mister1 10.02.05, 07:52 szukam kontaktu z absolwentami Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Van Basten Re: Technikum Energetyczne Pulawska 113 IP: *.aster.pl / *.aster.pl 10.02.05, 10:21 Który rocznik? Odpowiedz Link Zgłoś
mister1 Re: Technikum Energetyczne Pulawska 113 10.02.05, 12:54 skonczylem w 1969 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tytus Re: Technikum Energetyczne Pulawska 113 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.05, 21:07 a po co Odpowiedz Link Zgłoś
mister1 Re: Technikum Energetyczne Pulawska 113 12.02.05, 16:11 tez nie wiem. Nigdy jako energetyk nie pracowalem - z zawodu jestem informatykiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tytus Re: Technikum Energetyczne Pulawska 113 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.05, 21:55 he,he to dobre. Skończyłem TE w 1985. Odpowiedz Link Zgłoś
lewap0 Re: Technikum Energetyczne Pulawska 113 16.02.05, 22:26 he he zabawne ja się urodziłem w 1969 a TE skończyłem w 1989 Ja też nigdy nie pracowałem jako energrtyk, tez jestem informatykiem 8-) Czy jest jeszcze jakiś niedoszły energetyk ;) To taka stara szkoła? Odpowiedz Link Zgłoś
mister1 Re: Technikum Energetyczne Pulawska 113 19.02.05, 15:20 zaczynalem nauke w TE jeszcze na wyb.Kosciuszkowskim ( w dawnym budynku Akademii Sztuk Pieknych). Dyrektorem byl wtedy Przybylski.Po 2 latach szkole przeniesiono na Pulawska - dyrektorem zostal Zarnoch ( komunista i duren - wolal milicje w zwiazku z napisem w kiblu "tu sie robi ser dla ZSRR"). Wychowaczynia moja byla najpierw pani Houwalt, a potem Barbara Koszade. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wender Re: Technikum Energetyczne Pulawska 113 IP: *.aster.pl / *.aster.pl 19.02.05, 23:11 Koszade to do tej pory uczy... Odpowiedz Link Zgłoś
lewap0 Re: Technikum Energetyczne Pulawska 113 20.02.05, 03:54 Vitam !! p. Wender, tak pamiętam w 1989 był wychowawcą klasy 5a (elektroenergetyczna) Ja kończyłem 5b, moją wychowawczynią była p.Zabłocka (rusycystka). Stare dobre czasy. Tak przy okazji, ciekaw jestem jak bardzo szkoła się zmieniła od tamtego czasu. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: : Re: Technikum Energetyczne Pulawska 113 IP: 81.190.179.* 10.03.05, 22:03 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Helmut Re: Technikum Energetyczne Pulawska 113 IP: 195.136.120.* 15.03.05, 14:35 Ja skończyłem w 99 - Wender nadal uczył - tylko pewnie kępy włosów rosnących z uszu miał dłuższe niż w 89 :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Helmut Re: Technikum Energetyczne Pulawska 113 IP: 195.136.120.* 15.03.05, 14:35 Ja skończyłem w 99 - Wender nadal uczył - tylko pewnie kępy włosów rosnących z uszu miał dłuższe niż w 89 :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Helmut Re: Technikum Energetyczne Pulawska 113 IP: 195.136.120.* 15.03.05, 14:35 Ja skończyłem w 99 - Wender nadal uczył - tylko pewnie kępy włosów rosnących z uszu miał dłuższe niż 89 :) Odpowiedz Link Zgłoś
mister1 Re: Technikum Energetyczne Pulawska 113 20.02.05, 15:30 Pania Koszade ( m.in. ) widzialem na zjezdzie w 1989 roku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Re: Technikum Energetyczne Pulawska 113 IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 09.03.22, 23:55 Moja wychowawczyni. Kończyłem w 1998. Ciekawe czy dalej ma takie duże zęby:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzysztof44 Re: Technikum Energetyczne Pulawska 113 IP: *.24.41.155.ipv4.supernova.orange.pl 17.04.23, 13:36 byłem również uczniem tego Technikum Energetycznego na wyb. Kościuszkowskim . O ile pamiętam to na tarczy widniał nr 88 . Moją wychowawczynią była także s/p Pani Helena Houwalt . Mile wspominam dyrektora Makowskiego oraz cudnego " Dziadka " od fizyki . Piękne chwile , Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tytus Re: Technikum Energetyczne Pulawska 113 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.05, 08:03 a ja jako chyba jedyny absolwent, przynajmniej z tych "starych" czasów, byłem we wrześniu 2003 na pogrzebie p. Kwaśniewskiej, która była moją wychowawczynią. Miałem wtedu okazję spotkać prawie wszystkich nauczycieli- p.p. Biń, Chrapkiewicz,Sołtys, Katę, Krysztof, Marczaka, Rutkowskiego i. in. Muszę powiedzieć, że mimo iż od matury minęło 18 lat, wszyscy trzymają się b. dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
mister1 Re: Technikum Energetyczne Pulawska 113 20.02.05, 15:31 w moich czasach uczyla pani Soltys ( matematyki), reszty nie pamietam, moze mnie akurat nie uczyli. Odpowiedz Link Zgłoś
lewap0 Re: Technikum Energetyczne Pulawska 113 22.02.05, 00:40 Vitam !! Proszę o kontakt na priva (lewap0@gazeta.pl) osobe która napisała o pogrzebie p.Kwaśniewskiej Dziękuję Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mister1 Re: Technikum Energetyczne Pulawska 113 22.02.05, 13:13 w budynku szkoly na Pulawskiej nakrecali niegdys film, ten oszklony korytarz udawal czesc budynku warszawskiech filtrow. W filmie glowna role gral Krzysztof Litwin ( film byl niedawno na "Polonii" ). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: Technikum Energetyczne Pulawska 113 IP: *.gorzow.mm.pl 12.03.05, 22:57 . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: geograf Re: Technikum Energetyczne Pulawska 113 IP: *.aster.pl 23.02.05, 18:39 Ja także po ukończeniu TE nie miałem nic wspólnego z energetyką. Skończyłem studia na kierunku z zupełnie innej bajki. Mile wspominam „kolejki ligowe” pana Wendera :) Moja 5-letnia przygoda z TE zakończyła się w 1996 r. Moją ostatnią wychowawczynią była ś. p. pani Kwaśniewska. O jej śmierci nawet nie wiedziałem. ['] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mister1 Re: Technikum Energetyczne Pulawska 113 IP: 145.4.198.* 23.02.05, 20:11 1996 - to niedawno. Pamietasz moze nazwiska starszych nauczycieli ( poza Baska Koszade, bo wiem, ze nadal pracuje)? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: geograf Lista nauczycieli TE Pulawska 113 IP: *.aster.pl 24.02.05, 17:27 Moja pamięć nieco szwankuje. Pozapominałem nazwiska nauczycieli, z którymi do czynienia miałem jedynie w początkach swojej nauki. Np. nie mogę sobie przypomnieć udzielającej się w PCK nauczycielki chemii. Z imionami mam jeszcze większy problem, toteż na mojej liście podaję tylko nazwiska: Koszade (fizyka/matematyka), Domagalska (historia/geografia), Kowalska (aparaty i urządzenia), Wender (podstawy elektr.), Moczulski (maszyny i napędy), Sankowski (ptikm), Wiesiołek (pracownia), Obrusiewicz (pracownia), Katta (wf), Skopiński (matematyka), Konieczny (po/bhp), dyr. Leszko (ekonomika), Majtyka (warsztaty), Oręziak (ochrona środowiska). Pana Oręziaka zapamiętałem szczególnie, bo okazało się, że na początku lat 60-tych w innej szkole pracował razem z moją ciotką. Odpowiedz Link Zgłoś
mister1 Re: Lista nauczycieli TE Pulawska 113 24.02.05, 20:16 dzieki, z moich czasow zostala tylko jak ostatni Mohikanin Baska Koszade ( miala u nas wtedy po prostu ksywe "Baska" ). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tytus Re: Lista nauczycieli TE Pulawska 113 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.05, 22:05 a ja skończyłem w 85r. i oprócz Kowalskiej, Wiesiołka i Katy nie znam nikogo z w/wymienionych. Z Wiesiołkiem jeździłem na OHP-y (było ostro),a P. Biń od polskiego mogłoby nam pozazdrościć najlepsze liceum humanistyczne. A jak ktoś pamięta p. Roszak o j. niemieckiego - to informuję, że od dawna nie żyje (mimo młodego wieku).Nie żyje też Eligiusz Niewiadomski, fajny starszy gość, który był moim wychowacą od 4 klasy, a którego wszyscy się bali nie wiedzieć czemu.Byłem z nim w Bułgarii w 2 klasie i było super- czy ktoś ten wyjazd pamięta- ponieważ nie mieliśmy w szkole dziewczyn pojechały z nami dziewczyny z "Królówki". 3 tygodnie pod namiotami na kempingu nad morzem w małej miejscowości Krapec tuż przy rumuńskiej granicy- rok 1982 albo 83! Niewiadomski skombinował olbrzymi zapas konserw "turystycznych" i dziewczyny je przygotowywały przy drewnianym stole na plaży!Codziennie Dancing w knajpie i wycieczki do "zaprzyjaźnonych" obozów bułgarskich pionierek-w życiu nie byłem na lepszych wakacjach!A Niewiadomski mieszkał w domku z żoną i do niczego się nie wtrącał ani później nie robił w szkole żadnych kwasów mimo, że się wielu rzeczy naoglądał. Odpowiedz Link Zgłoś
mister1 Re: Lista nauczycieli TE Pulawska 113 25.02.05, 07:59 ze swoich czasow pamietam poza Baska Koszade tylkom pare nazwisk: Irena Baglajewska (geografia) Houwalt ("Gruba","Kruszynka", polski) Niemyski ( urzadzenia el.) "Swinia"( nazwiska nie pamietam, maszyny) Oblekowski ( Ober - WF) "Piszczyk" - sieci Wrona ( mat.) Jankowski ( pracownia) Gaska ( pracownia) Lodzia ( glowna wozna) Borowski ( ciec) Klodzikowa ( wozna od sprzatania) Zarnoch - dyrektor Tabencki ( fizyk, jeszcze na wybrz.Kosciuszkowskim) dr Borzecki ( bibliotekarz i zastepstwa, fantastyczny facet) Lipinska ( "Ciuchcia") - historia Wojnicz - rosyjski Makowski ("Jan" wicedyrektor) Pani Gabrysia ( sekretarka) "Silikon" - jakis przedmiot zawodowy ( Zmudzin, ze wschodnim akcentem) Paciorek ( wytrzymalosc mat.) Wojcik ( tez wytrz.mat) moze jeszcze kogos sobie przypomne Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
mister1 Re: PS 25.02.05, 09:06 Byl jeszcze Rozycki od pracowni oraz swietliczanka pani Wojas,Niemyskiego zwano "Bykiem" , byl tez (jak dobrze pamietam) Kalinowski od PW. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: geograf Re: PS IP: *.aster.pl 25.02.05, 13:12 Być może miałem tę samą świetliczankę. Miła pani z Rakowca. Dziwne, pamiętam gdzie mieszkała ale nie kojarzy mi się z nią żadne nazwisko. Pani Gabrysi dzisiaj bym pewnie nie poznał, ale dotrwała w sekretariacie do moich czasów. Natomiast ciągle żywy w mojej pamięci jest widok Borowego, jak ubrany w swój roboczy niebieski strój, gdzieś w pobliżu skarpy ciągnie wózek, a za nim wiernie kuśtyka jego czarny pies. Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
mister1 Re: PS 25.02.05, 13:32 pani Wojas mieszkala na Bielanach, byla tez jeszcze niezla laska, ktora za moich czasow byla asystentka w bibliotece (jako mloda dziewczyna), pozniej czegos uczyla ( ale to juz nie mnie), byla na zjezdzie w 89 roku, ale jej nazwiska nie pamietam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iand Re: Technikum Energetyczne Pulawska 113 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.05, 13:07 1965 r ukończyłem TE - jeszcze na Wybrzeżu Kościuszkowskim. Skończyłem MEiL. Pracowałem "na krawędziach" energetyki i w teleinformatyce. Umysł mam do dzisiaj sprawny, ale tak wielu spraw już nie pamiętam. Dziękuję za przypomnienia. Wychowawczynią - w sercu do dzisiaj - była Pani Irena Bagłajewska - Płachta. W szkole była tylko jedna dziewczyna. Byliśmy potęgą w siatkówce (graliśmy do parapetu). Jak znajdę czas to dodam coś później. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mister Re: Technikum Energetyczne /Land IP: 145.4.198.* 03.03.05, 16:55 kiedy ty konczyles, to ja zaczynalem. Na Wybrz.Kosciuszkowskim byly poczatkowo dwie dziewczyny, jedna z nich szybko zakonczyla edukacje. Z druga mam kontakt do dzisiaj. Pania Baglajewska widzialem po raz ostatni na zjezdzie w 1989 roku. Byla w swietnej formie. Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Energetyk Re: Technikum Energetyczne Pulawska 113 IP: *.dynamic-2-waw-k-1-2-0.vectranet.pl 13.02.23, 12:25 Nie wiem czy nie za późno znalazłem tę stronę. Kończyłem jako pierwszy rocznik na Puławskiej 113. Jeśli chodzi o siatkówkę to ja grałem w I-szej szóstce i 3-krotnie zdobyliśmy Mistrzostwo Warszawy szkół średnich z "Bronkiem" Obłękowskim. Potem już po studiach (na Wydz. Elektrycznym PW) miałem okazję zastąpić Pana Jana Makowskiego w prowadzeniu zajęć z Podstaw Elektrotechniki (było to zimą a on wyjechał do Sanatorium), ale nie pamiętam który to był rok - na pewno w latach 70-tych. Panią Bagłajewską też oczywiście znałem i nas uczyła. Jeszcze był od rysunku technicznego "Parafa" i "Milimetr" (miał ok. 2 m wzrostu). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iand Re: Technikum Energetyczne Pulawska 113 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.05, 11:21 Tak były dwie dziewczyny, powiedziałbym że każda z innej bajki. pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
mister1 Re: Technikum Energetyczne Pulawska 113 12.03.05, 22:14 uczyl ciebie Piszczyk-Grochowski ? Najbardziej znienawidzony nauczyciel ( uczyl sieci) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iand Re: Technikum Energetyczne Pulawska 113 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.05, 14:09 Nie. Nie pamietam nazwiska wykładowcy od sieci, ale maszyn uczył "milimetr". pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
mister1 Re: Technikum Energetyczne Pulawska 113 14.03.05, 14:21 dwumetrowy Milimeter uczyl mnie rysunku technicznego ( porzadny facet) Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
mister1 Re: Technikum Energetyczne Pulawska 113 27.03.05, 14:04 pamietasz moze jak "milimetr" sie nazywal ? Odpowiedz Link Zgłoś
mister1 Re: Technikum Energetyczne Pulawska 113 17.03.05, 14:19 byl takze jeszcze na Wybrz.Kosciuszkowskim starszy nauczyciel rysunku technicznego o ksywie "Parafa" ... Odpowiedz Link Zgłoś
mister1 Re: Technikum Energetyczne Pulawska 113 20.03.05, 12:44 a Ober (kapo) Oblekowski od WFu ? Byl tez na zjezdzie w 1989 roku ( nic sie po 20 latach nie zmienil) Odpowiedz Link Zgłoś
mister1 Re: Technikum Energetyczne Pulawska 113 10.04.05, 01:30 myslimy o kolejnym zjezdzie... Odpowiedz Link Zgłoś
snopczykwariat Re: Technikum Energetyczne Pulawska 113 10.04.05, 23:19 mój starszy kończył to echnikum i kumpel :D Odpowiedz Link Zgłoś
mister1 Re: Technikum Energetyczne Pulawska 113 05.05.05, 06:15 a jest ktos z konca lat 60-tych ? Odpowiedz Link Zgłoś
misiek308 Re: Technikum Energetyczne Pulawska 113 11.05.05, 11:39 absolwent zawdówki jak moge pomóc ???? gg.2659853 gruby250@op.pl Odpowiedz Link Zgłoś
mister1 Re: Technikum Energetyczne Pulawska 113 11.05.05, 14:40 a w jakich latach ? Odpowiedz Link Zgłoś
mister1 Re: Technikum Energetyczne Pulawska 113 13.05.05, 21:06 nikogo wiecej z Pulawskiej 113 ? niemozliwe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek z V-tej B Re: Technikum Energetyczne Pulawska 113 IP: *.tpg.com.au / *.tpgi.com.au 16.05.05, 14:00 Mój przyjaciel ze szkolnej ławy - podstawowej - dał mi cynk, że moja średnia szkoła "jeszcze" żyje.Technikum Energetyczne ukończyłem w 1972 roku i sporo "gogów" jeszcze pamiętam.Moją pierwszą wychowawczynią była polonistka p.Danuta Czyżewska; zastąpiła ją potem p.Alicja Salwa - również polonistka. Język rosyjski i jego piękno starała się nam wpoić p.Wojnicz, ale problemy rodzinne (zdaje się choroba córki)pozostawiały nas często bez nauczyciela, aż przyszła czarnowlosa, gorącooka i niewiele starsza od nas "nauczycielka" prosto po studiach. I do dzisiaj po rosyjsku kumam...Historia była pasją i domeną p. Haliny Rożen - ksywa Cyklopa -którą często prosiliśmy,żeby nam opowiadała o Paryżu - wtedy zaczynał się wielki dryf, jak w "Sposobie na Alcybiadesa"... Matematyka - jej królową była p.Helena Sołtyska.Cierpliwa aż do skutku; klasa V-ta A miała wtedy p.Barbarę Koszade... i też się uczyli! Pani Borsuk (Krystyna?) uczyła nas fizyki a pani Szelezińska - ksywa Salcia - pisała C2H5OH zasiast spiryt - czyli chemiczka.WF to siatkówka dla mistrzów i drabinki dla reszty no i "Ober" - p.Obłękowski. Pewnego dnia zestroił się w krawat z "Aurorą" - bo to było święto październikowe, ale na losy szkoły to raczej nie wpłynęło... PO - przysposobienie obronne i p. Maciej Kalinowski. Kawał chłopa i jaki był wielki, taki i wesoły.Zaliczyłem pod jego dowództwem obóz wędrowny po Szwajcarii Kaszubskiej - był też p. Gąska - dla niewtajemniczonych: absolwent naszego technikum jako i my! Drugi obóz zaliczyliśmy w okolicach Lwówka Śląskiego - również bardzo udany!Gogom towarzyszyły małżonki - urocze zresztą - zatem i na czas wolny nie mogliśmy narzekać :-)))) Rysunek techniczny to "Parafa" - uroczy wykładowca starej daty p. Aleksander Punteżyc, który zawsze przypominał, że największą tajemnicą technika jest... gumka "myszka" w prawej kieszeni marynarki! Maszynoznawstwo to "Silikon" - nazwiska nie pamiętam, ale pamiętam czarne brwi a'la "breźniwy" i głos z klasy :skąd miałeś schuwaks? Wyżej tróji u niego mieli tylko młodsi bracia starszych absolwentów, i tylko wtedy, o ile Sylikon tamtych lubił.. Technologia metali to p.Skolimowski. Któregoś dnia powiedział nam taki dowcip: inżynier budowlany to facet, który siedział, siedzi albo będzie siedział.Na następną lekcję już nie przyszedł, ale okazało się, że był tylko chory.Materiałoznawstwo to p.Dobrowolski - mistrz aluzji i zamieniania nudnego tematu w dobry kawał.Teraz uwaga - nadchodzi Dyr -czyli dyrektor Jan Makowski. Podstawy elekrotechniki i miernictwo elektryczne.Klasóweczki i wymagające odpytywania i ... wszyscy go pamiętają!I te jego zawołania na cały korytarz: Panie Borowy!!! A "...i to ma kapitalne znaczenie..." to ulubione powiedzenie p. Krajewskiego, ksywa "Kropa", który uczył nas elektroniki i automatyki. Aparaty i urządzenia elektryczne to dr Słomiński (?)W czasie trwania nauki wyjechał na sympozjum do Francji i wtedy zastępował go p.Kompajło, sympatyczny facet któremu naprawdę zależało abyśmy mieli frajdę z nauki.Pracownia elektryczna to królewstwo p. Jerzego Woźniaka, wg książki którego uczyliśmy się wtedy. Pomiary warsztatowe miał z nami także inż. Andrzej Blicharski, który ciągle uważał, że robi się go w balona. Zajęcia praktyczne to chyba warsztaty na Wybrzeżu Kościuszkowskim - przy kinie "Energetyk" na Powiślu. Pamiętam naszego opiekuna p.Jana Marca oraz p. Bączkowskiego - "Bączka" - od obróbki drewna. Przedmioty "leciałem" wg cenzurki, ale niestety nie wszystkie kojarzę z twarzami lub nazwiskami gogów.Może inni koledzy lub koleżanki będą więcej pamiętali. Jeszcze dodam, że dyrektora Żarnocha, który się tak pociesznie "zasysał" podczas mówienia zastąpił dyrektor Zdzisław Pośnik. Młodszy, energiczny, uczynił nasze technikum oazą zieleni, bo kogo złapano na paleniu musiał przynieść kwiatek do szkoły.Kwiaty z reguły pojawiały się po "długiej przerwie" a pochodziły z ... sąsiednich wysokościowców, które na jakiś czas służyły jako zaopatrzenie. Pani Lodzia i jej "podwładne" klęły ten pomysł, bo doszło im sporo podlewania.Innym pomysłem dyrektora Pośnika było, aby ostani dzień szkoły przed feriami zrobić wolnym od lekcji i wszyscy wiórkowaliśmy swoje klasy i wyznaczone sektory korytarzy, aby woźne miały mniej roboty - zostawało im tylko pastowanie. Bardzo ludzki pomysł a i zabawy było co niemiara.I jeszcze jedna anegdota z naszej klasy: klasówa z polskiego, trzy tematy do wyboru. Dwie minuty po podyktowaniu tematów jeden z kolegów - niekoniecznie orzeł - wstaje, oddaje pracę i wychodzi. Wszystkich zdzicho walnęło i patrzymy a pani Salwa czyta, robi się purpurowa i wreszcie przerywa nam pisanie i mówi: -wasz kolega podkreślił temat drugi i napisał: - jażem nie był wtedy w szkole. I dostał gałę... za ortografię! Pozdrawiam serdecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek z V-tej B Re: Technikum Energetyczne Pulawska 113 IP: *.tpg.com.au / *.tpgi.com.au 17.05.05, 00:00 Znalazłem już jeden błąd u siebie: moją pierwszą wychowawczynią była p. Danuta Czerwińska a nie Czyżewska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr z VB/1971 Re: Technikum Energetyczne Pulawska 113 IP: *.play-internet.pl 29.01.14, 09:14 SILIKON to Witalis Krzyżanowski(powiedzonko "cisza") elektrotechnika Kostecki w oficerkach szkołę ukonczyłem w 1971roku pozdrawiam absolwentów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k100r Re: Technikum Energetyczne Pulawska 113 IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 04.11.05, 02:10 Witam, Rocznik 66. Absolwent w 86tym. Moja wychowawczynia byla Pani Lucyna Tarasiuk, miala swoje minusy (jednego kolege za przekonania pro-Solidarnosciowe chciala z klasy wydalic) ale o swoich uczniow walczyla - jak ktos wpadl do jej klasy to juz ciagnela za uszy z klasy do klasy. Moja klasa tez miala swoje "osiagniecia": - tylko raz pojechalismy na wycieczke 3 dniowa - do Jeleniej Gory, mieszkalismy w osrodku ZOMO czy czegos podobnego - bo koledzy nie dosc ze sie spili i "umierali" w drodze na Sniezke to na dodatek przemycili do pokoju dziewczyne jednego z nich. Co wieczor przemoczone buty bo nikt (poza trzema turystami, lowcami pieczatek) w maju nie spodziewal sie sniegu w gorach. - jako jedyna "pierwsza" klasa urwalismy sie z lekcji - pani sie spoznila 15 minut wiec uznalismy ze lekcji nie bedzie za co dostalismy niezla mowke od dyrektora Marczaka - napisalismy petycje zeby kolegi "S" nie wydalac w trakcie roku szkolnego i odnioslo to skutek A moje osobiste osiagniecie to przysypianie w sobote (zdaje sie ze tego dnia byl pogrzeb ksiedza Popieluszki) na pierwszej lawce na lekcji u wychowawczyni (efekt nocki w piekarni na Krakowiakow - wiadomo, na pracownii elektrycznej cos sie moze nie udac - trzeba byc przygotowanym do powtorki). Do dzis sam nie wiem jak w takim stanie moglem napisac cos z sensem - pisalem tego dnia chyba jakies dwa niezapowiadane sprawdziany i dostalem 5 i 4+. Bardzo milo wspominam lekcje matematyki z Pania Wesolowska - szczegolnie jej cierpliwosc, bo przez 90 procent czasu lekcji siedzialem bokiem... I lekcje chyba z przyrzadow pomiarowych u mlodej nauczycielki ktory przyszla do szkoly chyba w 84tym roku... Chyba najfajniejsze 5 lat - studia juz nie byly takie fajne... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tytus Re: Technikum Energetyczne Pulawska 113 IP: 157.25.9.* 04.11.05, 12:09 próba Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tytus Re: Technikum Energetyczne Pulawska 113 IP: 157.25.9.* 04.11.05, 12:12 Drogi kolego, ja skończyłem w 85r. a potem studiowałem na PW - W. Elektryczny. Na studiach było jeszcze fajniej ( 5 lat - skończyłem bez poślizgów). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k100r Re: Technikum Energetyczne Pulawska 113 IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 04.11.05, 23:56 W moim wypadku tez PW ale Elektronika/Telekomunikacja. Za pierwszym podejsciem wylali mnie po 2gim semestrze. Ale do upartych swiat nalezy - za drugim razem juz skonczylem. Moje odczucia na temat fajnosci technikum w porownaniu ze studiami wynikaja z tego ze na Elektronice tego "studiowania" po prostu nie ma. No chyba ze ktos spi po 4 godziny dziennie. Pamietam dobrze wycieczki do Riwiery po gotowce do pracownii - przepisanie tego na czysto zajmowalo mi ze 2 godziny. O tym ile czasu musialbym spedzic na czytaniu wszystkich zaleconych lektur do cwiczen wole nawet nie myslec. Na jakims etapie mielismy z powodu nieobecnosci jakiegos wykladowcy zajecia z prorektorem czy kims takim. Jego stwierdzenie ze to czego sie uczymy teraz i tak nie przyda nam sie w pracy bo w tej galezi co 5 lat jest rewolucja dobilo mnie kompletnie. Tym bardziej ze na zakonczenie Technikum grzebalem w procesorach, asemblerze i analizatorach stanow logicznych - tak mi sie akurat szczesliwie zlozylo - a na studiach na 3cim roku dopiero badalem mikroprocesor, przy pomocy oscyloskopu.... Tak ogolnie to sporo wysilku te studia kosztowaly, ale za duzo w stosunku do tego co sie czlowiek spodziewal na poczatku. I ludzi na tym wydziale dane mi bylo spotkac nieciekawych (chyba do konca zycia nie zapomne asystenta ktory mnie i drugiego delikwenta maglowal z terii pewnego obwodu od poludnia do piatej juz wiedzielismy jak to dziala i nie wiem jak ten drugi ale potem moglem o 3rano swiezo obudzony opowiadac jak to dzialalo. A gosc mogl nam po prostu tego niezaliczyc... Podziwiam do dzisiaj jego cierpliwosc. Chociaz pewnie mial niezly ubaw jak na poczatku sluchal tych glupot ktore wygadywalismy :)) ). Jedyne co w studiach bylo naprawde fajnego to wakacje - jak ktos mial wszystko zaliczne po letniej sesji to spokoj do pazdziernika. Tak w ogole to utwil mi w pamieci jeszcze jeden tekst uslyszany w autobusie kiedy wracalem wieczorem do domu a dzien tygodnia rozpoznawalem na zegarku. Mowil go student MEiLu, a bylo tam o tym ze na poczatku sie staral zasuwal jak szalony. Po roku trafil do lekarza - skierowanie do sanatorium, wrocil i kontunuowal studia. Zmienil tylko nastawienie - ma byc na jutro, spokojnie, zrobi sie w przyszlym tygodniu. Ale to byl MEL tam prowadzacy umawaili sie na zaliczenia ze studentami nawet w sierpniu, ELka to zupelnie inna bajka... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tytus Re: Technikum Energetyczne Pulawska 113 IP: 157.25.9.* 08.11.05, 15:08 A ja chodziłem na piwo na Koszyki i do Bolka, poznałem sporo fajnych kumpli- znacznie więcej niż w technikum, bez żadnych problemów skończyłem o czasie. Wspominam chlew i kapustę zasmażaną. Odpowiedz Link Zgłoś
mister1 Re: Technikum Energetyczne Pulawska 113 08.11.05, 22:28 mysmy chodzili na piwo lub do piwiarni na Pulawskiej niedaleko Malczewskiego ( poki byla) albo do barku w "Supersamie" - mieli exportowe zwane " fullem" ( chyba byl to "Krakus" a moze "Zywiec" ). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k100r Re: Technikum Energetyczne Pulawska 113 IP: 83.2.1.* 10.11.05, 12:58 Pewnie "Zimny Wiatr" Cie nie przewial... Z gosciem ktory prowadzil cwiczenia z analizy matematycznej tez swoje przeszedlem (chyba Grabowski sie nazywal) - gosc mial super podejscie jak sie komus nie powiodlo na kolokwium to bral do tablicy i tym sposobem mozna bylo szybko zjechac na sam dol tabeli... Do ciekawostek moge zaliczyc tekst jaki uslyszalem od pewnego dr (dr) Zaliczyl pan? (Ja) Tak. (dr) To ja panu nie zalicze. No super po prostu. Za to bardzo milo wspominam wykladowce Algebry (Klukowski sie nazywal chyba) - po egzaminach rozwiazywal zadania ktore przynosili studenci w tym te z egzaminow. Sprawa byla super fajna szczegolnie dla warunkowiczow, takie rozwiazane zadanie to skarb i komplet punktow na egzaminie, wystarczy przepisac... Dzisiaj smiac mi sie chce z jednego swiezo upieczonego doktora z ktorym mielismy zajecia juz nie pamietam z czego - na zajeciach gosc cos opowiadal a jak przyszlo do egzaminu to wiadomosci trzeba bylo znac z zupelnie innych przedmiotow a chodzenie na jego zajecia okazalo sie strata czasu. Wynik byl latwy do przewidzenia - 2 osoby zalapaly sie na 3... Dzielny doktor obnizyl punktacje o polowe i dzieki temu do "rozmow" mial juz tylko pol grupy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miras 1980 Re: Technikum Energetyczne Pulawska 113 IP: *.bchsia.telus.net 20.11.05, 05:53 za pozno Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k100r Re: Technikum Energetyczne Pulawska 113 IP: 83.2.1.* 21.11.05, 13:07 > za pozno > Na co? Odpowiedz Link Zgłoś
mister1 Re: Technikum Energetyczne Pulawska 113 21.11.05, 17:14 Gość portalu: k100r napisał(a): > > za pozno Na co? wlasnie ??? Odpowiedz Link Zgłoś
mister1 Re: Technikum Energetyczne Pulawska 113 22.11.05, 17:23 Gość portalu: miras 1980 napisał(a): > za pozno ?????????????????????????????? Odpowiedz Link Zgłoś
ano4 Re: Technikum Energetyczne Pulawska 113 10.01.06, 05:39 czesc ja skonczylem w 87 wydaje mi sie... wychowawczynia byla bin (biniowa);fajna szkola ale nie wiele sie nauczylem pracuje w informatyce w stanach jak kazdy...po technikum energetycznym w polsce czy ktos wie kiedy jest zjazd albo cos w tym stylu? Odpowiedz Link Zgłoś
mister1 Re: Technikum Energetyczne Pulawska 113 13.02.06, 20:07 a starsze roczniki ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wuwu Re: Technikum Energetyczne Pulawska 113 IP: *.dynamic-ww-4.vectranet.pl 14.03.16, 09:06 Jestem absolwentem z 1966 roku. Zbliża się 50 rocznica matury - Pierwszej na Puławskiej. Może warto to jakoś uczcić. Odpowiedz Link Zgłoś
protiler67 Re: Technikum Energetyczne Pulawska 113 11.10.19, 16:39 Witam ...Nzywam się Grzegorz Zera szukam kontaktu z chlpakami z mojej klasy prowadził nas 1985- 1987 Włodzimierz Wiesiołek ... klasa to Zieliński ..Badurek ...Boruta...Klobukowski.... Rudecki .... Ślifierski....Pintus..... Kucharski ...Żera..... proszę o kontakt na protiler67@gmail.com Odpowiedz Link Zgłoś