Dodaj do ulubionych

telefon na abonament

09.08.05, 13:55
jakie dokumenty trzeba pzedstawic (np w O2) chcac podpisac umowe na
abonament. Nie moglem doszukac sie info na stronie.. I czy ktos przeabial
juz 'zachowanie' numeru z poprzedniego opeatora?

Pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • tw52 Re: telefon na abonament 09.08.05, 15:01
      to zalezy czy bierzesz od nich subsydiowany telefon czy nie. jesli tak to
      napewno zrobia CreditCheck.
      jesli chcesz uzyc swojej dotychczasowej komorki a tylko zmienic SIM, albo wrecz
      przeksztalcic z PayAsYouGo na Monthly to byc moze musisz tylko okazac sie
      kontem z ktorego pojdzie Direct Debit.
      co prawda nadal potrzebuja jakiegos zapewnienia, ze zaplacisz co miesiac nawet
      jesli zrobia Ci ograniczenie do np 20£ miesiecznie, wiec nie wykluczam, ze
      CreditCheck wciaz wchodzi w rachube.
      • ralphos Re: telefon na abonament 09.08.05, 19:44
        A czy można przenieść się do innego operatora z PayAsYouGo zachowując stary numer?
        • asica74 Re: telefon na abonament 09.08.05, 20:14
          chyba tak, ale trzeba najpierw zajerestrowac stary numer na swoje nazwisko,
          potem trzeba poprosic o PAC
        • pati.zop78 Re: telefon na abonament 10.08.05, 13:34
          ralphos napisał:

> A czy można przenieść się do innego operatora z PayAsYouGo zachowując stary num
          > er?

ja teraz chce zrobic tak:
          mam telefon w O2 pay as you go. wszyscy znaja moj numer wiec go zachowam ale
          tylko na odbieranie rozmow.
          kupuje teraz telefon. roczny kontrakt, 11 mies za darmo. z tego tel bede
          dzwonic. nadal bede wszystkim podawac nr z O2 jako nr kontaktowy. po roku znow
          kupie nowy tel na kontrakt. nie bede musiala nikogo informowac, ze zmienilam nr,
          bo nadal bede miec O2
          • jennifer_e Re: telefon na abonament 10.08.05, 16:47
            pati radzę się upewnić, czy tego pay as you go Ci nie zamkną po jakimś czasie,
            jak nie będziesz dokupywać kredytu.
            Ja swój pierwszy telefon tutaj miałam właśnie pay as you go z O2. Używałam go
            tylko do incoming calls bo miałam też komórkę służbową, w której miałam darmowe
            prywatne minuty. Więc po pierwsze szybko się okazało, że kupno najtańszych, 5
            funtowych topupów graniczy z cudem (nie wiem jak jest teraz z elektronicznymi)
            a po drugie po dwóch latach utrzymywania przeze mnie tego numeru O2
            poinformowało mnie, że jeśli nie doładowuję konta przez 6 miesięcy to oni
            uznają numer za nieaktywny i go odłączął, nawet jeśli będzie na telefonie jakiś
            kredyt. I tak też zrobili :P a ja przeniosłam się na pay monthly do TMobile.
            A od strony praktycznej to pamiętam, że strasznie irytujące było noszenie
            dwóch, a w pewnym momencie i trzech telefonów, jak któryś zaczynał dzwonić to
            ja uprawiałam rajd po kieszeniach i torbach. Czasem robiłam call divert na jedą
            komórkę, ale z pay as you go raczej tego nie można.
            A znajomi dostali ze mną bzika bo nigdy nie wiedzieli na który numer do mnie
            dzwonić, a z którego ja do nich będę dzwonić...
            Tylko, że wtedy jeszcze za zachowanie numeru trzeba było płacić kupę forsy.
            Teraz u większości dużych operatorów jest to za darmo.
    • jennifer_e Re: telefon na abonament 09.08.05, 15:24
      ja właśnie miesiąc temu przeniosłam się z TMobile do O2 zachowując swój numer.
      Oczywiście zrobili Credit Check, prawo jazdy (z brytyjskim adresem) i karta
      kredytowa wystarczyła.
      Jeśli chcesz zachować numer to najpierw musisz skontaktować się ze swoim
      dotychczasowym operatorem i poprosić o tzw numer PAC. Będą to na przykład trzy
      litery i sześć cyfr. Większe i przyzwoitsze sieci nie pobierają już opłat za
      przeniesienie numeru, ale podobno jeszcze się zdarza. Jeśli Twój dotychczasowy
      kontrakt się skończył to nie ma problemu i możesz się wypisać dając 30 dniowe
      wypowiedzenie. Jeśli kontrakt jeszcze się nie skończył być może będziesz
      musiała zapłacić abonament do końca, albo jakąś karę. To już indywidualnie
      zależy od operatora.
      Kiedy zdobędziesz już numer PAC podajesz go dla O2 i w ciągu 5-7 dni od
      podpisania kontraktu z O2 numer powinien zostać przeniesiony. Co istotne, to
      to, że PAC ważny jest tylko przez jakiś czas (u mnie było to 30 dni) i jeśli
      się go nie wykorzysta to przepada i trzeba dzwonić po nowy.
      Gdy ja kupowałm swój telefon w O2 podałam PAC sprzedawcy przy spisywaniu
      kontraktu i od razu dostałam tymczasowy numer na te kilka dni zanim mój stary
      numer został przeniesion z TMobile. Po czterech dniach przyszedł sms, że numer
      już przeniesiony i od tej pory wszystko działa ok.
      • asica74 Re: telefon na abonament 09.08.05, 23:21
        przypomnialo mi sie: czy T Mobile nadal pobiera oplaty za otrzymanie PAC?
        • jennifer_e Re: telefon na abonament 10.08.05, 00:26
          asico, ja nic nie płaciłam za PAC
          miałam z nimi pay monthly kontrakt, który przepisowo skończyłam.
          • asica74 Re: telefon na abonament 10.08.05, 00:33
            mam tak samo. Tyle ze jak w grudniu ubieglego roku chcialam odejsc, to najpierw
            chcieli ode mnie £8 za PAC! Ale potem wynalazlam oferte z ktorej skorzystalam w
            ramach tej sieci, ale nie wiem czy w tym roku z nimi nadal zostane.

Zewszad slysze ze O2 ma fajne warunki, wiec polece sprawdzic

A
    • deadeasy co do dokumentow... 10.08.05, 11:22
      W katalogu Carphone Warehouse jest tabelka gdzie jest wyszczegolnione co jest
      wymagane przez konkretnego Service Provider.
    • formaprzetrwalnikowa Re: telefon na abonament 10.08.05, 14:34
      a ja potrzebuje kupic telefon na abonament. czego wymagaja przy umowie?
      • tw52 Re: telefon na abonament 10.08.05, 19:29
        FP, jesli masz juz karte kredytowa to raczej nic nie potrzebujesz (najwyzej cos
        z adresem).
        mozesz kupic w jednym z licznych sklepow z mobile phones, mozesz przez telefon,
        albo internet np Carphone Warehouse
        www.carphonewarehouse.com/commerce/servlet/gben-Home
        mozesz wybrac best deal na stronie ale przedyskutowac szczegoly i zamowic przez
        telefon.
    • jkozlowski91 Re: telefon na abonament 29.04.16, 12:56
      Wymagane są podstawowe informacje personalne, historia adresu w UK, dochód, konto bankowe i karta płatnicza.
      Sieci oceniają klientów po credit score, jeżeli masz dobra historie kredytowa w UK nie powinno być problemu z dostaniem telefonu na umowę.

Zapraszamy na internetwuk.com/telefon-na-abonament-w-uk/ aby porównać oferty telefonów.

Pozdrawiam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka