saladdressing
11.03.09, 16:40
Dziewczyny bardzo poważnie zastanawiam sie nad podjęciem studiów tu w Anglii. Zmotywowala mnie do tego moja nauczycielka angielskiego ale.. No właśnie to ale to mnóstwo obaw wynikających chyba z braku pewności siebie. Teraz chodze na kurs do college'u i zostaly mi 2 ostatnie egzaminy, z czego jeden za tydzień a drugi zapewne jeszcze w tym semestrze. Po zdaniu tych egzaminow z Level 2 czyli to jest chyba upper intermediate kurs sie konczy i co dalej? W Polsce zrobilam licencjat z obsługi turystycznej, którym tu raczej nie moge sie podpierać szukając pracy. Tak więc wymyśliłam sobie te studia i mam mnóstwo wątpliwości czy dam rade z tym moim poziomem jezyka, jak to bedzie wygladac pod wzgledem finansowaym - wiem ze mozna sie starac o dofinansowanie czy jakis kredyt studencki ale czy mi to przysługuje? W przyszlym roku córka kończy reception class i zaczyna szkołe a synek idzie na full time do nursery, tak wiec byłaby wreszcie szansa zrobić coś dla siebie. Z kierunków jakie mi najbardziej przypadły do gustu to Sociology and Social Pilicy ale kurcze boje sie, ze porywam sie z motyką na słońce.
Własciwie to chciałabym uslyszeć od studiujących dziewczyn jak sobie radzą i jak w ogóle wyglada studiowanie tutaj w Anglii? Jakimi dokumentami trzeba sie podpierać żeby sie dostać na uczelnie (matura?), czy zdaje sie egzaminy wstepne jak w Polsce? O rany tyle pytań i tyle wątpliwości. Prosze poradźcie :)