aleksandrawu 28.09.10, 18:25 Jak DOKŁADNIE jest to po polsku? Wiem oczywiscie co znacza oba slowa, i co to jest, ale jaki jest polski odpowiednik? Dzieki z gory Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aleksandrawu Re: Simple Caution 29.09.10, 16:20 Raczej nie: www.homeoffice.gov.uk/police/powers/cautioning/ Brzmi jak cos powazniejszego. No w kazdym razie napisalam "formalne ostrzezenie" i w nawiasie dodalam angielska nazwe, tak na wszelki wypadek. Odpowiedz Link
rozyczko Re: Simple Caution 29.09.10, 18:23 wydaje mi sie, ze uzylas dobrego terminu taka def. znalazlam w necie: "Simple caution A simple caution is a formal notice from a police offcer that you have committed an offence. The police may offer you this if you have committed a minor offence and usually if you have not been in trouble before. The police can only give you a simple caution if you admit the offence and agree to be cautioned." Odpowiedz Link
aniaheasley Re: Simple Caution 30.09.10, 12:07 Caution to jest nagana lub upomnienie Ostrzezenie to jest Warning, ktore rowniez figuruje wsrod oficjalnych 'notice' wydawanych przez policje. Odpowiedz Link
robak.rawback Re: Simple Caution 30.09.10, 15:36 jeszcze mi sie kojarzy - pouczenie? tylko nie wiem jakie sa formalne implikacje tego i czy pasuje? forumprawne.org/prawo-wykroczen/28429-pouczenie-zamiast-mandatu.html Odpowiedz Link
aleksandrawu Re: Simple Caution 30.09.10, 16:32 Dzieki. Nie martwie sie za bardzo, bo to bylo takie grzecznosciowe tlumaczenie, mama i tak dostala oryginal listu, tlumaczenie dolaczylismy tak na wszelki wypadek, gdyby twierdzila, ze nie rozumie, itp Odpowiedz Link