Dodaj do ulubionych

Moj "dramat" ...

07.01.09, 14:35
Powoli wszystko mi wysiada, a ja nie wiem jak naprawic!

Zaczelo sie od tego, ze przy zmienianiu GG na nowoczesniejsze,
zginela mi lista kontaktow.
Probowalam ja sciagac z twardego dysku;
caly czas jest "przekaz", ale nic sie nie pokazuje na GG.
Prosze wiec o wpisywanie swoich numerow na 13 69 75 70.

Nie moge sie tez dostac do mojej poczty www.hotmail.com
wiec w razie potrzeby prosze pisac na adres Gazety
pia.ed@gazeta.pl
Choc tam tez przez pewien czas nie moglam dostac, bo wg
pojawiajacej sie informacji byla zablokowana, i wejscie mimo blokady
grozilo to powaznymi konsekwencjami! Ta informacja jest dalej, wiec
wchodze na wlasne ryzyko.

Dzis ni z tego ni z owego znaknela mi ikonka SKYPE,
ktora mialam od dwoch lat widoczna w prawym dolnym rogu.

Teraz tylko czekam, co nastepnego mi wysiadzie ...
A wszystko zaczelo sie zaraz po Nowym Roku!
Obserwuj wątek
    • agata-52 Re: Moj "dramat" ... 07.01.09, 15:34
      www.wyczyscic.pl/vy/?linkid=pl1&gclid=CK-1ovvguJcCFcQI3wodRCvISQ

A może jest już zanieczyszczony? wkleiłam Ci stronkę.
      • pia.ed Re: Moj "dramat" ... 07.01.09, 15:57
        Mam juz kilka programow "czyszczacych", ale bezplatnych,
        i czyszcze przed kazdym wylaczeniem komputera.

Nie zawiesza, tylko pojawiaja sie stale jakies ostrzezenia,
        np ze komputer nie ma ochrony "pozarnej",
        a kiedy klikam w celu sprawdzenia, to okazuje sie,
        ze wszystko jest jak trzeba!
        Tak samo zawiadamaja mnie, ze nie mam "klucza licencyjnego",
        a przeciez mam!

No to juz sie wyzalilam ...sad
        • wiga2008 Re: Moj "dramat" ... 07.01.09, 17:54
          Pia.ed, na Twoje kłopoty.... tylko Jaga.smile
          • jaga_22 Re: Moj "dramat" ... 07.01.09, 18:45
            Wiga..nie przeceniaj mnie,bo nie wiem.Trudno cokolwiek doradzić jak się nie ma
            komputera przed nosem.Może coś w ustawieniach.
            Pia...zawołaj informatyka i zrobi porządek.smile)
            • iryska2604 Re: Moj "dramat" ... 07.01.09, 19:26
              A próbowałas zaimportowac kontakty z serwera gadu-gadu?Jest taka opcja w
              kontaktach (u góry).A jak ci zgineła ikonka to chyba poprostu zamknęłas ten
              program-poszukaj go (najprawdopodobniej na dysku C) kliknij prawym i otwórz go
              od nowa.
              • iryska2604 Re: Moj "dramat" ... 07.01.09, 19:41
                Aha- i jesli masz legalny program i był wprowadzany klucz licencyjny to
                prawdopodobnie musisz tylko sprawdzi a raczej otworzyc taka ikonke z
                paska-alerty zabezpieczeń systemu Windows(taka czerwona tarcza)-otworzyc to i
                kliknąc- WłACZ AKTUALIZACJE AUTOMATYCZNE.Wtedy nie bedzie ci sie pojawiał
                komunikat o zagrozeniu komputera bo aktualizacje bedą pobierane na bieząco.
                • pia.ed No to bede probowala ... 07.01.09, 21:50
                  Swietnie, ze napisalas o tej CZERWONEJ TARCZY,
                  BO WSZYSTKIE KLOPOTY WLASNIE SIE OD NIEJ ZACZELY!
                  Stale mi sie takiego cos wlaczalo i oznajmialo, ze nie mam ochrony
                  pozarowej (chyba to tak sie po polsku nie nazywa ... ale nie znam
                  wlasciwego slowa).

Gdzie znajde ten "pasek-alerty zabezpieczeń systemu Windows"?
                  Kiedys byl w prawym dolnym rogu, a teraz zniknal!

Tak, probowalam importowac Kontakty, tylko ze one importowaly sie, i
                  importowaly,
                  az w koncu wylaczalam te czynnosc bo nic sie nie pojawialo.
                  Potem zapomnialam, gdzie to znalazlam ...
                  i wiecej nie probowalam. Dziekuje za przypomnienie.

Piszesz, zebym poszukala ikonki "na dysku C". Jak to mam konkretnie
                  zrobic, podaj co mam po kolei twierac, zeby "dobrac sie " do tego
                  dysku"? Mnie brakuje terminologii, i dlatego ciezko mi zrozumiec
                  polecenia.
                  Dziekuje!

Piszesz:
                  "...prawdopodobnie musisz tylko sprawdzic a raczej otworzyc taka
                  ikonke z
                  paska-alerty zabezpieczeń systemu Windows(taka czerwona tarcza)-
                  otworzyc to i
                  kliknąc- WłACZ AKTUALIZACJE AUTOMATYCZNE.Wtedy nie bedzie ci sie
                  pojawiał
                  komunikat o zagrozeniu komputera bo aktualizacje bedą pobierane na
                  bieząco."
                  A jak ci zgineła ikonka to chyba poprostu zamknęłas ten
                  program-poszukaj go (najprawdopodobniej na dysku C) kliknij prawym i
                  otwórz go
                  od nowa.

• pia.ed Jeden sukces juz jest! GG 07.01.09, 21:56
                    Zaimportowalam za pierwszym podchodem kontakty na GG!
                    Okazalo sie, ze przy poprzednich probach importowalam z serwera,
                    teraz sprobowalam z "plikow", i udalo sie blyskawicznie.
                    • pia.ed Re: Drugi sukces juz jest! Skype 07.01.09, 22:36
                      Udalo mi sie wejsc na dysk C i otworzyc program SKYPE,
                      a moze byl caly czas otwarty,
                      tylko ikonki nie bylo ...

Teraz musze odpoczac, dziekuje na dzis smile
                      • agata-52 Re: Drugi sukces juz jest! Skype 08.01.09, 14:32
                        Ja dziś mam dramat. Otworzyłam komp, a na ekranie pokazała
                        się kolorowa szatkownica. Nie miałam gdzie kliknąć, żeby go
                        nawet wyłączyć. Odłączyłam z sieci i po paru minutach
                        włączyłam ponownie. Weszłam na forum, napisałam post i nie
                        mogłam go wysłać. Pokazała się jakaś plansza, że utraciłam
                        wszystkie dane. Otworzyłam google i wpisałam adres forum i
                        jest wszystko ok. Jakieś skrzaty pewnie grasują.
                        http://i43.tinypic.com/142svfm.gif
                        • jaga_22 Re: Drugi sukces juz jest! Skype 08.01.09, 15:16
                          Ja sobie tak wczoraj zrobiłam,coś nieopatrznie kliknęłam i pasek powędrował na
                          bok ekranu.To akurat pestka,bo nie raz mi się to zdarzyło i myszą ściągnęłam na
                          swoje miejsce.
                          Tymczasem po drodze znów o coś zawadziłam i narozrabiałam.
                          Myślę sobie ,no przecież komputer powie co mam robić i zaczęłam klikac tu i
                          tam,to wszystko mi poginęło razem ze wszystkimi ikonkami.Całe szczęście,że
                          córka nadeszła i poustawiała.
                          Nie mam do tego głowy,nawet jak się coś nauczę,to i tak zapomnę.
                          http://i40.tinypic.com/2vd5u8h.gif

--
                          http://i41.tinypic.com/2vrvii8.gif
                          • agata-52 Re: Drugi sukces juz jest! Skype 08.01.09, 15:41
                            Ja kiedyś wszystkie ikony z pulpitu umieściłam w koszu/ nie
                            wiem po co?/ i jeszcze coś zrobiłam z koszem. Pół dnia się
                            męczyłam i nie znalazłam. Nikogo nie proszę o pomoc, bo
                            oni klik, klik i ja dalej jestem w lesie, że nic nie
                            wiem. Wolę sama. I w końcu wpadłam na pomysł i poprostu
                            przywróciłam system o tydzień do tyłu. Teraz jak coś
                            namieszam, to tak robię z tym przywracaniem systemu. Albo
                            wchodzę na forum Komputery i piszę, zawsze się ktoś
                            znajdzie, kto rozwiąże mój problem.

http://i40.tinypic.com/15eiphx.gif
                          • ditula-31 Re: Drugi sukces juz jest! Skype 08.01.09, 15:45
                            Jaguś, nie wierze w to, co wygadujesz, przecież dzięki Tobie brykam po
                            internecie i nie mam żadnej wątpliwości jeśli chodzi o Twoją wiedzę w t
                            ej dziedzinie. Odpuść sobie ten samokrytycyzm. Edyta
                            http://i43.tinypic.com/o00vnb.jpg
                            • iryska2604 Re: Drugi sukces juz jest! Skype 08.01.09, 16:25
                              Pia.ed-wejdz poprostu do panelu sterowania (z menu START)i kliknij na CENTRUM
                              ZABEZPIECZEń.Otworzy ci sie akurat to co trzeba i tam sobie włacz aktualizacje
                              automatyczne.Powodzenia.
                            • jaga_22 Re: Drugi sukces juz jest! Skype 08.01.09, 16:28
                              Ech Edytko coś tam,coś tam ,ale w głowie chaos.
                              Za mało mi komputer staje okoniem ,żeby czegoś się nauczyć.
                              http://i40.tinypic.com/adc7ja.gif
                              --
                              • pia.ed sukces? 08.01.09, 16:59
                                Mnie za czesto cos sie psuje.

Teraz nie widze np. dolnego paska! Zmniejszylam na 75 %, ale to mi
                                zmniejszylo tylko literki,
                                a paska dalej nie widac.
                                Kiedys tak tez bylo, to musialam zmniejszyc rozrzednosc, ale juz
                                zapomnialam jak tam wejsc ...
                                Chyba kliknac na start, wejsc na moj komputer, narzedzia ... i co
                                dalej?

Wczoraj ustawilam GG i Skype tylko dzieki uprzejmosci pewnego
                                chlopaka ze Swinoujscia,
                                ktory instruowal mnie poprzez GG, i to wielokrotnie, bo stale cos
                                zle robilam.

Ten sposob z "wrocenim w czasie" to dobry pomysl! Kiedys tak
                                zrobilam. Teraz oczywiscie zapomnalam JAK to sie robi, prosze o
                                instrukcje.

jaga_22 napisała:
                                > Ech Edytko coś tam,coś tam ,ale w głowie chaos.

• jaga_22 Re: sukces? 08.01.09, 17:32
                                  Pia,jeżeli ci chodzi o pasek od internetu to kliknij
                                  na ..Widok.. a w nim kliknij na pasek stanu.
                                  Musi być zaznaczony ptaszkiem.smile

--
                                  • agata-52 Re: sukces? 08.01.09, 17:35
                                    Ja mam IE klikam Start i na Obsługę techniczną i tam jest
                                    przywracanie systemu. Klikam i w rubryce klikam na datę
                                    wstecz. Czasami trzeba cofnąć kilka dni do tyłu.
                                    • agata-52 Re: sukces? 08.01.09, 17:37
                                      Piszę jak analfabetka, ale to z pośpiechu.
                                    • pia.ed agata ... 09.01.09, 00:19
                                      Cofnelam sie do 1 stycznia, kiedy jeszcze wszystko dzialalo jak
                                      trzeba ... i
                                      komputer NAPRAWIONY !!!

agata-52 napisała:
                                      > Ja mam IE klikam Start i na Obsługę techniczną i tam
                                      jest
                                      > przywracanie systemu. Klikam i w rubryce klikam na datę
                                      > wstecz.
                                  • pia.ed Jaga 08.01.09, 23:02
                                    Zrobilam tak jak napisalas, pasek stanu (status fält) byl zaznaczony
                                    ptaszkiem, ale co z tego?
                                    Gore ekranu widze normalnie, natomiast pasek dolny jest
                                    niewidoczny,
                                    bo obraz konczy sie w polowie slow "Podglad Wyslij".

Natomiast kiedy jest tylko PULPIT, to pasek dolny widze ...

jaga_22 napisała:

> Pia,jeżeli ci chodzi o pasek od internetu to kliknij
                                    > na ..Widok.. a w nim kliknij na pasek stanu.
                                    > Musi być zaznaczony ptaszkiem.smile

• pia.ed Do Agaty Dziekuje! 09.01.09, 10:48
                                      Twoj pomysl byl tym, ktorego potrzebowalam! Po wielogodzinach
                                      probach naprawy moich bledow,
                                      w ciagu 5 minut wszystko sie samo naprawilo smile

Oczywiscie wszystkim innym ktorzy probowali mi pomoc, tez jestem
                                      bardzo wdzieczna, bo wielu rzeczy przy okazji sie nauczylam ...
                                      Powinnam czesciej robic takie "wedrowki" po moim komputerze!

• agata-52 Re: Do Agaty Dziekuje! 09.01.09, 11:30
                                        Cieszę się Pia, że mogłam pomóc. Ale ten pomysł z
                                        pytaniami na forum Komputery, też się sprawdza. Trzy dni
                                        nie umiałam zlikwidować jakieś wchodzącej strony i napisałam
                                        tam post. Za parę minut dostałam prostą instrukcję od
                                        forumowicza.
                                        • pia.ed Re: Do Agaty Dziekuje! 09.01.09, 14:54
                                          Ja tez pisze czasem na forum Komputery ... i w tej sprawie tez
                                          pisalam ...
                                          ale nie dostalam odpowiedzi ktora by pomogla!
                                          Chociaz troche za wczesnie sie chyba sie pochwalilam sukcesem!
                                          Ta przeklety czerwony znaczek, ktory mi blokuje dostap do poczty
                                          hotmail, znow sie pokazal, i dzis nie moglam sprawdzic listow.
                                          Widocznie ten sposob ktory podlas dziala tylko do chwili zamkniecia
                                          komputera?
                                          Albo trzeba potwierdzic w jakis sposob to co sie zrobilo (powrot do
                                          systemu), aby nie zniknelo po
                                        • pia.ed Re: Do Agaty 09.01.09, 14:57
                                          Ja tez pisze czasem na forum Komputery ... i w tej sprawie tez
                                          pisalam ...
                                          ale nie dostalam odpowiedzi ktora by pomogla!

Troche za wczesnie sie chyba sie pochwalilam sukcesem!
                                          Ta przeklety czerwony znaczek, ktory mi blokuje dostap do poczty
                                          hotmail, znow sie pokazal, i dzis nie moglam sprawdzic listow.

Widocznie ten sposob ktory podlas dziala tylko do chwili zamkniecia
                                          komputera?
                                          Albo trzeba POTWIERDZIC w jakis sposob to co sie zrobilo
                                          (powrot do systemu),
                                          aby nie zniknelo po wylaczeniu z sieci.
                                          Napisz co mam zrobic, aby to dzialalo, please ...
                                          • pia.ed Teraz poczta sie otworzyla... 09.01.09, 15:08
                                            Moze dlatego, ze zamknelam ochrone avast ktora blokowala
                                            mi dostep???
                                            Dzis nie bede miala czasu aby wejsc na net, wiec narazie, pa.
                                            • iryska2604 Re: Teraz poczta sie otworzyla... 09.01.09, 19:36
                                              Czemu blokujesz ochronę komputera????Piszę ci juz 3 raz zebys włączyła
                                              aktualizacje automatyczne w centrum zabezpieczeń.Koniecznie chcesz sobie
                                              zawirusowac komputer?
                                              • pia.ed Iryska, tak zrobie ... jak mi sie uda 10.01.09, 02:25
                                                Dzis nie mialam czasu usiasc do kompa, bo chce kupic nowy rower
                                                i jezdzilam po sklepach ...
                                                Ale jutro rano sprobuje zrobic tak jak pisalas smile

Autor: iryska
                                                Pia.ed-wejdz poprostu do panelu sterowania (z menu START)i kliknij
                                                na CENTRUM
                                                ZABEZPIECZEń.Otworzy ci sie akurat to co trzeba i tam sobie włacz
                                                aktualizacje
                                                automatyczne.
                                                Powodzenia.
                                                • pia.ed Re: Iryska, tak zrobilam 10.01.09, 03:20
                                                  Weszlam i WSZYSTKO JEST W PORZADKU ...
                                                  Mam automatycznie wlaczona instalacje ktora ma sie aktualizowac
                                                  co niedziele o godz.03 00 smile
                                                  "Ochrona pozarnicza" tez wlaczona i wszystko pozostale.

A dzis znow pokazal mi sie ten czerwony znaczek ktory alarmowal,
                                                  ze nie mam ochrony!

Ale raczej wszystko wrocilo do normy.

Jedna rzecz mnie tylko zastanawia: co jakis czas pokazuje mi sie
                                                  informacja
                                                  z "avast", ze mam np. 260 plikow do usuniecia i dysk jest bardzo
                                                  zasmiecony!
                                                  Czasem taka informacja pokazuje sie bezposrednio po oczyszczeniu
                                                  przeze mnie dysku ...
                                                  Kiedy zdaze, to klikam w te informacje zeby mi oczyscila dysk,
                                                  i okazuje sie,
                                                  ze mam 15 niepotrzebnych plikow, a nie 260 ...
                                                  Ki diabel?
                                                  • pia.ed Sorry ... 10.01.09, 03:22
                                                    Informacja jest z Odkurzacza ...
                                                  • iryska2604 Re: Sorry ... 10.01.09, 20:34
                                                    Jak sobie robisz czyszczenie dysku odkurzaczem to nie wystarczy zrobic tylko
                                                    szybkie czyszczenie i usunięcie znalezionych plików.Po usunieciu tycch plików
                                                    trzeba wejsc w MENU odkurzacza ,u mnie jest w lewym górnym rogu i tam kolejno
                                                    otwierac MENADżER REJESTRU .Otworzy się -WYBIERZ METODE ANALIZY REJESTRU. I
                                                    kolejno jechac wpisy.Komputer znajdzie wszystkie zapisy,wtedy trzeba zaznaczy w
                                                    kwadracikach i kliknac prawym-DOKONAJ WYBORU. Wtedy usuniesz wszelkie szkodliwe
                                                    i niepotrzebne pliki.Potem trzeba otworzyc MONITOR PORZUCONYCH FOLDERóW i też
                                                    zrobic analizę.Nie wiem czy sobie sama z tym poradzisz,a tam sie znajduja
                                                    własnie te foldery i pliki ktorych inaczej nie usuniesz.
                                                  • pia.ed Inne. 10.01.09, 21:52
                                                    W przyszlym tygodniu bede miala goscia z Norwegii, moze on mi to zrobi - jak mi
                                                    sie nie uda ...
                                                    A czy Odkurzacz to polski produkt, czy jest tez w innych jezykach?

A co trzeba robic w pasku adresowym, aby nie bylo tak duzo adresow, czasem
                                                    niepoprawnych?
                                                    Czy mozna "zaczac od nowa" z adresami, nie instalujac programu na nowo?
                                                  • iryska2604 Re: Inne. 10.01.09, 22:40
                                                    Nie bardzo zrozumiałam o jakie adresy ci chodzi
                                                  • pia.ed Re: Inne. 11.01.09, 10:34
                                                    Oisze p "pasku adresow". Tam zbiera sie pelno niepotrzebnych rzeczy.
                                                    Potrzebuje tylko www.gazeta.pl
                                                    a jak zaczne tylko pisac gazeta, to pokazuje mi sie
                                                    www.gazeta.pl/html
                                                    i www.gazeta.pl/html/jpg ... itd.
                                                    Tak samo z pia.ed, co jest ta prawidlowa forma,
                                                    a u mnie jest takze piaed, pia,ed, PIA.ED i jeszcze inne
                                                    kombinacje ... kiedy zaczne wystukiwac pia, to sie one pokazuja!

W tej chwili mam TO w pasku sdresu:
                                                    forum.gazeta.pl/forum/0,62489,1540823.html?f=29055&w=89442928&a=89619911&rep=1
                                                  • iryska2604 Re: Inne. 11.01.09, 16:59
                                                    To tak ma byc- To ze ty wpiszesz www.gazeta.pl to nie znaczy ze to jest
                                                    prawidlowy adres.Prawidłowy jest ten co sie wyswietli.Z tą pia.ed - komputer
                                                    sobie zapamiętuje co piszesz i jak zaczynasz wpisywac nick to on ci
                                                    podpowiada.Inna rzecz że wyswietla równiez te błędne ktore kiedys wpisałas.Ty
                                                    masz wybrac to właściwe.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka