rozyczko 25.09.08, 21:08 Wyczytalam, ze podrozujac do Maroka musze miec paszport wazny na przynajmniej 6 m-cy. Jak rygorystycznie jest to sprawdzane? Moj paszport wygasa pod koniec czerwca, a wybieramy sie tam na pocz. kwietnia - 2.5 m-ca :/ Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
realistka2008 Re: wakacje w Maroko- pytanie o paszport 26.09.08, 01:19 wszystko zalezy jak trafisz! jedni urzednicy sprawdzaja bardzo dokladnie, inni tylko rzuca okiem i tyle. Bardzo indywidualna sprawa. Mojej kolezance udalo sie kiedys do Francji wjechac bez wizy, choc powinna ja miec. Okladka jej paszportu jest bardzo podobna do brytyjskiego i urzednik przeoczyl. Ale jesli wymagaja 6 miesiecy to jest calkiem realna mozliwosc, ze ktos moze sie przyczepic na granicy i co wtedy zrobisz? Bedziesz sie wyklocac? Masz ochote stresowac sie do kwietnia czy Cie wpuszcza czy nie wpuszcza? Pytanie moim zdaniem nie powinno byc czy rygorystycznie sprawdzaja tylko czy masz ochote ryzykowac i ewentualnie zmarnowac sobie wakacje? Do kwietnia masz przeciez mnostwo czasu by paszport odnowic a i tak bedziesz musiala to zrobic. Odpowiedz Link
kasiaka77 Re: wakacje w Maroko- pytanie o paszport 26.09.08, 09:25 Uwazam,ze nie powinnas ryzykowac. Gdzie jak gdzie ale wlasnie w maroko sluzby graniczne bardzo dokladnie sprawdzaja wszystkie dane/paszporty itp. Bedziesz musiala na granicy wypelnic karte meldunkowa i tam wpisac dlugosc pobytu,cel,adres...Niedawno wrocilam z Marakeszu i bylam zdziwiona tymi wszystkimi formalnosciami,bo nie mialam o nich wczesniej pojecia. W dodatku nie za bardzo oni wszyscy mowia(chca mowic) po angielsku, wiec bez dobrej znajomosci francuskiego moglabys nie wybronic sie w razie problemow. Zrobisz jak uwazasz i zycze powodzenia! Odpowiedz Link
rozyczko Re:Dzieki :) 26.09.08, 16:44 nie moge powiedziec, ze ucieszyly mnie te wiadomosci, bo planowalam wymienic paszport latem w Polsce :/ I szybciej i taniej.... ale coz ryzykowac na pewno nie bede :) Jeszcze raz dziekuje za odpowiedz! Pozdrawiam p.s. kasiaka77 - czy szczepilas sie przed wyjazdem? Odpowiedz Link
gosiarom05 Re:Dzieki :) 26.09.08, 22:26 Moja koleżanka dwa tygodnie temu poszła do biura podróży wykupić wczasy. Pani na początku zapytała ją czy ma ważny minimum 6 m-cy paszport. Okazało się, że jej mężowi kończy się ważność za 4 miesiące i niestety musieli zrezygnować z wakacji samolotem (pojechali samochodem do Chorwacji). Odpowiedz Link
kasiaka77 Re:Dzieki :) 27.09.08, 20:58 Nie ma za co :) Nie,nie szczepilam sie, nie ma takiej potrzeby. Nigdzie nie spotkalam sie z takim wymogiem. Milego pobytu! Odpowiedz Link
cybermha Re: wakacje w Maroko- pytanie o paszport 27.09.08, 23:23 A ja Cie pociesze. Mialam identyczna sytuacje. Dzwonilam w listopadzie do marokanskiej ambasady w Warszawie i mila pani powiedziala, ze jesli jest to wyjazd na wakacje i mam bilet powrotny to nie ma problemu. I nie bylo. Odpowiedz Link
ex67 Wakacje w Maroko pytanie o paszport / sprawdzone 25.06.09, 13:13 Witam, Ten sam problem nurtował nas gdy zauważyliśmy że paszport żony kończy się za 2 miesiące a wylot za dwa dni ;-((( Ambasada Maroka w Polsce (Pani Polka brrrr) - nie lecieć Biuro podróży (Triada brrrr) - nie lecieć Ambasada Polska w Maroku (Konsulat a Agadirze) - lecieć W polskiej ambasadzie nigdy nie słyszeli żeby nie wpuścili turysty w zorganizowanej grupie z ważnym paszportem. Te 6 miesięcy to zalecenie a nie przepis. Ambasada mówi nawet o 3 miesiącach bo i tak wiza turystyczna jest ważne 3 a nie 6 miesięcy. Polecieliśmy i bez żadnych problem mieliśmy piękne wakacje. Odpowiedz Link
rozyczko Re: Wakacje w Maroko pytanie o paszport / sprawd 25.06.09, 20:55 Gratuluje udanych wakacji:) My niestety mielismy podrozowac nie w grupie - no i przelozylismy wyjazd na pazdziernik :/ Teraz mam juz nowy paszport. Odpowiedz Link
kaisa2311 Re: Wakacje w Maroko pytanie o paszport / sprawd 18.09.09, 19:55 Ja też dalam czdu ,kupiłam wycieczke a teraz zorientowałam sie ze paszport jest wazny jeszcze ponad 5 m.Bbrakuje niecałego miesiaca,co teraz robic.Sadzicie ze sie uda,nie beda juz tacy przepisowi. Doradzcie cos ,zostało jeszcze 2 tyg, Odpowiedz Link
d.hassenpflug Re: wakacje w Maroko- pytanie o paszport 20.09.09, 10:46 Lecielismy do Afryki z moim rocznym synem. Paszport tymczasowy w czasie wylotu wazny jeszcze przez 4 miesiace. Zalatwilismy wize [nikt nie robil problemow ze mniej niz 6 miesiecy]. Na lotnisku pani w odprawie sie przyczepila, ze syn nie moze leciec bo paszport wygasa za 4 miesiace i ze moga mnie cofnac z granicy. Pokazalam jej palcem wize. Zyczyla tylko milego lotu. Nikt dalej juz nie sprawdzal 'waznosci' paszportu. Odpowiedz Link
kaisa2311 Re: wakacje w Maroko- pytanie o paszport 20.09.09, 11:50 Ja wylatuje z Irlandii. czyli moga byc problemy na irlandzkim lotnisku jak sie dopatrrzy i ma prawo mnie nie wpuscic na samolot?? Jezeli chodzi o wize to czy mozna załatwic ja w ambasadzie przed wyjazdem,jezeli tak to ile to trwa?? Odpowiedz Link
rozyczko Re: tyle, ze do Maroka nie potrzebujemy juz wiz 20.09.09, 19:48 ... my lecimy dopiero za 5 tygodni Odpowiedz Link
rozyczko Re: wakacje w Maroko- pytanie o paszport 20.09.09, 19:50 przewodnik.onet.pl/1177,1598,spin.html Odpowiedz Link
d.hassenpflug Re: wakacje w Maroko- pytanie o paszport 20.09.09, 21:51 no mi robili problemy. Odpowiedz Link
rozyczko Re: wakacje w Maroko- pytanie o paszport 20.09.09, 22:55 dlatego warto jednak miec paszport wazny te przepisowe 6 m-cy ... wtedy sie nie maja czego czepic :) Odpowiedz Link
kaisa2311 Re: wakacje w Maroko- pytanie o paszport 18.10.09, 12:23 Wrocilam,wszystko sie udało,nikt nigdzie nie robil problemów ze paszport nie ma tych 6 miesiecy.Panie w ambasadach mowily ,ze nie bedą robić problemu ani na lotnisku przy wyjezdzie ani marokańscy celnicy.Troche strachu bylo,ale poszło gladko,tak czy innaczej jestem zdania,ze jak jest czas to lepiej nie ryzykowac i wyrabiac nowy paszport i jechac bez strachu bo to wkoncu wakacje -czas relaksu Odpowiedz Link
rozyczko Re: wakacje w Maroko- pytanie o paszport 18.10.09, 14:19 Fajnie, ze Ci sie udalo :) Opowiedz cos - gdzie byliscie w Maroku. lecimy juz w piatek i jestem bardzo ciekawa Odpowiedz Link
kaisa2311 Re: wakacje w Maroko- pytanie o paszport 20.10.09, 20:08 Z takich wiekszych wycieczek to byłam tylko w Marakeszu,tamtejszy suk czyli targ robi wrażenie. W Agadirze poznalismy fajnego taksiarza ktory wozil nas po całym miescie,bylismy w fabryce olejku arganiowego,na gorze kasbah gdzie jezdzilismy na wielbłądach,w porcie,na agadirskim targu,przy pałacu króla ktory akurat był w Agadirze,... Jezeli chodzi o nocne życie to polecam klub Papagaya,dobre drinki,fajna muzyka,przystojni marokanczycy i piekne marokanki. Marokańscy handlarze znaja troche słów po polsku,czesto poznają naszą slowiańską urode i z daleka juz krzycza i nawołuja.Trzeba sie uzbroic w cierpliwość bo targowanie może zajac kilka minut,mnie juz glowa bolała od tego ,czasami przy koncowej cenie (wystukiwanej zawsze na kalkulatorze)okazywalo sie ,ze koles zszedł do 70% ceny. Jedzenie jest bardzo dobre,polecam zupke o nazwie Harira,kuskus z warzywami,tajine-mięsko duszone z warzywami ,oliwkami i owocami suszonymi podawane w specjalnym naczyniu. Tyle chyba starczy,strasznie zazdrosze wyjazdu i życze udanego urlopu. aaaaa jeszcze jedno ,prosze sie wystrzegać pana z wielką blachą pączków ,bo najpier mowi że "free from Agadir " i zapewnia ze daje za darmo ,a jak sie ugryzie każe płacić.Ja sie nabrałam i znajome z hotelu też. Odpowiedz Link