ira.mak 29.06.07, 18:10 oj,chciałoby sie zaspiewac" wszystko to juz było"...bo my tez takie spodnice nosiłyśmy serwisy.gazeta.pl/avanti/5,52882,4251415.html?i=17 Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
del.wa.57 Re: Najmodniejsze spódnice 29.06.07, 19:36 Oj,było,było pamietam spódnicę z przedłużonym stanem w kliny,czarna z tafty,każda dziewczyna musiała taka mieć a do tego białe bluzki z żabotami,ech!!! nie wróca te lata,te lata szalone....... Odpowiedz Link
kendo Re: Najmodniejsze spódnice 29.06.07, 20:11 wowwwwwwwwwwwwwwwwww... uszylam sobie kiedys ,czarna w biale grochy, a dzis na miescie widzialam super,az nie chcialam wyjsc ze sklepu tak mi bylo zal,ze nie moge sobie jej kupic-1 000 SKR po przecenie((((((((((((,a jesc trzeba Odpowiedz Link
maria73 Re: Najmodniejsze spódnice 30.06.07, 08:26 a ja odkopałm takie 2 które teraz się nosi jedna to czarna w czerwone grochy,nawet fason zbliżony druga - pamiętacie dawne "bananówy"?? przecież teraz nosi się podobne! czy ja jestem na topie??? )))) Odpowiedz Link
pia.ed W ktorym roku byla ta moda? 01.07.07, 10:47 Pozatym bardzo mnie interesuje, czy jeszcze WCHODZISZ w te szalowe spodnice??? Bo mnie od lat nie oplaca sie "odkopywac" ... maria73 a ja odkopałm takie 2 które teraz się nosi jedna to czarna w czerwone grochy,nawet fason zbliżony druga - pamiętacie dawne "bananówy"? przecież teraz nosi się podobne! czy ja jestem na topie? Odpowiedz Link
jaga_22 Re: W ktorym roku byla ta moda? 01.07.07, 13:20 A ja nie mam nic do odkopania.Wszystko wywalam.Zreszta słusznie,bo i tak bym się nie zmieściła. Bananówy nie nosiłam,bo byłam za niska. Odpowiedz Link
ira.mak Re: W ktorym roku byla ta moda? 01.07.07, 17:08 wykopaliska tez nie dla mnie-albo powyrzucałam albo pooddawałam.Aż się łezka w oku kręci-takie były fajne... Odpowiedz Link
pia.ed Re: W ktorym roku byla ta moda? 04.07.07, 11:09 Czekam na odpowiedz ... Wczoraj w telewizji widzialam piosenarke, ktorej spod kwiaciastej sukienki wygladal kawalek czerwonej halki. Czyzby zwiastun nowej mody? Bo jak dotad to spod sukienek wystaja leginsy. Odpowiedz Link
del.wa.57 Re: W ktorym roku byla ta moda? 04.07.07, 22:08 Nie doczekasz sie odpowiedzi Pia,Maria wyjechała z wnukami,pisała o tym,że wyjeżdża,poczekaj aż wroci. Ja tez nic niemam z dawnych lat i tak pewnie bym sie nie zmiesciła w te tafty,kretony i żaboty i gdzie to wszysto trzymać? Kto wie Pia,może to rzeczywiscie nowy trend. Odpowiedz Link
pia.ed Re: W ktorym roku byla ta moda? 04.07.07, 22:21 A nikt inny niz Maria nie nosil takich spodnic? O tej "bananowej" nigdy nie slyszalam ... Kiedys byla moda na usztywnione halki pod spodnicami, ale to bylo chyba niedlugo po wojnie ... choc nie, wydaje mi sie ze BB takie nosila, wiec to powinny byc lata 60-te. Mnie sie wszystkie daty zacieraja. Odpowiedz Link
del.wa.57 Re: W ktorym roku byla ta moda? 04.07.07, 23:07 Masz racje Pia,Bardotka takie nosiła,osobiscie nie miałam bananówki,nie pamietasz Pia,M.Rodowicz w takiej spódnicy-bananówce wystepowała na jakiś festiwalu,chyba w Sopocie. Odpowiedz Link
pia.ed Re: W ktorym roku byla ta moda? 05.07.07, 00:00 Ale dlaczego nazywa sie to "bananowka"? Odpowiedz Link
ira.mak Re: W ktorym roku byla ta moda? 05.07.07, 08:51 Sztywne halki nosiło sie juz od roku 1959-60.A bananówy to 70-te.One tak sie ładnie ukladały ,z zasady były dwukolorowe,ze skosu. Odpowiedz Link
pia.ed Re: W ktorym roku byla ta moda? 05.07.07, 09:15 A wiec mialam bananowa sukienke! Rozowa z bialym, z krepliny. Odpowiedz Link
ewa553 bananowe spodnice 05.07.07, 11:48 nie szylo sie ze skosu! Wiem co mowie. Dostalam na poczatku lat 70-tych wykroj od pewnej znajomej i namietnie szylam dla kolezanek takie spodnice z...obrusow. Ladnych materialow bylo brak, natomiast bywaly ladne obrusy. Tak wiec ruszyla moja "produkcja". Kroj byl taki, ze z materialu wykrawalo sie (wg wzoru) takie kawalki o ksztalcie falistym i one po zszyciu dawaly takie efekt, jak slynna spodniczka z bananow Jozefiny Backer. Tyle ze bananowe spodnice byly do ziemi. Bylam mala, ale szczupla i taka spodniczka cudownie podkreslala ruchy przy chodzeniu. Byly bardzo kobiece. Pamietam ze nosilam wtedy buty na platformie z korka, koturny. Zdobyte na Szewskiej w Krakowie. Bo wtedy sie wszystko zdobywalo, a nie kupowalo. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: bananowe spodnice 05.07.07, 13:30 Też mi się wydaje,że spódnica bananowa była uszyta z ukosnych pasów,bo inaczj by się nie układała tak ładnie w czsie chodzenia. Urywek: Maryla Rodowicz, która podczas MFP Sopot 1973 utworem „Małgośka” wyśpiewała sobie fiata 126, czyli szczyt ówczesnych marzeń Polaków, już wtedy znana była z ekstrawaganckich ubiorów. – Najbardziej pamiętam tę jej fantastyczną bananową spódnicę – wspomina Maria Szabłowska, dziennikarka muzyczna i jedna z osób, które będą zapowiadać artystów podczas niedzielnego koncertu. – Jak na tamte czasy ta spódnica była bardzo awangardowa, cała w biało-fioletowe pasy. Na każdym białym polu był napis „Małgośka”. A do tego Maryla była boso! Niedawno w telewizyjnym magazynie kostiumów odnalazłam tę niesamowitą kieckę, ale okazało się, że to tylko kopia tej oryginalnej, bo tamta już dawno się rozsypała. Odpowiedz Link
ewa553 wiedzialam, ze tak bedzie. 05.07.07, 14:01 nie uwierzycie osobie szyjacej, tylko jakiemus dziennikarzowi, ktory widzial gotowy produkt. Tu macie link do dzialu krawieckiego, dziewczyna opisuje jak sobie uszyla bananowke: www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=60437&highlight=WYKR%D3J I zwroccie uwage na jej odpowiedz, czy kroi sie z ukosa: "Nie, nie ciete z ukosa, klina uklada sie normalnie - tylko ma on smieszny ksztalt" Od siebie dodaje: kliny sa w ksztalcie jakby lekko wyprostowanej litery "S". Dlatego sie tak plynnie uklada. Odpowiedz Link
ira.mak Re: wiedzialam, ze tak bedzie. 05.07.07, 21:11 Ojej,Ewuniu-lekko wyprostowana litera S to juz jest skos po splocie.Dlatego to tak fajnie sie układa . Odpowiedz Link
ewa553 Re: wiedzialam, ze tak bedzie. 06.07.07, 10:19 nie masz racji ira, ale nie chce byc upierdliwa, bo rzecz tego nie jest warta. W kazdym razie watek ten przypomnial mi moje wyczyny krawieckie. Oprocz bananowej szylam mianowicie ze starych jeansow mini spodniczki jeansowe. To byl dopiero szal! Bylam oblegana przez kolezanki i musze powiedziec, ze sprawialo mi to przyjemnosc. Co to za sztuka wejsc teraz do sklepu i kupic? Takie wyczarowanie jakiegos modelu, to bylo cos!!! Odpowiedz Link
maria73 a tak uściślając ....... 28.07.07, 21:07 ja tą spódnicę kupiłam 8 lat temu... w sklepie!!! Jak na stylowy archaizm jest względnie nowa zatem. Wchodzę w jedną i drugą bo mają w pasie szeroką gumę ) Kupiłam bo lubię grochy i lubię kolorz które są na tej drugiej, no i ładnie się układają w ruchu. Nie odpowiedziałam wcześniej bo właśnie wróciłam z wakacji z wnukami. Zdjęcia załączę w najbliższym czasie. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: Witaj Mario..... 28.07.07, 21:53 odpocznij po podróży,a potem czekamy na zdjęcia.Powiedz tylko ,czy ten przyrząd zdrowotny działa? Odpowiedz Link
maria73 Re: Witaj Mario..... 29.07.07, 07:51 z całą odpowiedzialnością stwierdzam,że coś jest na rzeczy ) Tak serio - czuję zmiany w stawach nóg ( prawie nie czuję że je mam), ustąpił mi ból kręgosłupa lędżwiowego kiedy zupełnie niespodziewanie wskoczył na mnie mój wnuk po użądleniu pszczoły , mojej latorośli poprawiła się cera..... wnukowi po naświetlaniach ustąpił kaszel... Jestem przekonana że nie wyrzuciłam pieniędzy w błoto. Jedna uwaga - jeśli ktoś myśli że to w cudowny sposób wylecy "na wczoraj" to będzie zawiedziony. Odpowiedz Link
maria73 Re: Witaj Mario..... 29.07.07, 07:53 wracając do stanu moich nóg (bo głównie z ich powodu toto kupiłam) - weszłam (i zeszłam o własnych siłach) na Połoninę Caryńską i na drugi dzień nic mnie nie bolało,kiedy wcześniej miałam kłopoty z chodzeniem ulicami. Myślę że to najlepszy dowód. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: Witaj Mario..... 29.07.07, 10:11 Dzięki za wyczerpującą odpowiedż.Muszę pomyślec. Odpowiedz Link
kendo Re:spodnice 29.07.07, 10:46 zakupilam z ostaniej kolekcji mody,mialam ja doslownie d razy,bo kiedy w niej chodzic,jak to cienitki materiala a tu wiecznie wieje i chlodzi( o czym rozmawiacie babeczki,bom sie z tematem zagubila,o jakimis poprawianiu cery i tym podobne?? Odpowiedz Link
maria73 Re:spodnice 29.07.07, 11:59 Kendo - tu chodzi o medolight taki ósmy cud świata ( ) ) który jest do bry na wszystko. Faktycznie również naświetlanie bądż nagrzewanie tym aparatem ( wielkości małego aparatu fotograficznego) odmładza cerę !! Jak znajdę więcej czasu poszukam linka i załączę. Ewent. wrzuć na Google : medolight to znajdziesz wcześniej sama. Odpowiedz Link