Dodaj do ulubionych

Jakie macie zawody i kiedy wyjechaliście do UK?

• basiak6 Re: Jakie macie zawody i kiedy wyjechaliście do U 21.02.06, 20:39
      Do UK zaczelam przyjechalam pierwszy raz do szkoly (2mce w roku) w 1990 roku, w
      miedzyczasie nauka w Polsce, od 1995 na stale w UK, zaczelam wtedy studia.
      Zawod: analityk finansowy, pracuje w City. W zawodzie 7 lat w tym roku minie, z
      przerwa na macierzynski i Masters.
      • eva73_uk do basiak6 22.02.06, 23:12
        Basia,
        napisalam do Ciebie na priva gazetowego.
        pozdrawiam,
        Ewa
    • socza Re: Jakie macie zawody i kiedy wyjechaliście do U 23.02.06, 18:53
      --------------------------------------------------------------------------------
      w anglii on 12 lat i pracuje jako informatyk, nie nazekam..... dla dosc duzej
      firmy medycznej
    • lol21ndm Re: Jakie macie zawody i kiedy wyjechaliście do U 23.02.06, 23:37
      Przyjechalam do Anglii na stale w maju 1993r. Pracuje jako Personnel Manager.
    • bsl Re: Jakie macie zawody i kiedy wyjechaliście do U 24.02.06, 18:39
      jeszcze nie wyjechałm , jestem pielęgniarką , wychowuje 3 dzieci a mój niemąz
      inzynierem i własnie ze względu na jego pracę mamy zamiar wyjechać do Anglii
      • kast Re: Jakie macie zawody i kiedy wyjechaliście do U 24.02.06, 18:56
        wyjechalam z moim chlopakiem w listopadzie zeszlego roku. Oboje pracujemy w
        dokladnie takich zawodach,w jakich pracowalismy w Polsce -> ja marketingowiec w
        wydawnictwie, on administrator baz danych
    • izabelski Re: Jakie macie zawody i kiedy wyjechaliście do U 18.03.06, 00:38
      w Polse skonczylam ogrodnictwo
      tutaj - podyplomowe studia informatyczne i pracuje jako programista dla firmy
      inwestycyjnej
      praca siekawa i bleeding edge ;-)
      czasami padaja rozne krwiste slowa zwiazane z ta inno0wacyjnoscia - ale jest
      fajnie i blisko domu - max 25 min samochodem:-)
      • liley11 Re: Jakie macie zawody i kiedy wyjechaliście do U 18.03.06, 18:41
        Jestem tu od sierpnia 2003. Z Polski licencjat z zarzadzania (wszystkiego i
        niczego), mgr z finansow i studia podyplomowe tzw "europejskie". W Polsce praca
        w zawodzie z dziura w kieszeni. Zaczelam tutaj od pracy za biurkiem, psim
        swedem, w polskiej firmie robiacej business wizy za 4 funty (wynegocjowane z
        3f/godz!), ale ta kariera pracy u Polaka trwala krotko. Pozniej sprzatania i
        chef w pubie. Pozniej jako administrator, martketingowiec, pomoc bookkeepera,
        sekretarka i sprzedawca w malej angielskiej firmie...i na koniec zdecydowalam
        jednak, ze najlepiej pracowac dla siebie bez ograniczen godzinowych (czytaj od
        rana do nocy:) ). I tak juz od dwoch miesiecy. Na razie mi sie podoba. Trzeba
        zaczac mysles tez o "rozmnazaniu"/...:)))
        • natalia.brzeska to teraz ja się dopiszę 21.03.06, 10:44

Bardzo przyjemnie mi się to wszystko czytało i dziękuję Wam za te wypowiedzi.
          Trochę podniosło mnie to na duchu, bo ciągle zastanawiam się, co mogę robić jak
          to całe uczenie nie wyjdzie. Na szczęście drugi dyplom mam, trochę
          doświadczenia też (m.in w Stanach), więc mam nadzieję, że nie będzie tak źle ;-)
          • duende1 Re: to teraz ja się dopiszę 21.03.06, 12:10
            natalia, nie ma zadnego powodu, dla ktorego twoje uczenie mialo by nie wyjsc.
            bez negatywnej demagogii prosze ;)
    • wysokieobcasy7 Re: Jakie macie zawody i kiedy wyjechaliście do U 21.03.06, 11:39
      Do Uk przyjechalam w '99, na poczatku przez 2 lata pracowalam w pubach (to bylo
      imprezowanie!! ;-) potem w Reservations & Sales w Intercontinental hotel (jak
      ja nie znosze hoteli od tamtego czasu ;-0 no a teraz jako Office Manager dla
      duzej us asset management firmy. pracuje ft ale tez studiuje pt, 2 yrs GDL
      (Graduate Diploma in Law) i od wrzesnia jak zdam egzamony zaczynam LPC (Legal
      Practise Course) tez 2 lata p/t (w BPP Law School). Training contract jeszcze
      nie mam ale mam nadzieje ze po drodze cos sie wyklaruje..
      No i rodze coreczke (pierwsze nasze dziecko!) 18 czewca! (a egzaminy mam od 5-
      14 czerwca wiec... zajebiscie blisko ;-00000
      mam nadzieje ze uda mi sie wszystko 'pomiescic' w czerwcu ;-))
      Ewa
      • natalia.brzeska Re: Jakie macie zawody i kiedy wyjechaliście do U 21.03.06, 11:42

mam koleżankę, która dzień po ostatnim egzaminie poszła rodzić. Będzie dobrze!
      • duende1 Re: Jakie macie zawody i kiedy wyjechaliście do U 21.03.06, 12:11
        ewa, moja kolezanka przyszla na obrone, dostala piatke, poszla do domu po
        pizame i pojechala do szpitala urodzic synka :) bedzie dobrze :)
      • karolinazuk Re: Jakie macie zawody i kiedy wyjechaliście do U 21.03.06, 12:35
        Hej ja tez skonczylam prawo w Anglii a we wrzesniu zaczynam LPC w Nottingham.
        Prawde mowiac skladalam podania o LPC w Londynie (gdybym sie nie zdecydowala na
        Nottingham to bylybysmy kolezankami!) ale po roku LLM na University College
        London Londyn troche mi bokiem wychodzil. Ale to chyba dlatego ze moja rodzina
        mieszka w Midlands. Aha tez mam mala polroczna coreczke. Na pewno sobie
        poradzisz (choc mi na UCL nie pozwolili zdawac egzaminow ktore wypadaly w tym
        samym czasie co termin porodu). Pani w dziekanacie bez ogrodek powiedziala mi,
        ze nie usmiecha im sie wzywac karetke na sale egzaminacyjna! W koncu Maia
        urodzila sie dwa tygodnie po terminie, co jest podobno normalne w przypadku
        pierwszego dziecka. Powodzenia! Na pewno wszystko pojdzie dobrze!
    • barbarakaroluk Re: Jakie macie zawody i kiedy wyjechaliście do U 21.03.06, 12:20
      Ja jestem w UK od wrzesnia 2004 roku, pracowalam najpierw jako rserach
      assistant , a od wrzesnia 2005 jestem doktorantem na Middlesex Uni w Londynie -
      marketing miedzykulturowy + czasem jakies zajecia czy badania na uczelni.
      Pozdrawiam
      baska
    • wysokieobcasy7 Re: Jakie macie zawody i kiedy wyjechaliście do U 21.03.06, 14:45
      natalia, duendee- dziekuje bardzo za wsparcie! prawde mowiac troche sie boje (a
      mi nie wolno bo stress moze wywolac wczesniejszy porod) ale staram sie myslec
      pozytywnie i tez juz o tym myslalam aby na sale egzaminacyjna przyjsc z torba
      do szpitala (na wszelki wypadek...) ;-0

Karolinazuk tez dzieki, na BPP pozwalaja ci zdawac kiedy chcesz natomiast
      musialam miec wczesniejsza rozmowe z Special Needs Co-ordinator i
      zakwalifikowana mnie jako specjalny przypadek i bede zdawala w specjalnych
      warunkach (tj w malej sali zamiast wielkich hal w Excel centre- cool!) jako..
      niepelnosprawna ;-))) no coz juz si etak powoli czuje anyway wiec si enie
      buntuje ;-) poza tym dodaja ci czas jsli musisz wstac na siusianie lub
      przeciagnac kregoslup wiec super.

czy robisz LPC ft czy pt? jesli pt to moglybysmy sie wymieniac notatkami ;-))
      masz juz training contract? i w czym zamierzasz si especjalizowac (ja mysle o
      Banking Law/ Finance).

dzieki dziewczyny! Ewa
      • karolinazuk Re: Jakie macie zawody i kiedy wyjechaliście do U 21.03.06, 15:25
        Hej na pewno sobie poradzisz. Ja prawde mowiac cieszylam sie kiedy nie
        pozwolili mi zdawac egzaminow bo przez cala ciaze mialam okropne mdlosci i
        wymioty dodac do tego normalne przypadlosci jak czeste chodzenie do toalety to
        musieliby mi chyba dac caly dzien na napisanie jednego egzaminu :) Ja zaczynam
        LPC we wrzesniu, tez pt (nie mam wiec notatek poki co). Chce pracowac jako
        paralegal i oczywiscie opiekowac sie dzieckiem. Poczatkowo planowalam ft i
        nawet zlozylam podanie o ft ale moja przyjaciolka ktora w tym roku robi LPC ft
        zdecydowanie odradzila mi ft z malym dzieckiem. Zajecia sa podobno poniedzialek
        piatek 9-17, do tego dochodza co dwutygodniowe assessments (nie tak jak
        normalne degree tutaj :) . Jak to uslyszalam to zrezygnowalam z ft. W zwiazku z
        tym w zeszlym roku nie skladalam podan o training contract (wszystko co
        najlepsze jeszcze przede mna). Nie jestem jeszcze do konca pewna jaka
        specjalizacje wybiore. Jak juz pisalam mam LLM wiec jestem w sumie juz
        wyspecjalizowana. Poza tym w Polsce studiowalam na SGH przed prawem wiec w
        duzym wymiarze robilam juz prawo bankowe i finansowe. Musze jeszcze to
        przemyslec. Trzymaj sie! Karolina
        • wysokieobcasy7 Re: Jakie macie zawody i kiedy wyjechaliście do U 21.03.06, 17:58
          tez slyszalam ze ft mode jest cholernie ciezki i z nowo narodzonym dzieckiem
          bardzo trudno sobie poradzic (tez od kolezanki). ja bym bardzo chciala zdac te
          egz w czerwcu bo potem tylko jedna szansa na pocz sierpnia (re-take) i zamiast
          cieszyc sie nowonarodzona dziewczynke bede musiala do egz'ow studiowac- nie
          podoba mi sie ta opcja! wiec wole w czerwcu zdecydowanie..

tez myslalm o pracy pt jako paralegal na lpc ale chyba wybiore cos w investment
          bank bo jesli chcialabym si epozniej w prawie bankowym specjalizowac to inv
          bank lepsze chyba niz paralegal ktore czesto jest very admin.
          moze pisz na priva jak masz ochote, moj adres to: ewamatu@hotmail.com
          • karolinazuk Re: Jakie macie zawody i kiedy wyjechaliście do U 21.03.06, 20:10
            Dzieki Ewa za Twoje namiary. Ty tez mozesz do mnie pisac na
            karolinazuk@hotmail.com (moze masz jakies pytania z prawa :), rozumiem ze teraz
            bedziesz zdawac egzaminy w ramach Common Profesional Examination). A mieszkasz
            w Londynie? Powodzenia!
            • 22pagoda no to moze za wczesnie ale... 28.03.06, 18:10
              w lipcu 06 laduje w Szkocji na uniwerku, bede pracowac jako Lecturer,
              z wyksztalcenia juz prawie doktor nauk ekonomicznych :)
              stazu w UK zatem jeszcze nie mam, no moze nie liczac wakacji na studiach kiedys
              tam, coraz bardziej mi sie to forum podoba :),

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka