zajbel 22.02.09, 11:50 www.tvn24.pl/-1,1587495,0,1,swiat-oszalal-i-sie-bawi,wiadomosc.html A czy u nas nie ma tradycji karnawałowych, takich wartych rozpropagowania i będących okazją do wspólnej zabawy? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
agat-a52 Re: świat się bawi 22.02.09, 12:49 Byłam kiedyś w czasie karnawału u córki i byłam pełna podziwu dla Niemców, że potrafią się tak wspaniale bawić. Przez cały karnawał urządzane były bale przebierańców. Był też na koniec karnawału bal uliczny. Bawili się wspólnie i juniorzy i seniorzy. Odpowiedz Link
super222 Re: świat się bawi 22.02.09, 13:31 a jutro u Niemców *Rosemontag*. To są dopiero bale!!! Odpowiedz Link
agat-a52 Re: świat się bawi 22.02.09, 13:46 toniemojebuty.blox.pl/2008/02/Rosenmontag-czyli-jak-nie-dostac-w-glowe.html Jakby ktoś nie wiedział, to wkleiłam linka , co to jest Rosenmontag. Fajne też Niemcy mają święto, kiedy rządzą kobiety. Mężczyzną ucinają krawaty i wszyscy się bawią, ale kobiety górą. Nie pamiętam, czy to też jest na koniec karnawału? A te piękne korowody, pochody przebierańców i rzucanie cukierkami naprawdę robią wrażenie. Szkoda, że my jesteśmy takim krajem smutasów. Odpowiedz Link
super222 Re: świat się bawi 22.02.09, 15:11 agat-a52 - nie rozszerzałam tmatu, bo myśłałam, że wiesz. Rosenmontag - to jest poniedziałek róż. Jest on w ostatnim tygodniu karnawału, czyli jutro. Gdzie tylko się da organizowane są bale. Restauacje, duże sale, małe bary. Ten poniedziałek różni się tym od innych poniedziałków w roku, że można sobie wybrać *bezkarnie* jakiegoś partnera na jedną godzinę, noc, dobę. Tańczyć no i jeszcze takie inne rzeczy wyrabiać. Bezkarnie. Czyli mężatki także. Jeżeli stały partner nie chce być narażony na takie przyjemności jak przyprawienie rogów w ten wieczór, to funduje *duże wyjście* w modnym i drogim lokalu. Tam sama kobieta (jak na całym świecie) nie powinna udawać się sama. W ten sposób cnota uratowana, kieszeń opróżniona. Niemki sa tak spontaniczne w zabawie jak żadne inne europejki. Wszystko im uchodzi płazem, nikt im nie potrafi zrobić przkrości. )) Odpowiedz Link
agat-a52 Re: świat się bawi 22.02.09, 15:47 Super222 ja wiem. Wiem również z obserwacji, że Niemki, mężatek nie wyłączając, sex traktują jak terapię. Dlatego często wyjeżdżają w poszukiwaniu tzw. gorących facetów. Panowie z tych gorących krajów, chętni są do tych niezobowiązujących znajomości z Niemkami. Polki im się bardziej podobają, ale tu czasami jest problem, bo Polka się zakochuje. Wiem to od mojego znajomego Greka, do którego jeźdźimy w lecie. Żeby nie było domysłów, to ja jeżdżę z mężem. Odpowiedz Link
ewa553 Weiberfastnacht 22.02.09, 14:25 czyli babski karnawal jest w ten czwartek, kiedy w Polsce jest tlusty czwartek. Odpowiedz Link