo o bezdomnych, tylko o ofiary najnowszego narkotyku, kto
          > ry daje takie "zombiopodobne" objawy.
          > Czy to byla prawda, czy moze "fake news", nie potrafie ocenic, bo nigdy pote
          > m nie napotkalam czegos

Zapraszam na jutuba...
          Środek zwał się flakka - bo już są gorsze...

• pia.ed To nie bajka... 30.07.23, 16:36
              asdzxcvfsrggxdfsd napisał:
              > A tu obrazki z Rosji.

Odpowiedzialam na to w nocy i moze nie wyslalam, bo bylam bardzo senna... sad
              napisalam tez o sytuacji niektorych nastolatkow rosyjskich, ktorzy uciekli
              z z patologicznego domu, albo rodzice ich wyrzucili na ulice...
              To byly wiadomosci sprzed laty, ale nie wierze aby sie duzo od tego czasu
              zmienilo i podobna mlodziez zyje dalej na marginesie apoleczenstwa,
              gdzies w tunelach...
              Widea nie udalo mi sie zobaczyc bo chciano ode mnie identyfikacji
              w postaci zalaczonej kopii jakiegos papierowego dokumentu!

• iryska2604 Re: To nie bajka... 30.07.23, 16:43
                krakkrakusek1au napisał:

> Nie słyszałem natomiast o bezdomnych w Chinach czy Rosji. Ta ostatnia podobno m
                > a zapisane w konstytucji prawo do dachu nad głowá- ale to prawdopodobnie spuści
                > zna po ZSRR.

Tak samo mógłbyś oczekiwać danych o bezdomnosci z Korei Północnej
                • pia.ed Re: To nie bajka... 30.07.23, 17:56
                  iryska2604 napisała:
                  > Tak samo mógłbyś oczekiwać danych o bezdomnosci z Korei Północnej

Czy otworzylo Ci sie wideo, do ktorego link podal pan "z wieloma literkami?" Napisz w takim razie
                  o czym jest tam mowa. Zajrzyj tez na poczte Gazety, bo tam przed chwila napisalam z prywatnym
                  pytaniem do Ciebie smile

• iryska2604 Re: To nie bajka... 30.07.23, 19:59
                    Otwiera sie bez problemu , rzecz się ma o narkomanach w Rosji. Sprawdzałam ze na pocztę gazetową nic nie przyszło , dobry adres podałaś? A może zapytaj u Jagi na ukrytym?
                    • asdzxcvfsrggxdfsd Re: To nie bajka... 31.07.23, 08:00
                      iryska2604 napisała:

> Otwiera sie bez problemu ,

zapewne Ciebie tak jak i mnie rozpoznaje od lat i "wie", że mamy skończone 18 lat. A pia wyszła mu na młódkę smile

• asdzxcvfsrggxdfsd Re: To nie bajka... 31.07.23, 07:54
                pia.ed napisała:

> Widea nie udalo mi sie zobaczyc bo chciano ode mnie identyfikacji
                > w postaci zalaczonej kopii jakiegos papierowego dokumentu!

Więc tak teraz wygląda kwestia oglądania materiałów 18+ na jutube dla "nowych" użytkowników - ja tego nie wiedziałem, bo od lat mnie rozpoznaje. Będę musiał uważać przy wrzucaniu innych materiałów teraz.

Znalazłem ten sam film na innym serwerze - tylko zgody na cookies wymagał.

video.vice.com/en_ca/video/siberia-krokodil-tears-vice-news-specials/5761c286695121fc2bd5580c
                • pia.ed To nie bajka... 31.07.23, 21:19
                  Tu nie chodzilo o granice wieku, bo nawet tak daleko nie zaszlam!
                  Ukazal sie tylko czarny prostokat, na ktorym napisano, ze film jest niedostepny w moim kraju, a jesli chce wiecej informacji, to mam kliknac w podane miejsce... Tak zrobilam i okazalo sie, ze zakaz byl zwiazane z przepisami dotyczacymi w Unii Europejskiej! big_grin

Znalazłem ten sam film na innym serwerze - tylko zgody na cookies wymagał.

> video.vice.com/en_ca/video/siberia-krokodil-tears-vice-news-specials/5761c286695121fc2bd5580c

Przetlumaczylam wprowadzenie do tresci tego filmu:
                  Syberia: " Łzy krokodyla - pełna długość"
                  *** Rosja jest największym konsumentem heroiny na świecie. Syberyjskie miasto Nowokuźnieck leży na granicy z Kazachstanem, na obszarze najbardziej dotkniętym problemem heroiny w tym kraju. Odwiedzamy centrum handlu heroiną, widzimy kulty religijne pod plaszczykiem ośrodków odwykowych i jesteśmy świadkami działania nielegalnego narkotyku o nazwie Krokodil, który zjada użytkowników od środka.

PS. Irysko, adres byl jak najbardziej prawidlowy! Po wyslaniu powyzszego wpisu, wchodze na poczte Gazety i pisze nowy mail
                  • asdzxcvfsrggxdfsd Re: To nie bajka... 01.08.23, 10:39
                    To jakiej kopii papierowego dokumentu chcieli?
                    • pia.ed To nie bajka... 02.08.23, 22:37
                      > To jakiej kopii papierowego dokumentu chcieli?

Prawo jazdy
                      Paszport
                      Narodowa karta identyfikacyjna

• asdzxcvfsrggxdfsd Re: To nie bajka... 03.08.23, 07:21
                        Dobra, użyłem tłumacza ostatecznie:

Znajdź prawidłowe typy dokumentów tożsamości do weryfikacji wieku

Bo jak film zablokowany w Szwecji to po co szwedzki dokument by był?
                • pia.ed To nie bajka... 01.08.23, 15:12

> pia.ed napisała:
                  > > Widea nie udalo mi sie zobaczyc bo chciano ode mnie identyfikacji
                  > > w postaci zalaczonej kopii jakiegos papierowego dokumentu!

TO BYLO KILKA STRON. WKLEJAM FRAGMENT... PRZETLUMACZ SAM!!
                  Ta en bild på din legitimation genom att följa anvisningarna på skärmen.
                  Välj Skicka legitimation.
                  Tips för verifiering med legitimation
                  Kontrollera att bilden på legitimationen
                  visar hela dokumentet med alla fyra hörn
                  är en tydlig färgbild utan ljusreflexer
                  är tillräckligt stor så att det går att läsa orden på bilden
                  är i ett bildformat som .jpg eller .png. Ladda inte upp en PDF-fil.
                  Hitta giltiga typer av legitimation för åldersverifiering
                  Här är några exempel på giltiga legitimationer:

Körkort
                  Pass
                  Nationellt id-kort

• asdzxcvfsrggxdfsd Re: To nie bajka... 01.08.23, 15:18
                    Nie chce mi się.
            • krakkrakusek1au Re: To nie bajka... 30.07.23, 21:41

> A tu obrazki z Rosji.
              >
              - Zauważ, że to jest wideo z poczátku lat 1990-tych. Wtedy wielu ludzi nie mogło się odnaleźć w nowej rzeczywistości. Obecnie minęło już od tego czasu conajmniej parę dekad i Putin uporzádkował już Rosję.

Film propagandowy, antyrosyjski.
              Przykładem jest twierdzenie, że Rosja ma najwyższa ilość uzależnionych od heroiny. Naprawdę? Na jakiej podstawie ktoś tak twierdzi? Naprawdę wierzysz, że w biednej w 1990-tych Rosji tak wielu ludzi miało pieniádze na kupno heroiny?
              • asdzxcvfsrggxdfsd Re: To nie bajka... 31.07.23, 08:05
                krakkrakusek1au napisał:

> - Zauważ, że to jest wideo z poczátku lat 1990-tych.

Zauważ, że tylko początek jest o latach 90 - czyli teza, że uzależnienia przywieźli z Afganistanu.
                Sam film: Originally released in 2011 at vice.com

> Putin uporzádkował już Rosję.
                > Film propagandowy, antyrosyjski.

Następny miłośnik Rosji na odległośći big_grin

• teodor-k Re: To nie bajka 30.07.23, 22:40
      Tak jak nasze PGRy .I te mieszkania po nich .Tylko zamiast bydląt to psy i koty .
      • teodor-k Re: To nie bajka 30.07.23, 23:13
        Acha . Koła Gospodyń Wiejskich najwięcej wniosą do budowy supernowoczesnej gospodarki opartej na oprogramowaniu i grafenie. Teraz jest parcie na nie 😊
        • aga-kosa Re: To nie bajka 02.08.23, 19:44
          wyszukaj bezpririoznyje dzieci w rosji; Tu jest informacja skąd i od kiedy to dzieje się w Rosji . Cywilizacja????????????? aga
          • pia.ed To nie bajka 02.08.23, 22:44
            aga-kosa napisała:
            wyszukaj bezpririoznyje dzieci w rosji; Tu jest informacja skąd
            i od kiedy to dzieje się w Rosji . Cywilizacja????????????? aga

Jesli to bylo do mnie, to jezyka rosyjskiego nie pamietam,
            wiec nie wiem o co chodzi...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka