pantalon 15.11.05, 15:38 ktos pomoze ktora to byly ( a moze sa jeszcze) domy? Osiedle budowane w latach 1937-38 sciskam PanTalon Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Mat Re: osiedle TOR IP: 5.6.2R* / *.nokia.com 15.11.05, 15:51 Oczywiście że są i mają się nieźle. To te galeriowce pomiędzy Kobielską, Podskarbińską a Stanisławowską. Odpowiedz Link Zgłoś
pol-a Re: osiedle TOR 15.11.05, 16:07 To nie galeriowce - budynki mają "normalne" klatki schodowe. Bardzo ciekawy przykład funkcjonalistycznego budownictwa wielomieszkaniowego, jedyny w tej skali na prawym brzegu. Osiedle zatraciło niektóre cechy oryginału - najbardziej szkoda łączników miedzy budynkami, które początkowo mieściły pralnie/suszarnie/świetlicę. Część pomieszczeń zaadaptowano na mieszkania niszcząc "corbousierowskie" okna. Ale i tak osiedle nie jest w najgorszym stanie - po domofonach widać, że uaktywnili się administratorzy/wspólnoty, co rokuje na przyszłość. Bardzo podobne osiedle, chyba dalsze od pierwowzoru niż grochowskie - bo zeszpecone innowacjami - jest na Kole. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej_b2 Re: osiedle TOR 15.11.05, 17:36 Uprzedziłeś Pantalonie moje pytanie, bowiem wokół sprawy nazbierało mi się wiele wątpliwości. Samodzielnie szukałem odpowiedzi, i jak zawsze zacząłem do literatury, ale popadłem w jeszcze głębsze zwątpienie. Popatrzcie zatem, co znalazłem: 1) M. Rylkówna: Grochów dawniej i dziś. Ziemia 1931, nr 5, s. 95-96: >...Z lewej strony ul. Grochowskiej wznosi się obelisk z płaskorzeźbami Malińskiego oraz napisem [Chodzi bez wątpienia o pomnik szosy Brzeskiej]... Tuż za nim cała kolonia dla tzw. bezrobotnych zbudowana przez Magistrat m. Warszawy: 3 duże 3-piętrowe kamienice oraz 3 długie 3-piętrowe domy: 1 murowany, 2 drewniane, wszystkie o mieszkaniach 1- lub 3-pokojowych...” 2) Kurier Warsz. 1938, nr 217, wyd. por. s. 1:Tow. Osiedli Robotniczych wybudowało na Grochowie domy, które pomieszczą 600 rodzin robotniczych 3) J. Poliński. Grochów przedmurze Warszawy. W-wa 1938, s. 50 rys. z podpisem: >Domy miejskie na Grochowie wybudowane w roku 1927< (fot. mgr R. Żłobikowski). Zdjęcie przedstawia znany nam narożnik ul. Podskarbińskiej i Kobielskiej. Wszystko wskazuje, że są to domy w kwartale ulic Wątpliwości moje są następujące: 1. Czy Pol-a ma rację, lokalizując osiedle z lewej strony ul. Podskarbińskiej (patrząc od Grochowskiej), czy rację ma Poliński, przedstawiając zdjęcie narożnika z prawej strony Podskarbińskiej? 2.W którym roku zbudowano osiedle, w: 1927, 1931 czy w 1938 ? 3.Czy było to osiedle TOR-u, czy magistratu m. Warszawy? 4.Może były dwa osiedla jedno TOR-u , a drugie Magistratu , po obydwu stronach Podskarbińskiej? 5.A może sukcesywnie budowano osiedle, od 1927 r. poczynając, w 1938 r. kończąc? Kto rozstrzygnie ? Pozdrawiam :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mat Re: osiedle TOR IP: 5.6.2R* / *.nokia.com 15.11.05, 17:47 Osiedle TOR a magistrackie domy dla bezrobotnych to dwie zupełnie różne rzeczy! Magistrackie domy dla bezrobotnych powstały pod koniec lat dwudziestych po prawej stronie Podskarbińskiej patrząc od Grochowskiej. To są te ostatnio odnawiane domy na rogu Podskarbińśkiej i Kobielskiej i dodatkowo ten podłużny stojący bokiem do Kobielskiej na tyłach kina/Marcpolu. Osiedle "Towarzystw Osiedli Robotniczych" powstało prawie 10 lat później po Podskarbińskiej stronie lewej i architektonicznie to zupełnie inna epoka, była to wtedy jedna z najnowocześniejszych realizacji mieszkaniowych w mieście. W tej sprawie wyjątkowo polecam Kasprzyckiego. Odpowiedz Link Zgłoś
pol-a Re: osiedle TOR 15.11.05, 18:03 Rację ma Mat. TOR, to osiedle po lewej stronie, szare domy z klinkierowanym przyziemiem, te za "św. drzewem". Jeszcze jedno cenne źródło wiedzy nt. architektury w-wskiej i praskiej to książki Marii Leśniewskiej nt. architektury stołecznej. Tam jest m.in. o TORze Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej_b2 Re: osiedle TOR 15.11.05, 19:01 Mat. napisał: >W tej sprawie wyjątkowo polecam Kasprzyckiego. O którego Kasprzyckiego chodzi? W Korzeniach miasta Tom III. Praga na s.292-93 nie znalazłem ani słowa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mat Re: osiedle TOR IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.05, 23:39 To w takim razie musiało być u Majewskiego w "Warszawie nieodbudowanej", już nie pamiętam co gdzie czytałem ;-) Natomiast u Kasprzyckiego na 100% było o tych domach dla bezrobotnych przy Kobielskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej_b2 Re: osiedle TOR 16.11.05, 06:29 Dziękuję za informacje i pozdrawiam:-) Odpowiedz Link Zgłoś
pantalon Re: osiedle TOR 16.11.05, 12:53 ano prawda Mat dobrze gada. Wg encyklopedii Warszawy z roku 1975 PWN TOR powstal w latach 1937-38 a w latach 1926-32 wzniesiona 6 blokow dla bezdomnych (s. 187) Ale nie zgadza mi sie liczba blokow jak slucznie zauwazyl Mat to sa te 3 gdzie reszta? No chyba ze zrodlo sie myli Teraz to sie wstydze swojego pytania mieszkam przeciez obok :) sciskam PanTalon Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mat Re: osiedle TOR IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.05, 23:45 Ja to rozumiem tak: było trzy budynki między Grochowską i Kobielską i trzy za Kobielską. Z tych trzech między Kobielską a Grochowską został się jeden - ale zauważ że 2 pozostałe były drewniane. Więc albo nie przeżyły wojny, albo, co bardziej prawdopodobne, rozebrano je pod budowę kina. A za Kobielską to są nadal 3 budynki - jeden wzdłuż Kobielskiej, narożny i wzdłuż Podskarbińskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej_b2 Re: osiedle TOR 17.11.05, 07:05 Wersja wielce prawdopodobna, ale w 1938 r. magistrat zezwolił na utworzenie bazaru dla całej dzielnicy, właśnie między Grochowską, Podskarbińską a Kobielską. Nigdzie nie znalazłem bliższego określenia granic placu bazarowego. Może już wtedy zburzono owe hipotetyczne domy? Szukajmy więc trzech domów.:-) Odpowiedz Link Zgłoś
pantalon Re: osiedle TOR + szkola na Siennickiej 17.11.05, 11:03 jesli przyjac teze Mata to szukalibysmy 2 budynkow :) A ten bazarek o ktorym piszesz andrzeju to mial byc jak rozumiem na tylach szkoly na Siennickiej wybudowanej o ile mnie pamiec nie myli (jest na to jakis skrot netowy?) w 1936? Kiedys juz byla dyskusja o szkole ale link ktory wtedy byl podana nie dzialal. Co tam bylo podczas okupacji. Ktos (hi hi pewnie znow andrzej_b) moglby mi przyblizyc losy tej szkoly? Terza tam jest technikum optyczne im Olimpijczykow Polskich. I maja taka fajna sale gimnastyzna - niestety juz zajeta :( sciskam PanTalon Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej_b2 Re: osiedle TOR + szkola na Siennickiej 17.11.05, 11:34 >A ten bazarek o ktorym piszesz andrzeju to mial byc jak rozumiem na tylach > szkoly na Siennickiej wybudowanej o ile mnie pamiec nie myli (jest na to >jakis skrot netowy?) w 1936? Niezupełnie. Wg mnie, rozpoczynał się u zbiegu Podskarbińskiej z Grochowską , od terenu, który później zajęto pod budynek KD PZPR, ale to tylko moje domysły. Bazar ten ożywał zapewne tylko w dni targu końmi (vis a vis). Najlepszy dowód, że tuż przez wojną funkcję bazaru dzielnicowego samorzutnie zaczął przejmować pl. Szembeka. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej_b2 TOR + szkola na Siennickiej - uzupelnienie 26.11.05, 18:02 Pantalon napisał: >jesli przyjac teze Mata to szukalibysmy 2 budynkow :) A ten bazarek o ktorym >piszesz andrzeju to mial byc jak rozumiem na tylach szkoly na Siennickiej >wybudowanej o ile mnie pamiec nie myli (jest na to jakis skrot netowy?) w 1936? >Kiedys juz byla dyskusja o szkole ale link ktory wtedy byl podana nie dzialal. >Co tam bylo podczas okupacji. Ktos (hi hi pewnie znow andrzej_b) moglby mi >przyblizyc losy tej szkoly? Na planie W-wy z 1939 r. zaznaczono wszystkie domy magistrackie na Grochowie, łącznie sześć. Przyjmując obecną topografię, to jeden stoi wzdłuż Podskarbińskiej, drugi narożny Podskarbińska/Kobielska, a trzeci wzdłuż Kobielskiej. Trzy pozostałe widać po przeciwnej stronie Kobielskiej, równolegle ustawione względem siebie aż do Siennickiej, przy czym dwa na miejscu późniejszego kina 1-Maja. To zapewne one były drewniane i spłonęły w czasie wrześniowych nalotów niemieckich. Na planie widać wzdłuż Grochowskiej zabudowania bazaru, o którym pisałem. O szkole na Siennickiej 16 nieco informacji podaje Kasprzycki (Korzenie miasta. Praga. T. III, ss. 238 i 267). Zbudowano ją w latach 30-tych jako typowy 2-piętrowy budynek dla szkół podstawowych z tej części Grochowa. Od ok. 1943 r., po bitwie pod Stalingradem, Niemcy urządzili w szkole szpital dla swych rannych ze wschodu (wg niesprawdzonych informacji). W 1944 r., po zdobyciu Pragi, szpital przejęli Rosjanie, a po 1945 r. polskie władze wojskowe (to pewne). Pozdrawiam :-) Odpowiedz Link Zgłoś