Dodaj do ulubionych

czego brakuje na grochowie?

26.06.02, 13:13
Uważam, że grochów jest dzielnicą całkowicie zapomnianą przez kulturę.
Rozumiem, ze głównie mieszkają tam dresiarze, ale są też osoby, które z chęcią
poszłyby do kina bez przymusu tłuczenia się przez pół miasta autobusem. Jedno
kino przy ulicy Paca zostało przerobione na zakład szwadzki, drugie (3 maja)
stało sie studiem filmowym - a dobrze pamiętam jak chodziłam tam na poranki.
Został jeszcze teatr Powrzechny, aż strach pomyśleć co może niedługo się z nim
stać. Pozatym żadnych knajp czy pubów dla młodych ludzi, nie ma sie nawet gdzie
spotkać gdy pada deszcz. Jedyną miłym miejcem jest nowootwarta cukiernia na
rondzie wiatraczna. A pozatym co robić na grochowie? Trzeba jechać do centrum.
A waszym zdaniem czego jeszcze u nas brakuje???
Obserwuj wątek
    • d.z Re: czego brakuje na grochowie? 26.06.02, 13:32
      Już kiedyś o tym pisałem ale wspomnę jeszcze raz na Grochowie (czy całej Pradze
      Południe) brakuje mi empik-u. Tam mają jednak największy wybór prasy oraz nowości
      wydawnicze (ksiązki) nie mówiąc o płytach...
    • e._ Re: czego brakuje na grochowie? 26.06.02, 19:07
      Co do kin, mamy je w Promenadzie, choć rozumiem sentyment: ja mam to samo z
      Mokotowem.
      Co do miejsc do posiedzenia: całkiem jest miło w Moldovii koło Promenady
      (wejscie od strony ul. Ostrobramskiej), a na szybkie gadu gadu polecam
      kawiarenkę na Grochowskiej, wejście przez sklep Cepelii (ten blisko placu
      Szembeka).
      Ale trudno nie zgodzić się z tym, ze to bardzo, bardzo niewiele jak na tyle
      mieszkajacych tu osób. Natomiast nie wiem, w której części Grochowa ty
      mieszkasz, ale ja znam tu mnóstwo osób i doprawdy nie widuję tu więcej
      dresiarzy niż w Śródmieściu, na Mokotowie czy Żoliborzu. Nie wspominajac Woli i
      Targówka.
      • Gość: magdzior Re: czego brakuje na grochowie? IP: *.bp-pragapd.waw.pl 28.06.02, 08:57
        Oj, chyba jednak jest ich wiecej....trochę więcej. Wynajmuję mieszkania w wawie
        od blisko trzech lat. Mam porównanie.No chyba że róg Podskarbińskiej i
        Dwernickiego to było jakieś zagłębie dresu:)
        • e._ Re: czego brakuje na grochowie? 28.06.02, 13:30
          Gość portalu: magdzior napisał(a):

> Oj, chyba jednak jest ich wiecej....trochę więcej. Wynajmuję mieszkania w wawie
          >
          > od blisko trzech lat. Mam porównanie.No chyba że róg Podskarbińskiej i
          > Dwernickiego to było jakieś zagłębie dresu:)

Było i jest! To w dodatku prekursorzy kradzieży torebek z samochodów, stojących
          na światłach - tych najbliższych, Szaserów/Wiatraczna. Ale reszta dzielnicy nie
          wygląda w ten sposób. Jest bidota z okolic tuż przy bazarze i jeszcze kilka
          takich miejsc, ale chyba nie wiecej niż na Górnym Mokotowie na którym mieszkałam
          26 lat i nadal często bywam w różnych jego regionach.
          • Gość: Niech Re: czego brakuje na grochowie? IP: 217.197.165.* 28.06.02, 14:01
            Osiedla Iganska i Majdanska - piekny wybor dresow.
            PS. A na Grochowie nie ma nic bo na to zasluzylismy - jezdzac do Centrum. Tylko
            mi nie mow, ze jezdzimy do Centrum bo na Grochowie nic nie ma.
            • e._ Re: czego brakuje na grochowie? 28.06.02, 14:45
              Jeździmy, bo nic nie ma (chociaż jest trochę więcej). Dziwi mnie takie
              stanowisko władz dzielnicy, które kompletnie nie odczuwają takich potrzeb
              uważając, że prażanom wystarczy za całą rozrywkę bazar i co jakiś czas piknik w
              Parku Skaryszewskim z mierzeniem ciśnienia i poziomu cholesterolu, a jak się
              komu chce wielkiego świata, to jazda do Promenady.

Włada nami SLD. No i nic się nie dzieje...
              • miska77 Re: czego brakuje na grochowie? 01.07.02, 15:13
                > Włada nami SLD. No i nic się nie dzieje...

Wlada nami SLD i PO....
                dzieje sie, dzieje ale wolniutko - zmiany potrzebuja czasu - niestety :-(

Moim zdaniem na Grochowie, wlasciwie w calej naszej dzielnicy brakuje sciezek
                rowerowych. W maju napisalam interpelacje do Dyrektora Zarzadu Dzielnicy jak
                przedstawia sie sytuacja sciezek rowerowych na Pradze Pld - czy sa planowane,
                jaki jest budżet na nie przeznaczony i ile sciezek jest planowanych. Odpowiedz
                bardzo mnie zalamala ! Nie planowalismy zadnych sciezek rowerowych i nie
                planujemy ! Zaplanowana byla sciezka rowerowa przy kanalku na Goclawiu ale teren
                zostal oddany prywatnym wlascicielom - gmina zaplacila za projekt ale i tak z
                tego nic nie bedzie :-(
                Poprosilam, zeby uwzglednili w przyszlorocznym budzecie pieniazki na budwe
                sciezek rowerowych - ciekawe czy to zrobia ?

Pozdrawiam,
                Miska77

• shannon_ Re: czego brakuje na grochowie? 28.06.02, 16:27
          wlaśnie o ten grochów mi chodzi! nie martw się - na skrzyrzowaniu dwernickiego
          i wiatracznej też jest ich masa. Brrr.
      • shannon_ Re: czego brakuje na grochowie? 28.06.02, 16:24
        mieszkam na tym grochowie - grochowie (okolice Wiatracznej). Promenada to już
        nie grochów tylko gocław - zasadnicza różnica. Szembeka niby można podpisać pod
        grochów ale top bardziej olszynka albo Gocławek. I naprawdę przyy wiatracznej
        jest masa dresów.
        • Gość: Niech Re: czego brakuje na grochowie? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 29.06.02, 10:55
          Wlada nami SLD... Obawiam sie, ze inni politycy tez maja dla nas mile
          niespodzianki. Ale stanowczo nie obwinialbym tylko ich. Mamy (na kazdym
          szczeblu) takich politykow na jakich zasluzylismy. Przykladem niech bedzie
          wymiana opinii na tym podforum.
    • Gość: kubu Re: czego brakuje na grochowie? IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 01.07.02, 11:54
      ja uwazam, ze powoli sie tu zmienia
      pojawiaja sie lokale
      nawet calodobowa kafejka internetowa (i to tania!!!)
      nie jest zle

natomiast autorowi watku zamiast liczenia dresiarzy (nie wydaje mi sie, zeby
      bylo ich wiecej niz w innych dzielnicach) proponuje lekture slownika, albo
      chociaz repertuaru teatrow

POWSZECHNY!!!!!
      nie Powrzechny

ehhh

pozdrawiam
      • Gość: Niech Re: czego brakuje na grochowie? IP: 217.197.165.* 02.07.02, 12:26
        A gdzie ta kafejka, bo ta na Rondzie Wiatraczna splajtowala (za malo dresow?).
        Gdzie kafejki, puby, restauracje, kina, teatry, ksiegarnie, ze nie wspomne o
        bardziej wymyslnych miejscach. Po prawej stronie Wisly dwa kina, niewiele
        wiecej teatrow, dobrych restauracji mniej niz 10, pubow bez dresow mniej niz
        zero. I jeden blad ortograficzny (a ludzie bardzo szybciutko postuja) nic tu
        nie zmieni.
        • Gość: kubu Re: czego brakuje na grochowie? IP: *.dwi.uw.edu.pl 02.07.02, 17:00
          niedaleko Placu Szembeka
          Grochowska (chyba) 144
          6 zlotych za godzine (ostatnio byla promocja i bylo 5)
          jest bardzo ok

jedno kino mi wystarczy
          ma chyba 12 sal
          i duzy rozstrzal repertuarowy
          dla mnie bomba (choc bilety moglyby byc tansze)

jesli chodzi o teatry, to chyba nie dziwne, ze sa w centrum
          tak jest wszedzie na Zachodzie
          na obrzezach sa tylko teatry offowe
          i mam nadzieje, ze nowy obiekt na Bialostockiej wlasnie w tej dziedzinie okaze
          sie udanym pomyslem

ksiegarnie - fakt, ze nie znam zadnej dobrej ksiegarni na Pradze
          ale to akurat mozna zaobserwowac w calym miescie - EMPIK przejal kontrole :-/

i tyle :-)

pozdrawiam
          • Gość: Niech Re: czego brakuje na grochowie? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 02.07.02, 21:13
            Czyli sie ze mna zgodziles(las) - tylko Tobie sie tak podoba, mi nie.
          • jolajola1 Re: czego brakuje na grochowie? 03.07.02, 13:09
            Gość portalu: kubu napisał(a):
            > niedaleko Placu Szembeka
            > Grochowska (chyba) 144
            > 6 zlotych za godzine (ostatnio byla promocja i bylo 5)
            > jest bardzo ok

kafejka @ całodobowa to i tam może jest, ale ja nie ośmieliłabym sie stamtąd
            wracać sama do domu o 23 czy o 2 w nocy. Jakimś takim strachem sama mysl o tym
            mnie napełnia.
            Wolę pojechać do @cafee do metra-centrum lub na centralny, przynajmniej nocny
            powrót jezt bezpieczniejszy
            • Gość: Niech Re: czego brakuje na grochowie? IP: 217.197.165.* 03.07.02, 15:35
              No juz dobrze, przeciez cie odprowadze.
            • Gość: korek Re: czego brakuje na grochowie? IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 03.07.02, 16:09
              ej, no bez przesady... z tej akurat kafejki to juz kilka powrotow zaliczone i
              zyje (w niezlym zdrowiu)
            • Gość: kubu Re: czego brakuje na grochowie? IP: *.dwi.uw.edu.pl 04.07.02, 18:42
              wiesz - ja mieszkam przystanek dalej
              wiec dla mnie ta okolica to zadna nowosc :-)

autor(ka) NIECH - nie, nie zgodzilem sie z Toba (jedynie w sprzawie ksiegarni
              sie zgadzam)
              poza tym ja i tak wiecej czasu spedzam w centrum (UW, praca) niz na pradze
              wiec i tak wiecej zakupow, czy wyjsc "na miasto" realizuje w centrum
              • Gość: Niech Re: czego brakuje na grochowie? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 04.07.02, 19:01
                Ja juz swoje w centrum spedzilem (UW, praca) - nie spodobalo mi sie.
                • Gość: kubu Re: czego brakuje na grochowie? IP: *.dwi.uw.edu.pl 04.07.02, 19:44
                  Twoj wybor :-)
                  a swoja droga, czy Ty mieszkasz w sieci? :-)
                  • Gość: Niech Re: czego brakuje na grochowie? IP: 217.197.165.* 05.07.02, 11:13
                    Czasami mieszkam, ale - jak widac - nie nocuje.
    • Gość: Robert Re: czego brakuje na grochowie? IP: *.astercity.net 03.07.02, 17:50
      Po pierwsze bezpieczenstwo... Tak jak z piramidy potrzeb. Wiecej sciezek
      rowerowych, zwlaszcza na Waszyngtona, Grochowskiej, Ostrobramskiej i al. USA
      itd . Chcialbym jezdzic na rowerze bez koniecznosci wachania spalin. A jazda po
      parku Skarszeskim to mnie nie interesuje.
      po drugie... Kultura i rozrywka stoi na dalszym poziomie. Owszem, jest jedno
      kino o kilku sal, a gdzie konkurencja? Brakuje kafejek i malych barow. A moze
      tak, wzorem Paryza, Mediolanu czy tez Kopenhagi, doprowadzic do tego aby wzdluz
      Waszyngtona i Grochowskiej kolo uliczek lokanych powstawaly w/w kawiarenki.
      Usunmy salony samochodowe, stacje benzynowe i inne smiecie po za miasto? Miasto
      winno byc dla ludzi a nie dla samochodow!!!
      • jolajola1 Re: czego brakuje na grochowie? 05.07.02, 07:33
        ...........
        marzenia
        ściętej
        głowy
        .....
    • bultek Re: czego brakuje na grochowie? 07.07.02, 11:33
      Mieszkam przy rondzie Wiatraczna i niedawno otworzyli tam nową internet cafe,
      w budynku "Rondo" od strony Al. St. Zjednoczonych na 1 piętrze.
      A Empik mogli by otworzyć na tym rondzie, przecież dużo ludzi się tam kręci.
      Niedługo wybory samorządowe można by przewietrzyć trochę samorząd na Pradze Płd.
      • e._ Re: czego brakuje na grochowie? 07.07.02, 16:31
        bultek napisał(a):

> Niedługo wybory samorządowe można by przewietrzyć trochę samorząd na Pradze Płd
        > .
        Jestem ZA!
        • Gość: Niech Re: czego brakuje na grochowie? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 07.07.02, 21:58
          Podaj swoje typy.
          • kkf Re: czego brakuje na grochowie? 10.07.02, 04:20
            hahaha
            zejdzcie na ziemie ludzie .........kina , teatry , kawiarnie niestety zyjemy w
            polsce czyli w kraju na poziomie krajow poludniowo amerykanskich niestety mamy
            pecha poniewaz u nas jest tylko 9 mies. zimy i juz lato wiec turystow nie jest
            duzo a inwestoawc w interes typu pub czy kino itp dla lokalnej ludnosci ktorej
            wiekszosc zyje w nedzy nie jest oplacalne o lapowach dla urzedasow i haraczach
            juz nie wspomne.

• darekw Re: czego brakuje na grochowie? 09.07.02, 15:40

wiekszosc chodzi na przeciwko jak do empiku
        • Gość: Niech Rondo Wiatraczna IP: 217.197.165.* 10.07.02, 12:07
          Przyjrzalem sie wczoraj nowemu budynkowi przy rondzie. Jest tam rzeczywiscie e-
          kafejka, jest ciastkarnia, mala kawiarenka z parasolem na zewnatrz (jest piwo),
          dwie (po co dwie?) ksiegarenki jezykowe, badziewiasty sklep z obuwiem, nadety
          sklep z oswietleniem (kiepski design, wysokie ceny - za 3 miesiace ich nie
          bedzie). Gdyby na Grochowie bylo takich miejsc jeszcze ze dwadziescia, to kto
          wie. Moze pojawilaby sie tam niezla kawiarnia czy pub, moze klub, dobra
          ksiegarnia. A czy wiecie, ze przy Grochowskiej jest niezla ksiegarnia z mapami
          i przewodnikami - wole tam chodzic niz do centrum, bo tam nie ma tloku
          (niestety dla wlascicieli). Bywalem czasami na tzw. swiecie i wydaje mi sie, ze
          jesli chce sie tam spedzic milo czas nie trzeba przemieszczac sie 10 km do tzw.
          centrum. I tylko tego chce po naszej stronie Wisly.
          • Gość: kubu Re: Rondo Wiatraczna IP: *.dwi.uw.edu.pl 11.07.02, 16:52
            a w ktorym miejscu ta ksiegarnia?
            ostatnio szukalem dobrej mapy Szwajcarii
            i mialem z tym problemy

pozdrawiam
            • Gość: Niech Re: Rondo Wiatraczna IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 11.07.02, 18:06
              Jedziesz (idziesz) Grochowska od Ronda W. w strone centrum jeden przystanek. Po
              prawej stronie jest budynek z salonem elektrotechnicznym i sklepem dla
              puszystych "Rubens". W tym budynku, ale za rogiem, jest takie przejscie z
              arkadami. Za nim jest ksiegarnia. Jest dobrze widoczna, ale nie od strony
              Wiatracznej. Milej podrozy zycze (do Szw. oczywiscie, nie do ks.).
              • Gość: kubu Re: Rondo Wiatraczna IP: *.dwi.uw.edu.pl 11.07.02, 18:16
                dzieki :-)
                ale mapa nie byla dla mnie tylko dla przyjaciolki
                :-)

pozdrawiam
            • e._ Re: Rondo Wiatraczna 11.07.02, 18:08
              Prawie naprzeciwko Biura Paszportowego, koło niedawnego sklepu Rubens.
              • Gość: Niech Re: Rondo Wiatraczna IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 11.07.02, 18:54
                Sklepu Rubens nie ma - panie schudly (albo sie wstydza). Ale jest sklep Luto -
                dla nieskarlalych panow.
                • e._ Re: Rondo Wiatraczna 12.07.02, 17:36
                  Panie to raczej nie schudły, obawiam się. Może schudły ich portfele i puściły z
                  torbami chciwego Rubensa, nie dając mu pensa.
                  Ale za to księgarnia trwa niezmiennie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka