jaleo Re: Pozdrowienia z Shetlandow 10.02.07, 15:14 A Ty tam jestes na stale czy z wizyta? Jesli na stale, to napisz troche, jak sie tam mieszka. Moj maz mnie od dawna namawia, co prawda na Hebrydy, ale w kazdym razie podobne klimaty :-) Juz nawet raz sprawdzalam mozliwosci "wkupienia sie" w jedno biuro ksiegowe, gdzie wlasciciel odchodzil na emeryture, ale w koncu wymieklismy. W czasie naszego ostatniego tam pobytu, w czerwcu, bylo 10 stopni i wicher dachy pozrywal w paru budynkach. Ale pieknie jest tam tak, ze dech zapiera. Odpowiedz Link
jorg38 Re: Pozdrowienia z Shetlandow 10.02.07, 18:57 Od grudnia na stale ale wczesniej robilem parodniowe wypady na szetlandy, bylem tez na orkney i na hybrydach,kazde z tych wysp sa inne a mnie najbardziej urzekly wlasnie szetlandy :)Pogoda rzeczywiscie nie rozpieszcza i jezeli decydujesz sie na zamieszkanie tutaj trzeba liczyc sie z surowym klimatem.Po drugie napewno wczesniej trzeba zalatwic mieszkanie i najwazniejsze prace poniewaz zbyt wielu firm to tu nie ma i na poczatku moze byc ciezko.Jezeli chodzi o hybrydy i szetlandy to napewno jest duza roznica jezeli chodzi o krajobrazy, hybrydy sa zielona zalesione i naprawde piekne a szetlandy sa bardzo surowe bez drzew lasow i zieleni tylko skaly porosniete mchem i wrzosami a gdzieniegdzie troche trawy ale wlasnie to daje im to cale piekno :) Odpowiedz Link
jaleo Re: Pozdrowienia z Shetlandow 10.02.07, 20:06 A mozna sie zapytac, jaka masz prace? My rozwazalismy osiedlenie sie na Skye, maz jest youth & community worker i tam podobno jest zapotrzebowanie, ja jestem chartered accountant, wiec rozwazalam biuro ksiegowe w Fort William. Troche niestety trzebaby dojezdzac promem i potem samochodem spory kawalek, ale nawet byla mozliwosc pracy w domu przez wieksza czesc tygodnia. Tylko niestety jak sie ma dzieci w wieku szkolnym, jedno primary, jedno highschool, to jest spore zamieszanie, no i ten surowy klimat... Jak tam bylismy ostatnio, to promy z Mallaig byly odwolane przez pare dni z powodu sztormow, i tak sobie pomyslalam, ze jednak jestem za miekka na cos takiego. Ale moze kiedys sie jeszcze zdecydujemy. Odpowiedz Link
jorg38 Re: Pozdrowienia z Shetlandow 12.02.07, 18:21 Ja pracuje jako sale manager na farmie rybnej a moja zona jako senior suport worker. Tak jak piszesz klimat jest surowy ale mozna sie przyzwyczaic, my takze mamy dzieci i jakos sie zaadoptowaly ale napewno jest tu ciezej niz na ladzie:) Chocby z zaopatrzeniem w sklepach, np w styczniu bylo sztormowo i przez 3 dni nie przyplynal prom i w sklepach zaczely robic sie pustki ale to sa wlasnie uroki zycia na wyspie :) "Alteri vivas oportet, si tibi vis vivere" Moje GG 8017394 Odpowiedz Link