Dodaj do ulubionych

MAAS! Czy pamiętasz...

05.08.02, 17:57
... jak kilka miesięcy temu domagałem się zablokowania dostępu do forum dla
przestępcy? Mimo przedstawienia administracji materiału, o który sama
prosiła, nie zostało zrobione nic, co do Was należało, a co mogłoby
przeciwdziałać przestępczości szerzącej się na forach. Był to bardzo czytelny
sygnał o Waszym faktycznym, a nie deklaratywnym stanowisku. Pisałem wtedy do
Was, że ponosicie współodpowiedzialność za to, co tu się dzieje.

Atmosfera liberalnego przyzwolenia i nieliczenie się z własnym regulaminem
sprzyjały popełnieniu bardzo poważnego przestępstwa na forum przez kogoś
piszącego z Gliwic. Sprawą zajmują się już wszyscy, tylko nie administracja
forum. Wprawdzie po wszczęciu postępowania prokuratorskiego usunięto
przestępczą wypowiedź, ale nie ustosunkowano się w żaden sposób do faktu jej
zamieszczenia.

Pytam więc Was po raz kolejny: czy zamierzacie nadal tolerować
wykorzystywanie forów do działalności przestępczej, czy też będziecie robili
stosowny użytek z postanowień Waszego własnego regulaminu? I oczekuję
poważnej odpowiedzi. Myślę, że podobnie czekają na nią rzesze normalnych,
przyzwoitych ludzi, którzy chcieliby korzystać ze wspólnego dobra, jakim są
fora dyskusyjne.
Obserwuj wątek
    • maas Re: MAAS! Czy pamiętasz... 05.08.02, 18:15
      Posty lamiace prawo lub Regulamin sa i beda usuwane lub przesuwane do Oslej
      Lawki. W tej sprawie z powodu weekendu zajelo nam to zbyt duzo czasu, wiec
      wyciagajac wnioski wprowadzilismy procedury, dzieki ktorym nawet w czasie
      nieobecnosci wszystkich adminow bedzie mozna szybko reagowac. Nie planujemy
      wprowadzenia uprzedniej moderacji forum, uznajac to za zbyt daleko posunieta
      forme cenzury. Pozdrawiam, Maas.
      • men_ Re:Nasi górą !!!:) 05.08.02, 18:45
        Nie czarujesz Maas ?:))

maas napisała:

> Nie planujemy
        > wprowadzenia uprzedniej moderacji forum, uznajac to za zbyt daleko posunieta
        > forme cenzury.
      • wrew Re: MAAS! Czy pamiętasz... 05.08.02, 18:46
        maas napisała:

> Posty lamiace prawo lub Regulamin sa i beda usuwane lub przesuwane do Oslej
        > Lawki. W tej sprawie z powodu weekendu zajelo nam to zbyt duzo czasu, wiec
        > wyciagajac wnioski wprowadzilismy procedury, dzieki ktorym nawet w czasie
        > nieobecnosci wszystkich adminow bedzie mozna szybko reagowac. Nie planujemy
        > forme cenzury. Pozdrawiam, Maas.

Zostałem źle zrozumiany. Interesuje mnie faktyczny, a nie deklaratywny stosunek
        administracji do przestępczości na forach. Zacytowane słowa to stanowczo za
        mało. Nie wprowadzają niczego nowego. A stare - to Wasza faktyczna tolerancja
        dla przestępczości, która szerzy się na forach.

Po drugie: nie utożsamiaj moderowania z cenzurą, bo to nie to samo. Jeśli nie
        widzisz różnicy, to... Pozwolisz, że nie skończę?

I na koniec najważniejsze. Miałem z Tobą parę kontaktów i mimo krytycznego
        nastawienia uważam Cię za całkiem rozsądną i sympatyczną osobę. Jednak przy
        całej sympatii nie uważam, aby w tej sprawie wystarczyło Twoje oświadczenie.
        Sprawa jest po prostu zbyt poważna. Chciałbym poznać stanowisko administracji
        forum na temat metod przeciwdziałania przestępczości na Waszych forach i
        faktycznego udostępniania ich normalnym, przyzwoitym ludziom, stanowisko
        poprzedzone Waszą wewnętrzną dyskusją i poważnym namysłem. Tego namysłu kiedyś
        Wam zabrakło i codziennie są skutki tego braku... Pamiętasz? Wtedy także
        przestępczo atakowano papieża...

Wybacz, ale nie uważam, aby słuszne było "odfajkowanie" tego tematu.
        • maas Re: MAAS! Czy pamiętasz... 05.08.02, 18:55
          Nie wiem naprawde, jakiej odpowiedzi oczekuje Pan na swoje pytanie :-(
          Wszystko, co moge napisac, ze swojego punktu widzenia lub po naradzie z innymi,
          jest ex definitio deklaratywne. Wszyscy staramy sie trzymac ustalonych
          wspolnie, wymienionych wyzej zasad, mamy tez iles innych, ktore moge na
          zyczenie przyblizyc. Oczywiscie popelniamy czasem bledy i staramy sie
          eliminowac je w przyszlosci. Kwestia granic cenzury byla na tym forum omawiana
          bardzo wiele razy i nasze podesjcie uznajemy za kompromis wypracowany po
          wzieciu pod uwage wszystkich Waszych i naszych (tez czesto sprzecznych) opinii.
          • wrew Re: MAAS! Czy pamiętasz... 05.08.02, 19:03
            maas napisała:

> Nie wiem naprawde, jakiej odpowiedzi oczekuje Pan na swoje pytanie :-(

Stosownej do wagi sprawy. Proszę wybaczyć, ale nie będę tego rozwijał.
            Jesteście dorosłymi ludźmi, dziennikarzami. Powinniście umieć znaleźć się w
            takiej sytuacji, jak obecna. Tymczasem zachowujecie się po prostu
            nieodpowiedzialnie.
            • men_ Re: MAAS! Czy pamiętasz... 05.08.02, 19:40
              wrew napisał:

Powinniście umieć znaleźć się w
              > takiej sytuacji, jak obecna. -NOWY URZĄD KONTROLI etc..?
      • eela Re: MAAS! Czy pamiętasz... 05.08.02, 19:52
        maas napisała:

> Nie planujemy
        > forme cenzury.

Całe szczęście!
      • wrew Znacznie lepsza jest... 05.08.02, 19:58
        ... manipulacja!

maas napisała:

> Nie planujemy
        > forme cenzury.
        • eela Re: Znacznie lepsza jest... 05.08.02, 20:10
          Jaka znów manipulacja?!
          • men_ Re: Eelzuniu, Wrewowi przypomniały się dawne, 05.08.02, 20:13
            bardzo dawne latka, kiedy sie manipulowało klasa robotniczą:
            - wódka ma być;
            - boczek ma być;
            - itede n/t podwyżek mięsa i obniżek cen lokomotyw ...

Niestety, wielu teskni za tamtymi czasami ..:((
            • eela Re: Eelzuniu, Wrewowi przypomniały się dawne, 05.08.02, 20:26
              Oby nigdy nie wróciły!
              • men_ Re: No własnie, ja też sobie tego życzę, 05.08.02, 21:06
                wrew chyba też ! chyba ???
          • wrew Re: Znacznie lepsza jest... 05.08.02, 20:16
            eela napisała:

> Jaka znów manipulacja?!

A nie czujesz, że maas zwekslowała dyskusję na bezdroża? Ja nigdzie nie pisałem
            o cenzurze. O moderowaniu zresztą - także nie.
            • eela Re: Znacznie lepsza jest... 05.08.02, 20:25
              wrew napisał:

> eela napisała:
              >
              > > Jaka znów manipulacja?!
              >
              > A nie czujesz, że maas zwekslowała dyskusję na bezdroża? Ja nigdzie nie
              pisałem
              >
              > o cenzurze. O moderowaniu zresztą - także nie.

To czego wobec tego oczekujesz od Maas? W odniesieniu do ostatniego wydarzenia
              została zawiadomiona policja. Czego więcej mozna wymagać? Czy uważasz, ze Maas
              sama powinna ganiac za tym oszołomem po całej Polsce? Nie rozumiem Ciebie..
              • wrew Re: Znacznie lepsza jest... 05.08.02, 21:27
                eela napisała:

> To czego wobec tego oczekujesz od Maas? W odniesieniu do ostatniego
                wydarzenia
                > została zawiadomiona policja. Czego więcej mozna wymagać? Czy uważasz, ze
                Maas
                > sama powinna ganiac za tym oszołomem po całej Polsce? Nie rozumiem Ciebie..

Po pierwsze: oczekuję nie od Maas, lecz od całej administracji forum.

Po drugie: moje pytanie nie dotyczy jednej sprawy, lecz w ogóle metod
                przeciwdziałania przestępczości na forum. W tej konkretnej sprawie zrobiono, co
                należało. W sprawie innych czynów - bardzo podobnych i ściganych również z
                urzędu - nie robi się nic. Chcę dowiedzieć się, czy administracja forum
                zamierza trwać w tym stanie obojętności, czy też pod wpływem spektakularnego
                zdarzenia ocknie się i da sygnał, że na pewne zachowania rzeczywiście godziła
                się nie będzie. Uważam, że po takim zdarzeniu, jak obecne sygnał ten powinien
                mieć odpowiednią rangę. Na miejscu administracji forum zastanawiałbym się np.,
                czy nie należałoby poprosić red. Michnika o przedstawienie stanowiska
                wypracowanego przez tę administrację. A wszystko po to, aby przestępcy
                wiedzieli, że Gazeta.pl to nie ich miejsce i aby przyzwoici ludzie mogli
                pojawiać się tu bez lęku.
    • men_ Wrew, tylko sie wtrącę ... 05.08.02, 18:38
      Mylisz dwie podstawowe sprawy:
      - 1-sza to groźby skierowane wobec wizytującej Głowy Innego Państwa
      (niezależnie od konkretnej Osoby) publicznie - w takiej sytuacji na całym
      świecie sprawdza sie i ściga ewentualnie z urzędu;
      - 2-ga to groźby, nawet karalne, wobec osoby prywatnej - ścigane de facto z
      powództwa cywilnego !!!

p.s.: Wrew: widzę, że w swoim zacietrzewieniu wobec tamtej starej sprawy (nie
      oceniam jej) zrobiłeś na swoim niniejszym wątku porównanie jak ..: "walnąłeś
      jak chory w kubeł" - pamietasz to powiedzenie ?

pozdrawiam
      • wrew Re: Wrew, tylko sie wtrącę ... 05.08.02, 18:54
        Niczego nie mylę.
        Pozdrawiam wzajemnie.
        • men_ Re: Wrew, tylko sie wtrącę ... 05.08.02, 19:37
          Naginasz paskudny wybryk do swoich potrzeb.
          • wrew Re: Wrew, tylko sie wtrącę ... 05.08.02, 19:56
            men_ napisał:

> Naginasz paskudny wybryk do swoich potrzeb.

Paskudny wybryk? To daaaleko idący eufemizm.
            A potrzeby nie tylko moje.
            • men_ Re: Wrew, odwagi, czego Ty chcesz ???? 05.08.02, 20:05
              Moderacji, cenzury, podpisywania lojalek przez kazdego kandydata na
              forumowicza ???

Bez urazy, ale czy naprawdę nie widzisz zalet i wad wolności słowa ? -
              oprzytomnij człowieku !!! Ty domagasz się totalnej cenzury !

I co dalej będzie, jak sie to stanie ? Kablowanie, kapowanie - życzliwi etc. !!

Bez urazy, ale zaraz stracę szacunek dla twoich (dziwnych notabene dla mnie)
              idei !
              • wrew men_ bądź uprzejmy... 05.08.02, 20:13
                ... odczepić się ode mnie albo rozmawiaj bez przypisywania mi bzdur.
                • men_ Re: Wrew, juz sie odwalam, ale 05.08.02, 20:21
                  wez pod uwagę, że jestes jednym z tysięcy forumowiczów, a nie tym jedynym !!!

Może gdzieś, kiedys dawno temu twoje opinie były wyrokami, ocenami - to takie
                  tylko filozoficzne stwierdzenie, nic poza tym !
            • eela Re: Wrew, tylko sie wtrącę ... 05.08.02, 20:19
              Masz swoje zdanie dotyczace cenzury. Z drugiej jednak strony sa tu tez osoby,
              które uważają, ze forum jest za bardzo cenzurowane, a sama admina była
              wielokrotnie atakowana jako krwiożerczy cenzor. Admin musi brać pod uwagę
              wszystkie opinie.
              • wrew Eelu! 05.08.02, 20:26
                Bądź uprzejma przeczytać mój post "Re: Znacznie lepsza jest..." z godz. 20:16.
                Dziękuję! :)
                • eela Re: Eelu! 05.08.02, 20:38
                  wrew napisał:

> Bądź uprzejma przeczytać mój post "Re: Znacznie lepsza jest..." z godz. 20:16.
                  > Dziękuję! :)

Przeczytałam i wcześniej odpowiedziałam, natomiast Ty nie odpowiedziałes na
                  moje pytanie: "Czego wobec tego oczekujesz od Maas?"

Wrzucam niżej fragment Twojego postu i odpowiedź Maas. Moim zdaniem jest to
                  odpowiedź konkretna. Czego więcej chcesz?

wrew:
                  Pytam więc Was po raz kolejny: czy zamierzacie nadal tolerować
                  wykorzystywanie forów do działalności przestępczej, czy też będziecie robili
                  stosowny użytek z postanowień Waszego własnego regulaminu? I oczekuję
                  poważnej odpowiedzi. Myślę, że podobnie czekają na nią rzesze normalnych,
                  przyzwoitych ludzi, którzy chcieliby korzystać ze wspólnego dobra, jakim są
                  fora dyskusyjne.

Maas:
                  Posty lamiace prawo lub Regulamin sa i beda usuwane lub przesuwane do Oslej
                  Lawki. W tej sprawie z powodu weekendu zajelo nam to zbyt duzo czasu, wiec
                  wyciagajac wnioski wprowadzilismy procedury, dzieki ktorym nawet w czasie
                  nieobecnosci wszystkich adminow bedzie mozna szybko reagowac. Nie planujemy
                  wprowadzenia uprzedniej moderacji forum, uznajac to za zbyt daleko posunieta
                  forme cenzury. Pozdrawiam, Maas.

Wątki będa przesuwane, w wolne dni bedzie admin dyzurny. Chyba starczy? Czego
                  bys jeszcze chciał, ale konkretnie.?
                  • wrew Re: Eelu! 05.08.02, 20:57
                    eela napisała:

> Czego bys jeszcze chciał, ale konkretnie.?

To jest zbyt długa historia, abym mógł ją tu opisać. Zapewniam Cię, że Maas
                    doskonale wie, o co mi chodzi. Jeżeli rzeczywiście chcesz to poznać w całej
                    złożoności, to daj mi znać na skrzynkę.
                    • men_ Re: Wrew, odpowiedz Eeli, tutaj na forum, 05.08.02, 21:04
                      chyba, że boisz się o takich rzeczach pisac publicznie ???
                      Skrytość, odwaga w czterech kątach popsaloniku etc ???

wrew napisał:

> eela napisała:
                      >
                      > > Czego bys jeszcze chciał, ale konkretnie.?
                      >
                      > To jest zbyt długa historia, abym mógł ją tu opisać. Zapewniam Cię, że Maas
                      > doskonale wie, o co mi chodzi. Jeżeli rzeczywiście chcesz to poznać w całej
                      > złożoności, to daj mi znać na skrzynkę.
                      • eela Re: Wrew, odpowiedz Eeli, tutaj na forum/ do mena, 05.08.02, 21:12
                        men_ napisał:

> chyba, że boisz się o takich rzeczach pisac publicznie ???
                        > Skrytość, odwaga w czterech kątach popsaloniku etc ???
                        >

Men, a czy Ty wiesz o co chodzi? Ja pierwszy raz słyszę o tej sprawie i
                        chciałam mieć informację z kilku źródeł.
                        • men_ Re: Eelu, Wrew ściął SIĘ BARDZO OSTRO kiedyś 05.08.02, 21:19
                          z jednym z forumowiczów na "towarzyskim" - nie oceniam tego zdarzenia !
                          Poza tym Wrew zpragnął być wtedy (może i wczesniej) Wielkim Naprawiaczem
                          (cenzorem?) FT i zaczął męczyć Maas i jak widze, nie skończyło sie to !

Zaczął krytykowac wszelkie ostre temeaty, mięsko itede padające na FT - nawet,
                          jak nikt go nie prosił o pomoc - OT, taki dobro-duszny skrzat :)
                          • wrew men_ wiesz przecież, że to nie tak 05.08.02, 21:40
                            Na FT działał przestępca. Dopuszczał się setek zabronionych prawem czynów.
                            Również tych ściganych z urzędu. Również wymierzonych w papieża. Ja byłem
                            jednym z ulubionych obiektów jego ataków. Zwróciłem się do administracji forum
                            o zablokowanie mu dostępu. Poproszono mnie o linki do jego wypowiedzi. Zebrałem
                            ich ponad 100 i dałem. Aministracja forum publicznie nie zrobiła nic. Ponieważ
                            ja nie ukrywałem swojego wystąpienia, to tym samym administracja dała swoją
                            zgodę na popełnianie przestępstw na forum. No i mamy w Gliwicach szczególnie
                            jaskrawy przypadek skorzystania z tego przyzwolenia.

PS. Eelu, dostaniesz szczegóły na skrzynkę, ale nie wiem, czy dziś - już późno.
                            • men_ Re:wiem wrew, ale to tez nie tak ... 05.08.02, 21:44
                              zrozumiem jeszcze, że miałes osobiste pretensje do niego (nawet duzo więcej niz
                              pretensje), ale pomogałes tez tym, którzy sie o to nie prosili.

p.s.: kto nie jest bez winy .., chociaz to nie najlepszy cytat z mojej strony !
                              • wrew Mylisz się, men_ 05.08.02, 21:50
                                men_ napisał:

> pomogałes tez tym, którzy sie o to nie prosili.

Wiem, co masz na myśli, ale mylisz się bardzo. Nie miałem z tym nic wspólnego.
                                Sprawę tę wyjaśniała zresztą na forum Maas, ale widzę, że Twoja pamięć jest
                                dość wybiórcza. I dodam na marginesie, że ja działam zawsze jawnie.
                                • men_ Wrew, z pewnych przyczyn nie ujawnię 05.08.02, 21:54
                                  totalnie, tak jak Ty - mam swoje powody, z resztą, tak jak wielu innych !

p.s.: a w ogóle nie czas zakopac topór wojenny (nie chodzi o mnie oczywiście) ?
                                  • wrew men_ zachowuj się elegancko 05.08.02, 22:04
                                    men_ napisał:

> p.s.: a w ogóle nie czas zakopac topór wojenny (nie chodzi o mnie
                                    oczywiście) ?

Raz jeszcze proszę Cię, abyś nie manipulował. Nigdy nie wydobyłem żadnego
                                    topora. Nawet w stosunku do osoby, o której piszemy. To w ogóle nie w moim
                                    stylu. Doskonale to wiesz. Jak również to, że zostałem zmieszany z błotem zanim
                                    z FT zrezygnowałem. Podobnie, jak wiele innych osób. I wiesz też, jaki jest
                                    skutek ich nieobecności na FT...
                                    • men_ Wrew, nudy na pudy .., 05.08.02, 22:11
                                      wiem, ale wszyscy się zmieniamy !

p.s.: tylko to twoje zacietrzewienie, niczym "babol" :)
                                      • eela Re: Wrew, nudy na pudy .., 05.08.02, 22:19
                                        co znaczy "babol"?! :-\
                                        • men_ Tylko nie staraj sie Eelu 05.08.02, 22:27
                                          tym Babolem byc :)
                                          • eela Re: oj, men 05.08.02, 22:34
                                            Już mi dawno nie dokuczałeś :-))
                                            • men_ Re: oj, Eelu, czyżbyś 05.08.02, 22:51
                                              znała tę definicję ?:)

eela napisała:

> Już mi dawno nie dokuczałeś :-))
                                              • eela Re: oj, Eelu, czyżbyś 05.08.02, 22:59
                                                Jaka definicję?
                                                • men_ Re: oj, Eelu, czyżbyś 05.08.02, 23:00
                                                  "babola" ?:)))
                                                  • eela Re: co sie tak dziwisz? 05.08.02, 23:04
                                                    nie znam :-)
                                                  • men_ Re: co sie tak dziwisz? 05.08.02, 23:08
                                                    zapomniałem :))
                                                  • eela Re: co sie tak dziwisz? 05.08.02, 23:10
                                                    men_ napisał:

> zapomniałem :))

:-))

men, skarbeńku, dobranoc, idziemy spać :-)
                                                  • men_ Re: co sie tak dziwisz? 05.08.02, 23:15
                                                    dobranoc, albo na czat ogólny gw :)
                                                  • eela Re: co sie tak dziwisz? 05.08.02, 23:19
                                                    Jutro wieczorem, teraz ledwo patrzę na oczy :-)
                                                  • men_ Re: co sie tak dziwisz? 05.08.02, 23:28
                                                    dobranoc - jutro, o ile kto inny mi oczu nie wydłubie:)
                                      • wrew ??? 05.08.02, 22:22
                                        men_ napisał:

> p.s.: tylko to twoje zacietrzewienie, niczym "babol" :)

Nie rozumiem. :(
                                        Przecież w ogóle nie piszę na FT, więc skąd przekonanie o zacietrzewieniu?
                                        Tutaj też nie tamta sprawa jest przedmiotem mojego wystąpienia. Więc skąd?
    • Gość: wisia Re: MAAS! Czy pamiętasz... IP: 217.97.175.* 05.08.02, 19:42
      Prosiłam Mass'a o interwencję: był bardzo szybki i skuteczny!!!

Pozdrawiam :-)))
    • wrew MAAS! Proszę ponownie... 05.08.02, 20:22
      ... o poważne ustosunkowanie się administracji forum do przedstawionej przeze
      mnie sprawy.

Tymczasem opuszczam portal. Z czystej ostrożności - po przypomnieniu mi stylu
      rozmawiania, który znam i wiem, do czego prowadzi.
    • men_ Re: Wrew, a pamiętasz o co Ciebie kiedyś prosiła 05.08.02, 21:29
      Samanta, a Ty to olałeś totalnie ????
    • wrew Re: MAAS! Po raz kolejny proszę... 06.08.02, 10:09
      ... o poważne ustosunkowanie się administracji forum do przedstawionej przeze
      mnie sprawy. Nie chowajcie Państwo głów w piasek! I przeczytajcie uważnie
      wypowiedzi w tym wątku. Mimo podjętych prób "zagadania" go i zwekslowania na
      tory bardziej wygodne...
    • wrew MAAS! Proszę nie przeoczyć... 06.08.02, 13:22
      ... tego, że sprawa nie jest zakończona.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka