Dodaj do ulubionych

Statystyka

16.04.15, 22:56
Interesuje mnie, ile postów opublikowano na forum.gazeta.pl w marcu 2015 a ile w marcu 2014. Czy takie dane możecie tu przedstawić?

Kornel
Obserwuj wątek
    • marrant Re: Statystyka 22.04.15, 12:41
      Nie za bardzo.
      • taki-sobie-nick Dlaczego nie bardzo? 26.04.15, 17:43
        marrant napisała:

> Nie za bardzo.
        • kornel-1 Re: Dlaczego nie bardzo? 26.04.15, 21:43
          Czytelnicy Forum o Forum doskonale pamiętają konkursy, w których były nagrody za napisanie milionowego, dwumilionowego itd. postu na forum. Można było wtedy zidentyfikować forumowiczów, który np. napisali posty nr 14999999, 15000000, 15000001...
          Tak więc sądzę, ze narzędzie w postaci licznika oraz logi istnieją. Pytanie, czy odpowiedź na moje pytanie ujrzy światło dzienne.. ;-)

Przesłanką do mojego pytania było odczucie, że na forum gazeta.pl jest publikowanych coraz mniej postów. Widzę to przeglądając różne, interesujące mnie, fora. Ale całościowej wiedzy na ten temat nie mam. Stąd, poprosiłem o statystykę miesiąc do miesiąca, uznając, że - nawet jeśli to wstydliwa sprawa - Administracja podziel się z nami tymi danymi.

Skoro "nie bardzo" - to trudno.

Rzuciłem okiem na kilkadziesiąt różnych forów wyszukiwarce forum.gazeta.pl rozwijając opcję "wg lat". Analiza liczby postów pokazuje, co następuje:
          1. zazwyczaj (choć to nie reguła) fora startują od mniejszej liczby postów w pierwszym roku, potem ich liczba narasta a następnie się zmniejsza.
          2. Na dużych forach typu Kraj, Kobieta także na mniejszych forach typu Nauka, Forum Humorum, rok 2014, 2013 2012, jest zazwyczaj w drugiej połowie wyników.
          3. Na forach prywatnych różnie jest - zależy to od roku powstania, charakteru forum.

Mam wrażenie, że tendencja jest spadkowa. Wolałbym się upewnić jak jest.

Kornel
          • Gość: = Re: Dlaczego nie bardzo? IP: *.rev.webside.pt 28.04.15, 19:40
            W adresie są trzy liczby - taki wskaźnik na post. Na pierwszy rzut oka wydaje się, że to nr forum oraz l.p. przypisane wątkowi i postowi. Jakiś związek jest, ale pewnie dość tajemniczy, bo dla słynnego postu o numerze 150 000 000 identyfikatorem jest zestaw 10264,150721904,150740305. Wg mnie można posiłkować się ostatnią wartością. Być może będzie to jakoś pomocne.

W kwestii tendencji spadkowej w zapełnianiu dysków twardych treściami wszelakimi rzekłbym, że się zgadzam (czucie w kościach :)). W końcu sam nawet przestałem je zaśmiecać :))

• marrant Re: Dlaczego nie bardzo? 30.04.15, 15:58
            Nie powiedziałam, że to nie jest możliwe, a że nie możemy dokładnych liczb przestawić. Do tego od dłuższego czasu część funkcji forum jest przejmowana przez komentarze, więc ta liczba niewiele mówi jeżeli chodzi o całość.
            • kornel-1 Re: Dlaczego nie bardzo? 01.05.15, 00:56
              marrant napisała:

> Nie powiedziałam, że to nie jest możliwe, a że nie możemy dokładnych liczb prze
              > stawić.

Takie słowa nie padły.
              Trudno odpowiedź "nie bardzo" interpretować jako "nie możemy dokładnych liczb przedstawić".

Zastanawia mnie, czy możecie podać niedokładne liczby dla marca 2014 i marca 2015.

> Do tego od dłuższego czasu część funkcji forum jest przejmowana przez k
              > omentarze, więc ta liczba niewiele mówi jeżeli chodzi o całość.

Od dłuższego czasu. Tak.
              Jeśli komentarze zostały wprowadzone przed 2014 rokiem, a zdaje się tak było, to nie mają one wpływu na liczbę wypowiedzi na forum w interesującym mnie okresie.

Coś czuję, że dalej będzie "nie bardzo".
              Trudno.

Kornel
              • dar61 nazwiska, adresy, kontakty... 14.05.15, 23:52
                Albo to „tajemnica handlowa", albo wchodzimy w okolice notowań spółek na giełdzie. Społecznej...
                O, forum...
                • kornel-1 Zwolnienia 29.10.16, 13:47
                  dar61 napisał:

> Albo to „tajemnica handlowa", albo wchodzimy w okolice notowań spółek na
                  > giełdzie. Społecznej...
                  > ***
                  > O, forum...

Tak sobie przeczytałem ostatnio:
                  tvn24bis.pl/z-kraju,74/praca-zwolnienia-grupowe-w-agorze-s-a,681184.html
                  Przykre, prawda?

Ale w dalszym ciągu interesują mnie statystyki forum.
                  Wariant_b onegdaj pisał:

50.000.000 było we wrześniu 2006.
                  100.000.000 trzy lata później.

Czyli w 2009.

Ja dodam, że post nr 150.000.000 był w kwietniu 2014.

Czyli kolejne 50 mln przyrosło wolniej - 5 lat. Wiemy, że część aktywności internautów wyraża się w "komentarzach" pod artykułami (a nie na forum). Jestem ciekaw, czy dojdziemy do 200.000.000 postów przed zgonem gazeta.pl

Kornel
                  • Gość: = Re: Zwolnienia IP: *.dynamic.chello.pl 14.12.16, 04:09
                    Hehe... Standardowo nie omieszkam wspomnieć, że zaglądam tutaj sporadycznie - albo z nudów, albo w ramach terapii, że nie jest źle, skoro gdzie indziej jest gorzej /taki drobny żarcik/ :)

Spędziłem ponad dwie godziny mojego pięknego życia, żeby nacieszyć oko czytaniem. Nie pamiętam już kiedy wymiksowałem się z tego forum. Jednak to co mnie uderza za każdym razem, gdy tu zajrzę, to bezsprzeczny fakt, że maksyma "ch...owo, ale stabilnie" jest w mocy, a jej powstanie było jednym z nielicznych przebłysków geniuszu naszej pięknej cywilizacji :)

Cieszy mnie
                    https://forum.gazeta.pl/forum/w,299,162815048,162815048,o_portalu_limity_zle_dzialaja_.html?p=162833948]post stefan4, który wskazuje, że załapałem się do tej pożądanej przeze mnie niszy :) Na pierwszy ogień poszła Gazeta.pl, a potem forum. To pierwsze (rzuciłem okiem) mentalnie skręca już chyba w kierunku Pudelka (choć tego też nie znam dokładnie). Natomiast FoF widzę wre pełną parą :)) Nawet siwa zmartwychwstała.

@kornel-1
                    Zauważyłem tutaj mój dawny post i zaciekawiony tematem poczyniłem pewne obliczenia wedle metody, którą onegdaj zaproponowałem. Dane będą w następnym poście. Sprawdziłem wpisy kornel-1 i stefan-4 na FoF, żeby sprawdzić zmiany dla miesiąca marca w latach 2014-2016. Metoda nie jest zbyt dokładna, ale analogicznie po sprawdzeniu miesięcznego wyrobu dla przykładowego f. Warszawa wygląda to całkiem podobnie. Wygląda na to, że metoda ogólnie się nadaje. Sprawdziłem urobki roczne. Jeśli dobrze przyjrzeć się liczbom, to widać ostry spadek w roku 2015. Co prawda marcowe dane pokazują, że o ile w 2016 sytuacja odbiła i wróciła na dawne tory, to w skali rocznej nie jest już tak optymistycznie, a właściwie raczej kiepsko - około 50% spadek aktywności (odpływ piszących? /co najmniej/). Nie śledzę losów Forum/Gazety/Agory (niepotrzebne skreślić lub wziąć pod uwagę łącznie), co prawda słabe notowania Agory gdzieś tam z raz czy dwa przewinęły mi się przed oczami. Być może to jest to. Odnośnie forum, bo u ilości postów chciałem pisać, to widać też po ilości stron, które w wyszukiwarce zajmowały wątki z danego roku (f. Warszawa). Hehe... Czyżby Warszawa się zbiesiła i wypięła na Agorę? Na moje oko portal skręcając w stronę bezrefleksyjnego odbiorcy powinien jednak niczym kula śnieżna nabierać masy, a tu guzik. Rzecz może być trywialna. Portali tak "stargetowanych" jest już kilka i zdaje się są one w tym nieco lepsze niż te agorowe. Ta ostatnia olała swój pierwotny trzon i zamiast inteligentnie łykać nowych, to próbuje przejąć już zajętych, ale bardzo słabymi metodami. Na wszystkim jednak trzeba się znać. Nawet zawiązać but trzeba się nauczyć. Takie życie :)

Streszczenie powyższego:
                    Chytry i biedny najczęściej traci podwójnie. Tutaj ewidentnie wygląda to na ten pierwszy przypadek.

• Gość: = Re: Zwolnienia IP: *.dynamic.chello.pl 14.12.16, 04:10
                      Materiał dowodowy (mam nadzieję, że nie skasują)

=======================

FoF

01.03.14, 16:34 - 31.03.14, 19:47

02.03.15, 10:03 - 01.04.15, 01:32

29.02.16, 09:43 - 30.03.16, 10:53

mar 2014: 508 k
                      mar 2015: 340 k
                      mar 2016: 549 k

=======================

f. Warszawa

01.03.14, 22:23 - 31.03.14, 14:09

01.03.15, 12:42 - 31.03.15, 16:53

01.03.16, 11:07 - 31.03.16, 21:27

mar 2014: 498 k
                      mar 2015: 344 k
                      mar 2016: 558 k

=======================

f. Warszawa

01.01.13, 06:25

02.01.14, 12:27

01.01.15, 15:25

02.01.16, 13:47

01.12.16, 21:18

2013: 7.3 M -> 610 k post/miesiąc ilosc_stron=79
                      2014: 7.3 M -> 610 k ilosc_stron=23
                      2015: 3.9 M -> 330 k ilosc_stron=15
                      2016: 2.9 M -> 260 k (11 miesięcy) => 3.1 M ? (rok) ilosc_stron=12 (11 miesięcy) => ilosc_stron=13 ? (rok)

=======================

Oznaczenia: k - kilo, M - mln.
                    • Gość: = Re: Zwolnienia IP: *.dynamic.chello.pl 14.12.16, 04:14
                      Wkradł się jakiś błąd do linkowania. Poprawiam:

post stefan4

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka