Dodaj do ulubionych

Minusowanie komentarzy

12.03.17, 21:47
Redaktor Kędzierski nie cieszy się sympatią czytelników z wielu powodów.
Przede wszystkim z uwagi na brak wiedzy merytorycznej, liczne niechlujstwa i błędy w swoich tekstach, a właściwie wklejanie tłumaczeń nieswoich tekstów z jakiegoś, chyba bezpłatnego translatora. Poprzekręcane słowa, literówki, błędy interpunkcyjne, ortograficzne czasem, etc, etc.
Ale żeby wszystkie komentarze pod jego artykułem były zminusowane, tego jeszcze nie widziałem do dzisiaj:
next.gazeta.pl/next/7,151243,21483698,nasa-odnalazla-zagubiona-sonde-od-8-lat-nie-bylo-z-nia-kontaktu.html#BoxBiz#BoxBizCzZ30
Dziwne, prawda?

Obserwuj wątek
    • marrant Re: Minusowanie komentarzy 13.03.17, 16:56
      Redaktor Kędzierski ma kilku czytelników, którzy go krytykują uciekając się min do ataków personalnych. Miło by było gdyby jednak przestrzegali netykiety.
      Jeżeli chodzi o minusowane komentarze - sprawdziłam kilka wyrywkowo i zapodział się tam jeden oskryptowany login. Reszta ocen nie jest wygenerowana sztucznie.
      Redaktorzy nie dysponują żadnymi narzędziami do "minusowania", czy innych manipulacji ocenami. Mają za to możliwość wyłączenia komentarzy przed publikacją artykułu. Najwyraźniej red Kędzierski woli jednak, by użytkownicy mogli jego teksty komentować - niezależnie od wydźwięku tych komentarzy.
      • ceramiczne_plecki Re: Minusowanie komentarzy 14.03.17, 17:14
        Redaktor Kędzierski ma owszem kilku czytelników, którzy atakują go personalnie bez podania powodu ale większość krytykujących podaje powody, które wymieniłem w swoim pierwszym wpisie.
        Pan Kędzierski traktuje "internautów" jako źródło darmowej korekty. Za swoje "teksty" dostaje wynagrodzenie a nigdy nikomu nie podziękował za wskazanie błędów. No może ze 2 razy, ale było to raczej wymuszone i tylko potwierdza regułę, że jemu wolno publikować teksty niechlujnym językiem a krytykujący jest dziwnym trafem zawsze zminusowany.

Nie sugerowałem, że pan Kędzierski osobiście przyczynia się do minusowania wszystkich krytycznych komentarzy, ale proszę sobie przypomnieć, jak pan Kędzierski kasował negatywne komentarze jak mu się tylko podobało. Podobno zaprzestał tych praktyk (pamiętam wpis z taką informacją) ale to zminusowanie wszystkich wpisów pod artykułem zdziwiło mnie i zaciekawiło. Tym bardziej, że bez rozwinięcia listy komentarzy widać od jakiegoś czasu tylko 3 najbardziej ocenione na plus wpisy (jedyne słuszne?).

Warto byłoby, żeby pan Kędzierski przed publikacją przeczytał swój tekst czy wklejane tłumaczenie i poprawił błędy. Teksty dostępne są (jak na razie) bezpłatnie ale czytelnikowi jakiś szacunek się należy. Wiem, że Gazeta.pl to nie Wyborcza.pl (choć granica jest bardzo płynna) ale warto by cenić dziennikarstwo na gazetowym portalu również.

Pzdr

• marrant Re: Minusowanie komentarzy 15.03.17, 01:27
          Merytoryka komentarzy nie podlega ocenie moderatora. Ocenianie, o ile nie automatyczne - także znajduje się poza naszą kompetencją. Każdy ma prawo do opinii.
          Jeżeli chodzi o korektę, to czytelnicy są w tym kontekście nieodzowni. Co jedna osoba przegapi, tysiące wyłapią i za to jesteśmy generalnie wdzięczni. Kosztem jest oczywiście krytyka. Póki artykułów nie piszą skrypty, to błędy będą się trafiały. Zarówno my jak i redaktorzy uczymy się na tych błędach. forum@agora.pl - prosimy o zgłaszanie zarówno błędów jak i problemów.
          • taki-sobie-nick Korektorom płaciło się pieniędzmi... 01.04.17, 00:47
            ... czytelnikom-korektorom odpłaca się krytyką.

Zadziwia mnie, że owa krytyka jest takim "oczywistym" kosztem. Redaktor-nieuk powinien raczej podziękować za poprawianie rażących błędów.

Adminko, czy chcesz powiedzieć, że jesteście czytelnikom niebywale wdzięczni za spontaniczną korektę, ale za tę korektę będziecie im OCZYWIŚCIE dawać po łbie? :-P

Proponuję nie poprawiać redaktora, tylko pisać "Zrobił Pan błąd taki i taki, proszę poprawić" - i niech redaktor sam dochodzi, jak poprawić. :-P
    • robert.kedzierski_technologie Re: Minusowanie komentarzy 21.03.17, 11:53
      Szanowny panie Ceramiczny_Plecki, może ta dyskusja będzie okazją do zakończenia trwającej kilka lat epopei, w której, zupełnie niepotrzebnie, nagromadziło się sporo negatywnych emocji.

Dużo Pan pisze o należnym Czytelnikom szacunku. To oczywiste, że należy się Czytelnikom, ale dlaczego odmawia Pan go autorom? Komentarze takie jak pańskie można w wielu przypadkach uznać za – delikatnie mówiąc - niesprawiedliwe.

Jest różnica pomiędzy wytykaniem błędów, które nie powinny się zdarzać, a zwykłym trollowaniem, hejtem, który wylewa się chociażby z pańskiego wpisu u góry. W swoich licznych komentarzach stawia pan szereg zarzutów, które niezwykle często nie mają żadnego związku z rzeczywistością. Nie ulega wątpliwości, że wiele z pańskich wpisów ma uzasadnienie, gdyż wskazują faktycznie istniejące pomyłki.

Autorzy bardzo cenią sobie komentarze Czytelników i cieszą się, kiedy ktoś odnosi się merytorycznie do treści materiału. Co mają jednak robić, kiedy stają się obiektem agresji?

Intencje komentujących często zdradza styl, częstotliwość wpisów. Czasem nie chcą zwrócić uwagi na błąd, ale ubliżyć. Gazeta.pl szczyci się wolnością słowa i ochroną tożsamości komentujących niespotykaną w serwisach konkurencyjnych. Dlatego jeśli komentujący chcą tę wolność wykorzystać do personalnych ataków na tych, których z sobie tylko znanych powodów po prostu nie lubią, mogą to robić.

Może pan więc czuć się nieskrępowany w wyrażaniu swoich opinii o mojej pracy, a także pracy moich kolegów. Proponowałbym jednak, aby stosował Pan wyznaczone przez siebie zasady i standardy również wobec siebie samego.

Odnosząc się do treści pańskich sugestii - żaden z autorów serwisów Agory nie wpływa na ocenę swoich tekstów. Przy dosłownie milionach czytelników jest to niemożliwe. Nie ma takiej technicznej możliwości. A także potrzeby. Twórcy naszego portalu szanują prawo Czytelników do wyrażania opinii. Dowodem na to są pańskie liczone w setkach wpisy.

Pozdrawiam serdecznie życząc wszystkiego dobrego

Robert
      • ceramiczne_plecki "Uderz w stół, a nożyce się odezwą" 21.03.17, 17:37
        "Uderz w stół, a nożyce się odezwą"
        "Powiedzenia tego używamy w sytuacji, gdy osoba - mająca coś na sumieniu - doszukuje się aluzji do tego w wypowiedziach innych osób i demaskuje się gwałtowną reakcją" (Cytat za Wielkim słownikiem języka polskiego)

Jak na niewiniątko dosyć obszerne tłumaczenie :)

A tak przy okazji, proszę nie nadinterpretować moich słów. Nie sugerowałem, że któryś z autorów wpływa na ocenianie komentarzy.
        I bardzo proszę nie doradzać w temacie możliwości wyrażania swojej opinii na gazetowym portalu. Można powiedzieć, że trochę współtworzyłem (społecznie) ten portal a właściwie to dbałem swego czasu, aby jedna z jego części funkcjonowała prawidłowo.
        A było to prawie 16 lat temu.

EOT
      • taki-sobie-nick Re: Minusowanie komentarzy 02.04.17, 22:41

>
        > Jest różnica pomiędzy wytykaniem błędów, które nie powinny się zdarzać, a zwykł
        > ym trollowaniem, hejtem, który wylewa się chociażby z pańskiego wpisu u góry.

E tam, nic się nie wylewa. "Hejt" to takie określenie, którego piszący używa, kiedy nie ma argumentów.

Za to jest tam błąd, nie powiem gdzie. :-P Niech Autor sam dojdzie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka